Teraz jest piątek, 12 września 2025, 19:11

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Cewka DD do wykrywaczy Fisher. Prosze o pomoc!
PostNapisane: wtorek, 8 kwietnia 2014, 13:49 
Sierżant
Sierżant

Witam,
chciałbym samemu wykonać cewkę 5" DD do swojego Fishera F70, poszukuje jakichkolwiek schematów, informacji na temat wyprowadzeń na kablu, indukcyjności cewki (lub cewek), czy też innych elementów biernych wchodzących w skład samej cewki. Proszę o pomoc

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Cewka DD do wykrywaczy Fisher. Prosze o pomoc!
PostNapisane: piątek, 6 czerwca 2014, 15:40 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

i co znalazłeś coś? :?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 23 czerwca 2014, 10:38 
Sierżant
Sierżant

Wciąż poszukuję, ale tracę już nadzieję :(

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 23 czerwca 2014, 14:05 
Podpułkownik
Podpułkownik

Witam! Przybiegam z pomocą. Kiedyś wykonywałem do 75 zamiennik 11" cewki, bo tamta zepsuła się na dobre... Do 70 też będzie pasować. Postaram się wygrzebać jeszcze jakieś dokumenty :D

Pozdrawiam, K. :1

PS: Indukcyjność cewki nadawczej to 0.7221 mH przy ~13.3 kHz. Odbiorczej nie mogę póki co znaleźć :ups:

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 24 czerwca 2014, 12:14 
Sierżant
Sierżant

Super, Umiałbyś jeszcze podać jakiego drutu nawojowego użyłeś?
Ile wyszło Ci zwojów w poszczególnych cewkach?
Jak rozmieściłeś cewki względem siebie?
Jakie są średnice poszczególnych cewek?
Czy i jak "wyekranowałeś" je względem siebie?

I pytanie z innej beczki, które od dawna mnie nurtowało. Czy cewka w jakiś sposób stanowi zagrożenie dla wykrywacza? mam na myśli czy może być jakaś graniczna rezystancja / indukcyjność cewek która mogłaby przepalić/uszkodzić wykrywacz? Czy jest to realne zagrożenie?

Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź Vvarg

Ps. Trochę się zagalopowałem z tymi pytaniami, dopiero po chwili zauważyłem że wspominasz o cewce 11, jednak i ta wiedza może mi się tu przydać :) jak posiadasz to podeślij również jakieś fotki swojego dzieła!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 24 czerwca 2014, 15:01 
Podpułkownik
Podpułkownik

Witam,

przy przełożeniu na 5" snajperkę i tak te wartości będą inne. Po rozcięciu 11", żeby przeliczyć liczbę zwoi, okazało się, że nie jest to wcale takie proste. Oryginalna cewka (ta starszego typu) ma nawinięte jedno "D" standardowym drutem emaliowanym w chamskiej, kruszącej się ciemnozielonej emalii. Drut był cienki, może nie miał nawet 0.4mm. Przekrój cewki nierównomierny, jakby prostokątny, średnio z 1.1x1.3 cm, liczba zwojów ponad 150 (ale ręki sobie uciąć nie dam - nie znalazłem póki co swoich notatek, a raczej gdzieś są zagrzebane). Drugie "D" nawinięte także normalnym drutem emaliowanym, jednak nieco grubszym (może z 0.5?), w brązowej emalii, liczba zwojów około 60-70. Do tego w miejscu, gdzie pod "uszami" cewki jest doklejana zewnętrzna obudowa oczywiście niewielki druk z wlutowanymi potencjometrami i jakąś pojemnością (do równoważenia). Półkula prawa nadawcza, półkula lewa odbiorcza. Coś mi świta że odbiorcza miała jakieś 2.6mH, ale także nie jestem do końca pewien na obecną chwilę. Ekran był, jak był wykonany to wynikało z budowy. Generalnie, żeby nie zaśmiecać sobie głowy pomysłami na obudowanie cewki takie jak wycinanie z laminatu, sklejanie, itd. (bo taka cewka znając życie długo nie wytrzyma), to jako obudowę bazową wykorzystałem osłonę cewki, w której zostały umieszczone uzwojenia wcześniej ekranowane. Po ich nawinięciu na tekturowym karkasie zostały zalane niewielką ilością kleju do plastikowych rur, aby się nie "rozjeżdżały". Kiedy klej wysechł a cewki stały się "monolitem", złożyłem mniej więcej potrzebny kształt, poczym zostały zaekranowane poprzez nałożenie na nie grafitu w sprayu N-77. Zanim "zastygł" został do niego po prostu wetknięty przewód, by następnie przylutować go do masy wykrywacza i miał połączenie z osłoną z grafitu. Od mechanicznej strony - od przetopiłem w osłonie jedynie podłużne paski pod uszy, które to wykonałem wycinając prostokąty z PCV-rury. Następnie ten PCV rozgrzałem, wygiąłem do kąta 90 stopni, przewierciłem pod śrubę mocującą cewkę, wystawiając je ową częścią na wierzch tak, że rozgięte części zostały wewnątrz cewki. Potem przytwierdziłem je do obudowy niewielką ilością żywicy epidian 5 (w tej dziedzinie chyba najlepsza), a następnie włożyłem uzwojenia i zaczął się żmudny proces równoważenia. Po środku, pomiędzy uzwojeniami przykleiłem niewielki kawałek druku, na miejscu którego wykonałem połączenie przewód cewki - uzwojenia (żeby nie było to "luzem" zapaprane bezpośrednio na obudowie). Kiedy jako tako udało mi się osiągnąć przyzwoitą stabilność i osiągi, zalałem uzwojenia w całości epidianem i jeszcze na gorącą żywicę przykleiłem od spodu wycięte na kształt cewki plastikowe "denko", żeby mniej więcej uzyskać taki efekt jak w oryginalnej cewce i zapobiec wykruszaniu się żywicy. Ilustracja poniżej mam nadzieję tłumaczy to dobitniej :)

