Teraz jest czwartek, 1 stycznia 2026, 22:59

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 11 grudnia 2008, 23:57 
Moderator
Moderator

Nie tak - te doly jak zwiecie "leje" -obecnie zalewane i mocno rozkopywane przez zlomiarzy-w nich w 45r wysadzano zlom wojenny.
Kilka lat wstecz lezalo tam mnostwo pogietych luf,ktore wyskoczyly z dolow po wybuchu.Stad tez mnostwo odlamkow w okolicy.
Niejeden z naszych forumowiczy :) znalazl tam swoj pierwszy karabin:) niestety-byly w takich stanach /po wybuchu/ ze....
Bylo tez mnostwo tzw.myszek i pociskow wiekszego kalibru.
Ze 3-4 lat temu saperzy zrobili tam porzadki ale...niedawno przejezdzajac tamtedy zobaczylem ludzi z detektorem-jak sie okazalo zwykli zlomiarze.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 12 grudnia 2008, 00:04 
Moderator
Moderator

A przy okazji-szpiedzy donosza ze w zeszly weekend ktos kopal kolo bytomskiego Bobrka ?od strony Zabrza i Rudy Sl. moze sie odezwac na priv-"temat" ktory rusza jest ciekawy .

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Las
PostNapisane: sobota, 13 grudnia 2008, 19:08 
Szeregowy
Szeregowy

Co do fundamentów na zdjeciu to w 45 już w takiej postaci były, po drugiej stranie drogi leje po bąbach ? kupa amunicji i pare razy teren odminowywany. Życze powodzenia, pare dzieciaków juz rączki straciło. Linia kolejowa super ale podkłady nie z tej epoki jako dziecko tam chodziłem były drewniane, przynajmniej wzdłuż lini kolejowej. Złomiarze wyszabraowali podkładki z pod torów, śrubunki itp. Co do budynku komendantury to go już nie ma a szkoda ładny był.
A poza tym czy ktoś tam z sz. Kolegów w ostatnim czasie coś grzrebał. Jakieś dziwne dziurki się w tamtej okolicy pojawiły?. :) :1 :bir

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 15 grudnia 2008, 23:56 
Moderator
Moderator

Z tego co sam widzialem i co donosza "szpiedzy" kopia tam zlomiarze. I tylko czekac az ktorys wyleci......

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Leje w lasku
PostNapisane: poniedziałek, 10 sierpnia 2009, 19:17 
Podporucznik
Podporucznik

Witam, dzięki temu forum nareszcie dowiedziałem się czym są leje po lewej stronie ul. Szymanowskiego (idąc od ul.Chorzowskiej). Miejsce to znam jako "6 stawów" i gdy mialem lat około 10, to chodziły legendy o "6 stawach". Obecnie gdy ukończyłem 56 lat udało mi się trafić w ten rejon i co zastałem: pozostało tylko 4 z 6 lejów. Sprawdziłem najbliższą okolicę leja najbliższego ul. Chorzowskiej wykrywką i wykopałem kawałek odłamka mocno skorodowanego o wymiarach 140 x 100 mm. Jakieś szczegółowsze przeszukiwanie terenu w soboty z powodu pojawiających sie spacerowiczów nie wchodziły w grę. Będąc ostatnio dnia 8.08.2009 natknąłem się na swieże dołki głębokie na ponad metr (nawet powyciągane za pomocą pojazdu kikuty drzewek), prawdopodobnie w miejscu zasypanych pozostałych 2 lejów (jest ich 4). Pamiętam opowiastki z dzieciństwa o zatopionym w leju czołgu i historię tą na nowo opowiedział mi nie pytany o ten szczegół mieszkaniec ul. Podlesie: jako dzieciak, a obecnie 53 letni alkoholik (za 1/2 wiadomo czego, zaprowadził mnie na owych "6 stawów") chodził nad leje. Stał tam zatopiony po wieżyczkę czołg (prawdopodobnie niemiecki), który wraz ze sporą ilością dużego kalibru amunicji leżącej z brzegu leja około roku 1967 usunęli saperzy. Nie mam powodów, by wątpić w istnienie tego czołgu... Skąd zainteresowanie moje tym miejscem? Nigdy wcześniej tam nie byłem, choć wyobraźnia 10 latka pracowała mocno- wiadomo, strach przed niewypałami, których ponoć było tam pełno. Temat wrócił do mnie około 3 lata temu, gdy były współpracownik wspomniał o "6 stawach", bunkrze i znalezisku, które ukrył gdzieś... (było to przed laty za jego młodości, a zatem około 20 lat do tyłu). Notabene lewą stronę lasu (część z dawnym "Brawo") w miarę dobrze poznałem (w miarę, bo do lejów wcześniej nie dotarłem) i bunkrów nie zauważyłem..., mało tego - ta część lasu przeobrażona jest w park. Ciekawi mnie niezmiernie, gdzie były lub powinny być bunkry. :que :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Las
PostNapisane: piątek, 14 sierpnia 2009, 19:24 
Podporucznik
Podporucznik

