Teraz jest czwartek, 15 stycznia 2026, 15:30

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: 70 rocznica Krwawej Niedzieli na Wołyniu
PostNapisane: piątek, 12 lipca 2013, 12:20 
Generał Broni
Generał Broni

zdzicho napisał(a):

Lipek o czym tu gadać.Skandal i tyle.Napisałem wyżej,że wersję o ludobójstwie Sejm powinien przyjąć przez aklamację i tyle.
Pomordowanym i ich żyjącym potomkom się to należy.Jak zwykle zwyciężyła polityka.Pamięć mam dobrą i pamiętam tych polityków,którzy teraz są obrońcami "ludobójstwa",a jak rządzili,to też unikali jak ognia tego sformułowania.Bo Juszczenko,bo Timoszenko,bo Ukrainę od Rosji trzeba odciągnąć,bo Ukrainę do NATO trzeba wciągnąć,bo,bo bo...Już obrzydzenie mnie ogarnia jak na te gęby od lewa do prawa patrzę :n

Tak jak zazwyczaj się nie zgadzamy, tak teraz podpisuję sie pod Twoimi słowami oboma rękoma :za

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 12 lipca 2013, 12:30 
Generał Broni
Generał Broni

Gryf napisał(a):
Ukraińcy z UPA to agresywne zwierzęta. Ludzie się często zabijali ale czerpanie przyjemności z wymyślnych bestialstw to typowo wschodnia perwersja.

Chyba raczysz żartować ...
Gryf napisał(a):
Pois, apologizujesz bezstronność j

Oczywiście że jestem bezstronna , poczytaj moj watek na IOH do którego dałam link.
Na Kresach żadnej ze stron można było nazwać nacją o czystych rekach i czystych duszach. Polityka II RP też przyczyniła sie do "podkręcenia spirali nienawiści "
Poczytaj sobie o Brześciu Litewskim i nie mówię tu o jeńcach ale o internowanych cywilach ukraińskich przebywających w Bugszopach , w takich warunkach iż dzis używa się sformułowania Konzentration Lager .
Oczywiście nic nie usprawiedliwia bestialstwa ale wierz mi ... daj przeciętnemu człowiekowi sposobność , możliwość , przekonanie a zwłaszcza całkowitą bezkarność to zobaczysz co z tego wyniknie. Do tego trzeba dołączyć filozofię tłumu / grupy .
No i nie zapominajmy o przesłankach materialnych . II RP. wydała ustawę w 1920 o nadaniu na korzystnych warunkach finansowych gospodarstw na Wołyniu zasłużonym żołnierzom pochodzącym ze środkowej Polski .
Ewidentne ludobójstwo na Wołyniu powinno być zatwierdzone prawnie .
Upamiętnione pomnikiem i kwiatami i pamięcią, modlitwą .
Nic więcej nie zrobimy , sprawców nie ukarzemy , tak z jednej jak i z drugiej strony , a wykorzystywanie polityczne ofiar to szarganie pamięci pomordowanych . Tak jakbyśmy mordowali ich po raz wtóry...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 12 lipca 2013, 12:41 
Generał Broni
Generał Broni

pois napisał(a):
Nic więcej nie zrobimy , sprawców nie ukarzemy , tak z jednej jak i z drugiej strony , a wykorzystywanie polityczne ofiar to szarganie pamięci pomordowanych . Tak jakbyśmy mordowali ich po raz wtóry...

Powiedz to pracownikom Centrum Szymona Wiesenthala. Im jakoś nie przeszkadza upływ czasu, aby ścigać nazistowskich zbrodniarzy po całym świecie. Dla Ciebie to pewnie "szarganie pamięci"? Dlaczego niby mielibyśmy nie ukarać sprawców? Przecież część z nich nadal żyje, tak samo jak ofiary.

Jestem ciekaw, czy w równie łatwy sposób przyszłoby Ci usprawiedliwienie Holokaustu. Doprawdy ciężko mi zrozumieć, jak polityka II RP może być przyczyną rzezania kobiet i dzieci na pół piłą do drewna. Władze II RP miały "sposobność , możliwość , przekonanie a zwłaszcza całkowitą bezkarność" (poza przekonaniem) i jakoś do masowego ludobójstwa Ukraińców, Żydów czy innych mniejszości nie dochodziło. II RP nie była rajem na Ziemi dla mniejszości, jak i dla dużej części Polaków. Jednak NIGDY państwo Polskie nie prowadziło ludobójczej polityki wobec kogokolwiek.

