Teraz jest niedziela, 29 czerwca 2025, 01:27

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1331 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 89  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 29 stycznia 2005, 20:16 
Strzelec galicyjski

WITAM .To jest zwykly (popularny) radomiak z tym odbiorem B8 ,slyszalem ze ten odbior byl tez na perkunach ( ale takiego nie widzalem ) .A numer na tym perkunie ze wzorem to 421999 , a mam tez perkuna z punca Pr (w kwadracie) kolo WP i orzelka ?Co to moze oznaczac , na pewno nie odbior ( bo z drugiej strony jest C w prostokacie PERKUN i M w trojkacie). A mam takiego radomiaka ( patrz foto ) ,ktory ma tez inne niespodzanki ( nietypowy stempel orla na progu ,oraz ciekawy pierscien jelca ) . POZDRAWIAM

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Ostatnio edytowano piątek, 25 listopada 2005, 09:30 przez dalton, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 30 stycznia 2005, 20:47 
Legatus legionis Perkunus

Witam Dalton,
Wiesz ze chyba w takim razie nie spotkalem sie z "B8", moje pozne radomiaki jak jeden maz maja D2, nawet te ostatnie. Perkuny natomiast od koncowej produkcji zwyklych, do "Warszaw" mobilizacyjnych odbierane byly przez insperktora "B7".

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 30 stycznia 2005, 22:25 
Strzelec galicyjski

WITAM . W moich radomiakach ktore mam sa nastepujace odbiory J ( w owalu) , D2 (w owalu) , D (w szesciokacie), Z (w szesciokacie), x (w kole). A perkunow nie jestem w stanie wymienic ( troche tego jest ), wiem ze odbiorem B7 znakowano tez zwykle perkuny ( nie tylko mobilizacyjne). Z tego co wiem to ten jeden radomiak z B8 byl przywieziony z Ukrainy, a drugi niestety widzalem tylko na geldze w Kielcach ( wlasciciel nie chcial powiedzec skad go ).Dzieki za odpowiedz .Spodkales sie kiedys z biciem na glowicy F.O.N ? (mialem takiego perkuna mobilizacyjnego). POZDRAWIAM .

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 31 stycznia 2005, 01:01 

Czesc Dalton,
Tak, na wczesniejszych radomiakach jest troche roznych odbiorow, te ktore wymieniasz tez mam.
Ciekawi mnie to oznaczenie F.O.N. o ktorym piszesz, mysle ze wiem co ono oznacza, ale nie mam tego czym poprzec wiec bede siedzial cicho :usta
Czy masz moze do niego dostep? Chetnie zobaczylbym zdjecie. Gdzie na glowicy?
Stemple orla na trzpieniu to oznaczenie uniwersalnego dopasowania do broni, pojawilo sie ono najpierw na poznych 24kach.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 31 stycznia 2005, 08:49 
Lew morski

Panowie - chyle czola i nad wiedza i nad kolekcja, nie jestem fachowcem, ale czy oznaczenie FON nie jest czasem wskazowka, ze dany sprzet zostal zakupiony z Funduszu Obrony Narodowej - czyli ze skladek spoleczenstwa - kupowano np ckmy, armatki itp - zrzucali sie wszyscy - to byl wielki gest narodu to moze i bagnety zakupiono w tej akcji.PZDR

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 31 stycznia 2005, 09:41 

Czesc Pit,
Tak tez mysle tylko ze z tego co wiem funduszy FONu z darow ludnosci nie zdazono wydac przed wybuchem wojny. Natomiast mozliwe ze uzbrojenie zakupione z funduszy rzadowych FONu nosilo jakies oznaczenia, no ale to sa tylko przypuszczenia.

Na mocy dekretu Prezydenta Rzeczpospolitej Polskiej Ignacego Mościckiego z dnia 9.IV.1936 utworzony został FUNDUSZ OBRONY NARODOWEJ, FON. Był to fundusz specjalny w zakładanej wysokości 1 miliarda złotych, przeznaczony na pokrycie wojskowego programu inwestycyjnego. Dekret Prezydenta RP miał następujące brzmienie:

"Na podstawie art. 55 ust.1 ustawy konstytucyjnej i ustawy z dnia 30 marca 1936 r. o upoważnieniu prezydenta Rzeczpospolitej do wydawania dekretów (Dz.U.RP, nr 23, poz. 186) postanawiam, co następuje:

Art.1. Dla zasilenia środków przeznaczonych na cele obrony państwa tworzy się Fundusz Obrony Narodowej.

Art.2. Fundusz Obrony Narodowej tworzą:

1) wpływy uzyskane ze sprzedaży nieruchomości i ruchomości stanowiących własność Skarbu Państwa, a pozostających pod zarządem wojska;

2) wpływy, które na podstawie poszczególnych przepisów ustawowych przekazywane będą na rzecz Funduszu Obrony Narodowej;

3) dary i zapisy na rzecz Funduszu Obrony Narodowej.

Art.3. Plan użycia Funduszu Obrony Narodowej ustala minister spraw wojskowych.

