Teraz jest środa, 9 września 2026, 23:09

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Messtischblatt i GPS
PostNapisane: piątek, 30 lipca 2004, 16:09 
Plutonowy
Plutonowy

Witam

Jako niewtajemniczony w magiczne sprawy GPS-a i różnego rodzaju współrzędnych, punktów i tras etc. Mam pytanko, czy z pomocą GPS (oczywiście po odpowiednich zabiegach) można ustalić w miare dokładne (+/- 30m) miejsce punktu w terenie z mapy niemieckiej 1:25 000 Messtisblatt? I czy ktoś wie jak to zrobić?

Pozdrawiam

Kamil

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 12 sierpnia 2004, 13:41 
Sierżant
Sierżant

Zajrzyj na stronę TOPMAP http://www.topmap.pl

dokładnie opisano jak wgrywać stare mapy w gps.

No to do dzieła i w teren
twiel

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 1 listopada 2004, 21:28 
Porucznik
Porucznik

Tak ,praca z Messtischblattami jest bardzo dobrze na stronie Topmapu opisana . Ale czy w taki sam sposób mogę pracować na GPS z GROSSBLATTAMI ? A jak jak wygląda sprawa z WIGowskimi mapami. Czy ktoś może mi pomóc ?
Dzięki :piwo
Natan

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 12 listopada 2004, 13:43 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Co do Grossblattów napisałem parę słów na forum GPS:

http://www.topmap.pl/forum/viewtopic.php?t=3

Co do Wigówek sprawy mają się następująco. Siatka kilometrowa tych map jest wybitnie nietypowa. Jej parametry są znane tylko w przybliżeniu i różnią się dla różnych części kraju. Dają się obliczyć ze stosownego kalkulatora (link poniżej). Można więc wymusić, żeby Garmin pokazał współrzędne siatki danego arkusza, ale będzie to działać tylko dla tego arkusza lub paru sąsiednich arkuszy. Szczegóły:

http://www.syryjczyk.krakow.pl/Mapy_Polskie_GPS.htm
http://www.syryjczyk.krakow.pl/ObliczenieFNiFE.htm
http://gps.put.mielec.pl/UserDatumGrid.htm

Jest też możliwe dobre skalibrowanie każdej Wigówki, po to by zobaczyć na niej ścieżki i waypointy - zgrane z GPSa. Najpierw jednak trzeba zaopatrzyć się w skalibrowaną sztabówkę 1:50tys. z tego samego terenu co wigówka. Są one dostępne choćby tu:

ftp://ftp.pwr.wroc.pl/pub/incoming/gps/2cd/

Niektóre arkusze 50-tek mają źle umieszczone (przesunięte) punkty kalibracyjne. Trzeba to sprawdzić i po prostu dosunąć punkty do rogów mapy jak coś nie pasuje. Dalej trzeba znaleźć przynajmniej 3 punkty charakterystyczne, które wyglądają tak samo i na sztabówce (współczesnej) i na wigówce (przedwojennej). Najlepiej nadają się skrzyżowania dróg. Będą to nasze punkty kalibracyjne przy kalibracji wigówki. Współrzędne tych punktów można przenieść - bez ręcznej pisaniny - robiąc najpierw waypointy. Może za jakiś czas zrobię dokładniejszy tutorial, ale i bez niego warto popróbować samemu - efekty tej zabawy bywają bardzo interesujące:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 20 listopada 2004, 00:50 
Porucznik
Porucznik

Dzięki lyck za fachowe porady. :piwo . Zająłem się teraz mapami WIG - są b. dokładne i dlatego dobrze je by było dobrze w Ozim skalibrować. Nie próbowałem jeszcze Twojej metody z w-tami ze sztabówki jako pkt do kalibracji bo mój pierwszy problem to ustawienie Oziego - chodzi mi o map datum i map projection .Jak wiadomo ukł.BG 1925 nie widnieje na liście oziego ale oparty on był na elipsoidzie Bessel 1841 tak jak Potsdam - czy można skorzystać z jego ustawień i jak w tym przypadku wygląda sprawa stref?(czy tu istnieje coś takiego jak w Messtischblattach?). Czy też jeżli piszesz o wykorzystanio polskich sztabówek 1:50 to nalezy zastosować system Połkowo?(chyba). Lyck - możesz mi pomóc w tej kwestii ?- lub ktokolwiek ?
Pozdrawiam
Natan :kill

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 20 listopada 2004, 11:16 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Dane dla Wigówek:

Map Datum: Potsdam Rauenberg
- czyli to samo co dla map niemieckich, nie jest to ideał i można samemu zdefiniować i dodać układ Wigówek do listy Oziego, ale nie zauważyłem, żeby to cokolwieg dawało...