Twoja relatywistyczna retoryka może ładnie brzmi, ale niestety kompletnie nie ma oparcia w faktach.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 12 lipca 2013, 13:08 
Generał Broni
Generał Broni

@Lipku czytaj ze zrozumieniem.
Polityka II RP wobec mniejszości ukraińskiej nakręcała spiralę nienawiści .
Poczytaj , poczytaj choćby wspomnianego Motykę .
Lipek napisał(a):
jak polityka II RP może być przyczyną rzezania kobiet i dzieci na pół piłą do drewna.

Pisząc to grasz na emocjach . Bestialstwo to bestialstwo a to co do niego doprowadziło to polityka .
Bestialstwo nie ma nic wspólnego z polityką , to tkwi w naturze ludzkiej.
Lipek napisał(a):
Powiedz to pracownikom Centrum Szymona Wiesenthala. Im jakoś nie przeszkadza upływ czasu, aby ścigać nazistowskich zbrodniarzy po całym świecie.

Jest różnica ... morderców hitlerowskich znają z nazwiska , zbrodnie są udokumentowane na tyle iż można wytoczyć proces...
A znajdź mi Lipku ukraińskiego chłopa , który zatłukł więcej Polaków niż przeciętny SSman w KL . I wytocz mu proces.
Przywódców można ukarać ale zbrodni dokonywała masa a ich nie znajdziesz.
Lipek napisał(a):
Jednak NIGDY państwo Polskie nie prowadziło ludobójczej polityki wobec kogokolwiek.

Oczywiście że nie ... ale ale ... nie zapominaj o "czarnych kartach " nie byliśmy święci . Poczytaj "Wielka Trwogę "
Lipek napisał(a):
Twoja relatywistyczna retoryka może ładnie brzmi, ale niestety kompletnie nie ma oparcia w faktach.

Czemu relatywistyczna ? Ja nikogo nie usprawiedliwiam , uważam tylko że nikt nie był całkowicie bez winy w konflikcie polsko / ukraińskim. Dlatego też poprowadziłam watek na IOH dotyczący "Sąsiadów "
Jakich faktach ? Fakt to Wołyń a temu nie zaprzeczam. Zwyczajnie mamy troszkę inne podejście / spojrzenie na przyczyny ewidentnego ludobójstwa na Wołyniu .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 12 lipca 2013, 13:30 
Generał Broni
Generał Broni

pois napisał(a):
Jest różnica ... morderców hitlerowskich znają z nazwiska , zbrodnie są udokumentowane na tyle iż można wytoczyć proces...
A znajdź mi Lipku ukraińskiego chłopa , który zatłukł więcej Polaków niż przeciętny SSman w KL . I wytocz mu proces.
Przywódców można ukarać ale zbrodni dokonywała masa a ich nie znajdziesz.

Totalna bzdura. Widać, że nie masz bladego pojęcia o wydarzeniach na Wołyniu. Ani o UPA - strukturze, organizacji, przywódcach. Jeszcze raz Ci wytłumaczę, może w końcu dotrze - Rzeź Wołyńska nie była spontanicznym wybuchem chłopskiej nienawiści wobec Polaków. To nie było tak, że skrzyknęło kilku pijanych chłopów i z okrzykiem "na Lachy" poszli palić wsie. Rzeź Wołyńska była bardzo dokładnie zaplanowana i zorganizowana przed dowództwo UPA na konferencji OUN-B w 1943r. Jeden z dowódców UPA powiedział:

Cytuj:
Z dniem 1 marca 1943 r. przystępujemy do powstania zbrojnego. Jest to działanie wojskowe i jako takie skierowane jest przeciwko okupantowi. Obecny jednak okupant jest przejściowym, nie należy więc tracić sił w walce z nim. Właściwy okupant to ten, który nadchodzi [ZSRR]. Jeśli chodzi o sprawę polską, to nie jest to zagadnienie wojskowe, tylko mniejszościowe. Rozwiążemy je tak, jak Hitler sprawę żydowską. Chyba że usuną się sami

Chłopi ukraińscy byli inspirowani i prowokowani przez UPA, którzy wykorzystali chłopów jako narzędzie swojej polityki eksterminacji. Można również wskazac bezpośrednio odpowiedzialnych za inspirowanie Rzezi:

