Teraz jest niedziela, 1 lutego 2026, 09:00

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 60 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Teknetics Omega 8000
PostNapisane: sobota, 16 listopada 2013, 21:46 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Jestem po pierwszym kilkugodzinnym wyjściu z moim nowym wykrywaczem. Pierwsze odczucia mam bardzo pozytywne. Nim podjąłem decyzję o nabyciu tej wykrywki, oczywiście prześledziłem cały internet w poszukiwaniu opinii, jak i "suszyłem" głowy kolegom poszukiwaczom z większym doświadczeniem. Znakomita większość ostrzegała mnie przed nadmiernym wzbudzaniem się wykrywacza. Po dzisiejszym wyjściu, w bardzo zaśmieconym jak i obstawionym przekaźnikami tel. kom. i liniami wysokiego napięcia terenie (lasy ościenne Gdańska), muszę z radością przyznać, że nie ma tragedii. Wręcz byłem miło zaskoczony. Chodziłem w większości czasu na czułości 95 (skala 0-99). Jedynie co mi w nadmiernie zakłócało to mój własny tel., jednak ten problem dotyczy większości wykrywaczy. Kolejna cecha in plus wykrywacza to cyfrowe ID, jest bardzo precyzyjna jak i stabilna. Omega w porównaniu z Rutusem Argo jest bardzo szybkim wykrywaczem. Jedynym minusem jaki dziś zauważyłem to nagły spadek osiągów wykrywacza wraz z zużyciem baterii. W żadnym innym, który użytkowałem do tej pory nie było to tak odczuwalne. nadmienię tylko, że chodziłem na cewce 11"DD.

W miarę nabywania doświadczenia w pracy z tym wykrywaczem będę rozwijał wątek o swoje uwagi i odczucia

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Teknetics Omega 8000
PostNapisane: niedziela, 17 listopada 2013, 08:30 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

ja przy spadku o jedną kreskę zmieniam akumulatorek na nowy
warto gdyż co kreska to spadek zasięgu o ok 1cm-3cm plus możliwe obniżenie czułości i stabilności

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 17 listopada 2013, 08:31 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

polecam także słuchaweczki znacznie ułatwiają szukanie i obniżają zużycie energii

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 17 listopada 2013, 15:53 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Bardzo fajny wykrywacz, dobrze wyważony i możes zamiatać szybciej od innych :).
Po kilkugodzinnych spacerach ręka mnie nie bolała - będziesz zadowolony

moje standardowe ustawienia omegi były: wycięte żelazo i disc skręcony na 14-16 i zamiatasz
ps. kup sobie akumulatorki 9V

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 24 listopada 2013, 16:29 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Witam,mysle ze cytat kol.LAMINA cos wniesie do tematu NADPOBUDLIWOSCI omegi 8000. Oto fr.wypowiedzi:"jest czułość i próg czułości... dwie osobne sprawy,
w omedze do 70 (może 75 - nie pamiętam teraz, jest w instrukcji) zwiększamy czułość, czyli sygnał na cewce, powyżej tego poziomu zwiększmy próg czułości, czyli poziom reakcji na sygnały, w wielu innych detektorach tego nie ma... bo jest właśnie powodem teoretycznych problemów.. zasięg między 70 a 90... jest podobny, ale detektor bardziej reaguje na minimalne zmiany sygnału, a to czasem się przydaje.
reasumując, zwiększając próg czułości, niejako musimy się spodziewać reakcji urządzeniana na sygnały zewnętrzne.
to działa dokładnie jak "sqelch" i "rf gain" w CB radiu !!!!jednym zwiększamy ilość odbieranego sygnału, drugim jego poziom.

i żeby ktoś zaraz nie zaczął pisać , że bronie Omegi sugerując, że jej wady są jej zaletami !!!!!!! NIE........ ma wady jak każdy detektor, pytanie tylko jakie wady są dla nas do zaakceptowania... i to powinno być moim zdaniem głównym kryterium przy wyborze detektora.
to po prostu wytłumaczenie jak to działa...... w prosty sposób wlutowując rezystor do potencjometru czułości... detektor stał by się idealnie stabilny i cichy, zmiany zasięgu by nikt nie zauważył, ale byłby CICHY.... tak jak niektóre radia CB są głuche.... i zazwyczaj najbardziej lubiane przez codziennych użytkowników." W/w wypowiedz pomogla mi, w "zrozumieniu" nie chcianych piskow....

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: omega8000
PostNapisane: niedziela, 24 listopada 2013, 23:33 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

jakie ustawienia sens i disc. Mam omege nowke i jeszcze nie uzywaną słyszałem i czytałem że sens na 70 a disc 55 ( mniej wiecej tak ) proszę o [poradę.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: omega8000
PostNapisane: poniedziałek, 25 listopada 2013, 02:02 
Podporucznik
Podporucznik

Kolego za wysoko dyskryminacja ....40 to max , a czułość ja chodziłem na 99 i było ok , pamiętaj o dobrym dostrojeniu do gruntu i będziesz zadowolony , Omega to dobry sprzęt :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 25 listopada 2013, 12:26 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

mariusz43 napisał(a):
jakie ustawienia sens i disc. Mam omege nowke i jeszcze nie uzywaną słyszałem i czytałem że sens na 70 a disc 55 ( mniej wiecej tak ) proszę o [poradę.