Art.4. Funduszem Obrony Narodowej zarządza minister spraw wojskowych.
Sposób administrowania Funduszem oraz zasady rachunkowości i sprawozdawczości określa minister spraw wojskowych w porozumieniu z ministrem skarbu.

Art.5. Wykonanie dekretu porucza się ministrowi spraw wojskowych w porozumieniu z ministrem skarbu i ministrem rolnictwa i reform rolnych oraz innymi zainteresowanymi ministrami.

Art.6.Dekred niniejszy wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.

Prezydent Rzeczpospolitej:
Ignacy Mościcki

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 31 stycznia 2005, 11:24 
Strzelec galicyjski

WITAM . Napis F.O.N na tym perkunie byl nabity kolo nakretki zatrzasku , na razie czekam na odpowiedz od osoby której go sprzedalem ( na allegro we wrzesniu ,najprawdopodobniej jego logo "grzesiek 1968 ",nr aukji 30200728), niestety aukcji nie da sie już ich pozyskać (fotek tez ) ,a nie mialem wczesniej cyfrówki . A jakies bagnety z wzorem 27 posiadasz w swoim zbiorze ? Wszystkie mialy numer na jelcu ?Mialem w swoim zbiorze perkuna 24 z mylnym wzorem 28 ( obecnym wlascicielem jest osoba na allegro , jego logo "lanca" ). POZDRAWIAM .

Ostatnio edytowano wtorek, 27 kwietnia 2010, 11:43 przez dalton, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 31 stycznia 2005, 21:11 

Czesc Dalton,
27ki mam, nie wiem ile (chyba 1 lub 2) z oznaczeniem wzoru, reszta bez. Nie mam do 27ek specjalnego szczescia. Tak, wszystkie posiadaly numer seryjny na jelcu.
Szukam 24ki z blednym oznaczeniem "28" ale w bdb stanie, przepuscilem pare ze wzgledu na stan, ale nie trace nadziei :sciana .

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 31 stycznia 2005, 22:12 
Kapitan
Kapitan

Czesc Adam :)
Widze ze Twoja kolekcja stale rosnie.Kolekcja naprawde imponujaca :1
Co wiesz o tym bagnecie polskim "ersatzu" z "WZ 98"-ką na glowicy ? Czy wiesz moze gdzie je matowali ??
Pozdrawiam.
Piotr.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 31 stycznia 2005, 23:04 

Czesc,
Co wiem? ;)
Z tego co widzialem to wyglada na to ze byly przerabiane wedle instrukcji w paru warsztatach.
Niektore ersatze maja identyczne wysokiej jakosci wykonczenie jak niektore 98/05 i 84/98 z mojej kolekcji co wskazywalo by na warsztat z duzym doswiadczeniem, czyli chyba Zbr.4, lecz inne sa o wiele gorszej jakosci. Dlugosc jednak jak i inne parametry sa standardowe co pozwala mi spekulowac ze istniala instrukcja przerobki.
Oczywiscie sa wyjatki... :cfa

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 5 lutego 2005, 14:02 
Kapitan
Kapitan

Dzięki.
A czy wiesz moze gdzie byly produkowane glowice do tych bagnetow ??
Nie sadze aby to byla pozostalosc po produkcji innych niewykonczonych bagnetow.Nie spotkałem tego ksztaltu w zadnym innym niemieckim,nawet robionym wczesniej na eksport bagnecie.Podobny ksztalt ma bagbet robiony do Brazylii,ale glowica jest krotsza.Czyzby byly one robione u nas specjalnie do bagnetu tego wzoru ?
Pozdrawiam.
Piotr.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 6 lutego 2005, 04:21 

Czesc,
Glowice produkowala jedna lub pare zakontraktowanych prywatnych firm parajaca sie wyrobami stalowymi.
Bez dokumentacji nie da sie dojsc ktora. Mozliwe ze byla/y to ta/e ktora robila glowice do polskich M.95 Mannlichera. Bylo ich pare.
Faktem jednak jest ze glowice ersatzow byly wykanczane recznie.
Czemu pytasz, dorwales moze ersatza? ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 6 lutego 2005, 04:32 

mowiac o 95kach...

Ostatnio edytowano środa, 18 maja 2005, 05:45 przez Perkun28, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 6 lutego 2005, 18:43 
Kapitan
Kapitan

Jeszcze nie dorwałem tego typu ale mam go właśnie na oku (szukajcie a znajdziecie).
;)
Fotka tego który znalazłem będzie na załączniku.
Nie wiedziałem że polski Manlicher 1895 to taki pospolity bagnet.Pewnie masz ich więcej niż tych zwykłych austro-węgierskich ;)
Chcesz się może jednego pozbyć ??
Pozdrawiam.
Piotr.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 6 lutego 2005, 23:39 

A wiesz mam polskich 95ek wiecej niz austriackich, ale tylko dla tego ze austriackich nie zbieram :lol: :lol: :lol:
Niestety nic na zbyciu, kazdy inny.
A ten potencjalnie Twoj ersatz ladny. Daj pochwe do dobrego speca. Zycze powodzenia! :1

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1331 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 89  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]