Teraz jest niedziela, 25 stycznia 2026, 20:00

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: GPS i lokalizacja
PostNapisane: piątek, 10 stycznia 2014, 16:44 
Generał Brygady
Generał Brygady

Panowie mam pytanko odnosnie namierzenia w lesie miejsca. Znam teren, na mapce widac gdzie ale tak sie pozmieniał teren ze gubie drogi ktore juz pozarastały, ale mam wspołrzedne kore sprawdzam na google i dziala ok .Pytanie na jakim sprzecie dam rade zlokalizowac po wpisaniu wpsołrzednych czy automapa to zalatwi czy jakis inny programik jest do takich rzeczy..???

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: GPS i lokalizacja
PostNapisane: piątek, 10 stycznia 2014, 21:41 
Podpułkownik
Podpułkownik

Witam R.,

z tego co zrozumiałem chodzi Ci o namierzenie jakiegoś punktu w terenie - ze starej mapy? Automapa może być zbyt mało precyzyjna.

Na Twoim miejscu zrobiłbym to inaczej - potrzebny jest telefon/tablet z systemem Android:

1. Instalujesz Ozi Explorer
2. Img2Ozf - wrzucasz mapkę i kalibrujesz jak jest opisane w jednym z przyklejonych wątków, z tym że punktów kalibracyjnych nie wyznaczasz w różnych miejscach mapy, a możliwie jak najbliżej Twojego punktu na obiektach, które nie uległy przemieszczeniu - np. stare domy, stodoły, wyraźnie widoczne skrzyżowania dróg w lesie, itp.
3. Wyznaczasz Waypoint,

Coś takiego pozwala trafić w 85% (tolerancja dosłownie +/- kilka metrów od celu) - o ile naprawdę porządnie przyłożysz się do kalibrowania. Jest to o wiele lepsze wyjście niż namierzanie na współczesnej mapie - z tego co wiem wszystkie nowe mapki, podobne jak Google, mają małą dokładność już na wsiach, a co dopiero w lasach.

Pomyśl nad tym :D

Pozdrawiam, K. :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 10 stycznia 2014, 22:10 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Mogę do tego dodać, że ja oprócz telefonu z androidem mam OziExprorera zainstalowanego na nawigacji z otwartym systemem windows 5 na którym mam także automape, i tak jak napisał Krychu, dokładność do kilku metrów bez niej nie ruszam się z domu, dokładna lokalizacja nieistniejących budynków, starych traktów żaden problem, niemieckie mapy z 1930r. są bardzo dokładne. Instalacja bardzo łatwa, sprowadza się właściwie do umieszczenia folderu z programem na karcie pamięci i gotowe.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 10 stycznia 2014, 22:21 
Specjalista
Specjalista

Boze jaki ja jestem stary , co to androit, ozi itp. Chłopaki zaproscie mniena prelekcję
Człowiek głupim sie urodził i ...
. Pomożecie i mnie gdgybym miał pytania. Podziwiam taką wiedzę [ kiedys pisałem programy na Spectrum ]a teraz magia

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 11 stycznia 2014, 00:54 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Podłącze się ze swoim problemem pod temat.
Może znacie jakiś patent na zapisywanie trasy swoich wędrówek.
Używam Androzica, włączam zapisywanie trasy gdy wchodzę na poletko, jakieś ważniejsze fanty zaznaczam punktami tylko później w domu nie bardzo mam jak przeglądać te dane. Próbowałem przerzucać pliki śladów do Googel Earth. Jest to możliwe tylko, że GE widzi to jako zapis wycieczki, która odbyła się w danym czasie. Więc jeśli tydzień później jadę w to samo miejsce i później chce zgrać te pliki i porównać dane z obydwu wypadów jest to niemożliwe, bo wycieczki odbyły się w różnym czasie. Mogę więc zobaczyć albo jedną albo drugą trasę, a nie obydwie na raz.
Może ktoś ma jakiś pomysł jak to ugryźć? Może używacie jakiś innych narzędzi do monitorowania swoich wędrówek?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 11 stycznia 2014, 08:26 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Wszelkie gps-y z możliwością zapisywania waypoint'ów.Małe,wielkości telefonów komórkowych itd.Zobaczcie ofertę Garmina.Jest duży wybór.Na przykład seria Garmin Rino.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 11 stycznia 2014, 15:40 
Generał Brygady
Generał Brygady

http://www.youtube.com/watch?v=9ZERivQb2Lg

http://www.youtube.com/watch?v=e9-LbbfuZ1g

znalazłem tutek jak mapki przeniesc na androida..