Cytuj:
Odpowiedzialnym za wydanie rozkazu do udziału UPA w czystce etnicznej jest Dmytro Klaczkiwski ps. "Kłym Sawur", dowódca okręgu UPA-Północ[31] wraz z Wasylem Iwachowem i Iwanem Łytwynczukiem. Śledztwo IPN wskazuje przywódców OUN-B i UPA bezpośrednio odpowiedzialnych za decyzję o zbrodni i kierowanie mordami:

Dmytro Klaczkiwski, ps. "Kłym Sawur", ówczesny dowódca grupy UPA-Północ. W okresie marzec - maj 1943 r. podjął indywidualnie decyzję o rozpoczęciu mordów na całym Wołyniu. W czerwcu 1943 roku wydał tajną dyrektywę terytorialnego dowództwa UPA na Wołyniu w sprawie przeprowadzenia wielkiej akcji likwidacji polskiej ludności męskiej w wieku od 16 do 60 la.

[...] Powinniśmy przeprowadzić wielką akcję likwidacji polskiego elementu. Przy odejściu wojsk niemieckich należy wykorzystać ten dogodny moment dla zlikwidowania całej ludności męskiej w wieku od 16 do 60 lat. [...] Tej walki nie możemy przegrać i za każdą cenę trzeba osłabić polskie siły. Leśne wsie oraz wioski położone obok leśnych masywów powinny zniknąć z powierzchni ziemi.

Fakt ten potwierdził dowódca okręgu „Turiw” Jurij Stelmaszczuk ps. „Rudyj” w zeznaniach po wojnie złożonych wobec NKWD po aresztowaniu:

W czerwcu 1943 roku spotkałem się w lesie kołkowskim z Kłymem Sawurem oraz z zastępcą przedstawiciela sztabu głównego Andruszczenką. Sawur dał mi rozkaz wymordowania wszystkich Polaków w okręgu kowelskim. [...] Nie miałem prawa nie wykonać rozkazu, zaś na wykonanie nie pozwalały mi osobiste przekonania. Zwróciłem się do Andruszczenki, który powiedział mi, że jest to polecenie nie z centrum, że jest to przekręcenie w terenie

Stelmaszczuk próbował się odwołać do Mykoły Łebedia w piśmie z dnia 24 czerwca 1943, lecz ten akurat w tym czasie został odwołany z władz OUN-B. Wiadomo jednak, że Stelmaszczuk otrzymany rozkaz wypełnił.

Druże Ruban! Przekazuję do waszej wiadomości, że w czerwcu 1943 r. przedstawiciel centralnego Prowodu – dowódca UPA – "Piwnicz" "Kłym Sawur" przekazał mi tajną dyrektywę w sprawie całkowitej- powszechnej, fizycznej likwidacji ludności polskiej[
*

Bez inspiracji i kierownictwa UPA do zbrodni by nie doszło.

Są dokumenty, rozkazy i co najważniejsze - wspomnienia. Do dziś żyją świadkowie tamtych wydarzeń - zarówno Polacy, jak i Ukraińcy. Sprawcy i ofiary. Można bez problemu wskazać inspiratorów oraz część wykonawców. Trzeba tylko chcieć i mieć wolę. Jak pokazał dzisiejszy dzień - nasi politycy jej nie mają.

Powtórzę Twoją radę Pois, którą często tu udzielasz - czytaj, czytaj. Ale nie tylko tytuły i spis treści.

*http://pl.wikipedia.org/wiki/Rze%C5%BA_wo%C5%82y%C5%84ska

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 12 lipca 2013, 16:17 
Plutonowy
Plutonowy

Moi kochani, unikałbym słów skrajnych "nigdy" "zawsze" "nie wiesz nic" "wiesz wszystko".
Każde z Was ma rację:
Lipek - bo rzeczywiście, głównych winowajców znamy. Z różnych źródeł: tych którzy ocaleli, z informacji poszczególnych samoobron, 27 WDP AK, nawet od samych Ukraińców.
ale i Pois
bo wszelkie niezadowolenie chłopstwa zostało perfekcyjnie wykorzystane przez UPA. Niszczenie cerkwi było złem - które niezdecydowanym przeważyło szalkę i na wezwanie UPA wzięli widły, kosy i poszli mordować swoich sąsiadów Polaków. Łatwiej było odwołać się upowcom do mentalności chłopa w roku 1943 pokazując palcem "tak to oni Polacy - niszczyli wasze kościoły ".

