Teraz jest poniedziałek, 30 czerwca 2025, 17:43

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2669 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32 ... 178  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: XP Deus - ustawienia
PostNapisane: niedziela, 21 września 2014, 01:11 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Lokalizacja: Garrett 250 > Minelab Safari > Whites V3i > Deus XP
Dyskryminacja: 0
Ilość tonów: 5
Częstotliwość: 11,8 kHz (ID NORM: off)

Ustawienie tonów:
Załącznik:
Przechwytywanie.PNG

T1: 0
T2: 1-44
T3: 45-67
T4: 68-79
T5: 80-99

Mam nietypowo, ale wyjaśnię w czym rzecz.
Drugi ton, mam ustawiony "jak na żelazo", ale tylko dlatego, aby odróżnić te najsłabiej przewodzące obiekty jak np.: folia, blaszki.

Docelowo zakres żelazo, wycinam za pomocą "Notch" ustawionego na przedział 0-30.
Dzięki temu, na zakresie 31-44 jest słyszalny dźwięk ustawiony z T2 i tylko Notchem reguluję ile chce wyciąć.

Reszta zakresów T3, T4, T5 mam ustawione na konkretne przedziały obiektów. Każdy te zakresy dostosowuje według swoich potrzeb. Równie dobrze może to być jeden lub dwa zakresy. Ten ostatni jest w moim przypadku najpewniejszy jeśli chodzi o "dobry obiekt": od 80 zaczynają się grubsze monety ze srebra i miedzi.

Ewentualnie można jeszcze wyciąć Notchem zakres z końca: 97-99, który jak sugerujecie może wskazywać na duże żelazo.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 21 września 2014, 09:31 
Plutonowy
Plutonowy

Dziekuje wszystkim za ciekawa rozmowe I mam nadzieje,ze owe ustawienia zaowocuja przy dzisiejszych przeszukiwniach no I zapewne skusze sie na testy glebokosciowe

A moze skusicie sie na nastawy przy mokrej, zasolonej, piaszczystej plazy????

ma ktos jakies pozytywne wyniki glebokosciowe przy minimalnych zakluceniach odsuchu ????

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 21 września 2014, 17:42 
Podporucznik
Podporucznik

Opi nie zgodzę się z tobą. Na początku sezonu z deusem myślałem podobnie. Kilka dni temu wyciągnąłem malutką (podobno bardzo rzadką) srebrną monetkę biła w zakresie 39-44 i poburkiwała żelazem. Na twoich ustawieniach pozostała by w glebie jako śmieć żelazny. Dziś chodziłem po lesie z ustawieniami podobnymi jak chłopaki pisali tzn 2 ton do 6. Rzeczywiście ze 2 razy kopnąłem żelazo ale ogólnie przedmioty żelazne w zakresie 6 do 10 biły na kolor przemieszany z burkim żelaza. Na 25-26 czyli w zakresie koksu wyszła mi prawdopodobnie pozłacana skuwka chyba od pióra. A na półtora szpadla 5 fenigów z 24 roku te z kłosami i biły powtarzalnie w zakresie ok 97-98. Czyli wycinając ten zakres też bym tego nie znalazł. Ogólnie używam programu z 2 tonem ustawionym na żelazo do 22 ale na czystych przeszukanych miejscach szukając głębokiego koloru można dać 2 ton do 6. Dyskryminację daje na 1 i reaktywność 1 (wyciszacz 1) lub 2 (wyciszacz 2). Program GMP, Relikt też jest całkiem niezły do tego typu zastosowań.
ps. W zakresie 40 do 44 wychodzi dużo drobnych guzików i niekiedy naprawdę ładniutkie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 21 września 2014, 17:59 
Chorąży
Chorąży

Panowie po co te kombinacje i przepychanki , jeśli mam ustawioną dyskryminacje na poziomie jaki mi odpowiada , a nie wyczytany w internecie i kiedy wykrywacz da mi sygnał powyżej tej wartości bez względu czy będzie to pierdzenie buczenie czy pis to kopie i tyle ,a do własnej wygody ton drugi już dawno mam przestawiony bez pomocy internetu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 21 września 2014, 18:02 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

tui napisał(a):
Opi nie zgodzę się z tobą. Na początku sezonu z deusem myślałem podobnie. Kilka dni temu wyciągnąłem malutką (podobno bardzo rzadką) srebrną monetkę biła w zakresie 39-44 i poburkiwała żelazem. Na twoich ustawieniach pozostała by w glebie jako śmieć żelazny.

