Teraz jest niedziela, 6 lipca 2025, 21:37

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 490 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 33  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: GM4
PostNapisane: wtorek, 19 sierpnia 2014, 15:57 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

[/quote]ja tam nie narzekam smiga mi normalnie, a co małych zelazek to cos dziwicie przeciez to ma 18 kHz czestotliwosc wiec nie wiem oco ta piana..[/quote]

nie piana a zdziwienie ze pomimo ustawienia dyskryminacji wciąż łapie to czego nie powinna

Ostatnio edytowano wtorek, 19 sierpnia 2014, 15:59 przez chaimek, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 19 sierpnia 2014, 15:59 
Generał Brygady
Generał Brygady

Mój działa idealnie. Chodzę na dwóch tonach i co chwilę słychać żelazo i to wg. mnie jest bardzo dobre. Nie ominę żadnego sygnału bijącego pomiędzy żelazem a kolorem :1 sprzęt dla wytrwałych, a odwdzięcza się efektami :h

ja dyskryminacją nie przekraczam 1,5-2 czyli dochodzę maks do czerwonego pola

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 19 sierpnia 2014, 16:00 
Generał Brygady
Generał Brygady

pajda napisał(a):
Mój działa idealnie. Chodzę na dwóch tonach i co chwilę słychać żelazo i to wg. mnie jest bardzo dobre. Nie ominę żadnego sygnału bijącego pomiędzy żelazem a kolorem :1 sprzęt dla wytrwałych, a odwdzięcza się efektami :h

ja dyskryminacją nie przekraczam 1,5-2 czyli dochodzę maks do czerwonego pola

dokładnie Pajda .... :1 :h ja to samo ustawione 15-2 wtedy mam pewnosc na czysty stabilny sygnał ze czegos nie omine...,

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 19 sierpnia 2014, 16:09 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

i ja tak chodze na 1,5-2
powyżyej nie widzę sensu/różnicy a poniżej z tego co pamiętam żelazo ma sygnał koloru (tryb all metal)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 19 sierpnia 2014, 18:40 
Moderator
Moderator

stefan3124 napisał(a):
odświeżam.

działa wam w gm4 dyskryminacja?
nawet po maksymalnym odkręceniu mam sygnały na żelazo.

automat i strojenie do gruntu też nie działa.
jest już po 2 wysyłkach do dystrybutora
2 razy zmiana cewki, pomaga na kilka tygodni.

co teraz robić?
wysyłać i żądać zwrotu?
bo już nie mam nerw i sił

a mówili nie bierz Rumuńskiego wynalazku

Albo masz zepsuty wykrywacz albo jeszcze trochę z nim musisz się oswoić , miałem GM4 , LP Zero i mam Coin killera ( wszystko to Golden Mask ) nigdy nie miałem problemów z dyskryminacją , nigdy nie miałem ustawionej dyskryminacji na więcej niż 2 ( zwykle troszeczkę poniżej 2 ) , mam taką radę : jeśli masz problem z żelazem ustaw czułość niżej np. 6-7 - sygnały żelaza stają się wtedy bardziej "żelaziste" i nie mają takiego lekkiego przebijającego sygnału koloru jak przy czułości 8-9 , ustawienie czułości na ZERO również jest dobrym pomysłem bo i tak drobiazgi ciągniesz :lol: - tylko do tego trudno się przekonać . Przykład z niedzieli : Explorer se cewka pro - jedno stare sreberko , GMP cewka 27cm 3 sreberka ( dwa duże ładne ) , Coin Killer cewka 23cm - 6 sreberek - wszystkie małe XVI - XV wiek - wszystkie znalezione na czułości 6.5 . Chodziliśmy na jednym polu , dość blisko siebie więc nie było tak że ktoś wpadł w dobre miejsce - szanse były równe.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 19 sierpnia 2014, 19:05 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

prymek
dzięki za opis

z tą dyskryminacją widocznie tak ma być.
myślę że trochę ciągnie mi tego żelaza więcej bo nie da się go dostroić do gruntu

ostatnim razem był u dystrybutora z tym samym objawem (grunt) i baaardzo słabe osiagi i została tylko wymieniona cewka na snajperke
pomogło (osiągi) ale grunt dalej tak samo

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 19 sierpnia 2014, 19:26 
Moderator
Moderator

