Teraz jest wtorek, 27 stycznia 2026, 00:10

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 56 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Grodziska
PostNapisane: niedziela, 19 grudnia 2004, 17:28 
Poczciwy Otto

Czy absolutnie wszystkie stare grodziska mają status stanowisk archeologicznych, czy też można na jakimś sobie pokopać w innym czasie niż noc?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 19 grudnia 2004, 18:28 
Generał Broni
Generał Broni

wszystkie;

pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 19 grudnia 2004, 18:57 
Weteran
Weteran

oprócz tych, które są grodziskami, ale nikt o tym nie wie :jump wtedy należy jednak takie odkrycie zgłosić gdzie trzeba i wtedy oficjalnie się staną stanowiskami archeo :jump

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 19 grudnia 2004, 19:28 
Forum Thesaurus - Użytkownik Zbanowany
Forum Thesaurus - Użytkownik Zbanowany

zaciekawił mnie temat nie odkrytych grodzisk.....

czy macie jakies info kiedy ktoś ostatnio znalazł jakies.....???

ja kiedys myślałem że znalazłem swoje dopóki nie sprawdzilem i okazało się że jest znane

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 19 grudnia 2004, 19:32 
Poczciwy Otto

Myślę, że jest sporo takich. Jak popatrzyć na mapę to w niektórych miejscach (ja znam 4 na obszarze 10 na 10 km) grodzisko na grodzisku a na innych nic. Więc na pewno coś tam jest tylko nie odkryte.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 19 grudnia 2004, 21:50 
Weteran
Weteran

Tam gdzie były robione AZP trudno jest coś odkryć nowego, a to że jakieś grodzisko nie jest opisane w literaturze to nie znaczy, że jest nieznane. Jednak czasem można coś odkryć, zazwyczaj jednak te co są nieodkryte mają wysokość wałów lub stożków 20 - 60 cm wysokości i trzeba cholernie dużo szczęścia żeby dostrzec je w krajobrazie. Niestety, służby archeo nie są zazwyczaj specjalnie zachwycone - zazdrość!!! :jump

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 19 grudnia 2004, 22:09 
Major
Major

Sądzę że obecnie można odkryć jakieś grodzisko nie z ziemi, lecz z powietrza - fotografia lotnicza, robiąc zdjęcia w różnych o różnych porach dnia i różnych porach roku.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 19 grudnia 2004, 23:55 
Weteran
Weteran

Mylisz się, nie latam samolotem, jednak coś tam mam na rozkładzie. Oczywiście, zdjęcia lotnicze pozwalają na odkrycie zwłaszcza tych najbardziej zniszczonych, jednak panujące w Polsce warunki glebowe utrudniają zrobienie zdjęć dobrze ukazujących dawne konstrukcje. No i kasy nie ma na wielokrotne loty i zdjęcia o różnych porach roku. 1 godzina lotu ok. 2000 zł.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 20 grudnia 2004, 01:04 
Major
Major

Nie musisz latać. Balon średnicy 2 m - kilkadziesiąt złotych + aparat cyfrowy + jednokanałowy nadajnik/odbiornik. Poza tym można wejść w kontakt z fotografami robiącymi takie zdjęcia.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 20 grudnia 2004, 13:59 
Buszujący w śniegu

Ja raczej nie poświęciłbym mojej cyfrówy podpinając pod balon. Różnie to bywa. Nieraz taki balonik potrafi wylądowaćnp:... na środku jeziora. :jump [/list]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 20 grudnia 2004, 14:55 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Witam
Na moim terenie służby archeo nie miały problemu z odszukaniem grodzisk.
Są na przedwojennych mapach niemieckich := .
W niektórych są nawet niezasypane wykopy pomiarowe :o .
Ale znalazłem kilka obiektów, których nie ma na przedwojennych mapach,
a osobiście uważam że są to pozostałości grodzisk.
pozdrawiam Wiesiu

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 22 grudnia 2004, 12:38 
Kapitan Petersen

atylla napisał(a):
panujące w Polsce warunki glebowe utrudniają zrobienie zdjęć dobrze ukazujących dawne konstrukcje. No i kasy nie ma na wielokrotne loty i zdjęcia o różnych porach roku. 1 godzina lotu ok. 2000 zł.

Moim zdaniem to pierwsze zdanie to mit, z którym często spotykam się w starszej polskiej literaturze archeologicznej. Bardziej prawdziwe jest - według mnie - to drugie zdanie, i to o no wszystko tłumaczy.

Co do grodzisk, to można też w drugą stronę - zamiast odkrywać nowe, wymazywać z map stare. Jak? Ano w południowej Polsce działała przed laty Karpacka Ekspedycja Archeologiczna pod przewodnictwem pprof. Żakiego. Facet ewidencjonował jako grodziska wszystko co się nawinęło. Znam co najmniej dwa "grodziska" które nimi nie są, choć znajdują się w oficjalnej ewidencji dzięki Żakiemu. Klient bez dodatkowych badań wpisywał w papiery obiekty "na oko" np. rolnicze tarasy ziemne usypywane dawniej na północnych (cienistych) stokach, które według niego były splantowanymi wałami. Kontaktowałem się w tej sprawie z archeologami, są podobnego zdania.

:pa

Test

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 22 grudnia 2004, 13:53 
Weteran
Weteran

Test napisał(a):
atylla napisał(a):
panujące w Polsce warunki glebowe utrudniają zrobienie zdjęć dobrze ukazujących dawne konstrukcje. No i kasy nie ma na wielokrotne loty i zdjęcia o różnych porach roku. 1 godzina lotu ok. 2000 zł.

Moim zdaniem to pierwsze zdanie to mit, z którym często spotykam się w starszej polskiej literaturze archeologicznej. Bardziej prawdziwe jest - według mnie - to drugie zdanie, i to o no wszystko tłumaczy.

Test

Może trochę nieprecyzyjnie napisałem, ale nie mogę się z tobą zgodzić, o ile oczywiście porównamy Poskę do Anglii, gdzie duża część pól uprawnych zmieniono na pastwiska, dzieki czemu struktury wewnętrzne zachowały się lepiej i wyróżniki roślinne są wyraźniejsze, poza tym większość konstrukcji na zachodzie jest kamienna, co też ma wpływ na wyróżniki roślinne, u nas tego nie widać tak wyraźnie z góry.

To prawda Test, że dawniej doprodukowano nieco grodzisk, ale ja jestem najlepszego zdania o badaczach terenowych z XIX wieku. Gorsze zdanie mam o ich odpowiednikach z XX wieku, którzy robiąv weryfikacje wykreślili masę obiektów, bo ich nie odnaleźli w terenie. Moje dotychczasowe wysiłki pozwoliły "przywrócić do życia" trzy grodziska, natomiast dwa wykreślić ze spisów jako nienaturalne formy terenowe tzn. groble stawów :lol:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 22 grudnia 2004, 16:36 
Poczciwy Otto

A na grossblattach są grodziska i kurhany zaznaczone?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 22 grudnia 2004, 19:05 
Podporucznik
Podporucznik

Znam miejsca dwoch grodzisk, zadnego samoltu nie trzeba czasmi wystarczy ze sie lepiej ktos przyjrzy np. z dwoch stron male dolinki gdzie stala woda - bardzo dobre miejsce na grodzisko. NIe kopie tam. Ale jedno jest przy jeziorze to jest tamduzo roznych kawalkow ceramiki! Dodam ze mieszkam w nieduzej odlegosci od Biskupina :)) /pozdr zul^

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 56 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]