Teraz jest poniedziałek, 30 czerwca 2025, 09:51

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 370 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 25  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: XPOINTER - DETEKNIX & GARRETT - porównanie możliwości
PostNapisane: poniedziałek, 14 lipca 2014, 21:52 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Jak słusznie zauważyłeś przesadnie duży zasięg pinpointera nie jest także pożądany - chyba, że można sterować czułością jak jest w tym przypadku. Wszystko zależy do zaśmiecenia terenu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 14 lipca 2014, 22:06 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Petromin36 parę dni temu dostałem filmik w Majlu od znajomego na którym pokazuje On jak zwiększyć zasięg bez przyklejania folii .
W środku na płytce Xpointera jest potencjometr który On przekręca do końca i zasięg się zwiększa maksymalnie .
Chciałem wstawić ten filmik na Forum ale nie umiem bo nie ma linku , jeśli cię to interesuje to tylko na PV podaj meila .
Ale myślę ze sobie poradzisz , tam jest jedna śrubka , Ja nie próbowałem i nie będę próbował nie grzebię w nowych urządzeniach na elektronice kompletnie się nie znam .
Ja wczoraj po wyjeździe Syna podebrałem mu prezent ode Mnie i znowu z nim pojechałem a nie z Garrecikiem , jednak różnica jest duża , jak przewracam wycięty okrąg grzybem z ziemi w górę to nie trzeba go rozbijać ja przy Garreciku teraz po kolejnej drugiej zmianie Pinpointerów jestem przekonany .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 14 lipca 2014, 22:24 
Kapitan
Kapitan

Co do kopania pierdółek z zacnych głębokosci to popieram kolegę WojDar61.Mi też się zdażyło kilkakrotnie ciągnąć końcówkę sznurówki ze sporego dołka.Jak naprawdę głęboko leżała to już nawet przed katem nie powiem bo nie wiem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 14 lipca 2014, 22:25 
Podpułkownik
Podpułkownik

Ja też nie będę grzebał w elektronice. Moje rozwiązanie ma ten plus, że mogę sobie czułość zmieniać w pewien sposób mechanicznie. Rozwiązanie jest dosyć prostackie - zastosowałem drucik, który pierwotnie przytrzymywał korek od szampana. Tu ciężko to opisać, jak zrobię film to będzie wszystko jasne.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 14 lipca 2014, 22:39 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Ja napisałem o tym tak na luzie osiągi Xpointera są jak dla Mnie wystarczające a zwłaszcza po Garreciku , a nie mogę się zdecydować na sprzedanie Garretta bo nie wiem czy Xpointery nie będą się psuły , nie powinny ale mam cykora .
A nie będę kupował trzeciego Pinpointera czyli drugiego Xpointera ale gdybym nie posiadał już Garrecika to nawet bym się nie zastanawiał , ale może jak będą jakieś luźne pieniądze to wtedy zaszaleję :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 15 lipca 2014, 00:06 
Podpułkownik
Podpułkownik

A tu wzmiankowany film. Nie chciało mi się czekać do dziennego światła to jakość niestety trochę kiepska.
Mam nadzieję, że jest to czytelne.

