Teraz jest poniedziałek, 19 stycznia 2026, 09:08

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 283 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 19  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 17 marca 2005, 21:36 
Podporucznik
Podporucznik

:cry:

Ostatnio edytowano wtorek, 2 sierpnia 2005, 21:05 przez dariusz08, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 17 marca 2005, 21:43 
Specjalista
Specjalista

Witam !!!
musze przyznać Marcin że Kalus ma chyba niezłe oko... na pierwszy rzut oka pokrowiec wygladał na mocno zuzyty... ale teraz bardziej mi sie wydaje że jest to składak...

na tą chwile stawiałbym że podstawa to oryginał - tzn sama "ramka" - oba paski z przodu na bank są dorobione z tego samego kawałka skóry - zapinający i poprzeczny, a cały pokrowiec moim zdaniem jest przeszyty
nie jestem w stanie powiedzieć czy klapka jest oryginalna czy też robiona od podstaw
faktem teżjest że 43 to troche póxno na skórzane pokrowce - większość skórzanych w tym wzorze jakie widziałem to najpóźniej 41 rok...

Nity na które zwrocil uwage Klaus - wszystkie aluminiowe wyglądają na grzebane lub bite w domu kombinerkami

przypuszczam że z tego pokrowca tylko szkielet jest ok.. a reszta byłą donitowana i doszyta.. oryginalne nici wymienione bo albo nic z nich nie zostało... albo ktoś kto to robił nie chciał mieć dwóch rodzajów - bo ty by było podejrzane

tyle moge na dziś powiedzieć :D
pozdro !!

PS Klaus - z Twoim okiem zapraszam do mojego wątki i Frozzera - teżnie mam nic przeciw krytyce - i nienawidze mieć jak to nazwałeś "koni trojańskich" :D

Ostatnio edytowano czwartek, 17 marca 2005, 21:53 przez kuligow, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 17 marca 2005, 21:50 
Podpułkownik
Podpułkownik

Fajna i rzeczowa analiza Michał :1 :1 wygląda mi na to że i moj ''typowy'' pokrowiec był podobnie kombinowany poprzez doszycie pasków i prawdopodobnie nici !!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 17 marca 2005, 22:54 
Szeregowy
Szeregowy

Tez mylałem ze czesc główna "ramka" moze byc dobra, jednak biorąc pod uwage ze wysygnowana jest na 43 , to z koleji na skóre juz raczej późno . Tym bardziej ze głowny trzon , ze wzg. na brak metalowej okówki na sztych saperki jest do wczesnego modelu z klapką, a nie paskiem . Wg mnie całość jest niedobra , a jedynie komus udało sie dobrać naprawde ładne nity boczne . Zdjecie sygnatury powino przesądzić sprawe .

Kuligow dziekuje za zaproszenie , ale jak na razie żadnych wiecej " koni trojanskich " nie widziałem :)

Ariks wrzuć swój pokrowiec , tez go obejrzymy :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 18 marca 2005, 12:19 
Podpułkownik
Podpułkownik

:)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 18 marca 2005, 12:26 
Podpułkownik
Podpułkownik

Pokrowiec ma na górze sygnaturę ''hst 1939'' uważam ze jest przerabiany gównie paski, szwy byc moze jedynie ma oryginalną ''bazę'' ??? :sciana

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: POKROWIEC
PostNapisane: piątek, 18 marca 2005, 13:55 
Porucznik
Porucznik

Dzięki chłopaki za pomoc! Po przeanalizowaniu waszych głosów skłaniam się do uznania, że to kopia. Być może dlatego właśnie w końcu sprzedający pozbył się jej obniżając cenę. Najbardziej przekonuje mnie ten poprzeczny pasek - nie powinien być popękany w miejscu przyszycia do ramki - w tym miejscu przecież skóra nie pracuje - racja. Jeżeli natomiast Dariusz widział takie kopie różniące się jedynie oznaczeniami - to mu wierzę, jego kolekcja mówi więcej na temat jego fachowości, niż cokolwiek innego. Oprócz tego, że dalej będę szukał wobec tego pokrowca na składaną saperkę, nic się nie stało. Pokrowiec zostanie sprzedany (ale nie jako oryginał) - pewnie przyda się komuś do rekonstrukcji, w końcu sporo jeszcze wytrzyma. Mnogość towaru na internecie i na giełdach (ale niestety, nie w Polsce) pozwoli mi też bez żalu i poczucia straty :) omijać na zawsze tych dilerów, u których dla zasady nic już nie wezmę do ręki. A co do kolekcjonowania - to każda taka podróba powiększa zasób posiadanej wiedzy, nie jest to pierwsza i nie ostatnia, na jaką wpadam - ale z każdą kolejną będzie mnie coraz trudniej oszukać. Te czasy dzisiaj są takie, niestety, że jeżeli ktoś powie, że nie nadział się jeszcze na podróbkę nigdy - to albo zbiera same śmieci, które siłą rzeczy są oryginalne - albo kłamie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 18 marca 2005, 14:33 
Podpułkownik
Podpułkownik

Zgadza sie Full ja tez miałem w kolekcji trochę kopi były to czasy kiedy zaczynałem zbierać militaria gównie Polskie i wówczas wpychano mi tez za nie male ceny podróbki odznak itp, potem z czasem nauczyłem sie rozpoznawac aby nieuczciwi kolekcjonerzy - handlarze nie wpychali wiecej takich śmieci. Militaria niemieckie zaczałem kolekcjonować na serio ponad dwa lata temu i jak na razie tylko nie podoba mi śie ten pokrowiec od saperki :jump

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 18 marca 2005, 16:05 
Szeregowy
Szeregowy

W pełni sie zgadzam z Fullriedem ...

