Teraz jest sobota, 8 sierpnia 2026, 13:33

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: wątpliwości
PostNapisane: piątek, 13 maja 2005, 21:48 
Podpułkownik
Podpułkownik

Witam, jak zwykle mam coś nowego :) moje żwirownie nadal sypią :). A tak powaznie znalazłem zlepek kuleczek (fot. Porosphaera), śr. kulki około 10 mm, oprócz tego okazu wpadły mi również same kuleczki. Pamiętam z wcześniejszych tematów, że Majorian znajdywał u siebie podobne skamieliny,
przymierzaliśmy się do glonów, a tak mi przyszło do głowy czy to nie będzie Porosphaera globularis ??
Druga łota - przypomina mi to łodzika ?? Wymiary: 40/25/20 mm.
Pozdrawiam

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 13 maja 2005, 22:25 
Generał Broni
Generał Broni

Porosphaera globularis – raczej nie. Wygląda mi to na twór z gromady Foraminifera. Łodzik Endocerasa mi przypomina, ale tu podobieństwo jest złudne.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 13 maja 2005, 22:34 
Podpułkownik
Podpułkownik

No to mnie teraz zaskoczyłeś, otwornice ? hm - chylę czoła Twojej wiedzy :) . A do Edocerasa przymierzałem się po cichu, upewniłeś mnie :) dzięki, pozdr.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 13 maja 2005, 22:47 
Generał Broni
Generał Broni

Swoją drogą niepokoi mnie milczenie Majoriana (militariami się bawił) on ma lepszego nosa do szukania a akurat przydałby się jakiś materiał porównawczy, którego nie mam a tak z dawnych lat to mi to wygląda na Fuzulinę. Wiedza ,,rzecz,, ulotna :cry:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 14 maja 2005, 10:19 
Podpułkownik
Podpułkownik

Też zastanawiam się co z Majorianem ?? Skarbniku ukierunkowałeś mnie z tymi kuleczkami, no i dylemat :) Fusulina - karbon , hm. Sięgnełem po literaturę no i teraz widzę dopiero, że pasowałaby Globigerina a i Orbulina ?? heheh. jednak skłaniałbym się w kierunku tej pierwszej czyli Globigerinie. Dzięki , pozdr.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 14 maja 2005, 10:45 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Jestem, jestem :) posty na razie tylko pobieżnie przeglądam z braku czasu, spróbuję się uaktywnić w ciągu najbliższych dni. Pozdr. wszystkich :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 14 maja 2005, 14:29 
Podpułkownik
Podpułkownik

Majorian zostaw te militaria tu są starsze i ciekawsze rzeczy :):). Dorzucę jeszcze dwie niewiadome dla mnie.
1. fota "zlepek 2", wymiary, wielkość fot. powierzchni to 15/12 mm, rureczki połączone ze sobą ??
2. Płytka o wymiarach: 30/20/5 mm, na przełamie słupkowata budowa, druga strona taka sama, nie wiem co to ?
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 14 maja 2005, 16:17 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

No już dobrze :skromny ;) :) Dość mocno uszkodzony okaz (nr 1), ale warto byłoby porównać go z denkowcem Aulopora. I na niego też "głosuję". Co do drugiego okazu: jaki podejrzewasz Rafislawo wiek? Jak wygląda rant? Jeśli są pionowe "słupki" kalcytowe to będzie to fragment małża. U mnie są to np. późnokredowe Inoceramusy. Pozdr.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 14 maja 2005, 18:17 
Podpułkownik
Podpułkownik

