opi napisał(a):
jwaldek napisał(a):
Nie tracę zasięgu, ponieważ jak wspomniałem, ustawiłem dyskryminację na 0.
W Deusie jest błąd w oprogramowaniu, który powoduje, że zmiana zakresu pierwszego tonu powoduje zmianę dyskryminacji.
Aby to obejść ustawiam pierwszy ton (T1) z przedziału 0-0, dzięki czemu dyskryminacja pozostaje na 0. Dopiero dla T2 ustawiam sobie zakres żelaza, czyli od 1 do 30.
Następnie T3, T4 i T5 na poszczególne zakresy koloru.
Kolczyk złoty wskazuje na około 32-35, najsłabsze cienkie sreberko dopiero przy 41-43 (półgrosz ZIIIA 1564), 10groszy PLN (teraźniejsze) od 45 wskakuje.
Chodzę na częstotliwości 11,8 kHz; ID NORM wyłączone.
tracisz zasięg gdy jest sygnał a nie ma cyfrowego id. to "obejście" jest dobre gdyby deus w całym zakresie zasięgu pokazywał ID.
np denarek jagielloński lub brakteat krzyżacki w takim ustawieniu traci się jakieś 50% zasięgu bo ich sygnalizacja wpada w drugi ton (czyli brzmią jak żelazo) gdy już nie pokazuje cyfrowego id.
przy tak małych monetach deus nie pokazuje id przy 50-70% zasięgu (chodzi o sytuacja gdy masz sygnał na słuchawkach ale brak wskazania id). na większych monetach ten problem jest o wiele mniejszy ale też występuje.
robicie ten błąd, że testujecie gdy widać id, ja chodzę na maksymalnych zasięgach i tylko na słuch - ten cały panel chowam w kieszeń.
notch w tej sytuacji nic nie pomoże bo dotyczy to sygnałów bez ID. poza tym notch też nie jest idealny, jak wycinasz coś do 30 to i niektóre sygnały powyżej 30 też są tracone (filtry zawsze są niedokładne)
na tak małe monety jak podałem dopiero zejście z drugim tonem poniżej 6 albo z dyskryminacją poniżej 6 pozwala uzyskać maksymalne zasięgi. testy robiłem wielokrotnie na różnych celach - na cewce 11". robiliśmy też testy terenowe w porównaniu z XP GMP i mając drugi ton ustawiony na żelazo do wartości ponad 20 ja znalazłem jeden denarek, kolega z gmp ponad 10. po prostu nie byłem w stanie ich odróżnić od żelaza.
co do samego notch to radzę poczytać:
http://www.metaldetectingworld.com/xp_d ... tion.shtmlzacytuję:
However, be aware of "blurry" edges - lower and upper 'threshold points' (breakpoints), of any rejecting notch. If the notch does not have "sharp edges", it is wider than it is supposed to be, and if the VDI (Visual Display Indicator) number of a desirable target "lands" into the "plume" of the rejecting notch, the Deus' sensitivity to this target will be also abated.
NOTE: Both Notch and Multi-Notch options are quite useful for metal detecting at hunt sites that are highly contaminated with MODERN trash. These Conventional Discrimination options should NOT be used at the hunt sites containing no modern junk because 1)
the Deus' detecting range is reduced when either Notch or Multi-Notch options are implemented