Teraz jest niedziela, 25 stycznia 2026, 19:54

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: A co by bylo gdyby wojny nie bylo????
PostNapisane: sobota, 26 marca 2005, 18:31 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Witam,zapewne myslicie o co mi chodzi ale naszla mnie taka mysl.Jestem pewien ze wojny nikt normalny by nie chcial ale niestety druga wojna swiatowa byla i juz tego nikt nie zmieni.Moje pytanie jest takie,co bysmy dzisiaj szukali po lasach czy w ogóle czegos szukali i tak dalej gdyby tej wojny jednak nie bylo..Byc moze interesowali bysmy sie militarka wspolczesna??Czy wiekszszosc z was od malego cos ciagnelo do militarki czy moze przyszlo to wam od kolegow.Jest to pewnie glupia mysl ale pisze co sobie teraz pomyslalem.Pozdrawiam wszystkihz poszukiwaczy i Wesolych Swiat oraz mokrego poniedzialku,tylko nie w Toruniu :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 26 marca 2005, 19:54 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Witam !!

'Moje pytanie jest takie,co bysmy dzisiaj szukali po lasach czy w ogóle czegos szukali i tak dalej gdyby tej wojny jednak nie bylo..'

Nie ciągnie mnie jakoś na militaria, więc moze nie powinienem odpowiadać na twoje pytanie... :)
Chociaż, nie maiłbym nic przeciw, gdybym wykopal lornetkę, karabin w dobrym stanie, albo inny sprzęcik.... :) :)
Wymagający jestem, nie?? :D :D :D

Moja odpowiedz.:

Zawsze coś tam by się zbierało, bo ludzie zawsze coś gubią....
A co do samej wojny.... Niemożliwe, żeby jej nie było...

Popatrz na to FORUM. Jest tu tylko 2000 użytkowników, z czego jakieś 25% pisze dość często.
Ile tu mamy 'małych wojen'.... :)

Porównaj to teraz z całym światem, biorąc pod uwagę, że nie każdy człowiek jest negocjatorem....
Prawdopodobieństwo tego, że na świecie mogłoby obejść się bez wojny jest po prostu zerowe....
A to, że w 39 akurat u nas wypadła, to zwyczajny pech.

Jedno jest pewne !!! Po następnej Wojnie Światowej, już nie będzie co zbierać...

Pozdrawiam Matejko :piwo :piwo :piwo

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: A co by bylo gdyby wojny nie bylo????
PostNapisane: sobota, 26 marca 2005, 20:38 
Podpułkownik
Podpułkownik

Cytuj:
zapewne myslicie o co mi chodzi ale naszla mnie taka mysl.Jestem pewien ze wojny nikt normalny by nie chcial ale niestety druga wojna swiatowa byla i juz tego nikt nie zmieni.Moje pytanie jest takie,co bysmy dzisiaj szukali po lasach czy w ogóle czegos szukali i tak dalej gdyby tej wojny jednak nie bylo..Byc moze interesowali bysmy sie militarka wspolczesna??Czy wiekszszosc z was od malego cos ciagnelo do militarki czy moze przyszlo to wam od kolegow.Jest to pewnie glupia mysl ale pisze co sobie teraz pomyslalem.

Jest coś takiego jak "Historia Alternatywna". Robione są całkiem poważne opracowania "co by było gdyby..." - na przykład Hitler wygrał wojnę? Jest forum na którym próbuja się w to bawić: http://www.historycy.org/index.php?showforum=117 .
A co byśmy szukali? Pierwsza wojna w cale nie jest mniej ciekawa :) a i bez wojny jest co szukać.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: A co by bylo gdyby wojny nie bylo????
PostNapisane: niedziela, 27 marca 2005, 01:02 
Moderator
Moderator

sylur napisał(a):
.
A co byśmy szukali? Pierwsza wojna w cale nie jest mniej ciekawa :) a i bez wojny jest co szukać.

Dobrze kolega gada .......polać mu :666 .............. pierwsza wojna to temat wysoce zaniedbany w opracowaniach, a odnosze wrazenie ze rownie ciekawy lub nawet ciekwszy niz druga wojna.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 27 marca 2005, 11:37 
Małomówny czytacz

Matejko napisał(a):
Porównaj to teraz z całym światem, biorąc pod uwagę, że nie każdy człowiek jest negocjatorem....
Prawdopodobieństwo tego, że na świecie mogłoby obejść się bez wojny jest po prostu zerowe....
A to, że w 39 akurat u nas wypadła, to zwyczajny pech.

biorac historie ludzkosci od 6000 r pne do dnia dzisiejszego mielismy [w sumie] 35 lat takich ze nigdzie na swiecie nie bylo zadnej wojny..
oczywiscie szacunki sa przyblizone ale to oddaje skale konfliktowosci rasy ludzkiej

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 27 marca 2005, 16:52 
Poczciwy Otto

Może nawet tych 35 lat nie było... chyba nie brałeś pod uwagę że jacyś zulusi albo indianie się wkurzyli i poszli na sąsiednią wioskę?

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]