Teraz jest niedziela, 5 lipca 2026, 13:46

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 216 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 15  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 20 lutego 2005, 18:12 
Generał Broni
Generał Broni

cyt. ,, Chociaż oczywiście zmiany przebiegu tras zimnych/ ciepłych prądów mogą w konsekwencji powodować duże zmiany na lądach (prawd. zmiany klimatu na Grenlandii, gdzieś czytałem, że niekórzy obwiniają je nawet jako jeden z powodów glacjałów w plejstocenie’’

o nie, nie, w żadnym przypadku nie neguje wpływu prądów morskich na globalne zmiany klimatu, chodziło mi jednak w tym przypadku nie o prądy oceaniczne, lecz o prądy gęstościowe, kompensacyjne czy wstępujące, czyli o lokalną wymianę biocenoz wodnych pod wpływem zmian, zasolenia i temperatury oraz ciśnienia spowodowaną przez zmiany lokalne. Czynników zmieniających biotopy jest masę a na przestrzeni milionów lat sama eustatyka kontynentu może je wymienić, nie mówiąc już o zmianie wspomnianego samego położenia kontynentu. Chodzi mi tylko o uzmysłowienie jak wiele wpływa na zmianę gatunków w danym siedlisku i nie koniecznie ta zmiana jest równoważna ze zmianami powierzchniowymi. Mówiąc o zmianach klimatycznych raczej ląd mamy na myśli i o owym klimacie na podstawie badań li tylko wąskiej grupy klasyfikowanej w danym rzędzie a z innego kręgu życiowego pochodzącym trudno jednoznacznie wyrokować. Wracając do prądów oceanicznych od dawna wiadomo, że są one odpowiedzialne za tworzenie się lodowców, tzn. ich transgresje i regresje. Oczywiście to nie jest też jedyna przyczyna może jeszcze tylko wspomnę o (nie wyczerpuje to tematu w żadnym przypadku) samym ruchu Ziemi wokół Słońca, czyli cykliczności peryhelium i aphelium oraz kompensacji tych zjawisk z nieszczęsnym nachyleniem osi ziemskiej chyba, co 6 – 11000 lat. W/w zjawisko ma się rozpocząć w latach 20 XXI wieku, dlatego raczej nie grozi nam ocieplenie klimatu, ale jego oziębienie, czyli pochód lodowców na południe. I w tym kontekście produkcja, CO2 przez naszą cywilizację może przyczynić się do ocalenia naszego kraju przed lądolodem, niestety żegnaj Skandynawio w obecnym kształcie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 20 lutego 2005, 19:44 
Generał Broni
Generał Broni

he, he prorok ze mnie czy co tyle co o tym pisałem otwieram onet i proszę; http://polityka.onet.pl/162,1215898,1,0 ... tykul.html
ps.
- no tak nie doczytałem do końca, a już wypaliłem, co za lakonizm i znów jednostronne spojrzenie na problem, ale ogólnie jako kolejna składowa teorii klimatycznych do przyjęcia, co prawda tytuł artykułu nie adekwatny do treści, ale problem jest ciekawy, no nie?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 21 lutego 2005, 17:14 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Artykuł jest istotnie ciekawy (zresztą te książkę o której piszą również w tym roku czytałem). Mnie akurat najbardziej interesuje topnienie/cofanie się lodowców w związku z efektem cieplarnianym. :wq Pozdr.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 23 lutego 2005, 19:24 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

http://info.onet.pl/1057703,16,1,0,120,686,item.html Najnowszy "news" na temat odkrycia skamieniałości późnokredowego krokodyla w Brazylii.Zapraszam do lektury. :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 25 lutego 2005, 09:24 
Generał Broni
Generał Broni

ciekawe, ciekawe, gdybyś znalazł jakieś namiary na foty to wrzuć.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 25 lutego 2005, 15:22 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Sam jestem ciekawy tych fotek. Poszukam. Szykują się kolejne odkrycia m.in. paleontologiczne: http://dziennik.pap.com.pl/index.html?dzial=NAU

Jest! Ale są to tylko fotki czaszki: http://www.wtop.com/index.php?nid=220&sid=423133 Świetnie zachowana!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 27 lutego 2005, 11:07 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Znalezisko jednego z najstarszych znanych nauce żółwi http://info.onet.pl/1058947,16,1,0,120,686,item.html
Najstarsze zlodowacenie Antarktydy http://info.onet.pl/1060660,16,1,0,120,686,item.html Wbrew pozorom ma znaczenie dla paleontologii.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 1 marca 2005, 08:27 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Kolejny krokodyl - tym razem australijski z kenozoiku. Pozdr. http://info.onet.pl/1060643,16,1,0,120,686,item.html

