Teraz jest czwartek, 15 stycznia 2026, 21:38

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: zapytanie o 2 Armie LWP w 1945r
PostNapisane: środa, 3 lipca 2013, 23:40 
Plutonowy
Plutonowy

zatem kolejna opcja. Nie jest to wykluczone.
Szyk i opcja... być może. Niemniej trzeba pamietać, że za taką elegancję i szyk można było być zabranym przez ubowców.

Kolega piątek13stego ma nad czym myśleć i czego szukać. Nie tylko w ziemi:)
z zainteresowaniem będę oczekiwał nowych maili kolegi.

Nie pamiętam, gdzie to czytałem, ale w 2 Armii miał miejsce przypadek, że cały pododdział wymienił na swoich rogatywkach kurice na orły z koroną. Zostali skierowani na "rozpoznanie bojem" w zamian. Niewielu wróciło. Może ktpś kojarzy ta historię?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 4 lipca 2013, 06:49 
Generał Brygady
Generał Brygady

...kolego Zdzicho,nie tak do końca.

Trafiłem na polskich ziemiankach nie daleko Zgorzelca na chyba punkt naprawy lub wymiany mundurowej...samych wrześniowych guzików miałem wypchaną reklamówkę.

Sygnowane Warszawskie,Łódzkie i sporo było Jednostajny,Guzpol,Alpacca.

Świadczyć to może że mało wrześnowców tam nie było,do tego sporadycznie trafiały się na samych ziemiankach.

To jak już z kimś kiedyś dyskutowałem na temat Kuric...w tym rejonie trafiłem trzy sztuki w jednym dniu z czego dwie Lubelskie i jedną Moskiewską.Ot taka mieszanka,a historia pisana historią,a życie miało trochę swoich praw (szczególnie frontowe )

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 4 lipca 2013, 08:00 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

SZUKAM napisał(a):
Szyk i opcja... być może. Niemniej trzeba pamietać, że za taką elegancję i szyk można było być zabranym przez ubowców.

W czasie trwania działań wojennych żołnierze nie musieli się obawiać takiej reakcji - zresztą UB do wojska raczej nic nie miało (rozumiem, że to taki skrót myślowy z Twojej strony). Co najwyżej politruk mógł to sobie zapamiętać i wykorzystać w późniejszym terminie. Czytałem o sytuacjach w których właśnie politruk upiłowywał cichaczem korony z orzełków i to była jedyna szykana.
Co innego po wojnie - tu już bywało różnie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 4 lipca 2013, 08:12 
Specjalista
Specjalista

piątek13stego napisał(a):
...kolego Zdzicho,nie tak do końca.

Ale co?
1/Napisałem,że raczej pewne jest,że wśród jednostek rosyjskich były jakieś polskie.
2/II Armia rekrutowała głównie z południowo-wschodnich obszarów Polski.Pobór obowiązkowy i ochotnicy.Na pewno wśród wcielonych byli dawni żołnierze września i partyzanci.Być może byli i Polacy wywiezieni do ZSRR w l.1940-41,ale byli w mniejszości.Co do używania nieregulaminowego umundurowania,to się nie wypowiadam,ale myślę,że było to karane.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 4 lipca 2013, 22:37 
ja to się nie zam :h ale czy to możliwe aby nasi u Sowietów trzymali przy sobie odznakę KOPu ? Tak nie lubianego po wschodniej granicy :) Myślę że jakby coś takiego wyszło przy którym to chyba miał by problemy :) ;) ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 5 lipca 2013, 08:06 
Specjalista
Specjalista

Zgadzam się,ze to mało prawdopodobne.W każdym oddziale politruk,połowa oficerów,to Rosjanie ,reszta w większości z AL.
Trudno sobie wyobrazić żeby tolerowali w "ludowej" armii elementy "sanacyjnego" umundurowania.Z drugiej strony kolega te pamiątki wrześniowe tam znalazł.Może rzeczywiście przypałętali się tam jacyś polscy żołnierze uwolnieni z obozu jenieckiego,a znane były trudności w zaopatrzeniu mundurowym II Armii.Może przedwojenni oficerowie ,a było ich trochę w II Armii, tolerowali takie przebieranki.Może,może.. :nicnie

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 5 lipca 2013, 09:45 
Generał Broni
Generał Broni

ja ryży koń napisał(a):
ja to się nie zam :h ale czy to możliwe aby nasi u Sowietów trzymali przy sobie odznakę KOPu ? Tak nie lubianego po wschodniej granicy :) Myślę że jakby coś takiego wyszło przy którym to chyba miał by problemy :) ;) ;)

Przecież nie musiał paradować z odznaką przypiętą do munduru. Mógł mieć ją schowaną w rzeczach osobistych, kieszeni itp.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 5 lipca 2013, 19:44 
Major
Major

Kolego 13 w okolicach ZG często gęsto pojawia się moneta z 20lecia mw. no i rzecz jasna guziki... tak więc nie jest to jakieś nie zwykłe.
Fakt że te ziemianki zastanawiają... może kolega odkrył jakiś nie znany wątek ;) Szkoda że te wojenne wspomnienia naszych są takie troche... hmmm ocenzurowane? ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 5 lipca 2013, 20:25 
Specjalista
Specjalista

Takie coś znalazłem:
"Niektórzy mówią, że polską specjalnością jest improwizowanie (lub jak niektórzy powiadają „kombinowanie”). Próbując zaradzić brakom umundurowania i wyposażenia w 2 Armii Wojska Polskiego masowo wykorzystywano to wszystko, co udało się zdobyć. Przefarbowywano niemieckie zdobyczne tkaniny i szyto z nich bluzy oraz spodnie mundurowe. Poza tym często używano niemieckich sortów mundurowych, częściowo je przeszywając lub tylko pozbywając się obszyć. W powszechnym użyciu były niemieckie bluzy wszystkich krojów, oprócz mundurów kamuflażowych. Popularne wśród żołnierzy były płaszcze i naturalnie obuwie. To właśnie sprawa braku butów była największą bolączką wojska. Bardzo często poborowi wyruszali na front we własnym, mocno zniszczonym, obuwiu cywilnym. Dość „powszechne” było noszenie niemieckich pasów, ładownic oraz bagnetów, przy czym należy zaznaczyć, że klamry poddawane były procesowi „defaszyzacji” poprzez spiłowanie swastyki lub przyczepienie polskiego orła. Armia oprócz broni sowieckiej używała również uzbrojenia zdobycznego (szczególną „popularnością” cieszyły się MG 42) cyt za; http://www.dobroni.pl/rekonstrukcje,2-a ... ,6074.html"
Jeśli tak było,to i elementy umundurowania wrześniowego mogli nosić :ups: Zbytnio się tym tematem nigdy nie interesowałem,a ciekawe "kwiatki"wychodzą :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 5 lipca 2013, 21:07 
Generał Brygady
Generał Brygady

iKRG napisał(a):
Kolego 13 w okolicach ZG często gęsto pojawia się moneta z 20lecia mw. no i rzecz jasna guziki... tak więc nie jest to jakieś nie zwykłe.
Fakt że te ziemianki zastanawiają... może kolega odkrył jakiś nie znany wątek ;) Szkoda że te wojenne wspomnienia naszych są takie troche... hmmm ocenzurowane? ;)

...ze swojej strony mogę obiecać że zweryfikuje jeszcze te dołki na następnym wypadzie,efekty niezwłocznie przedłożę

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]