Teraz jest niedziela, 29 czerwca 2025, 00:40

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3164 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 211  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Boratynka dla bardziej wymagających ;-) z kolekcji
PostNapisane: sobota, 1 czerwca 2013, 14:32 
Pułkownik
Pułkownik

zdzicho napisał(a):
http://allegro.pl/boratynka-1659-stan-i3262390837.html

Jaki zbieg okolicznosci :lol: niezly kwiatek z tego kwiatka,pchnac boratynke za 350zeta to juz niezly wynik :ups: .
Emu,nie waz mi sie tknac boraxow spod plota,rezerwuje se te wszystkie sztuki :lol: .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 1 czerwca 2013, 14:51 
Specjalista
Specjalista

Faktycznie :lol: :lol: A co powiesz na to: http://www.allegromat.pl/aukcja102576
Ciężkie czasy dla kolekcjonerów :nicnie

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 1 czerwca 2013, 17:18 
Pułkownik
Pułkownik

zdzicho napisał(a):

W moim rozumowaniu cos czego jest multum i codziennie wychodza tysiace nowych egzemplarzy nie przedstawia zadnej wartosci materialnej.Osobiscie nie dalbym za tego szelaga jak i mu podobnych 1zl ale rozumiem i szanuje ludzi ktorzy je kolekcjonuja,kazdy ma swego kota,ja swojego tez mam :lol: .

Cytuj:
kazdy ma swego kota,ja swojego tez mam

a to nie był tej sąsiadki z góry? zaskoczonym. (e5)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 1 czerwca 2013, 18:03 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Kwiatek napisał(a):
zdzicho napisał(a):

W moim rozumowaniu cos czego jest multum i codziennie wychodza tysiace nowych egzemplarzy nie przedstawia zadnej wartosci materialnej.Osobiscie nie dalbym za tego szelaga jak i mu podobnych 1zl ale rozumiem i szanuje ludzi ktorzy je kolekcjonuja,kazdy ma swego kota,ja swojego tez mam :lol: .

:za mądrze:) to ta "psychologia" która nami kieruje :1 :ang a tamta z 59 - to chyba cena dogadana :) bo wydawało mi się, że wcześniej gość sobie życzył 400 zł "kup teraz" :) także i tak dobrze utargowali ;)

a za "piękno" się płaci Kwiatku ;-)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 1 czerwca 2013, 18:32 
Pułkownik
Pułkownik

Dodeq napisał(a):
a tamta z 59 - to chyba cena dogadana bo wydawało mi się, że wcześniej gość sobie życzył 400 zł "kup teraz" także i tak dobrze utargowali

Ktos mi mowil,ze lata wstecz,boratynki osiagaly duzo wyzsze pulapy cenowe niz obecnie,wiec i tak teraz macie o niebo latwiej.
Dodqu,tym watkiem zmotywowaliscie mnie do przejrzenia swoich szelagow,poszperam troche,znajde cos interesujacego a nie omieszkam zapodac,fajne sztuki z piasku wylaza ;) .
Pzdr,Kwiat

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 1 czerwca 2013, 18:58 
Specjalista
Specjalista

Kwiatek napisał(a):
zdzicho napisał(a):

W moim rozumowaniu cos czego jest multum i codziennie wychodza tysiace nowych egzemplarzy nie przedstawia zadnej wartosci materialnej.Osobiscie nie dalbym za tego szelaga jak i mu podobnych 1zl ale rozumiem i szanuje ludzi ktorzy je kolekcjonuja,kazdy ma swego kota,ja swojego tez mam :lol

Z tego co widzę zbierasz "trojaki i inne kwiatki". Wiesz najlepiej,ze znależć rzadkiego trojaka w pięknym stanie nie jest łatwo,a to srebro przecież.Boratynek wybito ogromne ilości,ale to moneta miedziana o wiele bardziej niż srebro podatna na oddziaływanie środowiska/intensywne nawożenie,wszelkie świństwa w powietrzu itp/Co z tego,ze"codziennie wychodzą tysiące nowych egzemplarzy"skoro ich stan jest tragiczny i do kolekcji się nie nadają.Miedziana boratynka po 350 latach w ziemi w dobrym stanie to cud.To było po pierwsze.a po drugie bito te monetki bardzo niestarannie.Stąd cała masa wszelkiej maści destruktów/niecentryczne bicia,jednostronne,błędy,uszkodzone stemple itp/Znależć boratynkę pięknie,centrycznie wybitą,bez błędów i nie fals z epoki,to drugi cud.Stąd boratynek w stanie kolekcjonerskim jest niezwykle mało i będzie ich coraz mniej przez tę cholerną chemię.A tych,którzy doceniają urodę tych małych szelągów jest coraz więcej.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 1 czerwca 2013, 19:55 
Specjalista
Specjalista

Kwiatek napisał(a):
Ktos mi mowil,ze lata wstecz,boratynki osiagaly duzo wyzsze pulapy cenowe niz obecnie,wiec i tak teraz macie o niebo latwiej.

