Teraz jest sobota, 17 stycznia 2026, 11:49

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Zdjęcia [strona rosyjska]
PostNapisane: niedziela, 7 kwietnia 2013, 18:58 
Generał Broni
Generał Broni

Renald napisał(a):
Związek Sowiecki nie podpisał podstawowego dokumentu dotyczącego jeńców wojennych: Konwencji Genewskiej z 27 lipca 1929 roku. Dało to Niemcom pretekst do traktowania jeńców radzieckich w sposób wyjątkowo bestialski.

O tym wspomniałam ze dwa posty wyżej przed Twoim , Renald ... jak i o słynnym rozkazie 270 Stalina
Jednakże jeńcy radzieccy mieli też inne wyjście z którego co niektórzy korzystali . A mianowicie RONA Kamińskiego a potem 29 Dywizja Grenadierów SS .RONA na spółkę z Dirlewangerem i jego "Czarnymi myśliwymi " wsławiła się w P.W. zwłaszcza w gwałtach i rabunkach na ludności cywilnej min. Woli .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 7 kwietnia 2013, 19:09 
Moderator
Moderator

Przepraszam Pois, nie doczytałem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 7 kwietnia 2013, 19:11 
Specjalista
Specjalista

Z tego co kiedyś czytałem chętnych jeńców do tych jednostek wielu nie było i ostatecznie ta dywizja nie powstała.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 7 kwietnia 2013, 19:17 
Moderator
Moderator

Powstała, w szczytowym okresie miała 10 tys. ludzi. Ale wziąwszy pod uwagę kolosalną liczbę jeńców radzieckich, to rzeczywiście chętnych zbyt wielu nie było. Szczególnie, gdy Niemcy zostali zmuszeni do wycofania się z ziem rosyjskich, a Kamiński został zabity.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 7 kwietnia 2013, 19:30 
Generał Broni
Generał Broni

Renald napisał(a):
Ale wziąwszy pod uwagę kolosalną liczbę jeńców radzieckich, to rzeczywiście chętnych zbyt wielu nie było

Ano nie było , ale jednakże byli... no i nie zapomnijmy o 1 Rosyjskiej Brygadzie Narodowej i Władimir Władimirowicz Gil-Rodionow ... co prawda przeszli potem na stronę Rosjan jednakże dopiero gdy zorientowali sie w prawdziwych zamiarach Niemcow.
Ogólnie nie było to wszystko takie jak jeszcze do niedawna uczono w szkołach .
Patos i odwaga przysłowiowego Wani .
Renald napisał(a):
Przepraszam Pois, nie doczytałem.

Spoko :D mało kobiet interesuje sie tym kontekstem II św. to i mężczyźni nie biorą nas na poważnie

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 7 kwietnia 2013, 20:24 
Specjalista
Specjalista

Renald napisał(a):
Powstała, w szczytowym okresie miała 10 tys. ludzi. Ale wziąwszy pod uwagę kolosalną liczbę jeńców radzieckich, to rzeczywiście chętnych zbyt wielu nie było. Szczególnie, gdy Niemcy zostali zmuszeni do wycofania się z ziem rosyjskich, a Kamiński został zabity.

Czytam w wiki,że zaczęto ją formować we IX-X 44 i rozwiązano pod koniec 1944 głównie z braku chętnych.Jak słusznie zauważyłeś na te kilka milionów jeńców kolaborantów było niewielu i to mimo pamięci o terrorze Stalina.I Taka postawa budzi mój szacunek.Tak mi się teraz nasunęło,że w drugą stronę było podobnie.Z tych ponad 20 tyś oficerów polskich w rosyjskiej niewoli na kolaborację z Rosjanami zdecydowało się tylko kilku z Berlingiem na czele

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 7 kwietnia 2013, 20:37 
Generał Broni
Generał Broni

zdzicho napisał(a):
Z tych ponad 20 tyś oficerów polskich w rosyjskiej niewoli na kolaborację z Rosjanami zdecydowało się tylko kilku z Berlingiem na czele

Chyba Zdzichu niezbyt trafne porównanie . Porównywać Rosjan zaciągających sie do SS i Polaków wstępujących do A.CZ.
Co do Rosjan , Ukraińców czy tez Kozaków wstępujących do SS to już inna Historia.
Nie zapominaj Zdzichu iż Rosjanie stworzyli jednak Republikę Łokocką .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 7 kwietnia 2013, 21:10 
Specjalista
Specjalista

Republikę Łokocką stworzyli chyba jednak Niemcy
Dlaczego niezbyt trafne porównanie?Chodzi mi o to,że żołnierz składa przysięgę.Stosunkowo niewielu Rosjan ja złamało/w stosunku do ilości jeńców/i garstka Polaków.Nie porównuję "szlaku bojowego"własowców i 1 Armii.Chodzi o sam fakt ograniczonej kolaboracji

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 7 kwietnia 2013, 21:28 
Generał Broni
Generał Broni

zdzicho napisał(a):
Republikę Łokocką stworzyli chyba jednak Niemcy

Konstantin Pawłowicz Woskobojnik oraz Bronisław Władysławowicz Kamiński ...
oczywista za zgoda Niemców. A kierowała Rosyjska nazi Rosyjska Partia Narodowo-Socjalistyczna.
zdzicho napisał(a):
Chodzi mi o to,że żołnierz składa przysięgę.

To fakt , a u Rosjan dochodził strach o rodzinę . Stalin zapowiedział zemstę na rodzinach żołnierzy którzy poddali się wrogowi.
Polacy zaś ... im chyba chodziło by Polska była wolna , nie myśleli zwykli ludzie/ żołnierze o układach politycznych sojuszach etc. tylko o wolności w zwykłym tego słowa znaczeniu . By przegnać Hitlerowców by nie było łapanek , KL , egzekucji .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 7 kwietnia 2013, 21:43 
Specjalista
Specjalista

Masz rację,ale mówiąc o Polakach odnosiłem się do oficerów,z których tylko Berling z kilkoma innymi odmówili wyjścia z ZSRR
i zdecydowali się na współpracę z Rosjanami/nie dotykam tematu decyzji Andersa/Wskazuję tylko,ze złamali/Berling z kolegami/przysięgę za co otrzymał wyrok śmierci zresztą.Inna sprawa,że historia tak się potoczyła,że na Własowie wyrok wykonano,a Berling generałem został

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 7 kwietnia 2013, 21:54 
Generał Broni
Generał Broni

zdzicho napisał(a):
Inna sprawa,że historia tak się potoczyła,że na Własowie wyrok wykonano,a Berling generałem został

Ano Zwycięzców sie nie osądza...
I Kozacy też poznali co to wyższe racje polityczne .

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]