Teraz jest piątek, 23 stycznia 2026, 01:38

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: znaleziska z tzw "charakterystycznych miejsc"
PostNapisane: poniedziałek, 31 stycznia 2005, 14:44 
Generał Broni
Generał Broni

Witam.Ciekawi mnie czy zdarzyło sie wam znaleźć coś w popbliżu miejsc uznawanych za charakterystyczne typu kapliczki,stare drzewa,skrzyżowania dróg itp?pochwalcie się trafieniami :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 1 lutego 2005, 02:15 
Porucznik
Porucznik

Nie. Przeczesałem u mnie na wsi każdą kapliczke, każde samotne drzewo kazdy krzyż w polu i samotny kamień i nie na trafiłem na absolutnie nic poza śmieciami.

Wszystko natomiast co znalazłem to dzieło przypadku i chaotycznego biegania w miejscach w których nie spodziewałem sie niczego znaleźć.

Dziwne, ale prawdziwe niestety....

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 1 lutego 2005, 05:27 
Buszujący w śniegu

Ostatnio jak czesałem kapliczkę, to wysypały się moniaki, różne epoki. Może ktoś na szczęście albo w ofierze rzucał...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 1 lutego 2005, 15:16 
Podpułkownik
Podpułkownik

Rzeczywiście... od brekteta do dzisiejszych 20 groszy. O ile mamy na myśli tę samą kapliczkę :D ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 1 lutego 2005, 18:04 
Generał Broni
Generał Broni

Też mam na koncie kilka kapliczek ale jak na razie depoztów brak:)ale gdzieś szukać trzeba a te monetki wokół kapliczki to chyba na szczęscie były rzucane.pozdr

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 1 lutego 2005, 23:06 
Weteran
Weteran

Witam

w miejscach charakterystycznych to ja najczęściej znajduję kapsle po wódce.

co do kapliczek to są to najczęściej miejsca już dawno przeszukane, a to dlatego, że są dość dobrze oznaczone na mapach

jeśli są jakieś moniaki to prawdopodobnie trafiły one do gruntu jak ktoś przyklękał, odpoczywał itp. nie słyszałem o wyrzucaniu pieniędzy na szczęście

czasem można spróbować w pobliżu, możliwe, że np. małą kapliczkę przeniesiono z innego drzewa bo pierwsze spróchniało itp. czyli była na skrzyżowaniu dróg , lecz trochę " wędrowała"

pzdr 111

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 2 lutego 2005, 08:55 
Generał Broni
Generał Broni

Ja wokól kapliczek znajdowałem tylko moniaki przypadkowo zgubione ale jeśli w dalszej odległosci wokól kapliczki jest plaża to wiele to mówi o okresie kiedy kapliczka powstała. Zwróćcie uwagę, że często jest tak że kapliczka została odbudowana po wojnie lub po jakieś innej katastrofie i błednie stawiano datę na kapliczce.......
Miałem już takie zdziwko pod zakroczymiem k. Warszawy. Kapliczka z 1926 roku, taka nowa.....jakby...
Kumplel powiedział "choć, bez sensu, tu nic nie trafimy" a ja pierwsze co podniosłem to 24 częśc talara prusk. Po chwili miałem kilkanscie monet a dale wkoło jakas boratynka upuszczona może nawet przez srokę. Monetki były od początku XVIII wieku co utwierdziło mnie w przekonaniu, że kapliczka jest odbudowana.

:ang

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 2 lutego 2005, 11:22 
Złosliwy Nieludzki Doktor

Ja mam pare kapliczek do ,,obskoczenia " ale...troche boje sie reakcji tubylcow, nie chcialbym byc sflekowany, oskarzony o swietokradztwo...oczywiscie ze dwie przeszukiwalem, tzn okolice ale poza jakimis smieciami zero odkryc... :n

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 4 lutego 2005, 20:39 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Ja znalazłem stary cmentarz, z którego nie zostało prawie nic oprócz żelaznego krzyża wrośniętego w dąb. Miejsce robiło niesamowite wrażenie. Mieszkańcy okolicznej wioski mówili, że jeszcze po wojnie walały się resztki ogrodzenia w lesie i nagrobki kamienne, teraz tylko krzyż pozostał. Cmentarz pochodził wg mieszkańców z końca XVII w. - ile w tym prawdy....

