Teraz jest sobota, 24 stycznia 2026, 19:54

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Lasy Jaszów - Kłodobok
PostNapisane: niedziela, 8 stycznia 2012, 12:57 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Witam wszystkich,

Szukam informacji dotyczących walk na rubieży obronnej między Jaszowem a Kłodobokiem. W necie nie znalazłem prawie nic. W literaturze m.in u Dolaty też nic(oprócz niedalekiej Czarnolas-Prusinowice-Jaczowice). Od powojennych mieszkańców tych okolic, słyszałem o ciężkich walkach w tym rejonie,
dlatego wczoraj zorganizowałem tam wypad. Razem ze znajomymi znaleźliśmy świetnie zachowane II wojenne linie okopów w lasach, w kępach drzew na polach od strony Jaszowa (niestety na polach już zasypane) i na okolicznych wzgórzach. Miejsce wydaje się naprawdę obiecujące lecz niestety na żadnym ze stanowisk obronnych brak jakichkolwiek śladów walk(oprócz jednej łuski od Mausera zupełna pustka). Jeżeli jest ktoś w stanie pomóc i posiada jakąś wiedzę, będę bardzo wdzięczny. Może jakiś wspólny wypad w te rejony? Jestem z Wrocławia ale nie ma najmniejszego problemu z transportem w tamte okolice.

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Lasy Jaszów - Kłodobok
PostNapisane: niedziela, 8 stycznia 2012, 13:10 
Specjalista
Specjalista

http://media.wp.pl/kat,1022939,wid,8443 ... caid=1db3d

Teren trzepany strasznie, a po tym artykule to już było istne oblężenie ale przy odrobinie szczęścia wciąż można liczyć na trafienia, w tym depozyty.
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 8 stycznia 2012, 14:24 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Dzięki wielkie za info Harry DZ, a czy znasz jakieś opracowania książkowe dotyczące działań wojennych w tych regionach, czy ewentualnie wiesz gdzie przeszedł trzon głównego uderzenia Krasnej Armii. Po raz pierwszy spotkałem się z tak przetrzepanym terenem do tego stopnia że brak jakichkolwiek śladów, już nawet nie łusek ale odłamków, lotek itp. Naprawdę byłem w miejscach nawet pod koniec tamtego roku 2011, gdzie mimo tego że były to kopalnie "fantów" opisywane na licznych forach czy w książkach (Mikolin, Piaski, Golczowice) zawsze były jakieś ślady działań wojennych i to nie w postaci jednej łuseczki.

ps. Oprócz tego że teren jest przetrzepany warto było się tam wybrać żeby pooglądać piękne widok z okolicznych wzgórz pociętych okopami:)

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 10 stycznia 2012, 01:02 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

HE fajny artykuł , znalem ŚP Hadasza byłem u niego w domu parę razy słuchałem tych historii, widziałem jego znaleziska , można było za wino kupić prawie wszystko :) ,ale i tak wiem ze naj lebsze rzeczy nie były na sprzedaż nawet się nimi nie chwali.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 10 stycznia 2012, 01:10 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

A macie jeszcze jakieś informacje z tych okolic ? Bo bardzo trudno coś wyszukac w necie .A jestem bardzo zainteresowany walkami jakie się tam toczyły podczas II WŚ ,bo to moje okolice

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 10 stycznia 2012, 01:26 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Parę lat za późno panowie . Ciekawe czy jeszcze coś wam sie uda wytargać . Bardzo chciałbym żobaczyć nowego fanta z tej okolicy:) Chociaz wiadomo że nie ma miejsc niewyczyszczonych, ale które to są ,to wiedzą tylko ci, co są uzależnieni ciężko od tej okolicy . Ale szczerze bym chciał zobaczyć coś konkretnego .Chociaz łuskę od stg :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 10 stycznia 2012, 01:31 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Widzę ze te okolice były licznie uczęszczane przez odkrywców :) za późno się zabrałem za poszukiwania , od 2 lat chodze z wykrywaczem byłem tam parę razy ale nic ciekawego tam faktycznie nie było , ale nie ma co zawsze jest miejsce pominięte przez kogoś :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 10 stycznia 2012, 21:45 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Warto się tam wybrać aby zobaczyć dobrze zachowaną rubież obronną. W sumie tylko raz widziałem w okolicach Milicza tak dobrze zachowane transzeje jak w Jaszowie. Szczególnie polecam odwiedzić linie okopów, bliżej Szlar w lesie, a także pobliskie lesiste pagórki na polach, przygotowane do obrony okrężnej. Gdyby nie to, co opowiadali mi o walkach i walającym się sprzęcie (do lat 60, 70)w pobliskich lasach, pierwsi powojenni mieszkańcy , obstawiałbym że nie dochodziło tam do ciężkich walk( chyba że Niemcy zrobili kontratak i wyszli na Ruska z okopów w kierunku wioski i pól) ewentualnie do małych potyczek. Las naprawdę i okopy puste. Sprawdziliśmy je w paru, sprzętem na militarkę oraz na monety cały dzień i nic ....... no chyba że mieliśmy pecha:) Nie chcieliśmy wojny z rolnikiem więc pola uprawne odpuściliśmy.

