Teraz jest piątek, 23 stycznia 2026, 21:07

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Składnica Uzbrojenia Palmiry
PostNapisane: niedziela, 18 grudnia 2011, 00:22 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Ciekawe linki. Tylko-tory nie szły pod dzisiejszą trasą gdańską tylko jakieś 500metrów od niej-nasyp istnieje do dziś i jest w dobrym stanie. Kolejka do twierdzy nie jeździła bo tory nie dochodziły do Palmir. Ciekawostka jest taka że do ostatniego transportu z Palmir do Warszawy był doczepiony improwizowany wagon z działem

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 18 grudnia 2011, 12:45 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

A jak była rozwiązana sprawa przejazdu przez dość głęboką dolinę przy Marymoncie? Tramwaj to walił się kiedyś w tą dolinę "na pysk" ale pociąg z trotylem?

Odszukam i zamieszczę jeszcze parę zdjęć ale jeszcze trochę o Składnicy.

Decyzję o jej utworzeniu podjęto podobno w związku z fatalnym wybuchem (sabotaż komuny) w takim składzie
w Cytadeli Warszawskiej bodajże w roku 1923.

Te potężne nasypy i równie potężne wykopy wykonywano w zasadzie ręcznie nie licząc tworzenia
prowizorycznych torów i wagoników tzw. koleb. Zatrudnieni byli podobno ludzie z kresów wschodnich. Tu
zaraz niektórzy mówią, że to ze względu na utrzymanie tajemnicy. Ale powód był chyba inny. Na wojsku
polskim spoczywał wówczas obowiązek niwelowania różnic cywilizacyjnych. Ludziom stamtąd można było coś
pokazać czego u siebie nie widzieli.

Obecna szosa palmirska prowadząca koło cmentarza do Pociechy to całkiem nowa droga utworzona dla
Składnicy. Chyba jednak pierwszą drogą prowadzącą w środek Puszczy to był odcinek tzw. Sejmikowej Drogi.
Od Mogilnego Mostku wybudowano na południe 2 km całkiem nowego szlaku. Można było w ten sposób już
dowozić materiały do budowy. Przy okazji załatwiono drugą sprawę - przesunięto 2 km odcinek właściwej
Sejmikowej Drogi na wschód a to dlatego, że stara droga szła tuż obok torów. Pewnie niewielu turystów
zdaje sobie sprawę, że ta sztucznie wyglądająca droga jest falsyfikatem. To samo z Mogilnym Mostkiem -
resztki starego jeszcze są widoczne po zachodniej stronie.

Ogrodzenie Składnicy odcięło ten stary szlak z Błonia przez Truskaw do Gałachów nad Wisłą (podejrzewam,
że nazwa Sejmikowa Droga to raczej dotyczyła tego szlaku bo on miał odpowiednią skalę), jak również
krótszą drogę z Pociechy do Janówka (po tej drugiej drodze pozostała obecnie widoczna bruzda w
wierzchołku wydmy). Niektórzy twierdzą, że miejscowi mieli przepustki na przejazd przez teren Składnicy
(???) ale chyba do Janówka zapychali okrężną drogą przez Karczmisko (z tym Karczmiskiem to też jakaś lipa
- Karczma Nepust stała 250 m bliżej; widać to na starych mapach a poza tym co by miała wtedy wspólnego z
Niepustem pod Zdrojową Górą). To wszystko trzeba teraz prostować.

Teraz w dobie programów komputerowych zbilansowanie mas ziemnych wyszło by pewnie lepiej. Wtedy wyraźnie
zabrakło trochę ziemi i wykonano w wielu miejscach dość duże doły w lesie. Mostków betonowych jest dwa. Przyczółki jednego z nich są dwa razy szersze niż kładka.

Kolej była normalnotorowa. Mam podkładkę i widziałem fragment rozjazdu.

Zamieszczę jeszcze zdjęcia ciekawych urządzeń towarzyszących.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 18 grudnia 2011, 15:21 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Dziś znalazłem swoje notatki-tankietek TK-3 było 13 w tym 4 z NKM 20mm. 3 z nich były na etacie szwadronu a czwarta została zdjęta z wagonu z jakieś stacji podczas odwrotu znad Bzury(stała porzucona na stacji). Dwie tankietki z NKM zniszczyły załogi w okolicach Kaliszek z braku paliwa. Tankietki poruszały się od Kaliszek na kierunek Sieraków-stąd prawdopodobna jest teoria o śladach tankietki na słupku ogrodzeniowym. Dokładniejsze informacje postaram się dać w najblirzszym czasie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 18 grudnia 2011, 15:33 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Ja nic nie wiem o drogach poruszania się tu czołgów w 1939 r. Po prostu zobaczyłem ślady na słupku i skojarzyłem z TKSem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 19 grudnia 2011, 17:59 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Czy jest jakaś strona z wymiarowaniem bocznej strony TKSa? Czy muszę iść do Muzeum WP?

Jako rzekłem kilka zdjęć związanych z terenem Składnicy.

