Teraz jest niedziela, 9 sierpnia 2026, 19:41

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Szczerzuja krzywousta
PostNapisane: poniedziałek, 18 kwietnia 2005, 23:18 
Weteran
Weteran

Jak na imię ma ta piękna, pełna muszelka (a właściwie dwie- komplet) Ciekawostką jest to że muszelki schodzą się nie w linii prostej tylko wygięte są w "S". Znaleziona w pradolinie Gopła.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 19 kwietnia 2005, 19:17 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Witam.Chociaż mogę Ci się zrewanżować - ta Pani to Rhynchonella, zdrobniale "Ryncia" lub "Nelcia" ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 19 kwietnia 2005, 19:39 
Podpułkownik
Podpułkownik

Dodam tylko, że rząd Rhychonellida należy do ramienionogów, prowadzących osiadły tryb życia. Przytwierdzają się do podłoża za pomocą mięsistej kurczliwej nożki. Niektórzy przedstawiciele tej grupy przeżyły do dziś. Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 19 kwietnia 2005, 19:44 
Weteran
Weteran

Bardzo dziękuję za odpowiedź, choć zapewne pasjonatom skamieniałości moje pytanie wydaje się banałem. Podejrzewam że tak jest, bo skoro niemal natychmiast udzielane są odpowiedzi na widok rurek, blaszek, listków, trąbek smoczych i innych tworków które dla mnie są ciemną magią.
Z podobną powściągliwością podchodzę do odpowiedzi "TO JEST BORATYNKA" w dziale Monety
Nigdy nie będę miał okazji do skomentowania jakiegokolwiek pytania w tym dziale. Po prostu w tej dziedzinie nie mam nic do powiedzenia.
Wrodzona i nabyta ciekawość nakazuje mi podnosić z ziemi przedmioty o interesujących kształtach, a wcale ich nie kolekcjonuję. Jasiu, jeszcze raz dzięki. Nie pamiętam powodu dla którego rewanzujesz się, ale reważ przyjęty z należnym szacunkiem.
Pozdrawiam Kredek.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 19 kwietnia 2005, 20:02 
Weteran
Weteran

Rafi - dzięki.
Posty nałożyły się w czasie. Wynika z tego że albo Nelcia jest w miarę młoda, tylko popadło jej żyć w w mało ekologicznym środowisku i proces polimeryzacji przebiegł błyskawicznie, albo jest starą damą.
A'propos. Jak duże te stwory mogły być. Miałem już w ręku maleńkie jak paznokieć i większe. Ten jest wyjątkowo duży.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 20 kwietnia 2005, 16:50 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

To może na końcu ja wrzucę swoje 3 grosze. Z autopsji wiem, ze przeciętna wielkość R. to właśnie 1-2 cm. Rzadko trafiają się większe 4 -5 cm. 5 cm to też największy rozmiar, jaki pamiętam z literatury. Podr.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 20 kwietnia 2005, 17:07 
Weteran
Weteran

Dzieki wszystkim za odpowiedzi. W sprawie gatunku Rhynchonella mam już pełnię wiedzy. Może kiedys zainteresuję się innymi gatunkami, jak znajdę, ale nie straszę ;)
Życzę wszystkim miłośnikom twardych listków i zwierzątek odkrywania coraz nowszych, nieznanych okazów. :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 20 kwietnia 2005, 21:32 
Moderator
Moderator

odnotowac jeszcze ze okres jura prawdopodobnie a pochodzenie jesli piszesz ze z pradoliny to przytardal ja lodowiec te bestie zylu w slonych zbiornikach pozdro Kredku :) nie sadzilem ze Cie tu przywieje

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]