Teraz jest niedziela, 9 sierpnia 2026, 10:17

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Karpacz Szklarska Poreba czy ktoś zna łatwe miejsca na miner
PostNapisane: sobota, 16 kwietnia 2005, 13:47 
Generał Broni
Generał Broni

Karpacz- Szklarska Poreba czy ktoś zna łatwe miejsca na znalezienie minerałów???
Może jakieś wskazówki, mapki co tam, gdzie tam???
mar
e-mail:mariusz.b0@poczta.onet.pl
dzięki wielkie

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 17 kwietnia 2005, 12:31 
Moderator
Moderator

sztandarowa miejscowka pt kamieniolom kwarcu na izerskich garbach troche karcu mozna znalezc na najnizszym poziomie ale radzil bym sprawdzic kontakt zyly kwarcowej od strony szklarskiej jakies takie mieszne minetaly tam wystepowaly niepamientam nazwy polecam gierczyn, przesieka(?) i okolice swieradowa mozna znalezc ladne granaty rudy cyny oraz przy odrobinie szczescia chalkopiryt kopalnia pirytu przy zakrecie smierci mozna wydrzec sporo biotytu i pirytu niestety tylko masywny mi sie udalo znalezc polecam rowniez nieczynny kamieniolom granitu na polnocny wschod od szklarskiej (nie pamiętam, nazwy) na najwyzszym poziomie znajduje sie zyla kwarcowa poludniowy skraj tegopoziomu na najwyzszej scianie mniejwiecej w polowie wysokosci jest kilka pegmatytow ale chyba bez MW nic błąd ortograficzny!!! sie zrobic nie zapominajac o sprzecie wspinaczkowym w pegmatytach ladne krysztalki kwarcu dymnego ortoklazu i epidotu ( ten ostatni niestety widzialem tylko masywny) w karpaczu polecal bym wilcza porebe nie kopalem tam ale z opisanych tam mineralo jest tego sporo. ponadto proponowal bym sie wybrac w rejon kowar za jedna gora na wschod od kowar znajduje sie kamieniolom wapieni krystalicznych albo dolomitow niepamientam w kazdym badz razie na kontakcie tych wapieni z gnejsami chyba wystepuja skarny a nich wszystko co moze cieszyc oko :) pozdrawiam i udanych poszukiwan czekam na fotki w z wyprawy

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: minerały
PostNapisane: niedziela, 17 kwietnia 2005, 21:48 
Generał Broni
Generał Broni

wielkie dzięki kolego "na pewno" pisze się oddzielnie - błąd ortograficzny!!! wiele mi to pomoże! jade tam w czerwcu ale na razie zbieram materjały i wiedzę. Jak byś jeszcze coś wiedział to pisz wielkie dzięki
mar

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 29 kwietnia 2005, 12:00 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Ja jak szedłem z Karpacza na Przełęcz Okraj to połupałem troche kamyków i znalazłem tam szczotki kryształów kwarcu. W oklicach Sowiej Przełęczy troche agatów(jaspisów??) Koło Kruczych Skał można znaleźć duże kryształy skaleni i biotytu.

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]