Map Projection: Latitude/Longitude
- w ten sposób omijamy wszelkie kłopoty z ustalaniem strefy

Oczywiście wstawianie parametrów współczesnych sztabówek (Map Datum: Pulkovo) na Wigówce zaowocuje pięknym błędem powyżej kilometra.
Na początek spróbuj kalibrować współrzędnymi z rogów mapy. Czasem to wystarcza.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 21 listopada 2004, 00:10 
Porucznik
Porucznik

Dzięki za te konkrety :D , skalibrowałem WIGa i ciekaw jestem czy jutro trafie za GPS do swojego kościoła :lol: . Jeszcze jedno pytanie - czy przesyłając way-ty po skalibrowaniu np. messtischblata - mój GPS musi także być przestawiony na Potsdam - łącznie z określeniem strefy? Czy jest to tylko potrzebne do ręcznego wpisywanie way-tów? Czy przesyłając pkty po kalibracji WIGa - musze GPS też na Potsdam przestawić? Do tej pory nie zmieniałem WGS84 i way-ty z niem.1:25tyś - otrzymałem z błędem ca.10 m (w terenie) .Myśle że to niewiele - ale to może być zbieg okoliczności. A wiec ?
Pozdrawiam
Natan

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 23 listopada 2004, 01:20 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Cytuj:
czy przesyłając way-ty po skalibrowaniu np. messtischblata - mój GPS musi także być przestawiony na Potsdam - łącznie z określeniem strefy? Czy jest to tylko potrzebne do ręcznego wpisywanie way-tów?

Nie musi. Tak naprawde przestawianie GPSa z układu WGS84 na Potsdam jest potrzebne tylko przy planowaniu wyprawy by zapisać waypoint we współrzędnych messtischblatta. Później, już w terenie, nie ma potrzeby trzymania się przy nietypowych ustawieniach i można spokojnie wrócić do domyślnego WGS84. No chyba, że zabierzemy papierową mapę w teren i chcemy sprawdzać jak się zbliżamy do interesującego nas miejsca, które wcześniej zaznaczylismy jako waypoint.
Cytuj:
Czy przesyłając punkty po kalibracji WIGa - musze GPS też na Potsdam przestawić? Do tej pory nie zmieniałem WGS84 i way-ty z niem.1:25tyś - otrzymałem z błędem ca.10 m (w terenie). Myśle że to niewiele - ale to może być zbieg okoliczności. A wiec ?
Też nie trzeba przestawiać. Jak zgrywasz na kompa punkt/scieżkę/waypoint zapisane w prawdziwym terenie, to nie ma znaczenia jaki układ miałeś włączony. Ozi będzie wiedział, że np. dana ścieżka była zapisywana we współrzędnych WGS84 i sam przeliczy je do układu Potsdam (o ile ma załadowaną mapę niemiecką albo wigówkę). Jeżeli będzie to polska sztabówka to przeliczy wszystko do układu Pulkovo. Błąd, o którym mówisz, akurat tu nie zależy od układu w GPSie, bo Ozi przy pobieraniu danych sam sobie je przeliczył z WGS84 na układ danej mapy. Zresztą możesz zrobić eksperyment i np. ściągnąć ścieżkę zapisaną, gdy GPS był ustawiony na Potsdam, na polską sztabówkę 1do50tys. Powinna pasować, mimo jej zapisywania w obcym układzie. 10 m - to nie jest duży błąd - mieści się w granicach błedu samego GPSa. Jeżeli podobną dokładność masz tez w innych punktach danej mapy - to kalibracja zakończyła się sukcesem :). Dla map WIG tak małego błędu już nie otrzymasz...

Jest jeden wyjątek, gdy NIE wolno przestawiać GPSa z domyślnym WGS84 na Potsdam czy cokolwiek innego. Chodzi o odczyt współrzędnych z GPSa na laptopie w czasie rzeczywistym czyli używanie ruchomej mapy w terenie. Ozi, gdy kreśli chwilowe współrzędne, to uznaje, że dane z GPSa są w WGS84 (można to zmienić - ale nie warto). Więc jeżeli GPS będzie wysyłał dane w Potsdam, a Ozi odbierał je mysląc, że to WGS84 - to błąd jest murowany (ponad 100m różnicy!) i to nie będzie błąd kalibracji! Tak więc gdy bawimy się z ruchomą mapą w Ozim, to GPS musi być ustawiony na zwykły układ WGS84.

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]