Teraz jest piątek, 14 sierpnia 2026, 21:05

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 24 stycznia 2005, 19:01 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Następna - powiedzmy makro fotka

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 24 stycznia 2005, 19:04 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

i trzecia fotka - sorry za taka sobie jakość :) , ale chyba na dwóch pierwszych coś tam widać

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 24 stycznia 2005, 20:11 
Moderator
Moderator

dziwne to to... ale wydaje mi sie ze z tym juz sie kiedys spotkalem... tylko nie moge sobie przypomniec gdzie... mogl bys okreslic twardosc ?? chodzi mi po glowie ilowiec glaukonitowy...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 24 stycznia 2005, 20:19 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Witaj Kenny . Odpowiadam to jest bardzo twarde , porcelana nie zostawia rysy ,stal też . Oczywiście chodzi o wnętrze , bo ta skorupka jest dość delikatna. Pozdrawiam R

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 24 stycznia 2005, 20:26 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Sorry ale powiem szczerze ,że ze stalą to drapałem w miarę delikatnie żeby nie zepsuć.... :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 24 stycznia 2005, 20:27 
Moderator
Moderator

hmm no to wiemy co to nie jest :D raaany teraz to mi gwozdzia zabiles :D

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 24 stycznia 2005, 20:40 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Powiem Tobie Kenny tak, Ktoś bardzo znany , powiedzmy w branży kamieni , do którego jechałem z innym kamieniem ,który nawiasem mówiąc kiedyś zaprezentuję /jechałem do niego tylko po to ca 400,km w jedną strone/ - powiedział tak po obejrzeniu go : "dziwne.. nie wiem co to jest" . Ja też nie wiem a chciałbym się dowiedzieć . Może to być tak jak napisał Radkow 1 spiek ceramiczno-szklany -ale sądzę że nie, a moze mam nadzieję ,lub tak jak napisał Skarbnik -lapilla/ale to chyba nie lawa/ ,lub -tak jak Ty zacząłeś wątek- coś co przyleciało :que .Chciałbym wiedzieć co to jest ........ Pozdrawiam R
PS Mam pytanie do Radkowa 1 -jeśli to przeczyta ,to proszę o odpowiedż jakiego koloru są te spieki ceramiczne leżące na polach Śląska ,i czy strukturą przypominają to coś... :que

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 26 stycznia 2005, 23:29 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Witam kolegę z okolic. :) Co do tych spieków, o których wspominał Radkow to chyba nie to - te wygądają inaczej, a sądzę że o tych samych myślimy. Brałeś może pod uwagę radiolaryty? Jako skała krzemionkowa ma dużą twardość, kolory pasują, tworzy również buły... widziałem takowe i próbuje sie doszukać jakiegoś podobieństwa... :pa

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 27 stycznia 2005, 01:00 
Radkoff Pierwszy Wielki

Ano radkow1 czyta forym co kilka godzin...
Spieki z okolic Chorzowa i Tarnowskich Gór mają głównie ten sam kolor ( zielonkawy), taka smą szklistość i różną formę i przełam.
Spieki mało przetwarzane maja przełam muszlowy ( jak krzemiń ) i maja smugi centrujące typu agatowego.
Mocniej spieczone maja strukturę krystaliczno-igłową, oraz sa spieczone zewnetrznie ( zewnętrzna warstwa musiała przyjąć np. popiół ).
Na mój gust to rodzaj spieku.
Jak stopnieje śnieg to ci przywiozę ze śląska i dam na forum.
Mam gdzieś podobne wulkaniczne o innym kolorze i o bardziej jednilitej konsystencji.
A jak będę miał czas, to zrobię inwentaryzację w moich kamyczkach i kamyko- podobnych - mam tego około 50kg...
Pozdrawiam!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 27 stycznia 2005, 11:01 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Witam!!!

Jakiś czas temu trafiłem dokładnie na taką samą bryłkę (krystaliczna, zielonkawa struktura środka z wyraźnie zaznaczonymi obszarami, które były poddane wysokiej temperaturze). Szczerze mówiąc pytałem wielu ludzi co to może być, ale żadnej informacji na 100% pewnej nie otrzymałem. Ja swoją znalazłem w okolicach linii kolejowej. Miejsca o działaniu wysokiej temperatury są zeszklone.

Pozdrawiam!!!
DJArnold

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 28 stycznia 2005, 19:46 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Bardzo dziękuję za podpowiedzi . Wszytkie są trafne i ....."wiem ,że nic nie wiem " może to być wszystko tzn minerał ,spiek lub coś co wypadło z lokomotywy :) Jeszcze raz dzięki . Mam jeszcze kilka ciekawostek i trochę pózniej je zamieszczę na tej stronie i pozawracam Wam głowę :) . A z tym "zielonym czymś" proszę o dalsze sugestje............. Pozdrawiam R

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]