Teraz jest środa, 12 sierpnia 2026, 06:34

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Mszywioł??
PostNapisane: sobota, 2 kwietnia 2005, 19:11 
Podpułkownik
Podpułkownik

Czy ta siateczka może być mszywiołem. Trafiłem na dwa okazy i ten jeden tak mi wygląda, ale czy "na pewno" pisze się oddzielnie - błąd ortograficzny!!! co sądzicie?
1. Zdjęcie - podejrzewany mszywioł, wielkość 20/6 mm, znaleziony żwiry jak zwykle w morenach polodowcowych.
2. Też jakaś siateczka , ale kształt wrzecionowy , nie wiem co to, wielkość 20/4 mm
Pozdrawiam :)

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 2 kwietnia 2005, 19:43 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

He, he Rafislawo mam identyczny. Dosłownie. :) Moze nawet trochę lepiej zachowany. Jutro wrzucę fotkę na dowód. U mnie leży w pudełeczku z etykietką "mszywioł". ;) Ale co rodzaju mimo kilku prób nie mam pojęcia - za mało wiem o mszywiołach. Pozdr.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 2 kwietnia 2005, 21:01 
Generał Broni
Generał Broni

A podobne to ,,cholerstwo’’ do siebie i żywotne, niektóre można było po zasięgach oznaczać, choć od ordowiku to się nazbierało nieco.
Te na pewno nie były słodkowodne, ale może się przyda;
http://www.wigry.win.pl/makrofauna/132.htm
Twoje okazy jednak zaliczyłbym do słonowodnego Siatecznika.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: mszywiol
PostNapisane: sobota, 2 kwietnia 2005, 21:05 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Witam
Jesli chodzi o moj kontakt z mszywiolami to posiadam fotke takiego okazu.Jak to mowi skarbnik "wielkie glowy"oznaczyly mi go jako Fenestella sp(sprawdz Rafi moze te twoje to cos podobnego)Gdzies ostatnio przewinal mi sie po rekach jakis jeszcze jeden okaz(tez taki podluzny jak Rafiego)przy okazji zrobie foty.
A jesli chodzi o ta fotke to zgadzacie sie ze specami???Dzis za duzo czasu mi zajela wyprawa na kamionki(i znowu 3 wiadereczka pelne po brzegi).Jutro wiecej i te liliowce(sory Rafi ale juz pozno).
Pozdrowienia

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 2 kwietnia 2005, 21:36 
Podpułkownik
Podpułkownik

Tomek piękny okaz :1 . Fenestella- to jest to :). Od dewonu do permu,wapienie rafowe. Leksykon Skamieniałości podaje: - "Kolonie w postaci wąskich gałązek zbudowanych z leżących w jednej płaszczyżnie dwóch rzędów zoecjów. Gałązki polączone w regularnych odstępach poprzecznymi beleczkami. Tworzą regularną siadkę, która ma postać rozszerzającego się ku górze lejka przytwierdzonego czubkiem do podłoża". Wychodzi na to, że to może być to. Nie znalazłem w dostępnej mi literaturze nic innego o podobnej budowie. Pozdr.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 3 kwietnia 2005, 12:15 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Do mszywiołów mam podejście trochę podobne jak Skarbnik. Może to i Fenestella. To mój okaz. Pozdr.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 3 kwietnia 2005, 16:20 
Podpułkownik
Podpułkownik

Majorian, zarówno Ty jak i Skarbnik macie racje. Nie odważyłbym się postawić jakiegoś pewnego oznaczenia. Rozważam tylko na podstawie mi dostępnej literatury. Co zauważam, w przypadku Fenestelli regularność występującą w koloni tworzącą tzw. siateczkę. Zoecje w okazach na zdjęciach połączone są beleczkami w równych odstępach. Podobny mszywioł Chasmatopora tworzy raczej coś w rodzaju koronki , nie ma takiej regularności. Istotną cechą taksonomiczną jest jednak budowa zoecjum. Pytanie tylko, czy są jeszcze inne w tej tak licznej grupie o podobnej budowie koloni ? :). Jednak umieszczę swój egzemplarz w rzędzie Cryptostomata ze znakiem zapytania przy nazwie Fenestella. Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]