Teraz jest piątek, 14 sierpnia 2026, 09:11

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Coś z triasu
PostNapisane: niedziela, 30 stycznia 2005, 14:37 
Plutonowy
Plutonowy

No nic, teraz pójdzie lepiej...
Kontynuacja tematu ?Witam i przedstawiam się i to coś z triasu śr.?,
Zabrakło mi miejsca na zdjęcia? :/
Na wszelki wypadek powtórzę, że okazy te pochodzą z triasu środkowego okolic Tarnowskich Gór. Mimo iż przeglądałem sporo stron i literatury to na nic podobnego nie trafiłem.
Na pewno nie jest to przypadkowe ułożenie skały gdyż trafiłem na kilka podobnych okazów, tu zamieszczam dwa z nich ( trzeci miał około 40cm. I został na miejscu czekając na autko).
Okazy mają po 3 na 4cm. grubości 1cm. ( sam okaz).
Pozdrowienia.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 30 stycznia 2005, 16:11 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Rozpędziłem się i "spłodziłem" post w starym temacie. Jutro ew. dzisiaj postaram się uśliślić co do rodzaju. Aha czy jesteś pewien Korniku1nool, że "kopiesz w triasie środkowym"? Pozdr.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Coś z triasu
PostNapisane: poniedziałek, 31 stycznia 2005, 18:02 
Plutonowy
Plutonowy

Czyżby chodziło Ci o:
http://www.palaeos.com/Invertebrates/Mo ... erida.html
Jeśli tak to nawet gdybym widział wcześniej tą stronę to nigdy bym nie pomyślał, że mogą mieć coś wspólnego?.
Dziękuję bardzo. Jestem w szoku :D:D:D
Jeśli chodzi o to czy to trias to p. Artur znalazł mi tekst, z którego wynika, że w okolicy, w której znalazłem ?toto?, występują glinki i iły z triasu i czwartorzędu. Sam jak pisałem jestem początkujący i oprócz tajemniczego okazu znalazłem tam tylko ramienionogi. Jak podejrzewam są to Coenothyris vulgaris, jednak?
No nic, pozdrawiam i dziękuję za pomoc. Jeśli komuś coś jeszcze wpadnie do głowy to bardzo proszę o wypowiedź.
Pozdrowienia Kornik.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 31 stycznia 2005, 20:29 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Może to być właśnie ten głowonóg podany przez Ciebie (pasuje idealnie) lub np. ten przez Jasia tudzież jakiś inny "krewny i znajomy". Dokładnie trudno to stwierdzić z uwagi na brak charakterystycznych cech. Problem w tym, że wszystki one są "głęboko osadzone" wpaleozoiku. Nic mi nie wiadomo o przedstawicielach triasowych. Jeszcze poszukam, ale warto byłoby rozważyć możliwość, że są tam również osady paleozoiczne (np. pochodzenia lodowcowego). Może gdy zamieścisz na forum inne okazy - uda się znaleźć jakąś "skamianiałość przewodnią" (charakterystyczną tylko i wyłącznie np. dla syluru). Pozdr.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Coś z Triasu
PostNapisane: wtorek, 15 lutego 2005, 13:40 
Plutonowy
Plutonowy

Przepraszam że mnie tak długo nie było.
Pracuję teraz by w lecie móc jeździć!
Zamieszczam zdjęcia innych okazów z tego samego miejsca.
( Przepraszam że piszę tak tajemniczo ale to nie jest "moje" miejsce,
więc nie czuję się upoważniony do jego ujawniania...
Mimo to proszę o pomoc....
Pierwsze dwa zdjęcia to Brachiopody.
Pierwsze zdjęcie od "dołu"; grugie "z boku",
przy czym to te same sztuki w tej samej kolejności.
Charakterystyczna jest różnica ich grubości.
Na Trecim zdjęciu jest fragment muszlowca znaleziono na pobliskim polu.

Cieszyłbym się gdyby Wam te zdjęcia coś pomogły,
jednak wątpię gdyż jak wynika z moich poszukiwań w necie,
podobnych sztuk jest bardzo dużo.

Pozdrowienia Kornik.

Jeśli kogoś te zdjęcia zainteresowały to wyslę na prv. pełne zdjęcia, nieokrojone.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 15 lutego 2005, 14:04 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Przeprosiny przyjęte :666 :D Co do identyfikacji będę strzelał z głowy. :gun: Te ramienionogi to chyba Coenothyris. Ogólny wygląd i okres mi pasuje. W domu sprawdzę. ;) ew. zrobi to ktoś z kolegów na forum. Co do tych na ostatnim foto nie mam żadnych pomysłów. Pozdr.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 15 lutego 2005, 14:52 
Plutonowy
Plutonowy

Dzięki pomocy p.Artura D. trafiłem na fragment dokumentu ( jego adres na końcu postu) z którego wynika że to nie musi być trias...
Więc rację może mieć Majorian, to może być czwartorzęd...
"W obrębie gminy Zbrosławice stwierdzono występowanie następujących surowców mineralnych:
+-----------------+----------------+-----------+
| Lokalizacja złoża + Stratygrafia + surowiec |
| Miedary + Trias kajper + ił |
| Miedary + Trias kajper + ił |
| Wikowice + czwartorzęd + pospółka |
| Laryszów + czwartorzęd + pospółka |
| Wieszowa + czwartorzęd + glina |
| Wieszowa + czwartorzęd + piasek |
| Zbrosławice + Czwartorzęd + piasek |
+-----------------+----------------+-----------+
Surowce ilaste reprezentowane są przez iły triasowe i gliny czwartorzędowe. Wykorzystywane są przez przemysł do wyrobów ceramicznych oraz uszczelniania składowisk odpadów."

