Teraz jest poniedziałek, 19 stycznia 2026, 10:50

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 283 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 19  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: GAZMASKI (3)
PostNapisane: czwartek, 31 marca 2005, 12:10 
Porucznik
Porucznik

A teraz konkurs :) - kto odgadnie, będzie dobry :1 Kto używał tej gazmaski po Gefreitrze Muellerze? Podaję po kolei treści podpisów: 1) "Elfi Dettmer", 2) "Amd. Dettmer L49113", 3) "Amd Elfi Dettmer", 4) "Amd. Dettmer L49113 Hmbg.", 5) "Amd. Dettmer L49113 Hmbg. I". Krótko mówiąc chodzi o skrót stopnia, lub pełnionej funkcji: "Amd." - co to jest i co oznacza??? "Hmbg." oznacza oczywiście Hamburg.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 31 marca 2005, 12:13 
Podpułkownik
Podpułkownik

Marcin bardzo ładne maseczki szczególnie ta używana przez dwóch właścicieli ja w swojej puszcze rownież mam naklejoną ale karteczke z napisem "letzte Gasraumpruefung" Okt. 1944. Lubie odznaczenia ale błąd ortograficzny!!! idze z tym na równi :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 5 kwietnia 2005, 11:02 
Szeregowy
Szeregowy

...

Ostatnio edytowano wtorek, 30 maja 2006, 22:07 przez michalczewski, łącznie edytowano 3 razy

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: ESSEN
PostNapisane: wtorek, 5 kwietnia 2005, 13:37 
Porucznik
Porucznik

A propo - manierki już były, zabrakło menażek - więc już nadrabiam ten temat: Jeżeli temat związany z jedzeniem, to pokażę od razu piecyk okopowy/kuchenkę wyprodukowany w 1943 przez Maschinenapparatebau Muenchen- komplet, sprawny. Kiedy miał być użyty jako kuchenka, zdejmowano ażurową "skrzynkę" z góry, jeśli jako piecyk, "skrzynka" musiała być, by nie było dostępu do ognia (pożar!). Menażki (wszystkie z 44 i wszystkie z aluminium): od lewej od góry: C&Cw. 44 (zgodna), następna WJ44 (też zgodna), ostatnia sygnowana RBnr i datą 44 na deklu, a dół OBW 44 - ale też zgodna, bo jest to niewątpliwie fabryczny komplet - okres przejściowy, dół jeszcze wyprodukowany ze starszym oznaczeniem fabryki, dekiel już z nowym.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Z OSTATNIEJ CHWILI
PostNapisane: wtorek, 5 kwietnia 2005, 13:43 
Porucznik
Porucznik

Taki mały wtręt - ostatnia zdobycz (sprzed 20 godzin) - bardzo ładne i od pary opinacze Luftwaffe z 1941. Przyjechały ze śmieciami z wystawek z Niemiec - stan: zakładać i nosić przez następne 10 lat.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: PAPIERY - NADANIA
PostNapisane: wtorek, 5 kwietnia 2005, 15:22 
Porucznik
Porucznik

No to dziś jeszcze "zrobię" nadania - poniżej 5 nadań Viktora Kotzura z lat 1943 - 1944 - Verwundetenabzeichen czarna i srebrna, Nahkmampfspange I klasy, Szturmowa piechoty srebrna, no i, jak zwykle, Eisernes Kreuz II klasy. Kotzur przeżył wojnę, wrócił na swój Śląsk, i zamieszkał w okolicy Gliwic jako Wiktor Kocur - to czerwonawe to kwit z repatriacji. Kolejna fotka to nadanie Oberfunkera Reinholda Kowallika (też Ślązak) - krzyż jest od tego nadania, nie jest "dokładany". Uszko mocujące kółko jest jakieś dziwne, nieco za duże i za cienkie - być może zostało uszkodzone i naprawione. Samo kółko jest jak najbardziej OK. Ten zestaw został zakupiony z bardzo dobrego źródła, za tanie bardzo pieniądze, więc nie mam wątpliwości co do oryginalności tej naprawy czy wariantu wykonania.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 6 kwietnia 2005, 00:26 
Specjalista
Specjalista

NAdanie dla szpangi RZĄDZI Marcin !!! :1

czy wiesz jaki to generał podpisał sie na nadaniu EK2 ???