[ img ]

Co do bezpieczeństwa - myślę, że nie. Kiedyś podłączyłem nawet cewkę od Solarisa do kanarka 250 z ciekawości, aby zobaczyć efekt. Jedyne, co się stało, to to, że wskazanie poziomu baterii nagle opadło do poziomu 1 kreski (baterie były nowe). Po odłączeniu cewki i podłączeniu oryginalnych wszystko wróciło do normy. Podobnie jak podłączałem starsze, niekompatybilne cewki tekneticsów pomiędzy siebie - wariowały, osiągi marne, dyskoteka tu i ówdzie - ale poza tym nic nie stało się ani wykrywkom, ani cewkom, także spokojna głowa :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 24 czerwca 2014, 15:54 
Podpułkownik
Podpułkownik

PS: Znalazłem jakiś schemat 5" cewki DD do fisherka. Ale czy to ta cewka, o której myślimy - nie mam pojęcia.

[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 25 czerwca 2014, 10:22 
Sierżant
Sierżant

:) I takich właśnie informacji szukałem, bardzo dziękuję za pomoc. Myślę że gdy znajdę trochę czasu to zabiorę się do pracy. Jeszcze mam kilka pytań, Czy pin 1 we wtyczce masz również zwarty z ekranem, i czy obie cewki mają wspólny ekran (zwarte piny 1 i 5)? Napisałeś "Kiedy jako tako udało mi się osiągnąć przyzwoitą stabilność i osiągi" czy osiągnąłeś to przez dodanie jakiejś dodatkowej pojemności, rezystancji (tak jak na wspomnianym druku)? Czy ma znaczenie kolejność cewek(Prawa Tx nadawcza, lewa Rx odbiorcza)?

Pozdrawiam!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 25 czerwca 2014, 10:53 
Podpułkownik
Podpułkownik

Pin 1 jest niejako masą cewki odbiorczej, więc na schemacie jest po przedstawione jako ekran, gdyby był on osobny. Jeśli jednak zastosujesz jeden (wspólny ekran dla obu uzwojeń) wówczas wystarczy podłączyć go tylko do nogi 5.

W tych nowszych cewkach 11" w tym "nosku" jest wstawiony opór 22 mega na cewce odbiorczej, a szeregowo do cewki nadawczej jest wpięte uzwojenie kompensacyjne w postaci kilku zwojów drutu dne 0.45. Tak samo postąpiłem w mojej konstrukcji.