Część rodziny mojej babci została wymordowana w okolicach Hrubieszowa przez UPA. Rozmawiałem, kiedyś z Nią o tamtych wydarzeniach. Wsród potwierdzenia okrucieństw powiedziała, że patrząc z perspektywy czasu od początku lat 30stych "ktoś" skutecznie dzielił Polaków i Ukraińców. Lata 37-38 to już powoli była wojna podjazdowa ... to sięspaliła stodoła Ukraińcom .. to się Polakom kopy zboża popaliły .. itd itd . Co ciekawe, takie zdarzenia miały miejsce w okolicach nie o wyraźnej przewadze liczebnej którejść nacji - a w okolicach gdzie Polaków czy Ukrańców było mniej więcej pół na pół.

No i się udało. Już we Wrzesniu chłopskie bojówki mordowały żołnierzy WP. Są potwierdzone relacje, że w czasie bitwy nad Bzurą, większość ukraińców zdezerterowała ze swoich jednostek w nocy z 16/17 września bijąc się wcześniej z najwyższym poświęceniem. Przypadek? a może nie.

Co by nie mówić i czym by nie tłumaczyć to ludobójstwo pozostanie ludobójstwem bez względu na to co cyrk na Wiejskiej uchwali.
Bez względu na wszystko nalezy pamiętać o Polakach i Ukrańcach zamordowanych przez UPA i przez podjudzone przez nią chłopstwo.
Nalezy pamiętać, że czystki etniczne to przeprowadził Stalin wywożąć z Kresów setki tysięcy Polaków na Wschód, mordując i niszcząc wszystko co polskie.

Lwów i Grodno to bez wątpienia polskie miasta, które są symbolami ziem gdzie polskość została wymordowana w sposób bestialski wołający o sprawiedliwość - nie polityczne układziki.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 12 lipca 2013, 17:45 
Specjalista
Specjalista

Pois napisała:"Przywódców można ukarać ale zbrodni dokonywała masa a ich nie znajdziesz."
Myślę,że się mylisz.Moja mama wiele lat po wojnie pamiętała nazwisko Rosjanina,który im chleb na Syberii wydzielał.
Myślisz,że Ocaleni z Wołynia nie pamiętają nazwisk ukraińskich sąsiadów,którzy ich mordowali?Jeden znalazł się nawet dzisiaj w Sejmie jako tatuś posła.Jestem przekonany,że IPN gromadzi taką wiedzę i nie tylko ta instytucja

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 12 lipca 2013, 20:46 
Generał Broni
Generał Broni

Lipek napisał(a):
Totalna bzdura. Widać, że nie masz bladego pojęcia o wydarzeniach na Wołyniu

@Lipek... wyraźnie nie czytasz tego co piszę lub nie czytasz ze zrozumieniem.
Powoli ... jak 5 letniemu dziecku wyjaśnię Ci o czym piszę , może w końcu do ciebie dotrze :
... Nie neguje przywódczej roli UPA , Rzeź ne była spontanicznym wystąpieniem chłopstwa.
... Przywódcy UPA wykorzystali nienawiść Ukraińców do Polaków
... zbrodnie dokonywali żołnierze UPA wywodzący się często z ludności wsi wołyńskich oraz ludność Kresów ukraińska !!!
Bez poparcia ludności miejscowej przywódcy UPA, OUN mogli by sobie "pogwizdać " tak jak i Hitler bez poparcia Niemców nie wywołał by II św..
... Nienawiść między "sąsiadami " narastała od wieków stosunek Lach ,pan /Ukrainiec ,chłop , apogeum jej stało się "Rzezią Wołyńską ". Polityka II RP wobec ludności ukraińskiej nasiliła nienawiść .
... Należy ukarać zbrodniarzy , lecz 'masa ' jest właściwie bezimienna.

