Teraz jest niedziela, 25 stycznia 2026, 15:21

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 52 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 28 grudnia 2004, 16:28 
Buszujący w śniegu

Jeśli masz tyle lat co napisałeś to zazdroszczę. Gdyby przypadkowo udało Ci się wbić na teren archeologiczny to przynajmniej nikt Cię po sądach nie będzie ciągnął, :jump

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 28 grudnia 2004, 18:11 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

MNIE nikt po sądach nie będzie nikt ciągał, tylko moich rodziców (chyba). Nie wiem co gorsze: z jednej strony jakaś grzywna czy coś, a z drugiej najprawdopodobniej szlaban na poszukiwanie skarbów na jakiś dłużyszy czas (np.miesiąc).Ale co z tymi zarazkami dżumy o których pisałem w moim poprzednim poście ?

Ostatnio edytowano wtorek, 28 grudnia 2004, 18:15 przez gasmajster, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 28 grudnia 2004, 18:13 
Buszujący w śniegu

To i tak lepsze niż odsiadka w puszce lub wysoka grzywna. :jump

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 28 grudnia 2004, 18:16 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

No dobra, nie roztrząsujmy tej sprawy, ale chciałbym wiedzieć coś o tych zarazkach dżumy , o których pisałem chyba dwa posty wcześniej.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 28 grudnia 2004, 18:22 
Poczciwy Otto

Dżumy już tam raczej nie będzie. A nawet jak to nie na tym co znajdziesz choćbyś nawet dotykał trupa. Dżuma jest roznoszona przez szczury a konkretnie przez pchły które na nich żyją. Jak wsi od dawna tam nie ma to szczury nie mają co tam szukać (Pożywienia tam od dawna nie ma).
Jeżeli znalazłeś pole bitwy z piętnastego wieku to raczej wiele tam nie znajdziesz. Jak coś jest to cholernie głęboko. Poszukam w internecie jakiegoś pola bitwy trochę nowszego ale takiego gdzie niewypałów nie znajdziesz ino jakąś szabelkę jak będziesz miał szczęście.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 28 grudnia 2004, 18:22 
Poczciwy Otto

Dżumy już tam na pewno nie będzie. A nawet jak to nie na tym co znajdziesz choćbyś nawet dotykał trupa. Dżuma jest roznoszona przez szczury a konkretnie przez pchły które na nich żyją. Jak wsi od dawna tam nie ma to szczury nie mają co tam szukać (Pożywienia tam od dawna nie ma).
Jeżeli znalazłeś pole bitwy z piętnastego wieku to raczej wiele tam nie znajdziesz. Jak coś jest to cholernie głęboko. Poszukam w internecie jakiegoś pola bitwy trochę nowszego ale takiego gdzie niewypałów nie znajdziesz ino jakąś szabelkę jak będziesz miał szczęście.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 28 grudnia 2004, 18:23 
Buszujący w śniegu

Te zarazki możesz włożyć między bajki, nic Ci nie grozi, nie ma zarazków dżumy w Polsce no chyba, że będziesz próbował kopać na akademi medycznej lub w labolatoriach wojskowych. Ja bym na Twoim miejscu obawiał się bardziej niewypałów. Na to trzeba bardzo uważać i pod żadnym pozorem nie dotykać. Już gdy będziesz kopał na terenie na którym istnieje podejrzenie, że coś się mogło dziać podczas wojny trzeba przy kopabniu sygnałów zachować szczególną ostrożność. Chodzi mi m.in. o lasy z pozostałościami lini okopów lub dołach po ziemiankach polowych.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 28 grudnia 2004, 19:55 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Aha, no dobra, dżumy nie ma, wierzę wam. A czy stare trupy nie roznoszą zarazków ? Bo kiedyś tam były kurhany i ponoć nadal są, ale jak tam byłem na zwiadach (bez wykrywki) to nie widziałem, żadnych kurhanów. Więc boję się, że zacznę gdzieś kopać i wykopię trupa (brrr ...), a tak swoją drogą to miejsce bitwy by się bardzo przydało i będę wdzięczny za nie, tylko wymaganie jest proste: BEZ NIEWYPAŁÓW

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 28 grudnia 2004, 20:11 
Buszujący w śniegu