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 4 lutego 2005, 23:54 
Generał Broni
Generał Broni

Fotka genialna

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 5 lutego 2005, 10:11 
Generał Broni
Generał Broni

Chętnie osobiście zrobiłbym kilka zdjęc temu krzyżykowi. Jest niesamowity.

To waśnie jest zdjęcie do tematu o przemijaniu...........
brrr ide na pifko...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 5 lutego 2005, 11:11 
Poczciwy Otto

Koło Legnicy jest stary cmentarz niemiecki. Jedyne, co po nim zostało to ze 3 nagrobki w krzakach, parę dziur w ziemi i jeden słup od bramy . Co najdziwniejsze jak byłem kurduplem i widziałem ten słup stojący jak jakiś komin to miałem przeczucie że tam jest jakiś cmentarz, mimo że nie różnił się od reszty lasu. Jedynie samotny słup dawał do zrozumienia że coś tam było.
Poza tym w rowie w tym samym lesie (ale jakieś 200 m. dalej, na starej piaskowni gdzie ludzie spędzają weekendy) znalazłęm coś co najprawdopodobniej było kośćmi ludzkiej dłoni, ale jeszcze wtedy nie byłem świadom, że trup może być poza cmentarzem. Kilka metrów dalej, w krzakach leżał kręgosłup i jeszcze parę kości wielkości ludzkich. Ale na cmentarzu ruszyło mnie jedno drzewo. Wyglądało posępnie jak z horroru. Trzeba zobaczyć żeby zrozumieć.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 5 lutego 2005, 13:03 
Generał Broni
Generał Broni

Będę w okolicy to chętnie zobaczę.... Robie zdjącia w takich miejscach a pasjouje mnie robienie zdjęc przed zmierzchem....

:666

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: znaleziska z tzw "charakterystycznych miejsc"
PostNapisane: środa, 9 lutego 2005, 01:23 
Kapitan Petersen

monty napisał(a):
Witam.Ciekawi mnie czy zdarzyło sie wam znaleźć coś w popbliżu miejsc uznawanych za charakterystyczne typu kapliczki,stare drzewa(...)

W otoczeniu większości kapliczek, także tych mocno starych, nie natknąłem się na jakieś szczególne relikty (relics). Miejsca te nie były wcześniej przeszukane, o czym świadczyły wczesne PRL-le, które zostałyby przecież wydobyte przy penetracji miejsca wykrywaczem metali w latach 80-tych czy 90-tych, (zanim zrobiłem to ja).

Znacznie bogatsze było otoczenie kapliczki ze źródełkiem, które zachęcało ludzi do dłuższych postojów i odpoczynku (trochę starszych monet, medaliki, wisiorki).

Wokół najstarszego drzewa jakie znam, znalazłem (bez przesady) dziesiątki ukrytych w ziemi plam po ogniskach z resztkami przepalonej folii alu, zakrętkami od wódy, zrywkami itd. Miejsce w promieniu kilkunastu metrów od drzewa dzwoniło jak składnica złomu.

:pa

Test

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: znaleziska z tzw "charakterystycznych miejsc"
PostNapisane: środa, 9 lutego 2005, 01:35 
Generał Broni
Generał Broni

Test napisał(a):
Wokół najstarszego drzewa jakie znam, znalazłem (bez przesady) dziesiątki ukrytych w ziemi plam po ogniskach z resztkami przepalonej folii alu, zakrętkami od wódy......

Test

no cóż... nic tak sie nie nadaje na popitke jak źródlanka..... a po biwaczku całonocnym tudzież na kacyka - po staropolsku GLĄTWA

:666

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]