Teraz jest wtorek, 20 stycznia 2026, 23:49

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Dawne miejscowości...
PostNapisane: środa, 15 lutego 2012, 18:50 
Sierżant
Sierżant

[b]Witam
Niedaleko mnie znajduje się kilka miejsc gdzie przed II WW były małe wsie . Dziś w tych miejscach jest tylko las i stare sady . Miejsca te są też bujnie obrośnięte barwinkiem ( który czasem przypomina dokładne obrysy domu który niegdyś się w tym miejscu znajdował ) Czy jest jakieś większe prawdopodobieństwo odnalezienia czegokolwiek w tym terenie czy lepiej iść na łąki i pola jak {doradzał znajomy} Pytam bo to dopiero mój początek przygody z poszukiwaniami i nie wiem za bardzo co i jak ... Proszę o radę
pozdrawiam[b]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Dawne miejscowości...
PostNapisane: środa, 15 lutego 2012, 18:52 
Generał Broni
Generał Broni

Ja na Twoim miejscu nawet bym sie nie zastanawiał...ale bądź przygotowany równiez na kopanie śmieci :8)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 15 lutego 2012, 18:56 
Pułkownik
Pułkownik

Nie zapomnij o pobliskich drogach, okolicznych starych drzewach, głazach. I lepiej nie czekaj do pełni wiosny, bo źle się szuka gdy trawa i krzaki sięgają pasa, nie mówiąc już o kleszczach.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 15 lutego 2012, 18:58 
Sierżant
Sierżant

Drogi też ? Bo znam parę starych już nie używanych od kiedy zniszczono te miejscowości ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 15 lutego 2012, 19:32 
Pułkownik
Pułkownik

kazu89 napisał(a):
Drogi też ? Bo znam parę starych już nie używanych od kiedy zniszczono te miejscowości ;)

Drogi przede wszystkim :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 15 lutego 2012, 20:16 
Sierżant
Sierżant

Dlaczego akurat drogi???

Ostatnio edytowano środa, 15 lutego 2012, 20:39 przez kazu89, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 15 lutego 2012, 20:31 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

kazu89 napisał(a):
A Dlaczego właśnie drogi ? Fakt że kiedyś na nich był ruch powoduje że jest większa szansa znalezienia czegoś fajnego ?

ja pier....
nie, nie powoduje

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 15 lutego 2012, 20:51 
Sierżant
Sierżant

Tylko pytam... Chyba można...
Kolegom z góry dziękuję , myślę że w najbliższym czasie się tam wybiorę a jak coś znajdę to wrzucę fotki

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 15 lutego 2012, 21:16 
Generał Brygady
Generał Brygady

kazu89 napisał(a):
Tylko pytam... Chyba można...

Pewnie że można,ale pomyśl gdzie najlepiej szukać.Tam gdzie przebywali ludzie,bo bez działalności człowieka to raczej niewiele znajdziesz.
Dlaczego stare drogi prowadzące do nieistniejących już miejscowości,leśniczówek,osad itp?,ano dlatego że drogi te były przez wiele lat codziennie użytkowane przez mieszkańców,którzy chodzili do innych miejscowości,pobliskiego miasteczka,jarmarku,kościoła,karczmy.Pewnie często wracali też do domu w stanie wskazującym,czasem w drodze przycisnęło i trzeba było szybko portki w dół pod krzaczkiem,może dwóch krewkich sąsiadów na drodze wyjaśniało swoje racje,w takich i wielu innych codziennych sytuacjach łatwo było zgubić drobne,czasem coś innego.
Moja najlepsze miejscówki to właśnie stare nieutwardzane drogi i ich pobocza,a nawet przede wszystkim pobocza.
Mam też kilka fantodajnych ruinek najczęściej leśniczówek,gdzie wychodzą i zwykłe fenisie i srebrne marki i inne moniaki,czasem jakaś ozdoba,odznaczenie,łuski,skorupy naczyń,młotki,motyki itp.
Zdarzyło się kilka razy większe srebro,popielniczka,pojedyńcze sztućce,a kolega paterę prawie kilogram srebra.
Tak więc cierpliwości,bo jest też sporo śmieci w takich miejscach,a prędzej czy później wyniki murowane,o ile miejscówka nie przerabiana wielokrotnie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 15 lutego 2012, 21:28 
Generał Brygady
Generał Brygady