Kod:
 http://64.233.183.104/search?q=cache:7foOGVBWFHcJ:www.katowice.uw.gov.pl/dzienn_urz/2003/dz23p/dz23b.doc+garb+tarnogA3rski&hl=pl"

Pozdrowinia

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 15 lutego 2005, 15:00 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Tak Kornik1nool, ale naturalnie w tym znaczeniu, ze w polodowcowych osadach czwartorzędowych występują paleo/lub/ i/ mezozoiczne skamieniałości. Tak zresztą na przykład jest u mnie. Pozdr.
Ps. Sprawdziłem tego ramienionoga w literaturze i podtrzymuję "hipotezę". :) Co do drugiego przydałby się zoom jednego z okazów.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 15 lutego 2005, 19:20 
Generał Broni
Generał Broni

Obecność Coenothyris vulgari jednoznacznie wskazuje na trias, wapień muszlowy i na pewno prezentowane okazy nie przybyły z lodowcem. Jeżeli chodzi o budowę geologiczną rejonu Tarnowskich Gór jest ona o wiele bardziej skomplikowana niż przedstawiony przez Ciebie rys złóż powierzchniowych. Ale jest wysoce prawdopodobne występowanie osadów paleozoicznych obok mezozoicznych a tym bardziej kenozoicznych w zestawie z paleozoicznymi. Co do zdjęcia muszlowca, myślę, że w matrix wtopiły się muszle tego samego ramienionoga. Co do zdjęć 1,2,3 raczej optowałbym przy fragmentach Tropitesa.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 15 lutego 2005, 21:41 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Czyli zgadzamy się Skarbniku do do tych ramienionogów. Faktycznie po dłuższym analizowaniu tego muszlowca też mi się wydaje, że ramienionogi Coentohyris są również na nim. Co do lodowca - teoretycznie możliwe a praktycznie to oczywiście zależy od "danej sytuacji". Nie znam tego zakątka Polski i tak sobie gdybam na trochę zasadzie analogii. Istotne jest również czy Kornik1Nool znajduje je np. w kamieniołomie - jeśli tak sprawa jasna. Np. w takim ;) http://www.pigog.com.pl/index.php?str=p2&id=g01 Aha 1 Tak z ciekawości bo tego rodzaju głowonoga nie znam (i przynajmniej na razie nie znalazłem w literaturze/interncie) ten Tropites dożył do triasu środkowego? Może wrzucisz Skarbniku jakąś rycinę/fotkę? :) Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 15 lutego 2005, 22:35 
Generał Broni
Generał Broni

niestety na tym terenie jest sporo odkrywek i kamieniołomów, również obejmujących trias, co do zdjęć mięczaka chwile będzie trzeba poczekać gdyż wypożyczyłem okazy koledze do jakiś tam badań, rycinkę mam, ale wiele z niej nie wynika. Natomiast kamyczki fachowiec oszacował, rys jutro zamieszczę, zd. okazów jak tylko wrócą do mnie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 16 lutego 2005, 13:42 
Plutonowy
Plutonowy

Dalsze zdjęcia które potwierdzają teże że to jednak... TRIAS !
Właśnie tej nocy wydłubałem kolejne okazy z materiału przywiezionego z okolic Tar-Gór.
Na pierwszych dwu zdjęciach ( "Tar-Gor-Tetractinella 01 i 02") stawiam na Tetractinella trigonella.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 16 lutego 2005, 13:44 
Plutonowy
Plutonowy

Kolejne dwa zdjęcia to już kłopot, tymbardziej że okazy są b.młode ( małe) około 1cm.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 16 lutego 2005, 14:54 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

To najwyraźniej któryś z gatunków rodzaju Rhynchonella (charakterystyczny podniesiony "dziobek" i trójkątny kształt muszli). Podobnie jak ślimaki Loxonema paleontolodzy wrzucają do worka o nazwie Rhynchonella bardzo wiele różniących sie tylko minimalnie między sobą i trudnych do rozpoznania mezozoicznych form ramienionogów. Pozdr.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 16 lutego 2005, 17:55 
Generał Broni
Generał Broni

zamieszczam zdjęcie ryciny Tropitesa, niestety jak wspomniałem nie oddaje ono właściwej natury omawianej skamieliny. Co do reszty wypowiem się jak mi obraza przejdzie, a jak nie przejdzie forum zmienię, szczegóły na priw., lub skarbnikpl@o2.pl .

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]