Teraz jest poniedziałek, 19 stycznia 2026, 07:24

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 283 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 19  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 10 lutego 2005, 13:19 
Porucznik
Porucznik

Witam

To nie jest prosta sprawa. Fakty są takie, że zdecydowana większość celowników optycznych dostępnych i na allegro i na giełdach staroci to celowniki po prostu myśliwskie, do sztucera, nie mające z wojskiem żadnego związku, z którymi biegali sobie ówcześni gajowi, mysliwi, itd. Kolejny fakt, to taki, że każdy dzisiejszy właściciel takiego celownika spośród różnych możliwych wersji nie wybierze najbardziej prawdopodobnej, tylko najkorzystniejszą dla siebie (zobaczy to, co chce widzieć) - i na podstawie obecności napisu ZEISS, BUSCH, OIGEE itd. wysnuje natychmiast wniosek, że jest on snajperski i już. O prawdziwe wojskowe celowniki optyczne tymczasem jest bardzo trudno. Jeżeli ktoś ma zamiar kolekcjonować takie rzeczy, to albo kupi dobrą książkę (np. Senicha "The German sniper 1914 - 1945") i będzie wiedział czego szukać - albo nałyka się totalnych śmieci - często nawet z lat pięćdziesiątych i sześćdziesiątych - o takiej samej konstrukcji i z tymi samymi napisami (ZEISS, BUSCH, OIGEE). W wielu wypadkach, jeżeli na celowniku brak jest montażu, nie ma kodu literowego i nie ma symboli klimatycznych - to nie da się już jednoznacznie stwierdzić, czy był on używany przez wojsko, czy przez jakiegoś gajowego. Dobry przykład to właśnie ten AJACK pochodzący z fabryki A.Jackenrolla z Berlina - do 1941 produkował on takie celowniki na potrzeby cywilne (m.in. na eksport do Szwecji), a w okolicach właśnie 1941 roku musiał już produkować dla Wehrmachtu - ale już ze zmienionym montażem wysokowieżyczkowym. Dodatkowo mój egzemplarz ma znak klimatyczny +, czyli był zabezpieczony wojskowym smarem Instrumentenfett 1442 do temperatury - 40 stopni C - co dodatkowo potwierdza jego wojskowe przeznaczenie. Reasumując - bez literatury i wiedzy to nie kolekcjonowanie - tylko zbieranie na oślep. Jeżeli chcesz wiedzieć szybciej coś o celowniku, jaki możesz nabyć - to zamieść tutaj jego fotkę, jest parę osób, które jeszcze się tu nie odzywały, a na optyce dobrze się znają - pozwoli ci to albo zakupić dobry fant, albo zaoszczędzić forsę, którą byś wydał na jakieś cudo gajowego Maruchy.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 10 lutego 2005, 14:17 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Siemka Full

Dal mnie Twoja kolekcja jest "po prostu" piszemy oddzielnie - błąd ortograficzny!!! zaje.......... sta!!!!! :1 :1 :1 :1

Ja niestety moge sie tylko pochwalic wykopkiem Zf41. Ale zawsze to cos :)

Aha i czy Zf41 bylu uzywane w Afryce?? JAk tak to czy masz moze jakas fotke??

Dzięks

Z.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 10 lutego 2005, 15:17 
Moderator
Moderator

A ja mam pytanko dotyczące tej aukcji http://www.allegro.pl/show_item.php?item=41625156 .W opisie jest napisane że to od G-iety i Szturma, ale nie wydaje mi się że to od tego.Wiecie coś na ten temat co to za optyka i w czym była stosowana ??

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 10 lutego 2005, 17:12 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Moim zdaniem opis jest prawidlowy, ale potrzeba jeszcze calego chwytu do kompletu.

Z.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 10 lutego 2005, 20:16 
Strzelec galicyjski

WITAM . Niestety na tej lunecie nie ma innych znakow szczegolnych oprocz numeru i firmy ( ale postaram sie o jej fotki ) . A mam w swojej kolekcji taka lornetke ( wykonana z aluminium ), farba na niej jest oryginalna, niestety nie znam pelnej nazwy wytworni (skrót cag) , i czy ta lornetka moze pochodzic z jakiegos pojazdu ( niemcy od 1943 malowali pojazdy w kolorze piaskowym ) . Z gory dziekuje za odpowiedz Dalton . POZDRAWIAM .

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Ostatnio edytowano poniedziałek, 5 lutego 2007, 11:01 przez dalton, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 10 lutego 2005, 23:21 
Weteran
Weteran

Witam.

Do Prezeszczepana: Opis w tej aukcji jest prawidłowy. To niemiecki celownik ZF-4 najpopularniejszy niemiecki celownik drugowojenny.

Do Daltona: Piękna lornetka! Kod "cag" to: D. Swarovski, Glasfabrik und Tyrolit-Schleifmittelwerke, Wattens / Tirol. Czy lornetka pochodzi z pojazdu niewiadomo to standardowa lornetka piechoty, mogła być również używana przez załogę pojazdu ale ani po oznaczeniach ani tym bardziej po kolorze niesposób tego stwierdzić. Natomiast piaskowy kolor może wskazywać że lornetka była przeznaczona do użytku w południowej Europie i Afryce.

Do Fullriede: Twoje fanty są niesamowite a zwlaszcza bakelitenglass jest bezkonkurencyjny! W porównaniu z tym to ja mam same śmieci :666
Ale doć już podlizywania się :) Mam prośbę czy móglbyś dokładnie rozszyfrować symbole klimatyczne? Który odpowiadał jakim temperaturom itp. W jakiej literaturze jest to opisane?

Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 11 lutego 2005, 00:48 
Moderator
Moderator

Faktycznie niemiecki,już znalazłem to co chciałem :jump http://www.germanmilitaria.com/Heer/photos/H17948.html

[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 11 lutego 2005, 07:11 
Strzelec galicyjski

WITAM .Dzieki za odpowiedz , a lornetke kupilem w Sandomierzu u tubylca ,byla w brezentowym ruskim futerale. POZDRAWIAM

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: SYMBOLE KLIMATYCZNE
PostNapisane: poniedziałek, 14 lutego 2005, 13:27 
Porucznik
Porucznik

Ogólnie były stosowane 4 symbole klimatyczne - 1) litery KF - czyli "Kaeltefett" ("smar na niskie temperatury") - smar "Invarol" używany od 27 maja 1940 roku - zakres do minus 20 stopni C, 2) błękitna kropka - "Vakuumfett 1416" - czyli "smar próżniowy" - używany od 1 listopada 1942 - zakres do minus 40 stopni C, 3) błękitny krzyżyk - "Instrumentenfett 1442" czyli "smar do przyrządów" - używany również od 1 listopada 1942, również zakres do minus 40 stopni C, 4) błękitny trójkąt - dokładna nazwa smaru nie jest znana - zakres od minus 40 do plus 50 stopni Celsjusza, data wprowadzenie też nie jest znana. Jeszcze jedna uwaga - kierowanie się wyłącznie datami wprowadzenia poszczególnych tych smarów w celu datowania poszczególnych przedmiotów może nie być metodą w 100% pewną - smary te jak i również oznaczenia dodawano do optyki przechodzącej remont, naprawę, przegląd - więc jeżeli lornetka ma np. błękitną kropkę, wcale nie znaczy to, że jest wyprodukowana po 1 listopadzie 1942 - chyba, że wyraźnie widać, że to oznaczenie zostało na pewno naniesione w tym samym czasie co inne napisy znamionowe. DALTON - masz ładną cynkową sztukę i widzę na niej właśnie błękitny trójkąt, o którym wiadomo najmniej. Lornetki tego wariantu najczęściej nie mają już w ogóle podziałki.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 14 lutego 2005, 13:32 
Porucznik
Porucznik

Aha - zapomniałem dodać - na twojej sztuce (do DALTONa), trójkąt jest jakby byle jak wydrapany - i jest to jak najbardziej OK, często te oznaczenia dodawano po prostu.... ręcznie! No i ponieważ masz podaną na korpusie standardową tysięczną podziałkę stosowaną w Wehrmachcie (H/6400) - więc podziałka powinna jeszcze być.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: MOJEJ KOLEKCJI CIĄG DALSZY
PostNapisane: wtorek, 15 lutego 2005, 13:10 
Porucznik
Porucznik

Może teraz, by nie tworzyć dalszych, osobnych wątków, pokażę kolejne przedmioty z mojej kolekcji, nie związane z optyką. Kolej na nakrycia głowy. Od góry od lewej 1)Luftwaffe wz.40, jedna kalkomania, komplet, używka, 2)Wehrmacht wz.40, malowanie fabryczne, potem biały kamuflaż, potem zielonooliwkowa warstwa farby. Jeden emblemat, komplet, nie ruszany,wciąż z brudem wewnątrz (cudny!). 3) Schirmmuetze szeregowca/podoficera Kraftfahrtruppen - okres wojenny, produkcji Roberta Lubsteina, orzeł i wieniec cynkowe, (srebrzenie spatynowało), komplet, używka, 4) standardowy Tropenhelm z obiema tarczkami (cynkowe), produkcji także Roberta Lubsteina, komplet, nie był używany, 5) Schiffchen wz.34 (czy wz.38 jak kto woli) piechoty, stan menniczy, prod. Eduard Brammer 1940, odpowiedni orzeł - (szukam jej słabego punktu - nie mogę znaleźć..), komplet 6) Schiffchen artylerii, z 1941, prod. Karl Nauber Erfurt, orzeł już zgaszony (temat orłów na furażerki był już tu na forum), komplet, używka 6) podhełmówka w wersji kamo/biała, RBnr, używka. W następnych dniach pokażę inne działy mych zbiorów.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 15 lutego 2005, 22:12 
Specjalista
Specjalista

Mniam.. :0
to co tygrysy lubią najbardziej :D :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 16 lutego 2005, 19:48 
Weteran
Weteran

fullreide czekamy na wiecej :h

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: KABURY
PostNapisane: czwartek, 17 lutego 2005, 13:40 
Porucznik
Porucznik

No to teraz kabury. Poczynając od, górnego rzędu: 1) winylowa z końca wojny do Mausera 1910 oraz 1934, 2)z Press Stoffu z końca wojny do cezety (idealnie się odbiła wewnątrz, łącznie z logo na okładkach), 3) uniwersalna do waltherów PP, PPK oraz do Mausera HSC, 4) policyjna uniwersalna do PP, PPK, Sauera 38 oraz Mausera 10/34, nówka, 5) luftwaffe do Browninga 10/22, nówka, 6) do HP wz.35, nówka, 7) do P38 lekka używka. Kilka z nich pochodzi z Ukrainy, skąd wychodzą wszelkiej maści typy i odmiany kabur II w.św. (również czasem fałszywe).

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: KABURY CDN.
PostNapisane: czwartek, 17 lutego 2005, 13:43 
Porucznik
Porucznik

Ciąg dalszy kabur. Po lewej do pistolegu sygnałowego (rakietnicy jak kto woli) - Press Stoff, 1941, lekko i kulturalnie używana, wraz z wyciorem (żadna norweska przeróbka!!), po prawej standard do P38. Na razie!

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 283 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 19  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]