P.S.
lipek nie znasz mnie a wydajesz sądy...tylko dlatego że mam troszkę odmienne zdanie , jesteś napastliwy i niegrzeczny i dziwisz sie Ukraińcom że wrogów traktowali okrutnie... a sam piszesz to co piszesz .
Lipek napisał(a):
Powtórzę Twoją radę Pois, którą często tu udzielasz - czytaj, czytaj. Ale nie tylko tytuły i spis treści.

dobrze pamiętam jak na temacie o książkach gdzie właśnie była mowa o Wołyniu ty wtrąciłeś się i rozmawiałeś o klepaniu w tyłek z niespodzianką nienawiść ... ma swoje początki i swoje apogeum .
viewtopic.php?f=60&t=94136&start=45
Więcej nie będę dyskutować z kimś o mentalności bezstresowo wychowanego 10 latka ... co uważa moja racja najmojejsza byle zawsze moja

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 12 lipca 2013, 22:36 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Kilka lat temu po pogrzebie mojej babci, która jako jedna z nielicznych ocalała ze wsi Szypowce odwoziłem z cmentarza jej kuzynkę, która również wówczas ocalała. Nagrałem na dyktafon (zgodziła się) jej relację z tamtych czasów. Włosy mi na głowie stanęły jak tego słuchałem. Moja babcia przeżyła dzięki sąsiadowi Ukraincowi.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 12 lipca 2013, 22:48 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Rozmiar zbrodni i jej niebywałe okrucieństwo jest bezdyskusyjne.
Najsmutniejsze jest to, że Sejm głosami po-wców nie chce przyjąć nawet, godnej w treści, uchwały. Licytując się nad pamięcią ofiar jak zwykle dewaluuje honor narodu.

Polecam wypowiedź Sikorskiego, kuriozum argumentacji!

http://www.tvn24.pl/wiadomosci-z-kraju, ... 39207.html

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 13 lipca 2013, 13:42 
Generał Broni
Generał Broni

...po głosowaniu w sejmie następuje przewidywany ciąg dalszy :666 . Tytuł wiadomości na onecie - ”I Polacy, i Ukraińcy rzucali wtedy dzieci w ogień”.
Cytuj:
Oczami świadka Wołynia: daj Boże nie wspominać tego wcale

- Tego, co działo się w 1943 r. na Wołyniu, nie można przebaczyć ani Ukraińcom, ani Polakom. Proszę Boga, by odebrał mi tę pamięć - mówi Ukrainka Wira Szuliak, która przeżyła rzeź wołyńską we wsi Przebraże, której nazwę zmieniono po wojnie na Hajowe.
84-letnia dziś kobieta przywołuje wydarzenia z lat II wojny światowej z perspektywy nastolatki, którą wówczas była.
- Trochę pamiętam, bo miałam wtedy przecież 14 lat, ale daj mi Boże nie wspominać tego wcale - mówi zdecydowanym głosem, stojąc na progu swego drewnianego domku w Przebrażu, które było jednym z największych ośrodków polskiej samoobrony przed nacjonalistami ukraińskimi na Wołyniu. Pani Wira nie jest rodowitą mieszkanką tej wsi. W 1943 r. mieszkała w położonym nieopodal Józefinie, kolonii niemiecko-polskiej, w której żyły tylko dwie rodziny ukraińskie, w tym jej własna.
- W Józefinie mieszkali Niemcy, Polacy i dwie nasze rodziny, Ukraińcy. Wszystko było dobrze, wszyscy żyli w zgodzie, póki nie przyszedł Niemiec. To przy Niemcach nastała jakaś taka nienawiść między Polakami i Ukraińcami. Zaczęli się nawzajem zabijać, palić wsie. Jednego dnia płonęła wieś ukraińska, a drugiego - polska - wspomina.
- Żona mojego wujka była Polką. Kiedy 6 lipca 1943 r. Ukraińcy zaczęli nas palić, bo przecież wieś była polska, wujek zaprzągł konie, zabrał mnie i żonę i pojechaliśmy na Przebraże. Polacy uciekali do Przebraża, bo tutaj organizowała się samoobrona, a Ukraińcy uciekali do wsi na terytorium upowców (członków UPA - PAP), Ukraińców. Tego dnia spłonęły wszystkie kolonie i wsie polskie. I nasz Józefin. Jak na drugi dzień, kiedy to wszystko się uspokoiło, przyjechaliśmy do domu, to zastaliśmy tylko spaleniska. Pozabieraliśmy stamtąd, co mogliśmy, i wróciliśmy do Przebraża. I tak tutaj mieszkam do dziś - mówi.
Pani Wira nie ma pojęcia, kto zapoczątkował ten konflikt. Pamięta jednak ukraińskie ataki na Przebraże i obronę wsi. - To było chyba w sierpniu. Przebraże zostało okrążone przez ukraińskie wojska. Od samego ranku zaczęła się taka strzelanina, że pociski wybuchały w samym środku wsi. Polacy wiedzieli, że nie dadzą sobie rady sami i wysłali gońców do sowieckich partyzantów, którzy stali w okolicznych lasach. Ci zgodzili się pomóc. Polacy wzięli wtedy Ukraińców od zachodu, a partyzanci od strony Jaromla. Zabito wówczas bardzo dużo Ukraińców. Ich trupy leżały na polach pokotem - relacjonuje.
Szuliak zapamiętała jeszcze, że niesnaski polsko-ukraińskie zaczęły się, gdy w 1942 r. Niemcy z pomocą ukraińskich policjantów wymordowali żydowskich mieszkańców niedalekiej wsi Zofiówka. Uważa, że to zdarzenie mogło otworzyć drogę do przemocy na tych ziemiach.
- Ukraińska policja gdzieś w lutym 1943 r. zabrała broń i poszła do lasu, do partyzantki. Niemiec nabrał wtedy do policji Polaków. Ot i poszło to dalej: ten zabił tego, tamten zabił tamtego i macie tę całą swoją wojnę - mówi z goryczą. Wydaje się, że pani Wira nadal nie rozumie, a może i nie wierzy, że wzajemną rzeź mogli zorganizować sąsiedzi, którzy "przed wojną żyli przecież razem w całkowitym spokoju".
- Jak po wojnie odkopywali tu dokumenty UPA, to okazało się, że wszyscy dowódcy byli z lwowskiego albo z tarnopolskiego. UPA to była cała armia, nie tylko ludzie z naszych terenów - usprawiedliwia. Pytana, co z perspektywy czasu mogłaby poradzić obecnemu pokoleniu Polaków i Ukraińców, pani Szuliak raz jeszcze powtarza, że nie chce, by wydarzenia z Wołynia kiedykolwiek się powtórzyły.
- Nie chcę, żeby nasze dzieci i wnuki znały ten strach, którego doznało moje pokolenie. Ta wojna była straszna. Front przejdzie i pójdzie, a to na zawsze zostaje w głowie. Nie można wybaczyć tym, którzy zabijali dzieci i rzucali je w ogień. Nie można tego wybaczyć ani Polakom, ani Ukraińcom, ale chyba trzeba - stwierdza.
(jsch)