Ja nakopałem się raczej złomu na starych ruinach... Ciężko trafić coś konkretnego i ciekawego. Ale oczywiście to możliwe. Dużo zależy od tego w jaki sposób zabudowania zostały zniszczone. Pożar, rozbiórka, buldożery czy samozawalenie. Wiadomo jak ciężko szukać na gruzach. Ile śmiecia może zalegać na takim miejscu. Najlepsza wydaje się miejsca po-rozbiórkowe bo teren mniej więcej posprzątany. Ale i fanty schowane na poddaszach w murach, kominach wymiecione...
Za to drogi dojazdowe, sady, ogrody, duże drzewa, pagórki, okoliczne pola mogą dać ciekawe efekty.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 15 lutego 2012, 22:13 
Generał Brygady
Generał Brygady

Najwięcej ciekawych rzeczy wychodzi na ruinach poniemieckiej leśniczówki,która została spalona,a cała mieszkająca tam rodzina wybita na miejscu przez sowietów.
Prawdopodobnie niemcy tam mieszkający bronili się,bo w pobliżu dużo łusek mauser i myśliwskich,a troszkę dalej krótkie po TT.
Kolega trafił srebrną paterę,jakieś 150-200 metrów od ruin zabudowań na ok 50cm,ciekawe skąd tam się wzięła.
Ja też wyjąłem kilka srebrnych przedmiotów,połamany świecznik posrebrzany, i pięknego orła pruskiego z wysokiej próby srebra który był na id i mam go w awatarku.
Do tego naprawdę dużo monetek,ozdóbek,orzełka granadierskiego,kilka odznak,medal wilhelm,i mnóstwo innych pierdół.
Z tym że wracałem tam co jakiś czas,takich miejsc jest kilka,robię je tylko ja i kolega i różnie dają,jedne więcej inne mniej,ale nie spotkałem się z takimi ruinkami gdzie by były tylko śmieci i typowy złom.
Tak więc moje doświadczenia ze starymi ruinami są bardzo dobre.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 20 marca 2012, 14:37 
Plutonowy
Plutonowy

Witam podstawą w lokalizacji dróg, nieistniejących zabudowań ba całych wsi jest dobra mapa jeśli interesuje Ciebie okres międzywojenny to to na pewno pomoże http://igrek.amzp.pl/mapindex.php?cat=WIG100 W takim terenie często można natrafić na drzewa owocowe, bzy itp. np w środku lasu, czyli roślinność charakterystyczną dla osad ludzkich. Widziałem kilka takich miejsc a to ciekawy temat jak można niekiedy stwierdzić mniejwięcej rozkład zabudowań zniszczonych w wyniku naprzykład pacyfikacji. Powodzenia pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 20 marca 2012, 14:39 
Plutonowy
Plutonowy

A jescze ciekawsza sprawa jak uda się coś kopnąć poza gwoździami, i fragmenami skorodowanych naczyń

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 30 kwietnia 2012, 21:56 
Porucznik
Porucznik

No właśnie, macie racje koledzy, wszystkie te miejsca są ciekawe, sam eksploruję ruiny leśniczówki która nie przetrwała "wyzwolenia" przez sowietów. Zastanawiam się tylko skąd się biorą czasem daleko od osad i dróg ciekawe stare monety. A wokół żadnego kontekstu historycznego. Zdarzyło mi się tak dwukrotnie. Pole daleko od dróg i nagle sreberko z XVII wieku. A wokół nic. Może trafiła tam z nieczystościami wytworzonymi dawniej na pola? A może ktos kiedyś polował? Jakie macie teorie na ten temat?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 30 kwietnia 2012, 22:32 
Specjalista
Specjalista

Ja z doświadczenia wiem że najwięcej fantów (monet )można wykopać przy wjazdach na posesje ,choć czasami trudno je zlokalizować .

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]