|
MXT - Raport inżynierski
David E. Johnson
Ten przewodnik inżynierski napisano, aby umożliwić sprzedawcom i użytkownikom głębsze wejrzenie z perspektywy inżyniera, w to jakiego rodzaju produktem jest MXT.
Nie podjęto tu próby przedstawienia kompletnej informacji o cechach i sposobie użytkowania MXT. W tym celu prosimy skorzystać z instrukcji obsługi.
KAWAŁEK HISTORII
W styczniu 1998 White's zdecydował opracować wykrywacz metalu rzeczywiście przeznaczony do różnorodnych zastosowań, o takiej czułości aby możliwy był prawdziwy prospecting złota, ze skomputeryzowanym śledzeniem zmian właściwości gruntu dla ułatwienia obsługi. Nad projektem pracowała grupa inżynierów White'sa i w efekcie powstał DFX. Z tego też powodu w lutym White's zapytał mnie czy nie byłbym zainteresowany nowym projektem. Ponieważ miałem dobre wyniki z wykrywaczami do prospectingu więc wyglądało że wszystko pasuje. Zgodziłem się.
Miesiąc później, na seminarium dealerskim w Sacramento, California, Jimmy Sierra zaanonsował nowy projekt i powiedział, gdyby inżynierowie tego nie zrobili, to musiliby zwiewać do Meksyku. Siedziałem gdzieś z tyłu.
Natrafialiśmy na problem po problemie. Jimmy, poczciwy chłop, nie nasłał na mnie zbirów, jednak czasami był wystarczająco sfrustrowany i na pewno taka myśl mu przemknęła przez głowę. Prace nad projektem zajęły więcej czasu niż się spodziewaliśmy, i w rezultacie powstały dwa produkty GMT i MXT.
Pierwszą poważniejszą przeszkodą było uzyskanie podstawowego układu i oprogramowania z sytemem śledzenia gruntu pierwszej klasy. Architektura systemu była calkowicie nowa, nie bazowała na istniejacych Goldmasters. Wczesną wiosną 1999 powstał okropny, chwiejny prototyp i Larry Sallee został powołany do testów terenowych. W przeciągu kwietnia system śledzenia gruntu dopracowano na tyle dobrze, że później potrzebne były już tylko bardzo drobne zmiany. W tym momencie wiedzieliśmy, że mamy solidny fundament i zaczęła się praca nad wyświetlaczem, dyskryminacją i identyfikacją.
Podczas jesieni 1999, zdecydowaliśmy rozwiązać problem nagrzewania w pustynnych warunkach. Duża część prospectingu złota wykonywana jest w warunkach pustynnego upału, w pełnym słońcu. Przygotowałem surowe ale efektywne laboratorium termiczne aby pomierzyć temperatury osiągane w pełnym słońcu przy różnych konfiguracjach i kolorach obudowy. Pojawił się problem z wyświetlaczm LCD, który poradziłby sobie z upałem. Ponieważ LCD jest istotnym składnikiem MXT, sprawdziliśmy wszystkie dostępne wyświetlacze. Producenci wyświetlaczy rozszerzyli swoją ofertę. Znaleźliśmy większy i zmieniliśmy mechanicznie MXT tak, aby móc go zastosować. Wybrany został FSTN 0160 F. (Teraz oferta jest jeszcze bogatsza dlatego w MXT zastosowaliśmy jeszcze większy niż w GMT).
Na początku 2000 White's zadecydował aby wypuścić nowego Goldmaster w oparciu o dotychczasowe wyniki, podczas gdy kontynuowano prace nad wykrywaczem ogólnego przeznaczenia. Zmodyfikowaliśmy prototyp tak, aby współpracował z cewką Goldmaster na 50kHz a reszta historii jest już znana - GMT “tracking Goldmaster” pojawił się wczesną wiosną 2001.
Kontynuując prace, których wynik został w końcu nazwany "MXT", poświęciliśmy mnóstwo czasu dyskryminacji i systemowi identyfikacji obiektów. Jest wiele różnych sposobów realizacji dyskryiminacji i identyfikacji, każdy z nich ma swoje wady i zalety, z których nie zawsze zdajesz sobie sprawę, dopóki nie pojawią sie problemy podczas testowania w polu. Odwaliliśmy kawał roboty szukając braków w tym co już zostało zrobione i odkrywając metody udoskonalenia zastosowanych rozwiązań. W miarę jak projekt zbliżał się do fazy produkcji, angażowało się w niego coraz więcej osób oferując własne pomysły poprawienia go. Przyczyną, z powodu której MXT jest aż tak dobry, jest właśnie tak długi proces testowania i doskonalenia.
Podczas gdy MXT był jeszcze opracowywany, DFX został już wprowadzony na rynek. MXT został zmodyfikowany tak aby pracować na częstotliwości około 14kHz, a to po to, aby można zastosować zaawansowane cewki DFX. Kiedy wreszcie w czerwcu 2002 można było powiedzieć "jest dobrze" MXT wszedł do produkcji szybko i gładko.
|