Ostatnio edytowano sobota, 11 stycznia 2014, 15:49 przez Aliens, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 11 stycznia 2014, 15:46 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

W OziExplorer czy to na androida czy windows mobile, masz możliwość włączenia śladu i masz zapisywany ślad kreską koloru, jaki sobie wybierzesz, możesz sobie wybrać czy widzisz ten znaczony ślad cały czas, czy wyłączyć aby był nie widoczny, ślad jest zapisywany do pliku, wybierasz czy zapisujesz do jednego pliku ślady powstałe w przeciągu dnia czy np. tygodnia czy miesiąca, które możesz sobie w dowolnym czasie odtworzyć, czy to na urządzeniu na którym go zapisałeś.
Możesz przenieś na komputer stacjonarny i odtworzyć po zainstalowaniu prog. OziExplorer. i wygodnie na dużym ekranie przeanalizować, dokładność jest doprawdy bardzo duża. Można także zaznaczać i opisywać dokładnie punkty, pozwalające bez problemu wrócić w to samo miejsce,
. W Internecie jest wiele na temat tego programu. Używamy map rastrowych. Tutaj trochę dokładniej opisane dla tych co słyszą o nim pierwszy raz >>>>> http://jezioro-nyskie.pl/ozi.html a tu do oficjalnej strony programu >>> http://www.oziexplorer.com/

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 11 stycznia 2014, 21:48 
Porucznik
Porucznik

qalityk napisał(a):
Boze jaki ja jestem stary , co to androit, ozi itp. Chłopaki zaproscie mniena prelekcję
Człowiek głupim sie urodził i ...
. Pomożecie i mnie gdgybym miał pytania. Podziwiam taką wiedzę [ kiedys pisałem programy na Spectrum ]a teraz magia
Ja też jestem stary, ale chyba nie głupi i ty też sie nie poniżaj dasz rady :za . Zerknij na stronę http://lesnydziad.pl/ u samej góry strony jest kilka pozycji co robić z mapami. Ja dałem radę to i ty dasz. Wszystko fajnie objaśnione, ostatnio nauczyłem się mestischblatta wrzucać na moją nawigację. A i inne sam skalibrowałem, fajna sprawa!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 11 stycznia 2014, 21:55 
Generał Brygady
Generał Brygady

jak ktoś chce na stacjonarnym lub tablecie się pobawić to tu tez fajna sprawa i czytelnie od a do z opisane
http://www.pasja-eksploracja.pl/forum/k ... h-na-mapy/

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 12 stycznia 2014, 11:12 
Generał Broni
Generał Broni

Ja polecam Garmin Etrex 20 lub ze starszych Vista HCx.
Ceny nie są wygórowane - używki w okolicach 400 zł może ciut drożej.
Tracki można później przenieść do Google Earth, koordynaty w punkt można brać z Geoportalu i zaznaczać waypointy na które później gps nas prowadzi jak po sznurku.
Baterie aku 2 szt AA wystarczają na około 24 h rejestracji trasy nonstop.
Sprzęt można wykorzystać do wycieczek pieszych, rowerowych a nawet samochodem :)

Czas działania bije gpsy w telefonie na głowę i dlatego uważam że sprzęt jest warty zakupu - dodatkowo do Etrex 20 można wgrać mapy rastrowe (do Visty tylko wektorowe).

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 12 stycznia 2014, 11:17 
Generał Broni
Generał Broni

Ja mam garmina Dakote jeszcze sie w to nie bawiłem muszę spróbować :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 12 stycznia 2014, 13:39 
Porucznik
Porucznik

Ja oregon 450 posiadam sam robię mapki sam wgrywam, fajna zabawa i pomoc w naszym hobby nioceniona

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 13 stycznia 2014, 16:48 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Nie ukrywam że w/w modele Garmina nie są tanie, czy zwykły tablet np GoClever albo innej marki z systemem android 4.1 będzie umiał uruchomić Ozziego i wyświetlić mapy rastrowe?
Bo jeśli tak to pozostaje kwestia zapewnienia łącza internetowego i można po lesie śmigać :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 13 stycznia 2014, 16:55 
Generał Broni
Generał Broni

damiano napisał(a):
Ja polecam Garmin Etrex 20 lub ze starszych Vista HCx.
Ceny nie są wygórowane - używki w okolicach 400 zł może ciut drożej.
Tracki można później przenieść do Google Earth, koordynaty w punkt można brać z Geoportalu i zaznaczać waypointy na które później gps nas prowadzi jak po sznurku.
Baterie aku 2 szt AA wystarczają na około 24 h rejestracji trasy nonstop.
Sprzęt można wykorzystać do wycieczek pieszych, rowerowych a nawet samochodem :)

Czas działania bije gpsy w telefonie na głowę i dlatego uważam że sprzęt jest warty zakupu - dodatkowo do Etrex 20 można wgrać mapy rastrowe (do Visty tylko wektorowe).

cześć,

Mógłbyś wkleić instrukcję, jak to się robi? Albo jakiś link? Kiedyś próbowałem to ogarnąć, ale bez powodzenia....

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]