Teraz jest piątek, 26 czerwca 2026, 22:18

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Samoloty XX lecia
PostNapisane: piątek, 4 lutego 2005, 23:59 
Porucznik
Porucznik

Od jakiegoś czasu zastanawiam sie czy po kampani wrzesniowej zachowały sie w polsce i na swiece jakies rodzime samoloty wojskowe . Interesuje mnie Np PZL Łoś , Żubr czy Karaś co do p 11 i 24 to wiem ze sa pojedyndcze eksponaty ale do reszty nie mam informacji . Może ktoś z was ma jakiąś wiedze na ten temat ??

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 5 lutego 2005, 11:34 
Poczciwy Otto

Z tego co wiem, to łosia nie ma już nigdzie. W Stambule (Jak źle napisałem to może bizancjum wam coś powie:) ) stoi P-24, a P-11 jest bodajże w Krakowie.
Więcej nic nie wiem.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 5 lutego 2005, 14:02 
Weteran
Weteran

Witam.

Dokładnie w Krakowskim Muzeum Lotnictwa znajdują się trzy przedwojenne samoloty polskie. Są to: PZL P-11, PWS P-26 oraz cywilny RWD - 5.
Oprocz tego w muzeach światowych znany jest tylko jeden polski samolot przedwojenny i jest to wspomniany przez Kretschmera PZL P-24. Jest to eksportowa wersja samolotu sprzedawana przez nas przed wojną dla lotnictwa Tureckiego. Jakiś czas temu "próbować" pisze się przez "ó" - błąd ortograficzny!!! pozyskać ten samolot do Muzeum w Krakowie, niestety nic z tego nie wyszło i raczej nie ma szans żeby kiedykolwiek się to udało gdyż jest to najstarszy zachowany samolot lotnictwa Tureckiego i w Turcji traktowany niemal jak relikwia.
I to by było na tyle wyliczanki zachowanych Polskich samolotów na świecie.

Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 6 lutego 2005, 12:28 
Porucznik
Porucznik

Szkoda troche ze tak mało , wiem tylko ze jesli chodzi o PZL Łoś to jeszcze wlatach 60tych Rumunia posiadała jakieś egzemplarze ale wtedy nikt w Polsce nie interesował sie tym i samoloty pocieto :( . Miejmy nadzieje ze ktoś znajdzie niedłógo jakiś wrak np Łośia lub Karasia w jeziorze .

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 7 lutego 2005, 10:30 
Specjalista
Specjalista

Mała poprawka: Muzeum Lotnictwa Polskiego w Krakowie ma cztery polskie samoloty przedwojenne PZL P.11c, PWS 26, RWD 13 i RWD 21.

O ile pamiętam RWD 5 jest/był budowany prywatnie jako kopia.
Co zaś do Łosi w Rumunii - ich powojenne losy były, zdaje się, cokolwiek pobożnymi życzeniami - wg ostatnich publikacji wszystkie rumuńskie Łosie zostały zniszczone na froncie wschodnim podczas wojny, gdy Rumuni wycofywali się z lotniska, na którym stacjonowała ich jednostka.

Pzdr

Grzesiu

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Samoloty XX lecia
PostNapisane: czwartek, 17 lutego 2005, 10:41 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

... a nietety tylko "niewielkie" kawałki Łosia i Karasia można zobaczyć w oddziale MWP, mieszczącym się w Forcie Czerniakowskim w Warszawie. Z tego co pamiętam to jest kilka kawałków blach, magazynki do km i troche innego sprzętu. W każdym razie SAMOLOTU się z tego nie poskłada! ;)
Niestety pan "woźny" nie zezwolił mi na wykonanie fotek - w końcu ma gość władzę - więc ilustracji nie będzie!
Ale zapraszam jak ktoś będzie w okolicach, bo jest tam całkiem sporo różnego, ciekawego sprzętu.

WERT

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 20 lutego 2005, 20:28 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Hmmm... Słyszałem, że nasze Łosie latały jeszcze w latach 50-tych w Rumunii... :que
Niestety, żadna z tych pięknych maszyn nie przetrwała naszych czasów, smutny fakt... :cry:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 21 lutego 2005, 21:02 
Porucznik
Porucznik

No faktycznie szkoda tak samo sytuacjia przedstawia sie do innego sprzetu z wrzesnia , 7 TP jest w czesciach dobrze ze TKeSa odkupili ale czy zeczywiscie nie można jeszcze znaleźć żadnych tego typu rzeczy z wrzesnia ?? i XX lecia miedzywojennego :(

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Kraków muzeum lotnictwa
PostNapisane: wtorek, 22 lutego 2005, 18:11 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

ostatni raz bylem tam jak wiekszosc eksponatow z IIWS stalo na zewnatrz (remont hangaru), nie bylem lotnikiem, nie jestem tez historykiem lotnictwa, niestety byl to tzw wypad wakacyjny z moimi synami, wiec wiekszosc czasu przeznaczonego na zwiedzanie musialem poswiecic na pilnowanie ich aby czyms "nie polatali" (byli wszedzie) ;)
daje fotke bombowca
wiecie co to jest?

mam tez pare innych w tym IWS konstrukcje rowniez z tego muzeum

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Ostatnio edytowano czwartek, 24 lutego 2005, 12:33 przez twrozyna, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 22 lutego 2005, 18:21 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Konstrukacja jest radziecka z czasów 2WW... konkretnie Tupolew Tu2.. Maszyny te po wojnie służyły w polskim lotnictwie.

Pzdrw,

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: no to cos naprawde polskiego
PostNapisane: sobota, 26 lutego 2005, 16:40 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

wiec co czas na cos bez pudla polskiego

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 26 lutego 2005, 22:26 
Porucznik
Porucznik

Ehh wysławiany i legendarny , jednak malo skuteczny w 39 . W koncu pierwsze stonącenie w poczatku kampani zaliczył Ju 88 na P-11 . Samo to świadczy o tym ze był przestarzały . Jednak to tylko moje zdanie :D

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 26 lutego 2005, 22:34 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Samolot owszem nie był pierwszej młodości (mała prędkość itd.). Ale w walce z Luftwaffe był całkiem skuteczny (między innymi dzieki większej zwrotności, no i wyszkoleniu naszych pilotów). Tak przynajmniej wynika ze wspomnień. Pozdr.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 27 lutego 2005, 00:55 
Pytalski

Witam
Nie wiem, pewnie to tylko moje zdanie, ale odkładając na bok kwestie techniczne i wyszkolenia pilotów to jedenastka ma w sobie to coś :), jest jednym z tych samolotów które podobają mi się dla samego wyglądu :), przypomina mi czasami sokoła składającego skrzydła przed atakiem :), cóż nikt nie mówił, że samoloty mają być tylko skuteczne :)

POzdrawiam K(?)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 28 lutego 2005, 14:02 
Specjalista
Specjalista

KONIU napisał(a):
Ehh wysławiany i legendarny , jednak malo skuteczny w 39 . W koncu pierwsze stonącenie w poczatku kampani zaliczył Ju 88 na P-11 . Samo to świadczy o tym ze był przestarzały . Jednak to tylko moje zdanie :D

:mad:

A od kiedy to Ju 88 były używane w Kampanii Wrześniowej??? ;)

Pzdr

Grzesiu

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]