Ps. Ponawiam prośbę, zna ktoś jakieś opracowania w literaturze a propos walk na tym terenie

Pozdrawiam i wszystkich

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 10 stycznia 2012, 23:16 
Chorąży
Chorąży

Witam,polecam T.Rawski Wyzwolenie Śląska Opolsiego i Dolnego Śląska,D.Tomczyk Przełamanie Linii Odry w 1945r i jego wszyskie materały w (Studia Sląskie) z walk na śląsku opolskim.Dodatkowe informacje na ten temat można znaleś w wyzwoleniu Brzegu,Grotkowa i Strzelina.Małaa wzmianka z pod Jaszowa było przeciwuderzenie Niemców ( 19DPan,10DZmol ) w kierunku Grotkowa.Polecam lasy koło Szklar

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 10 stycznia 2012, 23:29 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Feldwebel 2 dzięki za wyczerpujące info, postaram sobie skompletować te materiały. Jeżeli chodzi o las Szklarskie tam również znajdują się okopy itp? Napisz mi proszę czy w ostatnim czasie byłeś tam z wykrywką i coś się trafia. Może jeszcze się tam niedługo wybiorę. Ten las znajduje się przy drodze z Jaszowa do Szklar tak? Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 10 stycznia 2012, 23:52 
Chorąży
Chorąży

Tak panie kolego las z Jaszowa do Szklar w tym lesie była bitka jak masz farta to trafisz odznaczenia niemieckie ,radzieckie,wiele militarki teren przeryty ale można :) trafić fanty, ruskie tendy szli na Ziębice.Sarby, Jagielnica i w dół w kierunku Nysy to są tereny do szukania

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 11 stycznia 2012, 00:07 
Moderator
Moderator

Tak przy okazji zapytam, czy ma ktoś może jakieś info odnośnie działań wojennych w rejonie Ziębic i okolicznych wiosek ? Mile widziane linki do artykułów, tudzież literatura, o ile jakieś działania wojenne były tam prowadzone.
Z góry serdeczne dzięki.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 11 stycznia 2012, 00:28 
Chorąży
Chorąży

nie drążyłem tematu dalej w terenirenie z braku czau (praca) :( droga z Ziębic do Szklar przebiega przes Biskupi Las tam natrafilem na okopy ,wzgórza strzelińskie są okopane okopami od srony Ziębic ,w lesie gdzie znajduje się żródło Cyryla natrafiłem na okopy i ziemianki ,pod Strzelinem było przeciwuderzenie niemców,ruskie weszli do Strzelina z dwóch kierunków z Zielenic i Jutrzyny,tam nie dotarłem :( .Może ta wzmianka pomorze

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 11 stycznia 2012, 02:21 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Jesli chodzi o literaturę polecam tą o to ksiązkę "Wojna na Równinie Grodkowskiej Grodków i okolice w 1945 roku" fajna książka opisuje "dobrze" - zjedzone "r" - błąd ortograficzny!!! walki na tych terenach , w sumie bardziej okolice Grodkowa w stronę nysy ale warto. A jesli chodzi o okopy w okolicy jaszowa , warto iśc na okopy w stronę Rzymian , Naczkowa , Mroczkowy , Czarnolasu ok 5 km od jaszowa , są to moje okolice. A pola i małe laski na naszym terenie tez są usiane okapami.A i historie o zakopanym sprzęcie czołgach w bagnach też krążą :) , tylko coraz mniej ludzi co to pamiętają :/ Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 11 stycznia 2012, 02:24 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

A jesli chodzi o te okopy w Szklarach to trzeba iść tą polną drogą co prowadzi przez las Jaszów - Szklary ?

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]