Przede wszystkim jaką masz cewkę? Jeśli fabrycznego koncentryka to mozesz mieć problemy ze wzbudzaniem, a wtedy nie pochodzisz na czulosci większej niż 60. Przy cewce 11" DD problem wzbudzania jest znikomy. Moja Omega pozwala mi chodzic na czułości pow. 90, nawet do maksa. Natomiast poki co dyskryminację ustawiam w przedziale 15-30. Wszystko zależy od czystosci terenu. Jak czysto to 15, im wiecej śmieci tym bardziej podkrecam dyskryminacje. Jednak nie wiecej niż do 30. Pamietaj jeszcze o pilnowaniu poziomu naładowania baterii. Poniżej połowy zasięg spada drastycznie.
Po kilku wypadach mam sporo lepsze odczucia w użytkowaniu niż to miało miejsce w przypadku Argo. Omega uwielbia drobnicę, póki co mam wrażenie, że nic jej nie umyka ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 25 listopada 2013, 13:53 
Porucznik
Porucznik

cesar007 napisał(a):
Jeśli fabrycznego koncentryka to mozesz mieć problemy ze wzbudzaniem, a wtedy nie pochodzisz na czulosci większej niż 60. Przy cewce 11" DD problem wzbudzania jest znikomy. Moja Omega pozwala mi chodzic na czułości pow. 90, nawet do maksa.

Pewnie zależy od fabrycznego dostrojenia cewki bo ja chodziłem z 11"dd jednak czasami zabierałem koncentryka bo mi się mniej wzbudzał w czasie burzy czy od sieci energetycznej . Czułość raczej do 93 bo powyżej Omega myliła się dość mocno na większej rdzy , tak jak analogowy wykrywacz, choć zależy od terenu w lesie z dala od cywilizacji pozwalałem sobie na max i dość głęboko kopałem. Fakt że Omega lubi drobnicę zawsze po minelab explorer można jeszcze wykopać boratynki jednak nie każdy to lubi bo trzeba się napracować.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 25 listopada 2013, 14:38 
Major
Major

W mojej omedze nie ma problemu aby na cewce 10" chodzić z czułością 99 ale jakoś najbardziej optymalnie w moim odczuciu pracuje na 91. Zakładając nela tornado ustawiam na 85. Dyskryminacja od samego początku 16 ale kilkakrotnie aby zdobyć parę centymetrów wycinałem żelazo a dyskryminację na 1.
Mam omegę kilka lat, wcześniej (od lat 80 ) latałem różnymi wynalazkami produkcji krajowej i nie tylko, ale dopiero teraz żona nie pyta się mnie czy coś znalazłem a tylko ile.
Często spotykam się z kolegą który ma F75 LTD i nasze wyniki nie różnią się zbyt wiele od siebie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 25 listopada 2013, 17:12 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

mam cewke 11 DD . czyli disc 40 a sens 90 ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 25 listopada 2013, 20:03 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

mariusz43 napisał(a):
mam cewke 11 DD . czyli disc 40 a sens 90 ?

Dyskryminacja 40 to wg. mnie o wiele za dużo (za mocno się na zasięgu traci, a i można już jakieś fanty pominąć). Zacznij od 15-20. Dyskryminacją wybiórczą wytnij żelazo. A co do czułości to 90 będzie dobrze. Jak warunki pozwolą to dociągnij nawet pod 95.

Koledzy. Omega ma 3 nastawy częstotliwości. Ja żebym mógł chodzić bez nadmiernego wzbudzania muszę tuż po włączeniu wykrywki ustawić drugą częstotliwość... Czy u was jest podobnie? Czy zmiana częstotliwości nie wpływa znacząco na spadek zasięgu detektora?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 25 listopada 2013, 20:19 
Major
Major

Różnicy w zasięgu praktycznie nie zauważysz, ja 3 częstotliwość używam w pobliżu linii wysokiego napięcia.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 26 listopada 2013, 18:26 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

dzieki za info . a jeszcze prosze o podpowiedz czy te ustawienia czułosci i diskryminacji ustawiamy po pompowaniu czy przed ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 26 listopada 2013, 20:49 
Kapitan
Kapitan

mariusz43 napisał(a):
dzieki za info . a jeszcze prosze o podpowiedz czy te ustawienia czułosci i diskryminacji ustawiamy po pompowaniu czy przed ?

Dostrojenie do gruntu w Omedze odbywa się w pozycji allmetal.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 60 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]