Teraz jest poniedziałek, 29 czerwca 2026, 09:38

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 77 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 30 grudnia 2002, 22:02 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Witam, <BR> <BR>A co chcesz rozstrzygnąć? Może potrafię pomóc. <BR> <BR>Pzdr, <BR> <BR>jotes

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 30 grudnia 2002, 23:46 
Pułkownik
Pułkownik

Usiłuje rozstrzygnąć: <BR>- ile było Tonndorfów, <BR>- jak nazywało się lotnisko Tonowo <BR>- czy Bednary to na pewno Tonndorf, skoro nazwą tą także określa się miejscowość Tonowo. <BR>Czyli taka trochę pętla. <BR>Pozdrawiam, <BR>Paweł

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 2 stycznia 2003, 18:42 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Witam <BR>Do całej listy lotnisk chcę dołączyć swoją informację <BR>Lotnisko wojskowe z przed 1939r obecnie znajduje się na terenie powiatu Terespol <BR>woj.lubelskie (blizko twierdzy Brześć) <BR>Większą część pasów startowych pokrywa teraz Wolny Obszar Celny. <BR>Pozostały jednak changary używane przez PKP <BR>jako Baza Lokomotywowni i trochę gruzowisk po lasach a historia jego jest ciekawa wspomina się o nim nawet w "Medalionach" Z.Nałkowskiej <BR>Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 3 stycznia 2003, 10:41 
Major
Major

Witam <BR>To lotnisko w okolicach Brześcia n/Bugiem znajdowało się w miejscowosci Małaszewicze Małe, a dokladniej pomiędzy tą miejscowością a Kobylanami. Teren po częsci jest porośnięty młodnikiem i lezy w granicach WOC i portu przeładunkowego. W pobliżu znajdują się pozostałosci fortów twierdzy brzeskiej. <BR>Lotnisko było wielokrotnie bombardowane w 1939 roku. <BR>Pozdro <BR>Berthie <BR>

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 3 stycznia 2003, 13:55 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Witam <BR>Dzięki z uzupełnienie. <BR>Ostatnio dowiedzałem się o pewnym człowieku, <BR>który kilkanaście lat temu chętnie uczestniczył na spotkaniach szkolnych z młodzieżą opowiadająć ówczesne dzieje dysponował bardzo bogatym materiałem zdjęciowym z tego lotniska. <BR>Będę się starał dotrzeć do tych materiałów ale może okazać się to bardzo tródne bowim pan ten wyjeczał już dawno na stałe do W-wy i nie wiem czy żyje. <BR>Miejmy nadzieję,że może ktoś z rodziny pomoże. <BR>Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 4 stycznia 2003, 10:39 
Pułkownik
Pułkownik

Cześć, <BR>Fajnie, że temat Małaszewicz trafił "na łamy", bo to bardzo ciekawy obiekt. Przed wojną była tam Baza Lotnicza numer bodaj 4 (Bazami nazywano trochę ważniejsze i lepiej wyposażone lotniska wojskowe - takie przypowiedzenie dla osób nieznających tematu), ale niezwykle ciekawe rzeczy działy się tam w czasie wojny. Lotnisko to zostało odbudowane i gruntownie zmodernizowane. Między innymi otrzymało wówczas pasy betonowe. W opracowaniach często pojawia się nazwa Terespol, zapewne Niemcy mieli kłopoty z wymową Małaszewicze. Dostałem niedawno koordynaty tego obiektu i - rzecz ciekawa - znalazłem lotnicze wały przeciwodłamkowe dobra kilka km na zachód od pola wzlotów. Koordynaty są rzecz jasna do D, ale przypadkowo naprowadziły mnie na ślad czegoś ciekawego i bez wątpienia nie poznanego. <BR>Pozdrawiam, <BR>Paweł