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 14 kwietnia 2005, 14:55 
Porucznik
Porucznik

Nadanie podpisał generał Hellmuth Thumm dowódca 5. Jaeger Division, która w tym momencie walczyła nad Narwią w Grupie Armii "MITTE".
Z papierów wynalazłem jeszcze Soldbuch zwykłego grenadierskiego szaraczka, który po ranieniu został przeniesiony do artylerii nadbrzeżnej - ale z jego cynkowym nieśmiertelnikiem. Ponieważ na górze książeczki widać napis piórem "Polska" podejrzewam, że ów Soldbuch pochodzi z któregoś z obozów jenieckich na terenie Polski, gdzie w kancelarii zaznaczono w ten sposób, że miejsce zamieszkania danego jeńca znajduje się w granicach naszego państwa (w tym wypadku chodzi bowiem o Ślązaka) - w każdym razie widzę taki napis na Soldbuchu już drugi raz. Na szczęście nikt nie katował ani orła ani swastyki na okładce, bo musiałbym się z tym zestawem rozstać.
NIESTETY, COŚ TU PADŁO ZUPEŁNIE, NIE MOGĘ ZAŁĄCZYĆ FOTEK. :666

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 14 kwietnia 2005, 15:58 
Weteran
Weteran

fullriede - kozystaj ze strony www.imageshack.us tam mozesz za friko wrzucic ilechcesz zdjec, a tutaj je polinkowac jako [img(...)/img]
do tego celu wykozystaj drugi link od dolu jaki ci sie pojawi po wrzuceniu zdjec na imageshack

na forum jest ograniczenie co do ilosci zdjec jakie mozna zamiescic (5 mega) stad pewnie i te problemy

pozdro

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: SOLDBUCH
PostNapisane: czwartek, 14 kwietnia 2005, 16:07 
Porucznik
Porucznik

OK - wyszło. Ale jak długo przechowują te fotki? Na directupload.net np. tylko przez około 100 dni.
[ img ]
Mam dosyć.... Cos tu się jednak poważnie rypie dzisiaj na forum - nie otwierają się strony, daje dziwne komunikaty, błędy... Jak to było w "Seksmisji" - dosyć tej ciuciubabki - spróbuję jutro.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 14 kwietnia 2005, 16:26 
Podpułkownik
Podpułkownik

Frozzer ma racje ale strona cos ostatnio ciezko u mnie chodzi :jump

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 14 kwietnia 2005, 23:11 
Weteran
Weteran

forum i mi ciezko dziala, cos sie nie chce ladowac, na kilka odswierzen strony co ktorys raz sie tylko wczytuje

co do zdjec na imageshack to sa one przetrzymywane bezterminowo, i jezeli sam ich nie usuniesz, to beda nie usuniete. serwis pracuje na bardzo wielu serwerach, stad zdjec mozna zamieszczac bardzo, bardzo wiele

a co do sposobu wystawiania, to chodzilo mi bardziej o takie podlinkowanie
:)
[ img ]

Ostatnio edytowano piątek, 15 kwietnia 2005, 08:19 przez Frozzer, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: PLECAK LUFTWAFFE
PostNapisane: piątek, 15 kwietnia 2005, 08:14 
Porucznik
Porucznik

Z przyjemnością obejrzałem plecak Kuligowa! Tak mintowy stan jest czymś, co naprawdę mi się podoba. Pokusiłem się o pokazanie innego plecaka w podobnym stanie znajdującego się w moich zbiorach - u mnie jest to plecak Luftwaffe z szelkami parcianymi produkcji z roku 1941.
[ img ]
[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 15 kwietnia 2005, 09:37 
Specjalista
Specjalista

Jezus i Maryja..
ale kur##### zyleta.. na pewno oryginalny ? :D
może DDR nie ?? :D
można zbliżenia ?? :D

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 15 kwietnia 2005, 10:38 
Podpułkownik
Podpułkownik

Plecak rewelacja stan bez komentarza bo to widać, no i te szeleczki pierwszy raz widzę takie cus :sciana

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 283 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 19  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]