Teraz jest czwartek, 11 września 2025, 05:16

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 94 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: książka na dobry początek
PostNapisane: poniedziałek, 30 stycznia 2012, 08:10 
Chorąży
Chorąży

Cała seria z Tygrysem. I jak ktoś wcześniej sugerował -biblioteki. Dodatkowo znajdziesz tam tematy bliskie każdemu poszukiwaczowi. Historia w pełnym zakresie aż po archeologię Geografię i inne przydatne. :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 30 stycznia 2012, 08:13 
Specjalista
Specjalista

M. Ney-Krwawicz, Dowódcy Armii Krajowej, Warszawa 2009 - bardzo polecam!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 30 stycznia 2012, 11:59 
Generał Broni
Generał Broni

Michael Reynolds...........Synowie Rzeszy , Ludzie ze stali , Stalowe piekło.
Inne spojrzenie na walki w Normandii. Napisane przez oficera aliantów biorącago czynny udział w walkach z liniowymi odzdzialami pancernym Waffen SS
Najazd 1939..Joachim Bohler..atak na Polske spojrzenie ze strony Niemca.
Losy żydowskich żołnierzy Hitlera....
Ardeny 1944-45 /dobrze napisana ksiązka min o akcji Skorzenego .
Pożoga..o nalotach dywanowych na miasta.
Ochotnicy Waffen SS...F.Steiner..opowieść dcy.

Ksiązki których kiedys nie wydawano zapewne. Spojrzenie na II sw. z innej strony tej ciemnej strony mocy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 6 lutego 2012, 00:50 
Specjalista
Specjalista

Polecam książki Antony Beevora. Nie pisał do tej pory o Polsce ale jego "Stalingrad" i "Berlin 1945"- rewelacyjne.
Trochę gorzej czyta się "D-day" (ale może to tylko moje subiektywne odczucie). Z innych pozycji tego autora można dostać "Kreta" oraz " Walka o Hiszpanię 1936-1939".

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 6 lutego 2012, 01:20 
Generał Broni
Generał Broni

Koleżanka pożyczyła mi książkę.............hmmmmm .........taki żart , który gdyby nie był taki śmieszny to byłby straszny... .Czytał ktoś owo dzieło?
.............Sergiusz Piasecki "Zapiski oficera A.CZ."
............NOC BYŁA CZARNA JAK SUMIENIE FASZYSTY JAK ZAMIARY POLSKIEGO PANA JAK POLITYKA ANGIELSKIEGO MINISTRA.
Lecz nie ma siły na świecie ,która by powstrzymała żołnierzy niezwyciężonej A CZ idących dumnie i radośnie wyzwalac z burżuazyjnego jarzma swych braci : chłopów i robotników całego świata....
Całość jest utrzymana w tym stylu jak to bohaterski Michaił Zubow...opisuje swoje dokonania ,i hmmm przemyslenia .
Oczywista jest to parodia pastisz...a właściwie można by powiedziec że satyra gdyby nie to że cechy charakteru naszego Zubowa są jak najbardziej prawdziwe i wiarygodne...taka mała oślizgła szuja...i jego przygody również są jak najbardziej rzeczywiste.
Polecam , a do lektury jaką viskey....bo bez pół litra nie rozbieriosz tego dzieła... :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 6 lutego 2012, 07:17 
Specjalista
Specjalista

pois napisał(a):
Koleżanka pożyczyła mi książkę.............hmmmmm .........taki żart , który gdyby nie był taki śmieszny to byłby straszny... .Czytał ktoś owo dzieło?
.............Sergiusz Piasecki "Zapiski oficera A.CZ."
............NOC BYŁA CZARNA JAK SUMIENIE FASZYSTY JAK ZAMIARY POLSKIEGO PANA JAK POLITYKA ANGIELSKIEGO MINISTRA.
Lecz nie ma siły na świecie ,która by powstrzymała żołnierzy niezwyciężonej A CZ idących dumnie i radośnie wyzwalac z burżuazyjnego jarzma swych braci : chłopów i robotników całego świata....
Całość jest utrzymana w tym stylu jak to bohaterski Michaił Zubow...opisuje swoje dokonania ,i hmmm przemyslenia .
Oczywista jest to parodia pastisz...a właściwie można by powiedziec że satyra gdyby nie to że cechy charakteru naszego Zubowa są jak najbardziej prawdziwe i wiarygodne...taka mała oślizgła szuja...i jego przygody również są jak najbardziej rzeczywiste.
Polecam , a do lektury jaką viskey....bo bez pół litra nie rozbieriosz tego dzieła... :lol:

tak czytałem mam nawet na półce niezłe jest - resumując czarny żart tragicznej rzeczywistości 1939 r. po 17 września....

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 6 lutego 2012, 12:39 
Generał Broni
Generał Broni

Fenix57 napisał(a):
resumując czarny żart tragicznej rzeczywistości 1939 r. po 17 września....

