Teraz jest piątek, 23 stycznia 2026, 04:30

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 11 lutego 2005, 21:50 
Poczciwy Otto

Domorosły wynalazca ze mnie, co?
To byłoby coś w stylu tych robocików co na Discovery wraki badają :jump
Jak to mówią: Nie ma rzeczy niemożliwych :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 11 lutego 2005, 21:57 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

witam
Pomijając wszelkiego rodzaju metody "macane" czy to za pomocą pręta czy sznurka z magnesem, na twoim miejscu wykorzystałbym obecną porę roku. Stawy i jeziorka zimą i wczesną wiosną mają badzo przejrzystą niemal krystaliczną wodę, widocznośc (bardzo dobra) może dochodzić do ok 5m w jasny dzień. Wprawdzie mrozy mamy już chyba za sobą, ale może w przyszłym roku przyda ci się ten pomysł. Wystarczy wyrąbać kilka niewielkich przerębli, odgarnąć snieg wokoło przerębla (światło) i....zajrzeć pod lód. Istnieje duża szansa że jeśli ten "tygrys" tam jest, to może nie całkiem schowany w mule. Dodatkowy plus zimy to zamarźniete brzegi, które w "torfiankach" w lecie mogą być nie do przebycia nawet z pomocą łodzi czy pontonu.

Lodu już chyba w tym roku się nie doczekasz...ale możesz popływać łodzią zaopatrzony w rure PCV tak ok. 15 cm średnicy zaopatrzoną na jednym końcu w szybę przyklejoną np.silikonem i o długości takiej żebyś mógł umieścić to szkiełko kilka cm pod powierzchnią wody patrząc jednocześnie w drugi koniec rury, bez gimnastyki niebezpiecznej dla stabilności lodzi :) Śmiesznie prosty przyrząd ale naprawde skuteczny w obserwacjach podwodnego świata "tygrysów" :)
pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 12 lutego 2005, 12:13 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

No! teraz jestem zadowolony - pomysłów ful i trochę - z panny zrezygnuje, bo żonka krzywo by patrzyła - ja już stary byk jestem i od dawna ustabilizowany w kwesti damsko - męskiej - niedługo moje młode wejdą w wiek rozglądania się za płcią przeciwną... ale klimaty związane z poszukiwaniem kręcą mnie jak nastolatka, tyle że kompana mi brakuje - we dwójkę czy trójkę zawsze raźniej a i po wszystkim jakiś browar można spić, bez podejrzeń o alkoholizm (że niby nie samemu he he) i łatwiej przed jurnym rolnikiem ujść z pola - może jest ktoś z okolic Aleksandrowa/Torunia coby chciał(a) pobabrać się w błotku z perpektywą na wyciągnięcie jakiegoś wraka - chętnie dam namiary na siebie. Mam też do obskoczenia kilka miejscówek - na 100% nie chodzonych z piszczałką i znajomego leśniczego, który pewnie (nie pytałem , ale facet jest OK) nie będzie miał nic przeciwko, coby z wykrywką polatać - tak, że klimat wydaje sie dobry - zareflektuje ktoś (po puszczeniu mrozów)ew. przed na bajorka?
A odnośnie zwracania się per "Wituś" - nie razi mnie to, ale zawsze zastanawiam skąd się bierze - na ogół ludzie, których lubię i z którymi się rozumiem tak właśnie się do mnie zwracają - ciekawe - nie? Btyłem kiedyś na pewnej liście dyskuskusyjnej kupę czasu i nikt mnie tak nie nazwał, ale atmosfera tam był niezdrowa, choć sporo sie dowiedziałem, żebyu oddać bogu co boskie. ;)
pozdr.