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 4 stycznia 2003, 14:18 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Witam <BR>W rejonie tego lotniska na zachód od pasa startowego występuje wał ale jest to pozostałość po nasypie kolejowym prowadzącym do budynków usytułowanych w okolicy "pompki"(miejsce ujęcia wody) zresztą działającej do dzisiaj. <BR>Obiekty te stanowiły prawdopodobnie część magazynową lotniska. Obecnie widać tylko ruiny konstrukcji żelbetonowych. <BR>troszeczkę bliżej jest jeszcze jedna pozostałość po obiekcie,który musiał spełniać rolę socjalną(znajduje się elementy błąd ortograficzny!!! kuchni).Od tego miejsca dalej na zachód jest dużo jakichś umocnień ziemnych wyglądających jakby w zdłuż drogi pokopano okopy na czołgi, a po drugiej stronie pozostałości po dużej ilości ziemianek mieszkalnych trochę innych rowów i okopów. Czy mówimy o tym samym - nie wiem, może dalej jeszcze jest jakiś wał. <BR>Postaram się to sprawdzić <BR>Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 5 stycznia 2003, 20:39 
Pułkownik
Pułkownik

Cześć, <BR>Może te ziemianki na czołgi były wspomnianymi przeze mnie wałami przeciwodłamkowymi dla samolotów? Za małe? Mam zdjęcie, na podstawie którego łatwo określić ich gabaryty. W obwałowaniu stoi Ju-88 i na przedłużeniu skrzydła jest jeszcze miejsce na niewielki pojazd. <BR>Wybieram się tam po względnym ociepleniu (zanim roślinność się rozwinie), szczególnie, że namierzyłem kolejne lotnisko Luftwaffe pomiędzy pomiędzy Białą Podlaską a Małaszewiczami. <BR>Dzięki za ciekawe spostrzeżenia, <BR>Paweł

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 6 stycznia 2003, 08:33 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Cześć <BR>Zapraszam serdecznie <BR>Może przypadkiem spotkamy się na szlaku <BR>a gdybyś potrzebował towarzystwa daj znać połazimy razem. <BR>Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 6 stycznia 2003, 09:51 
Major
Major

Witam <BR>Nieżyjący już ( niestety ) Jerzy Sroka wspominał o Małalszewiczach w ksiażce "Brześć - dzieje miasta i twierdzy" Opisana jest obrona lotniska przezd nalotami w 1939 roku. Z ciekawostek to dodam że wpobliżu lotniska mieściły się zbiorniki paliwa w zaadaptowanym do tego starym forcie. Po opuszceniu terenu przez wojsko miejscowi zaczeli podbierac paliwo na wałsne potrzeby aż doszło do eksplozji. Było kilka ofiar śmiertelnych. Dodam też że jeszce że w latach 70 na lotnisku rozbił się szybowiec. Jak by się ktos tam wybierał to dajcie znać, może sie spotkamy. <BR>Pozdro <BR>Berthie

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 6 stycznia 2003, 16:10 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Witam <BR>Samych zbiorników niestety już też nie ma ale są wspomniane forty carskie nawet dwa połączone rurociągiem w których mieściło się ponad 750 tyś litrów banzyny. <BR>Po zbiornikach zostały tylko łoża na których stały, forty są w stanie zadowalającym choć widać poziom tragedi jaka się tam rozegrała. <BR>Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 8 stycznia 2003, 12:58 
Major
Major

Tak przy okazji tych terenów to może jesteście w posiadaniu jakiś ciekawych materiały o likwidacji załogi twierdzy Brześć w końcu lipca 1944 roku. <BR> <BR>Pozdro <BR>Berthie

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 8 stycznia 2003, 19:33 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Witam <BR>Przykro ja nie posiadam nic <BR>mimo ze mieszkam 10 km od twierdzy to nawet tam nie byłem <BR>Przy okazji popytam w bialskim muzeum <BR>jakby co dam znać <BR>Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 9 stycznia 2003, 10:13 
Major
Major

Witam <BR>Załoga twierdzy pod naporem Rosjan wycofała się na drugą stronę Bugu, lecz tama została otoczona i rozbita w okolicach ujścia Krzny do Bugu. W twierdzy byłem ze dwa razy ale już dość dawno. Wybrał bym się teraz ale nie wiem jak ze staniem nagranicy lub przejsciem przez tamożną. Jak coś trafisz to daj znać. <BR>Z gory dzięki. <BR>Pozdro<BR><BR><font size=-1>[ Ta wiadomość została zmieniona przez: berthie dnia 2003-01-09 09:20 ]</font>

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 17 stycznia 2003, 11:05 
Szeregowy
Szeregowy

OKOLICE NISKA WOJ.PODKARPACKIE ZNAM MIEJSCA DWOCH LOTNISK RADZIECKICH 1944-46 WIECEJ INF:ROZPYLACZ@O2.PL
[addsig]

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 77 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]