Jeżeli są kurchany to teren jest niedostępny(stanowisko archeologiczne), co się tyczy zaś trupów to jest pewne ryzyko. Jęśliby trup miał być toksyczny to poczujesz jego zapach. Same zbielałe kości nie powinny wyrządzić krzywdy. Nie radzę jednak ruszać trupów na własną rękę z kilku prozaicznych powodów. Po ierwsze nie chcesz być chyba hieną cmentrną, po drugie lepiej zgłosić znalezisko odpowiednim instytucjom zajmującym się poszukiwaniem zaginionych żołnierzy a po trzecie chyba chcesz mieć spokojne noce i nie być nawiedzanym...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 28 grudnia 2004, 20:32 
Poczciwy Otto

W samym kurhanie nie kop ale jak go nie widać to Ci pewnie nic nie zrobią.
Kiedyś o wykopaniu trupa myślałem podobnie jak Ty ale w końcu uświadomiłem sobie że nic mi się nie stanie. Trup to nie niebezpieczna żecz. Przynajmniej sam szkielet.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 28 grudnia 2004, 20:54 
Małomówny czytacz

gasmajster napisał(a):
"upolowaliśmy" miejsce bitwy z 15 wieku. Mamy już dokładną mapkę i opisany przebieg bitwy, więc mam nadzieję, że znajdziemy jakiś mieczyk albo tarczę.

tak wlasnie pracuje poszukiwacz.. pierw sledzi ksiazkowe wydarzenia, by pojsc na gotowa miejscowke. na miecz lub tarcze bym nie liczyl. szybciej jakas drobnica sie trafi: jakies groty resztki klamer moze ostrogi. wszystkie wieksze przedmioty [a juz najbardziej bron] byly wyjatkowo cenne i jesli w poblizu byla jakas wies to okoliczni zaraz po rzezi zabierali tym co zmarli wszystko co mieli i co przedstawialo jakakolwiek wartosc. trafienie miecza czy tarczy XV wiecznej byloby doprawdy wielkim odkryciem..

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 29 grudnia 2004, 10:14 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Teraz odpowiem na temat tych trupów: Nie zamierzam iść tam w celu wykopywania jakichś zwłok (nigdy !). Tylko jeśli nie widać tego kurhanu to nie będę wiedział czy kopię na ziemi "normalnej" czy tej pod którą jest kurhan. Stanowiska archeo tam nie ma, ani nie mogę ich przywołać. To znaczy mogę, ale oni mi nie uwierzą (z racji mojego wieku, który też znacznie utrudnia poszukiwania).

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 29 grudnia 2004, 12:14 
Poczciwy Otto

Tobie właśnie najbardziej uwierzą że nie wiedziałeś, że to kurhan. Dorosły już się tak łatwo nie wykręci.
A tak na marginesie: Wczoraj stałem się hieną cmentarną. Ojciec mówi że jedziemy na wykopki, Damian pakuj się, znam fajne miejsce. Jak zapytałem gdzie to odpowiedział: "zobaczysz". Więc pojechaliśmy. I gdzie? Na stary niemiecki cmentarz. Protestowałem ale nic nie dało. Całe szczęście że był tak zaśmiecony że po kilku dołkach starszemu odechciało się kopać.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 29 grudnia 2004, 14:17 
Buszujący w śniegu

Kiedyś też niechcący stałem się hienką, trafił mi się masowy grób żydów rozstrzelanych przez niemców podczas wojny. Od razu zakopałem to z powrotem, i tak sobie do tej pory tam leżą. Kiedyś tam przyjechały odpowiednie służby z koparkami ale kopali około 100m dalej oczywićcie bez efektów. Ktoś tam z nich podobno umknął śmierci i przekazał wnukom miejsce pochówku i według tego opisu kopali. Wnukowie i komisja machnęli sie prawie o 100m. Jak ktoś jest zainteresowany sprawą na pewno jest to udokumentowane w jakichś archiwach zachodniopomorskich w Szczecinie. Dodam tylko że cała akcja miała miejsce w miejscowości Rosnowo, gmina Trzcińsko-Zdrój. Kolega od hełmów luftwaffe może nawet wie co

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 29 grudnia 2004, 15:51 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Według mnie hienami cmentrnymi powinno się nazywać tych którzy specjalnie rozkopują groby. Przecież skąd zwykły człowiek ma wiedzieć, że akurat w tym miejscu znajdują się trupy ?

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 52 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]