Teraz jest poniedziałek, 19 stycznia 2026, 09:09

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 283 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 19  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 12 marca 2005, 00:00 
Specjalista
Specjalista

Szym napisał(a):
świtna jest manierka kokos ! ja też mam niebieską manierke, ale ona skolei nie posiada zadnych sygnowan i ma paski z presstofu

Szymon !!
co do pasków z presstoffu - obawiam sie że Twoja ma paski z świńskiej skóry - kiepskiej jakości..
presstoff to papier - nie nadaje sie do pasków od manierek.. i nie był tam stosowany... papier stosowano w dużych elementach które nie "pracowały" - weź jakikolwiek pokrowiec na saperke czy pudełko do optyki lub pas - choć całe może być papieru - elementy ruchome.. czy też paski zapinające są ze skóry - gdyż papier sie rozwarstwia i pęka
być może sugereujesz sie aukcją którą aktualnie wystawia Darek na allegro - moim zdaniem źle napisał w opisie tej manierki.. nie jest to presstoff ale słabej jakości świńska skóra

co do niebieskich manierek.. kto wie.. być moze jedynym producentem był oskar schindler.. zaraz oblukam jakie mam sygnatury na mojej manierce.. zobaczymy czy RBNr się będą pokrywać.. to może być interesujące :D

Arek - stalowe manierki czerwone i zielone sa popularne w miare - ale były one malowane.. - zauważ ze niebieskie manierki to klasyczna emalia jak na garnkach...

Ostatnio edytowano sobota, 12 marca 2005, 00:03 przez kuligow, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 12 marca 2005, 00:02 
Starszy Sierżant Sztabowy

nawe nie widziałem tej aukcji :) a myślałem że to presstof ponieważ "na pewno" pisze się oddzielnie - błąd ortograficzny!!! nie jest to porządna skóra i jakos mi tak na presstoff wyglądało... ale jak skórka świini to też dobrze ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 12 marca 2005, 00:03 

Fullriede, czy można prosić o zblienia sygnowań tego kokosa ?

Ostatnio edytowano sobota, 12 marca 2005, 11:00 przez Szym, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 12 marca 2005, 00:29 
Specjalista
Specjalista

hej szymon :)
nastepnym razem proponuje uzyć magicznego przycisku "edytuj" - zamiast przedłużac wątek marcina kolejnymi postami :D
ten post to też marnostrastwo :) niech go potem India usunie :D (jak szym nauczy sie edytować :D ) eheheheh

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: KOC + TORNISTER
PostNapisane: sobota, 12 marca 2005, 11:14 
Porucznik
Porucznik

Tak, masz rację Kuligow, te paski przy manierkach bardzo często są z marnej, świńskiej skóry, która jest sztywna, ściągnięta, jej lico nie jest gładkie a pomarszczone - i do złudzenia przypomina to Press Stoff. Ja jak na razie nie spotkałem takich pasków z Press Stoffu przy manierce - chyba, że pewnego dnia to nastąpi - i będziemy wiedzieć jeszcze więcej :)
No dobra, mam trochę czasu, więc jadę dalej. Tym razem kolejna trywialna rzecz, czyl małpa, sierściuch, krowi plecak, etc, itd, itp - słowem tornister. Obszyty skórą cielęcą - nie skórą konia, jelenia, łani, niedźwiedzia, borsuka :luv (chyba zacznę notować opisy z allegro "identyfikujące" materiał klap od tych tornistrów). Wracając do tematu - to jedyny mój egzemplarz, pewnie w przyszłości coś tam się jeszcze załatwi - ale bardzo go lubię, więc dam kilka fotek. Rocznik 1935, komplet, fajnie sygnowany danymi żołnierza, jednostką piechoty wewnątrz - natomiast na obu pasach sygnowany odmienną jednostką - 2 batalionem motocyklowym. I nie jest to zadna przekładka z teraz - więc służył on w obu tych jednostakach po kolei.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: KOC
PostNapisane: sobota, 12 marca 2005, 11:28 
Porucznik
Porucznik