Z dyskryminacją ma być tak : na wysokiej czułości sygnał żelaza ( szczególnie większego ) może przebijać sygnałem koloru - jednak jest on bez problemu do rozpoznania bo czysty kolor daje czysty sygnał koloru ( podobnie jest w GMP ) , w zrozumieniu tego wykrywacza pomaga zmniejszenie czułości. Ten wykrywacz ma na prawdę dużo mocy ( co w niektórych miejscach nie jest dobre )
Co do gruntu to za bardzo nie pomogę , mam filmiki na youtube ze strojeniem - mogę podesłać link ,jak się nie do stroić to do serwisu ale pierwsze lepiej zrobić parę prób w czystym terenie , czy miałeś już jaki ś wykrywacz z ręcznym strojeniem np . Tejon lub vaquero ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 19 sierpnia 2014, 19:57 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Ja na nie których polach, balans gruntu ustawiam na - dotyczy to pól z kamieniami polnymi, przy tak ustawionym gruncie kamienie mają dzwięk żelaza. Resztę mam ustawioną jak koledzy wyżej, czyli dyskrymę tak między 2 a 1,5 czułość od 7 do 8. Ja kopię przeważnie czyste sygnały, czasem takie które wyrażniej przebijają się przez żelazo, zdarza się tak, że jest i kolor i żelazo. A tak przy okazji dwa golden maski obok siebie... nawet nie próbujcie!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 20 sierpnia 2014, 15:26 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

twoje filmy ze strojeniem wydziałem.
wszystko jest tak jasno pokazane.
mój przy pompowaniu cewką w zamiast wydawać sygnał stały to tak jakby pierdzi
przy pokrętle na godz 12 nie wydaje żadnego dźwięku, czy to przy opuszczaniu czy podnoszeniu.
niezależnie od rodzaju gruntu.
teren czysty, bez żelaza.

nie miałem sprzętu z ręcznym strojeniem ale
widzę jak to czasem robi kolega z f75ltd i dźwięk jest tam taki sam jak w gm4 powinien być
czyli stały przy podnoszeniu i opuszczaniu

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 21 sierpnia 2014, 11:05 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Panowie a jak Wasze słuchawki bezprzewodowe się sprawują w GM4? i czy ktoś ma jakąś wiedzę czy i gdzie można ewentualnie dokupić zapasowe?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 2 września 2014, 07:14 
Generał Brygady
Generał Brygady

Strasznie dużo prądu pobierają , jak zaczyna brakować mocy to usłyszysz szum .Słabe baterie wyłączą się same ( cichaczem :D i wtedy dopiero się wk......wiasz) tak jest u mnie z modelem WS103 . Wnioski - trzeba zakupić 4szt paluszków mocy przed wyprawą ( bo nie wiadomo co ci sprzedali ) i od czasu do czasu machnąć cewką koło szpadelka bay sprawdzić sygnał. Już się do nich przyczaiłem i jestem zadowolony :) przewód nie przeszkadza , potencjometr głaśności w słuchawkach , dioda która pokazuję pracę ( miga na czerwono :) ) Ale jak założysz słuchawki tego nie widzisz :lol: Jeden dobry zestaw paluszków starcza na jakieś 6-7 godzin pracy koszt 3-4zl , trafiłem też takie które padały po 3 godzinach

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 2 września 2014, 19:04 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Panowie, ostatnio na boratynkach GM4 dawał mi sygnały lekko przebijające na żelazo. Mowa o boratynkach w glebie, po wyjęciu z ziemi był czysty sygnał. Wcześniej czegoś takiego nie zauważyłem i nie wiem czy miałem źle dostrojony do gruntu czy po prostu przy takiej glebie tak się zachowywał? Z ostatniego wypadu jestem mega zadowolony, wpadło mi pierwsze duże sreberko, tylko te sygnały na boratynkach... Możliwe jest że przy złym ustawieniu gruntu są takie sygnały? czy raczej to była wina gleby? W sumie mogłem się pobawić jak byłem na polu, ale z tego wszystkiego zapomniałem ;) Pobawię się tymi boratynkami dopiero w piątek, ale może jakieś rady?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 2 września 2014, 19:27 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

czasem potrafi lekko pierdziec na kolor,dyskryminacja jak najnizej minimalizuje takie zachowanie

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 5 września 2014, 18:23 
Generał Brygady
Generał Brygady

Panowie dziś dostarczono mi spider 9 gdzie mogę dostać osłonę na tą cewkę lub jak ją zabespieczyć przed porysowaniem i innymi uszkodzeniami . To co mi przyszło do głowy tak na biegu to taśma

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 5 września 2014, 18:28 
Generał Brygady
Generał Brygady

ODYN napisał(a):
Panowie dziś dostarczono mi spider 9 gdzie mogę dostać osłonę na tą cewkę lub jak ją zabespieczyć przed porysowaniem i innymi uszkodzeniami . To co mi przyszło do głowy tak na biegu to taśma

osłon jak na razie nie ma chyba ze u kolegi Saku popytasz

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 490 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 33  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]