Witaj Majorian :1 , dzięki za ukierunkowanie :). Rureczki (pierwsze zdjęcie) mają średnicę ok. 1mm, pierwotnie myślałem o nie sprasowanych graptolitach. Aulopora - byłaby to nowość w moich koralowcach, nie znam wymarów tego denkowca ? Natomiast płytka ma faktycznie takie słupki.
Wyjaśniła się zagadka tajemniczego zielonkawego walca, który jakiś czas temu prezentowałem. Po radzie Skarbnika zrobiłem szlif jednego boku. Linii przegrodowych nie było widać na zewnątrz ponieważ zachowała się skorupa. Okazuje się, że przegroda przyrasta od wewnętrznej strony skorupy i widać ją tylko na ośródkach.
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 15 maja 2005, 17:34 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Jestem na 99,9 % przekonany, ze to właśnie Aulopora. Również rzadko je znajduję. Rozmiary były dośc zróżnicowane ( tego co widziałem/znalazłem) wynika, że najmniejszy okaz (porastający polip korala) miał ok. 2-3 cm. Inny - prawdziwa kolonia z kilkanaście. Inoceramy trafiają się u mnie częściej. Pozdr.

Aha spojrzałem na lodzika - prawie na pewno stary poczciwy Endoceras kształ przegród, położenie syfonu. Co do tych nieszczęsnych kulek właśnie takie same znajduję. Hipotezą jaką mam od pewnego czasu jest, że to kulisty glon Ischadites.J eśli macie książkę "Zanim pojawił się człowiek"- zajrzyjciena stronę 61 (rekonstrukcja sylurskiej rafy). Jest tam własnie kilka takich kulek różnej wielkości w skupisku. Pozdr.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 15 maja 2005, 20:08 
Podpułkownik
Podpułkownik

Witam, pokrojowo te kuleczki pasują mi również właśnie też do Globigeriny, brakuje mi tylko por na skorupce ?? Być może to jednak glon ?? Nie dysponuje niestety porównawczą literaturą :(. Mam jeszcze jeden okaz troche nie pasujący mi do tego co myślę, może ktoś coś mi podpowie ? :) Wiekość okazu śred. 30 mm, grubość 7 mm. Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 15 maja 2005, 20:32 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Na tym okazie pory widać ... Ale ten okaz w przeciwieństwie do poprzedniej Globigeriny to raczej Orbulina jest...

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 16 maja 2005, 20:26 
Podpułkownik
Podpułkownik

Dzięki Charnia, przyznam szczerze, że brałem ten okaz za jakiegoś mszywioła :)? teraz mam pierwszy raz znalezione takie rostrum jak na focie o747, jest inne od dotychczasowych, więc nie wiem od jakiego gatunku może być ?? Wym. dł. 25, śred. 8 mm. I nastepny okaz, wygląda mi na jakiś mszywioł, porasta wałek wielkości dł. 90, śred. 30 mm, te otworki sred. 1/2 mm , ciekawe w nich promienie, co to może być ?? Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 16 maja 2005, 20:36 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

To drugie mi "roboczo" na koral Hexagonaria wygląda. Co do rostrum belemnita przydałby się Rafislawo "rzut" na alewolę (kształt, głębokość). Podejrzewam Belemnitella. Pozdr.

Hmm. Po głowie krązy mi jakiś "awaryjny" rodzaj, ale nie mogę sobie przypomnieć. Pewnie ktoś mnie wyręczy. :) W każdym bądź razie mszywiołom mówię nie! ;) Co do rostrum okaz jest niekompletny, ale tak jak podejrzewałem głęboka alewola i jej kształt (coś tam na zdjęciu widać) przemawia właśnie za B. Późna kreda. U mnie tego jest b. dużo. Lubię zresztą te "bursztynowe pociski" znajdować. Pozdr.

Ostatnio edytowano poniedziałek, 16 maja 2005, 21:34 przez Majorian, łącznie edytowano 3 razy

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 16 maja 2005, 21:05 
Podpułkownik
Podpułkownik

Głębokość na 2/3 tego okazu, ale nie jestto całość rostrum, ostre zokończenie w środku. Hexagonaria ? Dobre ukierunkowanie, nie przyszło mi to głowy. Na moim okazie kielichy koralitu nie są jednak wyrażnie wielokątne, byłby to dewon. Ciekawe, moja kolekcja koralowców znacznie sie powiększa :) Dzięki, pozdr.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]