1. Zdjęcie prof. Romana Kobendzy z 1930 r.
2. Zdjęcie tego miejsca współcześnie.
3. Zbiornik podziemny - takich jest chyba trzy.
4. Jeden z dołów o kształcie odwróconej piramidy (trzeba tu uwzględnić erozję terenu). Takich dołów jest sporo i o różnych wymiarach boku - nawet do 15 m. Może miały być zbiornikami na wodę ale bez specjalnej wyściółki w tym piaszczystym terenie woda się nie utrzyma. Z kolei obecne 2 lata mokre powodują, że niektóre są całkowicie wypwłnione wodą.
5. Schemat torów.
6. Fragment mapy tego terenu. Czerwone punkty to miejsca wykonania przeze mnie zdjęć, w większości pełnych panoram.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 19 grudnia 2011, 21:33 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Obstawiał bym nie TKS a TK-3 bo to szwadron właśnie tych tankietek operował na tym terenie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 19 grudnia 2011, 21:46 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

http://pl.wikipedia.org/wiki/71_Dywizjon_Pancerny

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 20 grudnia 2011, 14:06 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

I jeszcze tory na tle wydm.

Przebieg torów wyjaśnia mapa WIG z 1924 r. pod nazwą "Mapa okolic Warszawy". Przypuszczalnie Rosjanie zaczęli budować linię kolejową do Kazunia (tam w okolicy było kilka fortów). Na mapie linia jest dociągnięta nieco za Młociny a dalej to projekt. Potem skorzystano z tego i poprowadzono do Składnicy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 21 grudnia 2011, 09:46 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Możliwa droga odwrotu do Pociechy grupy Orlika od miejsca w którym wyeliminował księcia Raciborza i podobno jeszcze 2 czołgi niemieckie. To droga torowiskiem przez obecny parking przy Cmentarzu Palmirskim, po północnym brzegu Długiego Bagna i dalej do naszej bramy wyjazdowej (zaznaczona na rysunku dwiema chorągiewkami) i na południe do Pociechy a stąd na wschód do Sierakowa. Musimy pamiętać, że rozległe połacie lasu były zawalone, powalonymi przez wybuch magazynów, drzewami i praktycznie nieprzejezdne. Mogły pojechać od obecnego Cmentarza do Pociechy brukowaną drogą ale ja instynktownie unikał bym prostych i otwartych odcinków dróg. Swoją drogą ciekawe jak gąsiennice tych pojazdów znosiły jazdę po bruku. Obecnie nawet nie widzę aby rowerzyści jechali po bruku.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 22 grudnia 2011, 14:14 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Witam,

Co do "Orlika" to jest wiele wersji, i myślę że jest to ciekawy ale nowy watek. Co do samej obecności "Orlika" na terenach składnicy :

http://odkrywca.pl/forum_pics/picsforum ... 0_copy.jpg

Zdjęcie numer jeden : kokosza1943, Napisane: 19 gru 2011, o 16:59

Moim zdaniem :

1. Jest to obecna asfaltowa droga między wydmami ( to moja opinia ), zdjęcie super.
3. Z wersji jaką ja słyszalem były to magazyny na węgiel (ale niepotwierdzona).

Co do ochrony samej składnicy, przed 1939r., patrolowali ja zwykli mieszkańcy okolicznych wiosek, żeby sobie dorobić. Raczej nie było to reguralne wojsko. Informacja tą uzyskałem od napotkanej przypadkowo osoby. Więc może jeszce ktoś pamięta tamten okres.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 22 grudnia 2011, 16:11 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Profesor Kobendza zrobił bardzo dużo zdjęć Puszczy w okresie przedwojennym. Lokalizację podawał opisowo a obecnie tak to się pozmieniało, że trudno dociec gdzie były robione. Głównie to powierzchnie otwarte zamieniły się na gąszcz. Ja napisałem sobie program gdzie zdjęcia lokuję we współrzędnych (również w układzie WGS84) aby potomni mieli z tego większy pożytek. Zamieszczone zdjęcie Kobendza opisał jako "Przekop pod Pociechą". Trochę się nałaziłem aby znaleźć to miejsce. Pomogło szukanie w okresie bezlistnym - tego nie mogło być nigdzie indziej. Las sosnowy po prawej, oszacowany na ok. 70 lat, zachował się w postaci pojedyńczych drzew w wieku lat 140 (wg operatu urządzeniowego). Trzeba uwzględnić to, że skarpy wykopu są jeszcze w stanie surowym; wykop został rozszerzony.

Jak ktoś chce trafić to:
20,76457; 52,334344

Odnośnie zbiornika - wrzucić węgiel to bym i wrzucił ale wyciągać bym już nie chciał. Raczej to chyba były zbiorniki na wodę.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 31 grudnia 2011, 18:28 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

I jeszcze pozostałość po jednostce rakietowej LWP k. Kaliszek. Zdjęcie przedstawia obwałowanie jednej z wyrzutni których jest coś ok. 10 szt.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 8 marca 2012, 18:55 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Dla zainteresowanych tematem Składnicy przedstawiam nacięcie na sośnie przy drodze w pobliżu Palmir. Jest tam kilka takich drzew. Wg przekazu w 1939 r. prztygotowywano w tym miejscu zawał z drzew aby utrudnić przejazd. Częściowo te nacięcia zarosły ale nie tak bardzo, ponieważ sosny w Puszczy przyrastają raczej słabo. Możliwe że tych drzew było pierwotnie więcej.

Współrzędne zdjęcia:
20,76458
52,36513

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]