Dawno nic nie wrzucałem do wehrmachtów , bo i dawno nic nie przybyło ...brak czasu .... kasy itp ...ale teraz powoli bedę wrzucał nowości ( giwery .... choc nie tylko ) , bo mam wrażenie ze jest co zaprezentowac .... "nowy" stary nabytek :666 - MP 43 ....egzemplarz znaleziony kupe lat temu ( ze 20 jeśli nie lepiej ) podczas rozbiórki budynku w okolicach Bielska Białej ...(dość okrężna droga trafił do mnie, ale z wiarygodnym pochodzeniem) ...z kontekstu znaleziska wynika ze najprawdopodobniej to giwera po 545 VGD (dywizji grenadierów ludowych) - w tym rejonie ta dywizja została rozbita podczas próby obejscia Bielska przez Rosjan, po czym jej resztki zostały wcielone ramach uzupełnień do 78 VSD (ludowej dywizji szturmowej), która wówczas ( luty 45) stacjonowala na południe od Żywca. Giwera w momencie znalezienia miała dość poważne uszkodzenia - zgnieciona i skrzywiona ( co widac) końcówkę lufy ( miedzy przewodem gazowym, a podstawa muszki) oraz pęknięty trzon zamka, wiec nie miałem większych oporów z przepuszczeniem jej w celu legalizacji w charakterze PCU przez CLK ( co istotne- jeszcze na starych przepisach :666 ) Wszystko za wyj. kolby (słabo udana replika - szukam lepszej ) , pasa ( raczej powojenny) i magazynka ( również znalezisko strychowe, ale w znacznie gorszym stanie niz sam karabin) pochodzi tego konkretnie egzemplarza ( łącznie z okładzinami chwytu), niestety póki co brak sprężyny powrotnej, ale za to całkowita zgodnosc numeryczna czesci .... co ciekawe, MP było remontowane w epoce, bo na suwadle są inne, skasowane uprzednio numery, a potem dobite te ze szkieletu, aby skompletować broń. Na razie wrzucam te dwie fotki, ale jeśli będzie zainteresowanie, to zaprezentuje jeszcze jakieś przybliżenia na szczegóły.
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
|