Celem uzupełnienia: lewa strona lasu od strony TIC faktycznie zawiera pozostałości szyn kolejowych z tym, że część podkładów jest jeszcze drewniana. Bunkrów obecnie uświadczyć nie można - jest jakaś pozostałość bez stropu w której złomiarze (a może bezdomni) zrobili sobie koczowisko i lepiej na ten teren nie wchodzić samemu. Podłoże jest takie, że co chwilę piszczałka wyje... Pogrzebałem i wylazł pocisk - chyba 88 mm bez zapalnika, ale chyba pełny trotylu wewnątrz, bo ciężki (z braku innych pomysłów zakopałem ten złom z powrotem). Po drugiej stronie przy lejach spod drzew wyszły mi na przeciw 2 i 1/3 pocisków, rowniez bez zapalników. Ta 1/3 zawierała wewnątrz trotyl. Z uwagi na to, że jest to teren spacerowy dla posiadaczy piesków, poprosiłem Policję o zainteresowanie się znaleziskiem. Dla siebie pozostawiłem fotki tych "szczególnych" fantów. :(

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 23 września 2009, 10:20 
Podporucznik
Podporucznik

A może tak byłby ktoś chętny przetrzepać teren od strony TIC? Jest tam siedziba złomiarzy i w grupce raźniej oraz bezpieczniej. Niedaleko jakiegoś bunkra powinna być zakopana skrzynia - chcę ją znaleźć. Może znajdzie się ktoś chętny do współpracy? Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 23 września 2009, 12:28 
Generał Brygady
Generał Brygady

Witam!
Byłem tam też ostatnio, no i jest tak jak mówisz... :(
Mam niedaleko, więc możemy ruszyć ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Lasek
PostNapisane: środa, 23 września 2009, 14:48 
Podporucznik
Podporucznik

Możemy nawet jutro jeśli Ci pasuje. Dopasuję sobie tylko pociąg lub autobus z Bytomia... podaj tylko godzinę.Moje gg to 368681 Jerzy

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Lasek
PostNapisane: piątek, 25 września 2009, 22:04 
Podporucznik
Podporucznik

Temat odgrzewany..., moze sie przypalić. Byliśmy w Lasku poobu stronach. Część od strony TIC jest mało ciekawa i wyczyszczona prawie (jeden pocisk 88 mm i trochę odłamków) przez koczujacych w ruinie schronu zlomiarzy. Strona przeciwna az do znudzenia obsiana jest zalegającymi w lejach pociskami 88 mm, niezliczona ilościazłomu z mosiężnych łusek artyleryjskich oraz amunicji z mauzera i chyba mosina (pozostałości po wysadzeniu w powietrze całych obfitości z tego terenu). Prawdę mówiąc ta część lasu dobra dla chętnych do pozyskiwania trotylu i zlomu, a z punktu widzenia eksploratorów - totalne śmietnisko. :(

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Las koło dyskoteki Bravo w Gliwicach
PostNapisane: środa, 25 kwietnia 2012, 22:37 
Szeregowy
Szeregowy

Czy ktoś ma informacje na temat Clubu Bravo przy lesie ?. ...Co teraz z budynkiem mają zamiar zrobić ?.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]