https://www.youtube.com/watch?v=vzAW_y1JBXk&feature=youtu.be

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 16 lipca 2014, 22:51 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Dzisiaj przeprowadzony został przeze Mnie i mojego Kolegę test obydwu Pinpointerów na raz , to znaczy sprawdzenie jednej odkrytej dziury przy użyciu Garrecika a następnie Xpointerem .
Korzystając z nieobecności Syna :oops: Kolega chodzi z Moim Garrecikiem a Ja z Syna Xpointerem :1
Efekty czterech testów w kolejnych dziurach , każda wykopana na jeden sztych bez poprawek :
Na pierwszej dziurze :
Garrecik - mała amplituda sygnału ( sygnał słaby ) / Xpointer - duża amplituda sygnału ( sygnał Mocny )
Pozostałe trzy testy :
Garrecik - milczy ( brak sygnału ) / Xpointer - różnie , od małej amplitudy ( słaby sygnał ) do sygnału stałego ( mocny sygnał )
Wielkość fantów raczej mała lub średnia ( śmieci ) ale dla obydwu Pinpointerów Jednakowa a ich odległości od sond nie podam bo nie sprawdzaliśmy z Kolegą a poza tym straszny upał i nawet kopać się nie chciało :(
Do tego testu zmusił Nas fakt , że Kolega chce kupić Xpointera ale ciągle jakoś zapominałem , zawsze kończyło się na myśleniu o teście lub gadaniu naszym o teście , no a w polu rura każdy w swoją stronę .
Ale przynajmniej Kolega na 500 % już pewny Dzisiaj zamówił jutro wysyłają a w piątek będzie u Niego .
Mam nadzieję że , komuś pomogłem w decyzji a może komuś innemu zabiłem klina ale spoko Ja też nie mogę się zdecydować czy zrobić wymianę :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 29 lipca 2014, 09:04 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Witam!
Wczoraj testowałem xpointer,ogólne wrażenie bardzo pozytywne dosyć czuł aczkolwiek nieporadził sobie tylko z cieniutkim złotym łańcuszkiem.Jutro pierwszy wypad w teren
Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 29 lipca 2014, 11:32 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Cześć Seku.
Czy testowałeś na 4-tej największej czułości , czyli ( zasięgu ) Xpointera , bo kurcze nie jestem na 100 % pewien ale wydaje Mi się , że z Synem testowaliśmy na drobnym złotym łańcuszku i chyba pokazywał teraz już zgłupiałem :(
Syn przyjedzie w środę lub w czwartek to zrobimy test z ciekawości . Ale mam kolegę który sprawdzał na płatku złota który wypłukał na jakichś Zawodach na Dolnym Śląsku i pisał że X-s widział a Garrecik nie :)
Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 29 lipca 2014, 12:38 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Powiem tak, samego łańcuszka bardzo drobniutkiego nie widział ale malutkie zapięcie w tym łańcuszku tak. Czułość miałem ustawioną na 4 ale sprawdzę to jeszcze raz, być może miałem ustawioną niżej. Cieniutkie sreberka typu Z.III Waza łapie nawet ustawioną monetkę na sztorc.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 29 lipca 2014, 15:52 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Ja też sprawdzę jak Syn tylko z tym łańcuszkiem przyjedzie , bo pinpointery mam obydwa a widzisz wczoraj znowu zrobiłem test z kolegą któremu użyczam Garrecika bo byliśmy akuratnie blisko siebie a miał problemy z wykopaniem czegoś tam , Ja chodzę z X-sem Syna do puki Go nie ma , dziura na 40 cm Garrecik nie widział a Xpointer bez żadnego problemu było na dnie nie powiem ci co bo już nie czekałem poszedłem do auta po 6-ściu godzinach od 8-mej rano już się przewracałem taki upał .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 29 lipca 2014, 16:56 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Sprawdziłem jeszcze raz, czułość 4 dwa drobniutkie łańcuszki jeden białe złota drugi żółte obydwa próby 333. Xpointer widzi łańcuszek z białego złota ale dosłownie dotykając go, z żółtym ma problemy, widzi jak jest zwinięty w kłębek. Dziś miałem taki przypadek, wziąłem krecika włączam a tu cisza! Naciskam przycisk parokrotnie i nic, dopiero jak wyjąłem baterie i włożyłem z powrotem to sprzęt zadziałał, baterie nowe philipsa, ciekawe czy coś nie stykało?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 29 lipca 2014, 17:25 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Z bateriami zawsze jest problem w Xpointerze , bo chyba ma twardsze styki .
Baterie mają różnej długości styki żeński jest dłuższy a męski jest krótszy , Syn chodzi na bateriach i bardzo często ma taki sam jak Ty problem !
Ja chodzę tylko na akumulatorach pozostały mi po Omedze 800 i ani razu Mi się to nie zdarzyło !!
Postaw baterie na stole na stykach podstawą do góry , zobaczysz jak krzywo stoi podstawa baterii nie jest w poziomie , mam 3 rodzaje akumulatorów i wszystkie maja równej długości styki i na stole jak stojąc na stykach denka akumulatorków zawsze są w poziomie .
Jeśli chcesz używać baterii musisz w Xpointerze na zakrętkę od środka wkleić twardszą mikrogumę lub coś podłożyć daję ci gwarancję że to to jest przyczyna już udowodniłem to Synowi .
Jak masz jakiś taki akumulator naładuj go i zobaczysz możesz ix razy wyciągać i wkładać akumulator i zawsze wszystko będzie działać bez najmniejszego problemu za każdym razem :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 30 lipca 2014, 12:48 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Dziś pierwsze wrażenia z terenu, ja i kumpel testowaliśmy xpointery. Co tu dużo mówić sprzęcik super! Ja i kolega zadowoleni, teraz bez krecika, nie wyobrażam sobie dalszych wypadów w teren, może dla tego, że to mój pierwszy krecik.
WojDar61 miałeś rację z tą gumką, ja zastosowałem taśmę samoprzylepną dwustronną, teraz jest :1 dzięki za radę. Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 30 lipca 2014, 15:26 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

kgrl napisał(a):
Czy xpointer rownomiernie na calej dlugosci ma taki sam zasieg? Czy wykrywa na calej dlugosci sondy czy moze tylko przy koncu jak ten fishera?

Przy końcu.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 370 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 25  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]