Czytanie ze zrozumieniem się kłania, niestety każdemu idzie to z uporem.
Podałem, że od 31 kopie a sygnał jest tak niski jak na żelazo bo ma tylko dać znać słabo przewodzące obiekty. U mnie sygnał na żelazo jako taki nie istnieje, bo jest wycięty Notchem, który jest od 0 do 30. A więc w twoim zakresie znalazłbym tę monetę. Rozumiesz już?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 21 września 2014, 18:41 
Pułkownik
Pułkownik

opi napisał(a):
jwaldek napisał(a):
Nie tracę zasięgu, ponieważ jak wspomniałem, ustawiłem dyskryminację na 0.
W Deusie jest błąd w oprogramowaniu, który powoduje, że zmiana zakresu pierwszego tonu powoduje zmianę dyskryminacji.

Aby to obejść ustawiam pierwszy ton (T1) z przedziału 0-0, dzięki czemu dyskryminacja pozostaje na 0. Dopiero dla T2 ustawiam sobie zakres żelaza, czyli od 1 do 30.
Następnie T3, T4 i T5 na poszczególne zakresy koloru.

Kolczyk złoty wskazuje na około 32-35, najsłabsze cienkie sreberko dopiero przy 41-43 (półgrosz ZIIIA 1564), 10groszy PLN (teraźniejsze) od 45 wskakuje.
Chodzę na częstotliwości 11,8 kHz; ID NORM wyłączone.

tracisz zasięg gdy jest sygnał a nie ma cyfrowego id. to "obejście" jest dobre gdyby deus w całym zakresie zasięgu pokazywał ID.

np denarek jagielloński lub brakteat krzyżacki w takim ustawieniu traci się jakieś 50% zasięgu bo ich sygnalizacja wpada w drugi ton (czyli brzmią jak żelazo) gdy już nie pokazuje cyfrowego id.
przy tak małych monetach deus nie pokazuje id przy 50-70% zasięgu (chodzi o sytuacja gdy masz sygnał na słuchawkach ale brak wskazania id). na większych monetach ten problem jest o wiele mniejszy ale też występuje.

robicie ten błąd, że testujecie gdy widać id, ja chodzę na maksymalnych zasięgach i tylko na słuch - ten cały panel chowam w kieszeń.
notch w tej sytuacji nic nie pomoże bo dotyczy to sygnałów bez ID. poza tym notch też nie jest idealny, jak wycinasz coś do 30 to i niektóre sygnały powyżej 30 też są tracone (filtry zawsze są niedokładne)

na tak małe monety jak podałem dopiero zejście z drugim tonem poniżej 6 albo z dyskryminacją poniżej 6 pozwala uzyskać maksymalne zasięgi. testy robiłem wielokrotnie na różnych celach - na cewce 11". robiliśmy też testy terenowe w porównaniu z XP GMP i mając drugi ton ustawiony na żelazo do wartości ponad 20 ja znalazłem jeden denarek, kolega z gmp ponad 10. po prostu nie byłem w stanie ich odróżnić od żelaza.

co do samego notch to radzę poczytać:
http://www.metaldetectingworld.com/xp_d ... tion.shtml

zacytuję:

However, be aware of "blurry" edges - lower and upper 'threshold points' (breakpoints), of any rejecting notch. If the notch does not have "sharp edges", it is wider than it is supposed to be, and if the VDI (Visual Display Indicator) number of a desirable target "lands" into the "plume" of the rejecting notch, the Deus' sensitivity to this target will be also abated.

NOTE: Both Notch and Multi-Notch options are quite useful for metal detecting at hunt sites that are highly contaminated with MODERN trash. These Conventional Discrimination options should NOT be used at the hunt sites containing no modern junk because 1) the Deus' detecting range is reduced when either Notch or Multi-Notch options are implemented

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 21 września 2014, 19:01 
Podporucznik
Podporucznik

Cytuj:
na tak małe monety jak podałem dopiero zejście z drugim tonem poniżej 6 albo z dyskryminacją poniżej 6 pozwala uzyskać maksymalne zasięgi.