Najbardziej standardowy koc WH jaki tylko można sobie wyobrazić: paski niebieski i czerwony, godło narodowe w postaci orła oraz stempel z literami "HU" - czyli Heeres Unterkunft - coś, co można przetłumaczyć jako "Administracja koszarowa sił lądowych" - taki stempel ma też stół Darka - patrz jego posty. Koc kupiłem z pierwszej ręki, od faceta, który miał go od 1945 do 2004 (!) - 59 lat... Widać na nim ślady zagięć od składania - ale idąc ich tropem i składając koc według nich, widać (patrz fotka poniżej), że nie składany był równo. Tak - ale gdyby go złożyć równo, zupełnie nie pasowałby do troczenia do plecaka - byłby za krótki do "chwycenia" go przez oba dolne troki. A tak po złożeniu go po staremu pasuje idealnie!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: NIEŚMIERTELNIKI
PostNapisane: niedziela, 13 marca 2005, 11:50 
Porucznik
Porucznik

No i fajnie - takie forum jest dobre, ja też dowiedziałem się paru nowych rzeczy z innych postów, z czego się bardzo cieszę. A propo ręcznika - to parę miesięcy temu zakupiłem znaleziony na strychu ręcznik z kalesonami, przywleczony tu przez Wehrmacht - ale z Grecji.... Piękne stemple z greckimi literami i datą 1940 nie pozostawiały żadnych wątpliwości... Tym bardziej nie zdziwił mnie wypadek wyłowienia z rzeki w Polsce angielskiego hełmu, czy japońska Arisaka znaleziona też w Polsce, która trafiła do mnie jakieś 10 lat temu. Ręcznik i kalesony trafiły w końcu z powrotem do Grecji :) , gdzie pewnie stanowią kolekcjonerską rzadkość (stan był menniczy) - bo zbyłem je korzystnie. Ale, ale - następny dział - nie zbieram w ogóle nieśmiertelników, jestem przerażony łatwością i powszechnością ich podrabiania (SS, SS, SS, SS, SS i jeszcze raz SS + spadochroniarze) - więc te co mam dostały się z własnych wykopów (kilka po 163 dywizji piechoty rozbitej w marcu 45, jeden po dywizji francuskiej Charlmagne rozbitej w okolicy Białogardu, kilka po łotewskiej 14 dyw. SS rozbitej pod Lędyczkiem - tu żaden specjalista nie powie mi, że to lewki - oraz kilka zwykłych), - reszta została wykopana na kołobrzeskim lotnisku Luftwaffe - sporą część udało mi się korzystnie zakupić od znalazców - mój teren, więc musiałem je mieć :1 . Oprócz niezbyt wzruszających blaszek Fliegerhorst Kommandantur Kolberg, jest kilka ciekawszych - np. kodowana z nierdzewki (ale wcale nie twierdzę, że to od razu spadochroniarze), 3. K.G. z.b. V (Pułk bombowy do zadań specjalnych), kilka ze szkół lotniczych. Voila!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: NIEŚMIERTELNIKI 2
PostNapisane: niedziela, 13 marca 2005, 11:56 
Porucznik
Porucznik

Ostatnia partia

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: KLAPPSPATEN
PostNapisane: niedziela, 13 marca 2005, 12:15 
Porucznik
Porucznik

Teraz Klappspaten - dwie sztuki, ale tylko jeden pokrowiec - wersja z pełną klapą, wykonana ze skóry. "afg 1943", jedna z saperek z logo "vbw", druga z logo producenta oraz "1940 H". Były na allegro jakiś czas temu - i były dobre - kilkadziesiąt sztuk trafiło do kraju w dość ciekawy sposób (jak te rzeczy krążą po świecie....). Skopiowane po wojnie przez Holandię - i ta holenderska kopia miesza w głowach sprzedających i kupujących - vide ostatni Jarmark Dominikański.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 14 marca 2005, 19:02 
Podporucznik
Podporucznik