Albo studium portretu psychologicznego małej oślizgłej szui która nagle stała się/mogła decydowac o czyimś życiu lub smierci . Ot tak to jest jak władzę poczuje byle kto a jesli jeszcze takich jest 'masa'...a w masie siła.

Skoro juz przy studium psychologicznym jestesmy ;) to polecam
E.E.Schmitt "Przypadek Adolfa.H"
Akcja powieści dzieje się w dwóch rzeczywistościach /swiatach równoległych.
Jeden świat to autentyczna historia/biografia Adolfa Hitlera , który jako niespełniony artysta odrzucony z ASP bierze udzial w W.W. itd...
Drugi świat to świat w którym rzeczony Adolf dostaje sie na ASP./zostaje uznanym artystą i prowadzi normalne życie.
Polecam. :1
P.S.
Fenix57...czytałeś ? :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 6 lutego 2012, 12:46 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

janusz 59 napisał(a):
Cała seria z Tygrysem. I jak ktoś wcześniej sugerował -biblioteki. Dodatkowo znajdziesz tam tematy bliskie każdemu poszukiwaczowi. Historia w pełnym zakresie aż po archeologię Geografię i inne przydatne. :1

Seria z tygrysem to w przeważającej wielkości propagandowa papka z czasów minionego ustroju - faktów w nich zazwyczaj za grosz, z lektury można się np. dowiedzieć, że najważniejszym i najbardziej bitnym ugrupowaniem partyzanckim w kraju była AL.
Szkoda czasu na czytania tego barachła :n - jak się trafi jedna wartościowa pozycja na 20, to dobrze.

jankos

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 6 lutego 2012, 17:04 
Specjalista
Specjalista

pois napisał(a):
Fenix57 napisał(a):
resumując czarny żart tragicznej rzeczywistości 1939 r. po 17 września....

Albo studium portretu psychologicznego małej oślizgłej szui która nagle stała się/mogła decydowac o czyimś życiu lub smierci . Ot tak to jest jak władzę poczuje byle kto a jesli jeszcze takich jest 'masa'...a w masie siła.

Skoro juz przy studium psychologicznym jestesmy ;) to polecam
E.E.Schmitt "Przypadek Adolfa.H"
Akcja powieści dzieje się w dwóch rzeczywistościach /swiatach równoległych.
Jeden świat to autentyczna historia/biografia Adolfa Hitlera , który jako niespełniony artysta odrzucony z ASP bierze udzial w W.W. itd...
Drugi świat to świat w którym rzeczony Adolf dostaje sie na ASP./zostaje uznanym artystą i prowadzi normalne życie.
Polecam. :1
P.S.
Fenix57...czytałeś ? :D

Nie czytałem bo cokolwiek dotyczy adolka mnie odraża :usta

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 6 lutego 2012, 22:06 
Generał Broni
Generał Broni

Fenix57 napisał(a):

Hmmm....jednakze choc moze te czesc dotycząca człowieka imieniem Adolf który dostał sie na ASP i prowadził normalne życie :D Przecie na Bullocka Cie nie namawiam.
Fenixsie...Feniksie...kiedys czytałam takie opowiadanie polskie fantasy/Opowiadania wyd przez fabryke słow...o dobrym porządnym Niemcu ,który nawet w wojsku nie był tylko w ochronie kolei...a był skonczonym sq...em nie obrazając panienek z bysnesu...wyżywającym sie na ludziach uciekajacych z transportu etc. Na koncu zostaje zastrzelony. Po wojne jego brat szukajacy grobu padalca wygłasz zdanie;
....to był pożadny człowiek , dobry Niemiec nawet w wojsku nie był...
Ot i tyle :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 6 lutego 2012, 22:18 
Specjalista
Specjalista

pois napisał(a):
Fenix57 napisał(a):

Hmmm....jednakze choc moze te czesc dotycząca człowieka imieniem Adolf który dostał sie na ASP i prowadził normalne życie :D Przecie na Bullocka Cie nie namawiam.
Fenixsie...Feniksie...kiedys czytałam takie opowiadanie polskie fantasy/Opowiadania wyd przez fabryke słow...o dobrym porządnym Niemcu ,który nawet w wojsku nie był tylko w ochronie kolei...a był skonczonym sq...em nie obrazając panienek z bysnesu...wyżywającym sie na ludziach uciekajacych z transportu etc. Na koncu zostaje zastrzelony. Po wojne jego brat szukajacy grobu padalca wygłasz zdanie;
....to był pożadny człowiek , dobry Niemiec nawet w wojsku nie był...
Ot i tyle :D

adolf hitler to hitler przed czy po ASP dla mnie to już nie ma różnicy

co do Niemców - niechęć to jedno ale wśród nich też są ludzie - ja miałem w tamtym roku taką akcje że za pośrednictwem przewodnika po Polsce dla Niemców dotarła do mnie rodzina poszukująca szczątków żołnierze Niemieckiego który zginął w moich okolicach w styczniu 1945 r. Spotkałem się z rodziną z jego 2 córkami i wnuczką oraz krewnymi. Bez żadnych urazów pomagałem rozmawiałem udało się zlokalizować gdzie walczył gdzie się znajdował i prawdopodobne miejsce śmierci. Wskazałem im tez cmentarz Niemców na Polesiu. Wszytko było ok. A adolka mam gdzie mam :D Co do opisywanego Niemca i wśród Polaków znajdziesz polaczków...