źródło:http://wiadomosci.onet.pl/swiat/oczami-swiadka-wolynia-daj-boze-nie-wspominac-tego,1,5560603,wiadomosc.html
Załącznik:
źródło - onet wiadomości 13,07,2013.jpg

Frank, przestań wrzucać śmieci ze kloacznego portalu. Już sam fakt, że tam zaglądasz, nie najlepiej o Tobie świadczy.
Za chwilę zaczniesz cytować "Superekspres".
Mod

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 14 lipca 2013, 18:56 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Pois prosze zamilcz i nie pisz o czyms o czym nie masz pojecia

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 14 lipca 2013, 19:25 
Generał Broni
Generał Broni

bellial napisał(a):
Pois prosze zamilcz i nie pisz o czyms o czym nie masz pojecia

Kultura... belial z tym człowiek sie rodzi a ty jak widać nie urodziłeś i nie nabyłeś ... współczuję.
Czemu uwazasz że nie mam pojecia ? Bo myślę inaczej niż Ty ?
Zresztą napisałam to co uważam / swoje zdanie / i już więcej pisac nie zamierzam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 14 lipca 2013, 23:18 
Generał Broni
Generał Broni

Mod napisał(a):
Frank, przestań wrzucać śmieci ze kloacznego portalu. Już sam fakt, że tam zaglądasz, nie najlepiej o Tobie świadczy.
Za chwilę zaczniesz cytować "Superekspres".
Mod

Cytuję onet bo jest to jeden z tych portali, który ma duży, szkodliwy wpływ opiniotwórczy, a nie dlatego, że go lubię :666 .
Właśnie ostatni cytowany artykuł, jest takim typowym, onetowskim przykładem próby przekłamania oczywistych faktów.

...trzeba wiedzieć co knuje przeciwnik :) .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 16 lipca 2013, 01:42 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

trzymam Cie za slowo i na tym zakonczmy

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]