Tak z ciekawości zerknąłem do archiwum allegro,mają dane do 2006.ceny były niższe zdecydowanie.A w tej chwili na alle oferowanych jest do sprzedaży około 180 trojaków,niektóre w pięknym stanie.Boratynek zaś...około 120 i to w większości w stanie tragicznym,tak,że nie ma co wybrać.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 1 czerwca 2013, 22:34 
Specjalista
Specjalista

heh swego czasu (jakies 2 lata temu) pamietam jak wspomniana przez kolegow boratynka 1659 byla wystawiana w opcji kup teraz za ponad 2000 zl (dwa tysiace slownie) :D . pozniej byla licytacja z cena minimalna i osiagnela 522 zl, ale nie zeszla. az wreszcie zeszla do 350 i dzieki temu zmienila wlasciciela :luv . oplacalo sie czekac cierpliwie te dwa latka, bo sztuka jest calkiem ladna, ale kombinacje cech rewersu owej monetki, to chyba jedynie z legendarnym biciem krakowskim 1659 moga sie jak na razie rownac :)

pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 1 czerwca 2013, 23:37 
Pułkownik
Pułkownik

Kwiatek napisał(a):
a to nie był tej sąsiadki z góry? zaskoczonym. (e5)

Jego juz nie ma i nie bedzie,wzial i sie zabil na smierc :lol: no chyba ze chodzilo Ci o tego 2 kota,jezeli tak to nie polecam a wrecz odradzam :lol:.
zdzicho napisał(a):
Tak z ciekawości zerknąłem do archiwum allegro,mają dane do 2006.ceny były niższe zdecydowanie.A w tej chwili na alle oferowanych jest do sprzedaży około 180 trojaków,niektóre w pięknym stanie.Boratynek zaś...około 120 i to w większości w stanie tragicznym,tak,że nie ma co wybrać.

Moze i jest jak piszesz,nie moj temat.
Na obecna chwile trojakow w pieknych stanach na allezlo nie ma,znalazlem 2 sztuki na ktorych mozna zawiesic oko,1 sztuka nie jest zla ale mam w duzo lepszym wydaniu :) 2 sztuka troszke rzadsza ale sprzedajacy sie fota nie popisal i mam dylemat,wiecej nie ma :( ,mamy wiec ten sam problem z zakupieniem czegos sensownego do swoich kolekcji,nie ma lekko :( .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 2 czerwca 2013, 08:37 
Specjalista
Specjalista

Fakt,lekko nie ma :lol: ale na tym ta zabawa polega,żeby szukać.A jaka frajda jak poszukiwana monetka w nasze ręce wpadnie :) Czasami się przepłaci,czasami fuksem za bezcen coś wpadnie i z roku na rok kolekcja rośnie i oczy cieszy :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 7 czerwca 2013, 22:20 
Specjalista
Specjalista

ostatnie kilka nabytkow z mennicy oliwskiej :) niektore monetki musialy byc oczyszczone z osadu, a niektore nie potrzebowaly czyszczenia, co nie zmienia faktu, ze monetki czyszczone za jakis czas beda mialy piekna ciemnoczerwona patynke :)
kazda monetka sie rozni, co daje w sumie juz ponad 100 opisanych odmian monet z oliwy i stawia ta mennice na pierwszym miejscu jesli chodzi o bicia litewskie w jednym roczniku.

[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 7 czerwca 2013, 22:48 
Specjalista
Specjalista

:roll: Nie,no takich rzeczy się nie robi kolegom z forum.Ciśnienie mi skoczyło.Zazdroszczę i gratuluję :) :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 7 czerwca 2013, 22:52 
Specjalista
Specjalista

z tym cisnieniem to spokojnie, bo jeszcze bede mial wyrzuty sumienia, ze doprowadzilem do zawalu lub ataku serca ;)
mam nadzieje, ze koledzy mi wybacza wczesniejsza mniejsza aktywnosc w pokazywaniu ciekawych boratynek, wiec na wszelki wypadek nadrabiam skanem osmiu sztuk od razu hehe

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 7 czerwca 2013, 23:07 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

każda sztuka mile widziana :1 :) :ups:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 9 czerwca 2013, 20:12 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

a to taki rocznik L65 z odmianą "SOL", były już gdzieś na forum takie sztuki, ta w pełni czytelna :)

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3164 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 211  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]