|
Witam, Radkow1 dzięki :1 . Dzisiaj cd. wypłukiwania glinki. Wysypało się kilkadziesiąt gałązek mszywioła, potrafię tylko umieścic go w rzędzie Cyclostomata. Co ciekawe nadal nie wiem na czym wyrosły,ale udało mi się zauważyć, że mogła to być forma płożąca. Widać to po miejscach przyczepu. Nie wiem czy mogła być inkrustująca, w jednym przypadku widać coś takiego (fot. 0703 -wym. 6/7 mm) , trochę mi jednak nie pasuje to do mszywioła. Średnica gałązek jest od 1 do 5 mm. W jednym przypadku zaobserwowałem coś w rodzaju kolca, rogu podobnego do okazu Tomka. W powiększeniu okazał się też mszywiołem. Pod mikroskopem zwidać zoecje połączone na wzór tkaniny. Nie potrafię znależć owicelli, w kilku przypadkach widać jakieś pąki ?? Na focie 0708aa natomiast skorupa ? , wym. 17/25 mm, a na niej też mszywioł, jakby początek młodej koloni. Poza tym wysypały sie fragmenty koralowca podobne do tego z foty wyżej (trókąt w l.d.rogu). Fota 0721a fragmenty koloni i jeszcze coś ? wym.: dług. po ok 20 mm., śr. 5 mm. To takie moje spostrzeżenia. Pozdrawiam
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
|