W kwestii pokrowca, to trzon gł, czyli ramka na pierwszu rzut oka nie wyglada źle. Niepokoii mnie jednak umiejscowienie sygnatur(zwykle w "srodku pokrowca" , na czesci nielicowej tylnej scianki) , przeszycie uszu(zwykle trzema szwami prostopadłymi do rantu ). Szew jest oczywiscie niedobry, uszy, a zwłaszcza pasek opinający znaczanie słabsze. W sumie to wydaje mi sie ze całość jest niedobra, przy czym baza i uszy po prostu nienagorzej zrobione.
Nie jestem pewien , ale zdaje sie tez ze nigdy nie spotkałem kodu na tak wczesnym pokrowcu. :que

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 18 marca 2005, 19:21 
Podporucznik
Podporucznik

:cry:

Ostatnio edytowano wtorek, 2 sierpnia 2005, 21:05 przez dariusz08, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 18 marca 2005, 22:37 
Specjalista
Specjalista

Ariks !!!!
co do Twojego pokrowca.. myślałem że w soim watku go zamieścisz - tak byłoby lepiej dla porządku w kolekcjach.. no ale już.. jesli Marcin nie ma nic przeciwko...

anyway... - pasek opinający w Twoim pokrowcu to oczywiście kicha - wygląda na jakiś polski trok - zła skóra.. zła sprzączka.. złe szycie....

co do "bazy" pokrowca - cóż.. niby nie wygląda źle.. chętnie bym zobaczył zbliżenie dziurek - szwów.. natomiast czego bardzo nie lubie - to sygnatura:
- kody trzyliterowe wprowadzono w 1940 roku (nie wliczamy kodów z manierek/menażek - to są inne kody i istniały już od 34..)
- kody zaczynające sie na H datowane są na sierpień 1941 !!!! (kody wprowadzano stopniowo)
na koniec musze dodać iż widziałem zbliżenie tego bicia - jest po prostu hałupniczo robiony - moim zdaniem to totalna reprodukcja... niestety...

no chyba że stnie sie cud .. i okaże sie np. że jest to oryginalan baza która zostałą ulepszona tym biciem - ale bardzo w to wątpie.. i musiałbym to w ręku poczuć - zdjęcia to ciut za mało...

pozdrawiam
michał

Ostatnio edytowano piątek, 18 marca 2005, 22:41 przez kuligow, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 18 marca 2005, 22:39 
Specjalista
Specjalista

Klaus napisał(a):
Kuligow dziekuje za zaproszenie , ale jak na razie żadnych wiecej " koni trojanskich " nie widziałem :)

KAMIEń spadł mi z serca :D :piwo

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 19 marca 2005, 00:03 
Podpułkownik
Podpułkownik

Dzieki Michał ja zresztą traktuję to jako kopię choc na razie trzymam dopuki nie zakupię oryginału choć z tym nie jest prosto ! :orko

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: MASKI PGAZ 1
PostNapisane: czwartek, 31 marca 2005, 11:49 
Porucznik
Porucznik

No to czas podjąć wątek - tym razem wojna chemiczna - gazmaski. Po kolei - niższa, starsza wersja pojemnika - tutaj został oryginalnie przemalowany na kolor szaroniebieski - prawdopodobnie Luftwaffe, maska i puszka ten sam numer. Obok pojemnik z roku 1942 (maska jest w środku) - zwraca uwagę farba utrzymana w dość wysokim połysku, nie w macie - na pewno nie jest to wina żadnego smarowidła. Kolejna fotka to pojemnik z maską z końca wojny - taśma nośna ma gumową końcówkę z datą 44.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: GAZMASKI (2)
PostNapisane: czwartek, 31 marca 2005, 12:03 
Porucznik
Porucznik

Kolejna sztuka - tym razem przemalowana (ale oryginalnie) na kolor szary - używana najpierw przez Gefreitra Muellera, o czym świadczy podpis wewątrz wieka pojemnika, następnie przez Amd. Dettmer, o czym świadczy podpis umieszczony na plastrze przyklejonym powyżej podpisu Muellera, napis farbą na dnie pojemnika, przyszyte taśma z podpisem do taśmy nośnej samej maski, taka sama taśma z podpisem i numerem ewidencyjnym przyszyta do taśmy nośnej pojemnika, oraz papier zaświadczający o "letzte Gasraumpruefung" z czerwca 1944.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 283 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 19  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]