Teraz jest czwartek, 15 stycznia 2026, 20:16

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: zapytanie o 2 Armie LWP w 1945r
PostNapisane: niedziela, 30 czerwca 2013, 23:29 
Generał Brygady
Generał Brygady

Witam,takie pytanko,czy jest możliwe aby jakiś batalion lub kilka kompanii było wmieszane w szeregi Armii Radzieckiej na przedpolach Nysy Łużyckiej i walczyło oddzielnie od reszty z pod Toporowa?

Trafiłem dziś około 20 ziemianek dość spore i kilkanaście pojedyńczych około 40 km od ostatnich pozycji 2 AWP na których wyszło sporo wrześniowych guzików i drobnych polskich monet z przed 1939r.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: zapytanie o 2 Armie LWP w 1945r
PostNapisane: środa, 3 lipca 2013, 00:29 
Plutonowy
Plutonowy

to może być ślad. Pod Warką na sovieckich teoretycznie pozycjach w okopie obok łusek z mośka, i tego co pozostało z człowieka po wybuchu acht koma acht znaleziono odznakę KOP i medal "Oracza". Myślę, że te okopy obsadzali nasi a nie Rosjanie.
Być może podobnie było w Twoim miejscu. Rzeczy Wrześniowe były świętością noszoną na sercu i chowaną przed NKWD. W 2 Armii było wielu akowców, którzy przez wstąpienie uniknęli wywózki do łagrów. Przynajmniej do końca maja 1945 roku.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 3 lipca 2013, 08:58 
Generał Brygady
Generał Brygady

Ciekawa sprawa,bo były ziemianki duże czołgowe jakieś 10-12 i kilkanaście możdżierzowych do tego dołki pojedyńcze...temu nie sądze żeby był to pojedynczy żołnierz bo polskie guziki walały się przy kilku zbadanych i polskie monety...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 3 lipca 2013, 11:37 
Plutonowy
Plutonowy

to na 99 procent byli to żołnierze walczący jeszcze w 1939 r i na 99 procent w partyzantce akowskiej czy bechowskiej czy narodowej.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 3 lipca 2013, 13:31 
Generał Brygady
Generał Brygady

SZUKAM napisał(a):
to na 99 procent byli to żołnierze walczący jeszcze w 1939 r i na 99 procent w partyzantce akowskiej czy bechowskiej czy narodowej.

...żołnierze z Września 1939 to się zgodzę ale typowej partyzantki u nas nie było,ani nie działała AK anie nie było BCh.1 AWP walczyła w Zachodniopomorskim na północ od Kostrzynia przekraczała Odrę a tam gdzie byłem zeszłą Niedziele walczyła i przekraczała Nysę Łużycką Armia Radziecka z tym że niżej w kierunku na Zgorzelec były pozycję 2 AWP i z tąd zapytanie bo na opracowaniach szlaku bojowego 2 AWP nie było nic wspomniane o tych pozycjach...chyba że był jakiś batalion wspomagający działania Armii Radzieckiej w tym rejonie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 3 lipca 2013, 14:27 
Specjalista
Specjalista

SZUKAM napisał(a):

Człowieku nie kompromituj się.1 z historii i 1 z geografii.
Polscy żołnierze w 1939 nad Nysą Łużycką!!!!Zerknij na mapę i zobacz gdzie jest ta rzeka ,a gdzie była granica Polski przed wojną!!!!
Polska partyzantka w III Rzeszy :hahaha :hahaha :hahaha :hahaha i to jeszcze narodowa :ups:
Spokojny człowiek jestem ale taki analfabetyzm historyczny mnie ruszył

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 3 lipca 2013, 14:35 
Specjalista
Specjalista

Witam
zdzicho napisał(a):
SZUKAM napisał(a):

Człowieku nie kompromituj się.1 z historii i 1 z geografii.
Polscy żołnierze w 1939 nad Nysą Łużycką!!!!Zerknij na mapę i zobacz gdzie jest ta rzeka ,a gdzie była granica Polski przed wojną!!!!
Polska partyzantka w III Rzeszy :hahaha :hahaha :hahaha :hahaha i to jeszcze narodowa :ups:
Spokojny człowiek jestem ale taki analfabetyzm historyczny mnie ruszył

Też w pierwszej chwili mną zatrzęsło, ale Koledze SZUKAM chodzi o to, że mogli tam walczyć żołnierze 2 AWP, którzy walczyli jeszcze w 1939r oraz w partyzantce i mogli mieć przy sobie pamiątki z tych okresów w formie np. monet przedwojennych. Tak ja to rozumiem. Choć to chyba zbyt naciągane.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 3 lipca 2013, 14:37 
Specjalista
Specjalista

piątek13stego napisał(a):
SZUKAM napisał(a):

...żołnierze z Września 1939 to się zgodzę

Chłopie zastanów się trochę.Poczytaj o kampanii wrześniowej.Chyba,że mam złe informacje i to nie Niemcy zaatakowały Polskę,a my na nich.Może to Armia Pomorze w wyniku polskiej ofensywy w 1939 dotarła do Odry,a armie Poznań i Kraków zajęły Górny i Dolny Śląsk docierając do Nysy Łużyckiej :ups:
Poprawnie należało napisać,że mógł tam stacjonować jakiś oddział LWP składający się z żołnierzy,którzy walczyli poprzednio w kampanii wrześniowej lub w partyzantce w czasie okupacji

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 3 lipca 2013, 16:18 
Plutonowy
Plutonowy

Witam, słowo wyjaśnienia.
jak zauwazył baży2 chodziło mi o żołnierzy, którzy we Wrzesniu 39 walczyli np. pod Lwowem, nad Bzurą czy pod Tomaszowem Lubelskim.
Partyzantkę rzeszli w AK czy BCH a może i w NSZ, róznie to bywało.