:cry:

Ostatnio edytowano wtorek, 2 sierpnia 2005, 21:07 przez dariusz08, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 17 marca 2005, 13:52 
Szeregowy
Szeregowy

Witaj
Gratuluje kolekcji, robi wrazenie :1
Piekny Ajack, a i bakielitowa lornetka powala urodą ...
Czy ten pokrowiec do saperki składanej jest "na pewno" pisze się oddzielnie - błąd ortograficzny!!! oryginalny ? Szczerze powiedziawszy wyglada srednio ale moze to efekt złego oświetlenia :)
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: DODATKOWE FOTKI
PostNapisane: czwartek, 17 marca 2005, 15:35 
Porucznik
Porucznik

Jestem otwarty na krytykę moich rzeczy, nie należę do osób, którym zależy na oszukiwaniu się i na przetrzymywaniu za wszelką cenę kopii, na które człowiek się nabrał - tak więc będę wdzięczny za głosy krytyczne. Serio. Do Dariusza - tak, to ten sam pokrowiec, na pewno go widziałeś, trochę sie woził po giełdach, na końcu cena stała się bardziej przystępna i został sprzedany. Oto seria fotek. Krzywy szew widoczny na jednej z fotek oraz brak blaszanego protektora w dolnej części pokrowca (tam, gdzie o pokrowiec opiera się szczyt ostrza łopatki) - to nic zdrożnego.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: POKROWIEC CIĄG DALSZY
PostNapisane: czwartek, 17 marca 2005, 15:39 
Porucznik
Porucznik

Dalej. Skóra jest nasączona (niestety) czymś, co przywróciło jej giętkość.
No i sygnatura kokosa.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 17 marca 2005, 17:41 
Szeregowy
Szeregowy

Fajnie ze masz do tego luźne podejscie :1 , mysle ze w obecnych czasach większosc intensywnie kolekcjonujacych ma jakiegos takiego konia trojanskiego w zbiorze :(
Po blizszym przyjrzeniu pokrowiec nie podoba mi sie wciaż i nie chodzi o brak okucia na łopatke , bo przy tym modelu pokrowca ( z pełną klapką) to normalne.
Gumowatosc skóry jest niepokojaca, charakterystyczna dla sztucznie postarzanych rzeczy, choc nie przesądzająca. Słabo jednak wygladają szwy , aluminiowe knopiki do paska zapinającego klapke i pasek na pas (zapewne oryginalne, ale wtórnie użyte) . Niepokoii tez nadmierne zuzycie niektórych elementów , wobec stosunkowo dobrego stanu ogólnego . Mam na mysli chociażby pasek poprzeczny z knopikiem , który jest zużyty równomiernie na całej dłogosci , choc w miejscu przyszycia do pokrowca nie powinien byc.
Ogóle wrazenie tez nie przemawia za ... nie mam go w reku wiec nie powiem na 100 % , ale na 99 % jest niedobry .
Mozesz dodac fotke sygnatury ? Data produkcji jest dosc późna, jak na ten typ. W 43 robili juz wersje uproszczone, moze zdjecie sygnaty przesądzi sprawe.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 17 marca 2005, 18:35 
Podpułkownik
Podpułkownik

Ja osobiscie nie mam takiego pokrowca posiadam zwykły ale tez raczej nieoryginalny lub po prostu przerabiany ten o ktorym obecnie mowa wygląda całkiem dobrze nie czarujmy sie i nie szukajmy każdego fantu w stanie mint bo czasem jest to nie możliwe - lata tez mijają i coraz trudniej o takie stany a jesli juz są to cholernie drogie sam osobisce staram sie mieć wszystko od 4 w górę bo uważam że tylko takie militaria są dobre i warte w kolekcji ! Co do pokrowca to poczekam jak sie wypowie jeszcze Kuligow czyli Michał ? :1

Full ten kokos jest boski gratuluję bardzo fajnego fantu :1

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 283 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 19  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]