Pois schodzimy z tematu... ale mogę polecić Ci świetną książkę jednak nie dotyczy tematu bo to Orlęta Lwowskie :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 6 lutego 2012, 22:38 
Generał Broni
Generał Broni

Fenix57 napisał(a):
Pois schodzimy z tematu... ale mogę polecić Ci świetną książkę jednak nie dotyczy tematu bo to Orlęta Lwowskie

Bo gada sie dobrze :D nie całkiem z tematu bo o książkach /II sw.
O Orletach jak najbardziej bo i temat tak sobie :D laicko/amatorsko opracowuję
temat sąsiadów na IOH...historia ludzka .sąsiedzi z przymusu.I o Orletach tez pisłam
o Ukraina /Polska teraz właśnie II sw.i SS Galizien .
To moge polecić opracowana przez Bellone historie oddziałów Waffen SS
VI tomów każdy tom poświęcony najsłynniejszym oddziałom liniowym Waffen jak
H.J ,Das Reich , Wiking , Laibstandarte A.H. itd....
Fenixie jesli znasz jakie ciekawe opracowania sytuacji nna terenach Kresów w czasie II sw.to mysle ze i w tym watku jak najbardziej przypasi :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 6 lutego 2012, 22:54 
Specjalista
Specjalista

pois napisał(a):
Fenix57 napisał(a):
Pois schodzimy z tematu... ale mogę polecić Ci świetną książkę jednak nie dotyczy tematu bo to Orlęta Lwowskie

Bo gada sie dobrze :D nie całkiem z tematu bo o książkach /II sw.
O Orletach jak najbardziej bo i temat tak sobie :D laicko/amatorsko opracowuję
https://forum.ioh.pl/viewtopic.php?t=21 ... &start=100
o Ukraina /Polska teraz właśnie II sw.i SS Galizien .
To moge polecić opracowana przez Bellone historie oddziałów Waffen SS
VI tomów każdy tom poświęcony najsłynniejszym oddziałom liniowym Waffen jak
H.J ,Das Reich , Wiking , Laibstandarte A.H. itd....
Fenixie jesli znasz jakie ciekawe opracowania sytuacji nna terenach Kresów w czasie II sw.to mysle ze i w tym watku jak najbardziej przypasi :1

Specjalnie dla Ciebie ! :D

S. S. Nicieja, Lwowskie Orlęta, Warszawa 2009 - jest tu tez o tym co działo się z cmentarzem po 17 września 1939 r. a więc i w temacie:) - ogólnie jedna z lepszych książek jaką czytałem

co do jednej z ważnych publikacji prof. Wnuka dotyczące Kresów i Sowietów w latach 1939-1941 podałem wyżej

A coś co może też być Ciekawe wielkie szczegółowe kompendium poparte mocną podstawą źródłową i krytyką źródeł.

W. Materski, Na widecie. II Rzeczpospolita wobec Sowietów 1939-1943, Warszawa 2005

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 6 lutego 2012, 22:58 
Chorąży
Chorąży

polecam najgoręcej-zainteresujcie się sylwetką Piaseckiego-przewspaniała i 100% autentyczna.po przeczytaniu "bogom nocy równi"(jego kariera jako szpiega na granicy polsko-bolszewickiej) będziecie sami szukać innych jego książek(żołnierz,szpieg,złodziej,narkoman,bandyta,konspirator).najbarwniejsza i chyba najbardziej niedoceniona postać."zapiski oficera armii czerwonej"to i komedia i dramat.POLECAM.
polecam także "na imie jej było lily" tymienieckiego

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 6 lutego 2012, 23:04 
Generał Broni
Generał Broni

Dzieki :luv Fenixise
Zapoznam się . Teraz troszke szukalam na stronach Ukrainskich archiwa ale .d....aaa.

Grzegorz Motyka .............polecam jego ksiązki
http://pl.wikipedia.org/wiki/Grzegorz_M ... istoryk%29
Rozsądnie i obiektywnie (o ile w tym temacie trudnym niezmiernie obiektywizm zachowac jakis moazna niestety...) pisze.
Książki G.Motyki dotyczace II sw. i stosunków Polska/Ukraina polecaja i polscy i ukrainscy historycy to i wydaje sie ze dobre sa :D

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 94 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]