Teraz jest czwartek, 25 grudnia 2025, 19:30

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: ŚLAD ,, ŁUPASZKI"
PostNapisane: czwartek, 20 stycznia 2005, 15:58 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Natknołem się na pewien interesujący ślad dotyczący punktu kontaktowego i magazynu broni znajdującego się na gdańskich stogach ( mam dokładny adres) należącego do ,, Łupaszki" . Oprócz tego natknołem sie na informacje o człowieku o pseudonimie ,, Dunin " związanego z antykomunistyczną partyzantką który na terenie Stogów stoczył wraz ze swoim odziałem szereg potyczek z UB. Mam pytanie czy wspomniane miejsce znajdowało sie w gestii zainteresowan kogos z was ? Kolejne pytanie czy posiadacie jakiekolwiek informacje o człowieku ps. ,, Dunin" ? Czy był on żołnierzem ,, Łupaszki?" Proszę o pomoc

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 22 stycznia 2005, 21:43 
Porucznik
Porucznik

W posiadanych przez mnie materiałach o Łupaszce nie natknałem się na nikogo o takim pseudonimie.Jakieś blizsze dane?
Może koledzy z towarzystwa miłośników reakcyjnego podziemia coś wiedzą?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 22 stycznia 2005, 23:55 
Lew morski

Czesc Jurand!!! No super wiadomosc choc marne szanse na to aby sklad byl pelny do dzis. Jakbys zechcial zabrac sie za sprawdzenie w wspolnym gronie to byloby swietnie - zwlaszcza jakby Niwol wrocil z wakacji.Ja przerylem na szybka swoja reakcyjna biblioteczke i trafilem na 2 osoby(byc moze to ta sama osoba, ale nie koniecznie):
1. ps. Dunin NN wymieniony w kontekscie zolnierzy 5ej brygady , ktorzy zostali zagarnieci i rozbrojeni przez sowietow w Puszczy Rudnickiej - konkretnie chodzi o oddzial kawalerii niejako poswiecony przez Lupaszke dla osloniecia odwrotu reszty brygady.Oddzial byl dowodzony przez rtm. Tatara, rozbrojony przy lesniczowce Jelniki. Rozbrojonych partyzantow odprowadzono do Miednik a stamtad pozniej wywieziono do Kalugi. Po drodze na noclegu w Kienie ucieklo kilku m. in. Dunin.Tatar uciekl z obozu w miednikach, ale ponownie go aresztowano w Wilnie.(za Labuszewskim/Krajewskim)
2. szef oddzialu IV(kwatermistrzowskiego) Okregu Nowogródzkiego ZWZ ( do maja 1943) ppor Stefan Mękalski ps. Dunin(za Boradyn)
Jak widzisz niewiele sie znalazlo, moze jeszcze Niwol cos wyszpera albo inni koledzy w kazdym razie jesli interesuje Cie ta tematyka to zapraszam do kompanii tym bardziej, ze dawno nie bylo zadnego wypadu/ spotkania a jak widze jestesmy krajanie.Ja osobiscie obstawiam tego pierwszego - byloby swietnie dopisac konkretne dane do tego NN - moze pomozesz odkryc kolejny skrawek historii Vej Brygady...PZDR!!!
PS Jesli nie chcesz publicznie ujawniac jakichs danych osobistych to zapraszam na pw

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 23 stycznia 2005, 16:16 
Porucznik
Porucznik

Nie wierze osobiscie w to aby pozostało coś po chłopakach.. UB rozpracowało podzienie wilenskie tak że wszystkie lokale zostały rozpracowane i przeszukane. Jeśli coś sie uratowało to jedynie w takich miejscach jak te w których bylismy w lipcu na poszukiwaniach.
Ale może się mylę. Konspiracja wilenska jest bardzo dobrze opracowana w książce Piotra Niwińskiego "Okręg Wileński AK w latach 1944-1948"
Sprawdzałem, nie ma tam wzmianki o Duninie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 23 stycznia 2005, 16:16 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Witam!!
O ,,Duninie" dowiedziałem się z relacji starej sąsiadki która wprowadziła sie na Stogi od razu po wojnie.Wsponiała ona o ,, Duninie" który w okkolicznych lasach wraz z ze swoim odzilaem stoczyl szereg potyczek z UB.Sasiadka nie potrafiłą powiedziec nic wiecej , dlatego postanowiłem zapytać Was drodzy formułowicze oto czy ,, Dunin" był związany z ,, Łupaszką". Pit masz wiadomość na priv. Pozdrawiam wszystkich bardzo serdecznie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 23 stycznia 2005, 16:25 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Piotr Niwiński to mój były wykładowca z politologii na UG:) Oprócz tego pracuje w IPN.Człowiek o przeogromnej i bogatej wiedzy .Jego zajęcia były jednymi z najciekawszych . Chyba odwiedze swoją dawną ALMA MATTER i postaram sie nawiązać z nim kontakt, może dowiem sie czegoś więcej. Oprócz tego staram sie nawiązać kontakt z p. Ostapowiczem - jest to historyk zainteresowany historią Stogów , być moze on posiada jakieś informacje. Pozdrawiam serdecznie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 24 stycznia 2005, 10:46 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

http://www.starakiszewa.republika.pl/lupaszka.html - Oto link do strony która opisuje ,, pomorski" etap działalnosci ,, Łupaszki". Jak tylko bede mógł to jeszcze dzisiaj postarm się zrobić i wrzucić foto opisywanego na mojej dzilenicy magazynu broni i jego najblizszej okolicy należącego do V Brygady. Pozdrawiam serdecznie

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 27 sierpnia 2006, 13:52 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Witam Poszukaj na tej Stronie
http://podziemiezbrojne.blox.pl/html/13 ... 0.html?5,1

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]