Teraz jest środa, 21 stycznia 2026, 21:51

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 17 lutego 2005, 14:19 
Specjalista
Specjalista

A jak panowie z biżuterią ?? Nie mam tu oczywiście na myśli jakichś super precjozów :jump ale czy trafiacie często jakieś obrączki, pierścionki itp ??

Pozdr

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: monety
PostNapisane: środa, 2 marca 2005, 01:18 
Plutonowy
Plutonowy

Witam,monety zalegają gł.na polach,przy wsiach,miasteczkach,miastach a najlepiej szukać w miejscach po nie istniejących wsiach,osadach,śledzic wywózki gleby z miejsc przed inwestycyjnych (ze starych miejskich działek)fanty mórowane,polecam....,stare drogi,lesne dukty,okolice przepraw i wiele innych :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 2 marca 2005, 01:30 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Jak tylko śniegu nie będzie od razu wbijam się "na ogródki" wiejskie przydomowe.
Smieci i innych dupereli masa ale fanty też niczego sobie :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 2 marca 2005, 21:28 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Mnie drogą dedukcji udało się znaleźć klamrę do paska zwykłą ale datowana na ok XVII w., ponadto monetki itp. nie jestem zbyt doświadczony (zaczynam w temacie) ale warto dedukować gdzie ludzie mogli się kiedyś gromadzić itp...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 2 marca 2005, 23:49 
Plutonowy
Plutonowy

Na polach,przy pewnym miasteczku a kiedyś mieście wyskakiwały z ziemi liczne monety w 70% boratynki,półgroszki Jagielończyka ,Olbrachta(przeważnie)monety Zyg.III prawie cały przekrój włącznie z połówką talara,ruskie łezki,żeton średniowieczny,szeląg krzyżacki i inne z 2 dniowego wyjazdu każdy miał ok.100 monet a było nas 3-4 czyli sporo a teraz pytanie skąd tyle?Są dwie opcje,rozległe targowisko lub miejsce wywozu śnegu z terenów miejskich a śnieg gorszy od piasku plażowego hehe tzn.dla nas taki i taki materiał jest ok.to daje możliwości i do tej bym się bardziej skłaniał opcji.Może ktoś inny ma jakieś sugestie co do występowania takich ilości monet i raczej bym nie wiązał tego z karczmami przy których oczywiście zelegają monetki ale tyle, chyba że ciąg karczm obleganych przez rzesze spragnionych :piwo .Pzdr.
Wojtek1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: monety
PostNapisane: czwartek, 3 marca 2005, 00:59 
Kapitan Petersen

wojtek1 napisał(a):
skąd tyle?Są dwie opcje,rozległe targowisko lub miejsce wywozu śnegu z terenów miejskich

Śnieg raczej wykluczyłbym.

Mógł tam być targ bydła, obozowiska zjazdów (sejmików) szlachty, albo zorganizowany wywóz fekaliów miejskich w celu użyźnienia gruntów. Te trzy możliwości przychodzą mi do głowy, a jest ich pewnie znacznie więcej. No, mogła być jeszcze podmiejska osada rzemieślnicza albo rolnicza z karczmą, pobór myta... itp.

:pa

Test

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 3 marca 2005, 06:42 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Ja w miastach nie szukam preferuje raczej obecne wioski szególnie te które na przestrzeni wieków zmieniały swoją pierwotną lokalizacje i posiadały dawniej prawa miejskie. Obecnie w jedną taką wgłębiam się od jesieni(w tej chwili przerwa zimowa :( ) i mase wszelkiego dobrodziejstwa znalazłem i to nie na dużym obszarze.
Najleprze są te już nie istniejące już.
Praktycznie szukam przy każdym skrzyzowaniu które kiedyś istniało i prawie zawsze jakaś moneta wyskoczy.
Przy mijescach gdzie stały krzyże i kapliczki bywa różnie ale ogólnie warto poświęcić chwilkę.
Karczmy czy wiatraki...- w większości już ktoś tam był szególnie przy tych naniesionych na mapach ale nie zdażyło mi się jeszcze , żebym choć jednej w takim miejscu nie znalazł. Nie należy zapominać o traktach szczególnie tych przy których stały karczmy :) niekiedy jest ciężko ze znalezieniem takiego jeżeli już nie istnieje ale +/_ i zawsze się trafi :1 . Można by pisać i pisać ale generalnie szuka się w miejscu gdzie coś się działo lub było do czegoś wykorzystywane ale i tak różnie z tym bywa.....

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 3 marca 2005, 11:03 
Plutonowy
Plutonowy

Przypomniałem sobie że rozmawiałem z autochtonem z w/w obszarów który wspomniał o zasypywaniu dołów torfowych a ziemia była przywożona w latach 70/80 z wykopów pod fundamenty i piwnice budowanych kilku bloków które miały stanąć w miejscowości.Myślę ze jest to również opcja...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 4 marca 2005, 15:38 
Porucznik
Porucznik

Witam ,
podziele sie tez swoim monetkowym doswiadczeniem , a mianowicie oprocz tych miejsc o ktorych bylo wczesniej polecam sprawdzic rowy na wsi w poblizu domostw - w dawnych czasach przy braku kanalizacji wode po praniu (recznym) wylewano najczesciej do takich rowow z tym co wypadlo z kieszeni ;) lub oderwalo sie w trakcie prania - guziki :skromny
Pozdrawiam
Natan

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: MONETY
PostNapisane: piątek, 4 marca 2005, 21:32 
Plutonowy
Plutonowy

Witam,myślę że różności z pól,biorą się gł.z obornika do którego trafiały śmieci domowowe i nie tylko ...ale cóż kiedyś jak i teraz oprócz wyjątków była bida z nędzą .... :(

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 5 marca 2005, 02:43 
Generał Broni
Generał Broni

PREM, Ty świntuszku....
Czemu osądzasz innych według siebie?

:jump :666

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: MONETY
PostNapisane: sobota, 5 marca 2005, 12:50 
Plutonowy
Plutonowy

Witam,tak wynika z moich obserwacji,odwiedzam wiele miejsc od zach.po wsch i widze zapadające się osady,kiedyś wsie ale z dnia na dzień ludzi ubywa,młodzi opuszczają domostwa za chlebem a starzy popadają w wegetacje np.wieś koło Lidzbarka Warmińskiego,lata 80-79osób,dzisiaj-15os.jest tragicznie a przykładów takich jest pełno :pub

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]