Teraz jest piątek, 14 sierpnia 2026, 03:28

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: moje naj ramienionogi
PostNapisane: wtorek, 22 lutego 2005, 17:53 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Witam wszystkich formulowiczow
Co do poprzedniego wpisu-postaram sie zrobic lepsze zdjecia tych graptolitow oraz zdjecie syfonu tego czarnego lodzika co kiedys obiecalem(niestety kumpel zachorowal na troszke dluzej wiec nie bylo szans).Dzis prezentuje galerie moich najlepszych jak do tej pory znalezionych ramienionogow.Bedzie to czesc pierwsza-druga niedlugo...Czekam na propozycje.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: cd
PostNapisane: wtorek, 22 lutego 2005, 17:55 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

cd

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: moje naj ramienionogi
PostNapisane: wtorek, 22 lutego 2005, 20:49 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

tomekkp napisał(a):
Witam wszystkich formulowiczow
Co do poprzedniego wpisu-postaram sie zrobic lepsze zdjecia tych graptolitow oraz zdjecie syfonu tego czarnego lodzika co kiedys obiecalem(niestety kumpel zachorowal na troszke dluzej wiec nie bylo szans).Dzis prezentuje galerie moich najlepszych jak do tej pory znalezionych ramienionogow.Bedzie to czesc pierwsza-druga niedlugo...Czekam na propozycje.

Czekam na wspomniane wyżej fotki grapolitów i łodzika ;) Co do tych ramienionogów (ciekawe, spora "bioróżnorodność" :1 ) na razie żadnego "pewniaka" nie mam, ale sugeruję, że niektóre z nich mogą być w rzeczywistości małżami (w przypadku tych skamielin trudno to na 100 % ocenić) co poszerza zakres możliwości ID. Jedno podejrzenie już chyba mam, zgubiłem się tylko Tomku, z jakiego okresu geol. posiadasz skamieniałości? :que Chyba tylko z paleozoiku? Czy z mezozoiku również? Pozdr.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 22 lutego 2005, 22:04 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Witam - ja się tam nie znam, :) ale nie wydaje się wam że okazy nr 1,3 i 4 leżały w towarzystwie Orthis-ów? :pa

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 23 lutego 2005, 13:45 
Generał Broni
Generał Broni

to nie to Jasiu, co by trafność twego sądu mnie zatkała, co pewien zawrót głowy wynikły z natłoku zajęć me milczenie wymusza. Tak w biegu wrzucę, orthis-a do porównania, w ramienionogach to noga jestem, ale nie wydaje mi się, aby podobieństwo było uderzające.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: odpowiedz
PostNapisane: środa, 23 lutego 2005, 17:53 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Witam
Wystarczy Majorian spojrzec w archiwum-moj pierwszy wpis na forum.Ale przypomne-u mnie dominuje glownie ordowik i sylur,troche jest kambru i permu a wiec paleozoik.Nie brakuje w mojej kolekcji takze karbonu co przedstawiam w nowym poscie
Pozdrowienia

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 24 lutego 2005, 00:33 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Witam. Co do mego strzału w Orthisa. Ta fotka rzeczywiście odbiega od tego co przedstawia Kol. Skarbnik. Nie twierdzę, że jest trafiony, ale...ryciny z moich zasobów np. Orthis caligramma lub Orthis elegantula (sylur)są na prawdę bliższe niż Twoja fotka Skarbniku.
Poza tym skorupka grzbietowa ma z reguły inny kształt niż brzuszna, więc jedna skorupka ramienionoga nie czyni - czy jakoś tak było... ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 24 lutego 2005, 13:36 
Generał Broni
Generał Broni

dlatego wkleiłem zdjęcie, na którym po lewej stronie jest grzbietowa a po prawej brzuszna. Oczywiście rzeczą ludzką jest błądzić tym bardziej, że ramienionogi dla mnie są be. Jasiu ja tylko dałem przykład, że do tego konkretnego mi nie pasuje. Orthis z tego, co tam się gdzieś uczyłem to 80 nazw w rodzaju a są tam osobniki różniące się niekiedy niewielkimi subtelnościami, dlatego jako trafienie rodzajowe chylę czoła.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 24 lutego 2005, 18:14 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Jeśli okaz na foto 2 nie ma żeberkowanej muszli (i o ile dobrze orientuję się gdzie jest "przód a gdzie tył") to skamienlina ma szansę być dewońskim Athyris -em. Pozdr.

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]