[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 25 czerwca 2014, 13:56 
Sierżant
Sierżant

Mam jeszcze pytanie, odnośnie elementów dodatkowych (rezystor i minicewka) w jaki sposób je dobrałeś? Jak określiłeś ową "przyzwoitą stabilność i osiągi", podłączając taką "surową" cewkę do wykrywacza i wtedy dodając tą dodatkową rezystancję i indukcyjność? I czy istnieje jakiś stosunek parametrów cewki nadawczej do odbiorczej?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 25 czerwca 2014, 14:35 
Podpułkownik
Podpułkownik

Cytuj:
I czy istnieje jakiś stosunek parametrów cewki nadawczej do odbiorczej?

Nie za bardzo rozumiem to pytanie :? Żeby antena jako-tako współpracowała z układem wykrywki nie obejdzie się bez rozebrania "puchy" fisherka. Ogólnie mówiąc trzeba później podłączyć się z częstościomierzem i z oscyloskopem, by ustawić odpowiednią częstotliwość pracy cewki na granicy 13.3 kHz (głównie zapinając nań rożne pojemności) i doprowadzić napięcie niezrównoważenia do jak najmniejszej wartości przy zachowaniu optymalnie "równego" przebiegu sygnału, tak, by fisher ustawiony na czułości co najmniej 90 nie wariował i wskazania były mniej więcej zbliżone do tych z oryginalnej cewki - przy czym nigdy nie da się "wstrzelić" w identyczny zakres i przesunięcie pewne wystąpi.

Z tego, co mi wiadomo, duża ilość 11" cewek jest niedokładnie zestrojona/zrównoważona, co później przekłada się m.in. na stabilność pracy, a to dlatego, że tych cewek się tak naprawdę w fabryce... nie stroi. To znaczy, może nie w tym kontekście, którym wszyscy rozumiemy, że nad daną cewką siedzi się tygodniami by doprowadzić ją do stanu użyteczności, jakby - eksperymentując z nią. Uzwojenia nawinięte na nawijarkach sterowanych komputerowo mają niewielką granicę błędu, w granicach 2-4%, tak więc wszystkie z tych cewek są zbliżone, ale jednak jedne mniej, drugie więcej, przez co często trafiają się braki wymagające poprawy. W wielu tych cewkach te uzwojenia kompensujące są dobrane - za przeproszeniem - z d*py, byle by fisher jakoś "w miarę" pracował. Ale jest to o niebo prostsze niż wykonywanie od zera nowej cewki, gdzie margines błędu jest znacznie większy.

Zastanawia mnie tylko, czy kolega wiedział, na jakie starcie się szykuje budując od początku taką cewkę? To nie tylko nawinąć, podłączyć, zakleić i zapomnieć :)

Przesyłam jeszcze schemat podłączenia tej nowej cewki, który gdzieś tu dorwałem na dniach ze sposobem podłączenia rezystora 22 mega. Jak znajdę jeszcze schemat generatora w wykrywaczu to koledze podrzucę, może się przydać. Obstawiam, że w cewce 5" jest to podłączone identycznie jak na poniższym rysunku.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 26 czerwca 2014, 08:42 
Sierżant
Sierżant

Powiem tak, o dostrajaniu fabrycznych cewek czytałem jakiś czas temu na bodajże forum Proscan'a. Nie ukrywam że chciałem pójść trochę na łatwiznę, wyliczyć ilość zwojów pierwszym lepszym kalkulatorem cewek, nawinąć, dodać rezystor jak u kolegi i zapomnieć. Jedyne cewki jakie do tej pory nawijałem to były do wykrywaczy typu PI, a tam by osiągnąć przyzwoite osiągi wystarczyło tylko znać średnicę i ilość zwoi. :) Dlatego przepraszam za brak profesjonalizmu i czasem "głupie" pytania, ale dopiero raczkuję w tym temacie. Ani oscyloskopu ani częstotliwościomierza prywatnie jeszcze nie posiadam, ale mam możliwość w miejscu pracy by z nich skorzystać.

Sam obecnie korzystam z cewki 11" i potwierdzam że przy 90 układ staje się bardzo niestabilny. Kolega wspomniał o dodatkowych pojemnościach służących strojeniu cewki, gdzie one musiałyby być dodawane?

Pozdrawiam Vvarg

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 26 czerwca 2014, 10:00 
Podpułkownik
Podpułkownik

Równoległe do uzwojeń odbiorczego i nadawczego. Wartości mogą być przeróżne, zależne jak nawiniesz te uzwojenia kolego. Mi np. skończyło się przy pojemnościach około 200 nano. Zalecam używać kondensatorów foliowych mkt.

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]