Do 2 Armii trafili chcąc uniknąć wywózku na Wschód. Wielu żołnierzy Podziemia tak robiło na lubelszczyźnie.

z 2gą Armią poszli na zachód w stronę Czechosłowacji.
Dokładnie taki szlak bojowy miał mój dziadek. Spod Lwowa w 1939 trafił w okolice Hrubieszowa do AK by potem pójść z 2gą Armią na zachód. Alternatywę usłyszał w RKU w Chełmie. Albo pojedziesz do Sawina albo pojedziesz na niedźwiedzie.

Dlatego też przytoczyłem opowieść spod Warki, gdzie w okopach teoretycznie sovieckich znaleziono wrześniowe rzeczy przy poległym. Był to zołnierz ludowego wojska, ale miał przy sobie rzeczy wrześniowe.

Podobnie pewnie było w przypadku opisanym w pierwszym poście tego wątku. Istnieje bardzo duże prawdopodobieństwo, że są to rzeczy należace do żołnierzy 2 Armii LWP, którzy we Wrzesniu 1939 roku tez się bili z Niemcami .. może pod Sochaczewem a może pod Iłża .. gdziekolwiek.

źle napisałem, opatrzenie zostałem zrozumiany. Przepraszam.
Natomiast wycieczki w stylu "doucz się' zostawiłbym dla autorów :).
r.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 3 lipca 2013, 16:24 
Plutonowy
Plutonowy

a może doły zostały wykoapne w czasach Niemieckich i wtórnie zajęte przez 2 Armię.
a doły kopali jeńcy z Września? Może w okolicy był jakiś oflag?

Gdybam .. trzeba sięzaintereować problemem szerzej, nieprawdaż? a może w okolicy nie było oflagu a byli żołnierze na robotach przymusowych i z czasem zagnano ich do kopania tych dołów? takie przypadki sa udokumentowane z Prus - okolice Słupska.

a może zostali uwolnieni przez front i zostali z własnej woli lub zostali zmuszeni zostać by kopać te doły dla LWP?

Niech zdzicho ruszy głową i pomoże koledze, który zaczął temat :)
albo zapyta się na priva czy dobrze zrozumiał lub napisze, że popełniłem błąd :)
Dobre wychowanie ... tylko tyle i aż tyle :)
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 3 lipca 2013, 17:38 
Specjalista
Specjalista

SZUKAM napisał(a):

źle napisałem, opatrzenie zostałem zrozumiany. Przepraszam.
Natomiast wycieczki w stylu "doucz się' zostawiłbym dla autorów :).
r.

Poniosło mnie.Przepraszam.Jeszcze nie do końca pozbyłem się belferskich nawyków :ang

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 3 lipca 2013, 20:04 
Plutonowy
Plutonowy

no to sztama :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 3 lipca 2013, 20:49 
Generał Brygady
Generał Brygady

luzik panowie (;

zarówno 1 jak i 2 AWP przywędrowała ze wschodu nad Odrę i Nysę (fakt)

obydwie tworzone po części z jeńców z obozów radzieckich (fakt)

jeńcy ci byli żołnierzami wrześniowymi (fakt)

nosili co się dało przy sobie na pamiątke wrześniowej Polski (fakt)

ale zapytanie było o możliwość przemieszania cześci polskich jednostek na radzieckich pozycjach nad Nysą jak szli na np Budziszyn itp...bo w tym rejonie było niby tylko wojsko radzieckie...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 3 lipca 2013, 21:52 
Specjalista
Specjalista

II Armia była formowana na terenach wyzwolonych od Niemców/między Wisłą a Bugiem/jesienią 1944.Skład to pobór i ochotnicy/partyzanci różnych ugrupowań/Byłych wywiezionych na wschód Polaków było niewielu/oni zasilili głównie I Armię.
Fragment z Wiki:Od początku stycznia 1945 niektóre pododdziały armii (3 Dywizja Artylerii Przeciwlotniczej, batalion mostowy) prowadziły działania na rzecz 1. Frontu Białoruskiego. Zgodnie z rozkazem Naczelnego Dowództwa od 28 stycznia 1945 rozpoczęto przegrupowanie głównych sił armii z rejonów formowania do okolic Kutna, Łodzi, Łasku i Piotrkowa Trybunalskiego. Większość sił osiągnęła ten rejon koncentracji około 5 lutego, jednak z powodu braku ciężarówek, paliwa, a także obuwia dla żołnierzy część sił i oddziałów tyłowych pozostała na wschodzie. Niektóre pododdziały prowadziły służbę w oderwaniu od armii pełniąc m.in. role garnizonowe w Warszawie i Łodzi[3], czy biorąc udział w walkach o Poznań (2 batalion 35 pułku piechoty 7 .Wniosek z tego taki,że tak bywało,że wśród jednostek radzieckich były jednostki polskie,chyba głównie specjalistyczne/saperzy,pododdziały artylerii itp/i pewnie też wśród jednostek polskich były jakieś radzieckie.Ciężko to ustalić.
Najlepszym przykładem szlak bojowy" Rudego"i Szarika :666

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 3 lipca 2013, 22:54 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Wrześniowe guziki i orzełki były chętnie używane przez "ludowych" żołnierzy zamiast przydziałowej kuricy i guzików z orłem bez korony - informację o tym można znaleźć w wielu wspomnieniach.
Pisanie, że musieli to być żołnierze września jest nieuprawnione - taki był szyk w tamtym czasie i mogli to być młodzi chłopcy z poboru którzy nigdzie wcześniej nie służyli.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]