W.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 12 lutego 2005, 13:27 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

hmmmmm

Pomysł z kamerą niegłupi .....tylko sie musi znależć chętny co tej kamery użyczy :) ..........
Pomysł z piszczałką na długiej tyce ..........jak ktoś zgadnie ile złomu mozna w stawie znależć.......ja znalazłem całego malucha ( no karoserie ) .....wędkujący poszukiwacze zapewne wiedzą ze jak staw był kiedys prywatny to wrzucano ....hmmm potykacze ,zaczepy na sieci coby kłusownicy ryb niewybrali

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 12 lutego 2005, 22:17 
Generał Broni
Generał Broni

Drogi Witku !
Jestem z Torunia i mam ten sam problem : brak kompana do wypadów :(
Mam dobrą piszczałkę , auto kombi , dużo wolnego czasu - lecz samemu nie bardzo chce się biegać.
Napisz proszę na priva gdzie i kiedy moglibyśmy się skontaktować i umówić na wykopki :d
Pozdrawiam i czekam na info

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 12 lutego 2005, 22:30 
Podpułkownik
Podpułkownik

Jeśli dobrze pamiętam to na www.odkrywca-online.com jest mój post "moja studniówka jak myślicie", pewnie warto przeczytać bo ceny podzespołów spadły a moje ustrojstwo jakoś się trzyma i całkiem nieźle działa. Proszę nie traktować tego jako reklamę konkurencyjnego forum bo uważam że to jest znacznie konkretniejsze.
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 13 lutego 2005, 12:39 
Poczciwy Otto

Myślicie, że sonar wędkarski znalazłby coś takiego jak czołg? Bo mam też takie informacje (o panterze i t-34) i znajomego wędkarza co chyba coś takiego ma.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 13 lutego 2005, 20:31 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Nie sądzę Kretschmer....

Sam mam echosondę i pływając z nią nigdy nie zauważyłem nic podejrzanego na dnie.

Wynika to prawdopodobnie z tego, że po kilkudziesięciu latach zalegania na dnie , taki czołg
czy jakiś inny duży obiekt zarasta po prostu roślinnością i jest odczytywany przez sonar jako górka podwodna....

Należy wziąć też pod uwagę, że czołg pare kilo waży.... I nie stoi na dnie, jak na parkingu... Zawsze sie zapadnie, nie ma cudów.

Pozdrawiam Matejko

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 14 lutego 2005, 04:14 
Generał Broni
Generał Broni

Ja sobie błąd ortograficzny!!! celu sprawiłem dużą, prawie półmetrową cewkę do głębokich poszukiwań. Biore ponton kładę na dnie cewkę podłączona do wykrywki i sobie patatajkuję po stawie. jak są fanty w mule na głębokości 2 lub więcej metra to ani mrumru.
Ale jak najadę na coś dużego typu panzerwagen czy cus to piszczy. Jak zobaczysz na jakim kawałku piszczy to masz wymiary.
Mozna tez ( ale nie samemu) i w kapoku chodzić po lodzie z dużą cewką, geoskanem albo z ramówką
A jak znajdziesz lub masz na tyle pewność że jest i zaryzykujesz karną skrzynkę piwa i zwrot za paliwo z Essen i spowrotem to daj mi znać.
Mam własnie nowego kolegę, który ma wszystko, łącznie z odkurzaczem podwodnym i Wałem z 2 centymetrową liną do wyciągania.

Jak by była piwnica lub inne pomieszczenie do prześwietlenia - też mam człwieka z wiertłami koronowymi z diamentów i kamerami endoskopowymi.
Nie dawno sam szukałem, w potrzebie ale juz mam.......

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 15 lutego 2005, 19:53 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

ja uwazam to za kit poniewaz w kazdej wiosce gdzie jest bagno ,albo staw ludze opowiadaja o zatopionym czolgu ,albo o ciezarowkach z skarbami :jump :

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 16 lutego 2005, 00:10 
Generał Broni
Generał Broni

To przykre Kler4 ale masz rację.
Ale w każdej bajce jest coś z prawdy (mam nadzieję). Jak ja słyszę takie opowieści to nie rzucam się od razu do poszukiwań ze sztabem ludzi tylko spokojnie badam....
Pytam kolejnych miejscowych, wypytuje kto tu najstarszy i trzeźwy jeszcze na umyśle i podpytuję. szykam takich co tu w czasie wojny byli.....
Przy dobrej nalewce można posłuchać takich ciekawostek, że hej....
jedna z takich pogawędek skończyła się znalezieniem paru ładnych precjozów......

:skromny

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]