Teraz jest środa, 12 sierpnia 2026, 15:34

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 18 marca 2005, 22:55 
Podpułkownik
Podpułkownik

No dobra, po tych wspaniałościach naukowych, proszę Was o definitywną konkluzje co ja mam ?? :) Bo widzę, że moi pseudofachowcy okreslili ten kamyczek na pegmatyt ?. Chciałbym jednak wiedzieć, a moja wiedza okazuje się nie pozwala na to , he, he :) jest skromniusia :) Dzięki za zainteresowanie, pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 18 marca 2005, 23:19 
Generał Broni
Generał Broni

To ja, co nieco z głowy uzupełnię o pegmatytach twoje, wpisanko, ponieważ dysk już sfatygowany będą to takie nie encyklopedowe info, bardziej, co gały widziały;
- kamolki powstałe w warunkach głębinowych z magmy, zazwyczaj, wielkokrystaliczne (tu mnie boli w tym przypadku), ale nie jest to reguła, barwy – jasne, jasnoszare, kremowe, różowe i różne kombinacje wymienionych, są porowate lub masywne, występują w gabrach, granitach i granocośtam. Budowa - to te kupę minerałów, co wspomniałem, ze skał otaczających, mamy tam kwarc, skalenie, biotyt, muskowit (no właśnie tu nie mamy), czasem sporo dziwnych pierwiastków, z których złoto pomnę, no i granaty, turmaliny, kalcyt (w okazie żyła dość widoczna). Aha mają tu zawsze się mylę albo strukturę albo teksturę jak zwał tak zwał pismową, co tu świetnie widać i to mi nasunęło ten typ na początku. Rafi jeszcze sobie podyskutujemy to forum jest, dlatego uzgadnianie poglądów w bólach się tworzy no i dopisz mnie do pseudo.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 19 marca 2005, 19:33 
Moderator
Moderator

grano-dioryty mondrze piszesz :) a struktura pismowa to nic innego jak wrostki kwarcu w slkaleniu tzw granit pismowy http://www.3x-projekt.com/horniny/Pics/obr17.jpg p[iekne zdjecie tylko taie pytanie gdzies Ty tam kalcyt zobaczyl ?:) http://www.mines.itu.edu.tr/muze/images ... ik/n22.jpg kolejne zdjecie pegmatytu masz racje Skarbniku w pegmatytach wystepuje kilkaset mineralow ale glowne mineraly tworzace pegmatyty to kwarc biotyt skalenie (ortoklaz albit ) muskowit zeolity typu Stilbit lub desmin jak kto woli rzadziej wystepuja turmaliny ale praktycznie nigdy nie ma tam mineralow ciemnych typu amfibole i pirokseny a przyjrzyj sie tamtemu kamierdolcowi :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 20 marca 2005, 08:37 
Generał Broni
Generał Broni

Nie koniecznie granit, choć też, ale właśnie najczęściej pegmatytyt jest popisany, akurat twój odnośnik jest wielce nietrafny do omawianego okazu. Gdzieś tam można wygrzebać klinowe wykształcenia kwarcu i te mam na myśli. Może mylnie tę żyłę przechodzącą przez kamol kalcytem nazwałem pewnie to kwarc jest, ale w tym Rafi by nam pomógł rysując ten fragment nożem. Co do występowania min ciemnych, no-no a mnie się zdaje, że pegmatyty mają zazwyczaj skład skał otaczających i ich skład jest zależny od środowiska ich utworzenia, może się mylę dawno mi to wpajano. No i wiesz Kenny przyglądam się przyglądam i widzę, co chcę widzieć być może nie zauważam tego, czego nie chcę widzieć, aby nie zmienić obranego kursu, jeszcze musisz popracować nad kierunkiem wiatru.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 20 marca 2005, 15:02 
Podpułkownik
Podpułkownik

No to zostałem doładowany wiedzą, coraz bardziej zaczynam się skłaniać w kierunku skały przeobrażonej (metamorficznej). Te wyrażne uwarstwienie, przechodząca żyła, nie daje się zarysować stalą. Mam gdzieś w zbiorach zrobiony szliw na niewielkiej próbce, wygląda mi to na kwarc. Te zdjęcia co dałem nie są najlepsze i mogły wprowadzić w błąd, dorzucę inne , fotografowane w lepszym świetle, może coś jeszcze podpowiedzą. A może uda nam się rozszyfrować co to za granat - andradyt? Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 20 marca 2005, 19:51 
Moderator
Moderator

na fotce 605 a pieknie widoczna nad zyla kwarcu warstwa piroksenow amfioli i biotytu a ganaty dalej mi wyglondaja na almandyny :)
a tak na powaznie to rozruznianie granatow miedzy soba to jest koszmar... chya tylko uwarowit jest harakterystyczny - błąd ortograficzny! powinno być "charakterystyczny" bo trawiasto zielony
pirop - ciemno czerwona niekiedy z dcieniem brazowawym
Almandyn - czerwona z odcieniem filetowym ciemnoczerwona brunatnawa az do czarnej
Spessartyn - rózowa , pomaranczowa,brunatno czerwona
Uwarowit - zielona do ciemnozielonej
Grossular - zielona, zielonozolta, czerwonawa,brunatnopomaranczowaz (hessonit) bezbarwana (leukogranat)
Andradyt - zólta, ciemnozielona, żółtozielona (dementoid), czerwonawa
jak cos pominolem to dopisac :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 24 marca 2005, 17:32 
Podpułkownik
Podpułkownik

I tego almandyna przyjmuję , dzięki :1 , :)

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]