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 1 marca 2005, 08:55 
Generał Broni
Generał Broni

już kiedyś gdzieś prowadziliśmy dyskurs na temat żywotności gatunków, ale zawsze mnie taka informacja irytuje. I powraca pytanie, co powoduje, że jedne gatunki są tak skonstruowane, że ich sukces ewolucyjny zapewnia im pewną ,,geologiczną nieśmiertelność’’, a inne są przelotnym epizodem w zapisie kopalnym.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 1 marca 2005, 17:31 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

skarbnik napisał(a):
już kiedyś gdzieś prowadziliśmy dyskurs na temat żywotności gatunków, ale zawsze mnie taka informacja irytuje. I powraca pytanie, co powoduje, że jedne gatunki są tak skonstruowane, że ich sukces ewolucyjny zapewnia im pewną ,,geologiczną nieśmiertelność’’, a inne są przelotnym epizodem w zapisie kopalnym.

He, he na dobrą sprawę wciąż nie wiadomo. Mnie zresztą również nurtuje ten temat. Wśród biologów, paleontologów także (jak zresztą z pewnością wiesz) trwają spory. I to nie tylko o to co powodowało wymieranie gatunków w odległej przeszłości, ale także w ciągu ostatnich kilku tysięcy lat. W obu "przypadkach" nie ma zgody wśród uczonych. Za wymarcie dinozaurów mimo dominacji teorii impaktu wciąż obwinia się całą litanię innych "sprawców". Podobnie z wymarciem mamutów a nawet wydawało się tak oczywistego faktu wytępienia megafauny w Australii, Madagaskarze, Nowej Zelandii i innych wyspach.
Kwestia dlaczego jeden takson nie wytrzymał próby czasu a innemu powodzi się wyśmienicie wciąż czeka na wyjasnienie. Średni czas trwania jednego gatunku wynosi prawdopodobnie raptem kilka milionów lat. Rozbawił mnie w tym kontekście opisywany w innej książce "problem" co Homo sapiens będzie musiał zrobić, aby uniknąć zagłady za 5 miliardów lat, gdy Słońce zacznie (nazwijmy to dla uproszczenia)obumierać. :666 :lol: Pozdr.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 4 marca 2005, 08:31 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

http://info.onet.pl/1062445,16,1,0,120,686,item.html Nowy gatunek triasowego gada - polskie :za odkrycie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 4 marca 2005, 13:46 
Generał Broni
Generał Broni

A Czatkowice tak blisko, zawsze je lekceważyłem ze względu na piękne kryształy kalcytu tam znajdowane, które niestety mnie nie rajcowały jako obojętnego gościa na dziwy mineralogii. W poszukiwaniu skamielin byłem tam kilkakrotnie niestety bez rezultatu pozytywnego. Co do prażab zbieram wszelką bibliografie na ten temat gdyby coś wam wpadło byłbym wdzięczny na e-mail lub for. tj. linki, spisy literatury, fotki, niusy, z góry dzięki.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 4 marca 2005, 17:21 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Hmm. Z pewnością coś by się tam znalazło. Mam tylko pytanie: czy chodzi Ci dosłownie o mniej lub bardziej pośrednich przodków dzisiejszych płazów bezogonowych, czy też miałes na myśli płazy ogólnie (z tego ostatniego tematu 2 "newsy naukowe znalazłem). Natomiast literatura dla zaawansowanych czy tez popularnonaukowa (oczywiście na odpowiednim poziomie)? Pozdr.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 4 marca 2005, 20:28 
Generał Broni
Generał Broni

Rozbieżność spora w Twojej ofercie, ale biorę, co dają byle Anura dotyczyło. Fachowa literatura niestety jest w języku przy użyciu, którego mam jeszcze spore problemy, ale w miarę wolnego czasu nadrabiam zaległości, dlatego możesz wrzucić a ja już wyciągnę, co dla mnie najlepsze. A przy okazji inni może skorzystają. Na priw masz inną ofertę, jest to dość ciekawa inicjatywa przechowywania i udostępniania zasobów mam mieszane uczucia przy korzystaniu z tego źródła, ale źródło to źródło.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 5 marca 2005, 11:10 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

W sprawie płazów kopalnych zamieszczam link do pracy magisterskiej nt krasiejowskich metopozaurów http://www.uj.edu.pl/ING/student/bednarz/praca_mgr.pdf. Na forum, bo może inni też skorzystają. Coś tam jeszcze wrzucę z literatury w ciągu dnia (zmieniajac ten post). Pozdr.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 216 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 15  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]