To jak mam dyskryminację na 1 aT2 do 6 to może być czy T2 musi być jeszcze niżej?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 21 września 2014, 19:11 
Pułkownik
Pułkownik

tui napisał(a):
Cytuj:
na tak małe monety jak podałem dopiero zejście z drugim tonem poniżej 6 albo z dyskryminacją poniżej 6 pozwala uzyskać maksymalne zasięgi.

To jak mam dyskryminację na 1 aT2 do 6 to może być czy T2 musi być jeszcze niżej?

według mnie ok. robiłem testy na różnych ułomkach srebrnych monet i w okolicach 6 była ta granica gdy już poniżej nie miałem specjalnie poprawy zasięgu. przypominam, że to testy na cewce okrągłej 11". na innych cewkach mogą być jakieś różnice.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 21 września 2014, 21:37 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

jwaldek napisał(a):
tracisz zasięg gdy jest sygnał a nie ma cyfrowego id. to "obejście" jest dobre gdyby deus w całym zakresie zasięgu pokazywał ID.

Notch to miało być tylko "wyciszenie", podczas gdy to dyskryminacja pełni rolę "zjadacza zasięgu" zgodnie z tym poniższym. Poza tym, skoro piszesz o zejściu z dyskryminacji poniżej 6-ciu to zobacz o ile zwiększy się zasięg ustawiając 0.

Skibens napisał(a):
Jeżeli chodzi o dyskryminację 0 a 1 to przyznam się że nie sprawdzałem podkręciłem od razu do 2.5 i sygnał na moją monetkę praktycznie znikł od czasu do czasu lekkie piknięcie na kolor, co oznacza że dyskr zjada głębokość Deusa.

http://www.findmall.com/read.php?83,1676004
Discrimination:

0 / 23cm
1 / 20cm
2 / 19,5cm
3 / 17,5cm
4 / 17,5cm
10 / 16,5cm

Natomiast jeśli chodzi o nie pokazywanie ID dla głębokich celów, to Deus piszczy wysokim tonem, a nie burczy na żelazo, co pisałem już:

opi napisał(a):
To głębokie cele bez ID mają wysokie wartości, dopiero dokopanie się do obiektu powoduje spadek o kilkanaście/kilkadziesiąt wartości ID.

Nie mniej sprawdzę to o czym piszesz dla monety zakopanej głęboko, czy będzie widoczna i z jakim tonem. Zrobię test i dam znać.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 22 września 2014, 06:02 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

tom_23 napisał(a):
chowart napisał(a):
A z tą dyskryminacja na 0 ,to tylko patrząc na wyświetlacz można biegać, bo każdy gwóźdź będzie pikał jak kolor. Ja mam wersje lajt wiec u mnie odpada taka opcja.

Jest sposób: ustaw tone na "FULL TONES" i będziesz mieć piękne buczenie na każde żelazo :)

Możesz mi wytłumaczyć, co zmieni ,że będę miał ustawione 5 tonów? Żelazo i tak będzie dawało sygnał na kolor

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 22 września 2014, 06:44 
Pułkownik
Pułkownik

opi napisał(a):
jwaldek napisał(a):

Notch to miało być tylko "wyciszenie", podczas gdy to dyskryminacja pełni rolę "zjadacza zasięgu" zgodnie z tym poniższym. Poza tym, skoro piszesz o zejściu z dyskryminacji poniżej 6-ciu to zobacz o ile zwiększy się zasięg ustawiając 0.

Natomiast jeśli chodzi o nie pokazywanie ID dla głębokich celów, to Deus piszczy wysokim tonem, a nie burczy na żelazo, co pisałem już:

opi napisał(a):
To głębokie cele bez ID mają wysokie wartości, dopiero dokopanie się do obiektu powoduje spadek o kilkanaście/kilkadziesiąt wartości ID.

Nie mniej sprawdzę to o czym piszesz dla monety zakopanej głęboko, czy będzie widoczna i z jakim tonem. Zrobię test i dam znać.

1. ten podany wynik testu dotyczy większej monety, leżącej płasko, nie wiem teżna jakiej cewce. ja przy dużej cewce już specjalnie różnicy nie wyłapywałem.

2. Gdy nie pokazuje id dla drobnych celów (sreberko np 7mm średnicy, srebrna moneta leżąca na sztorc) będzie poburkiwać żelazem

3. notch nie jest tylko wyciszeniem, także "zjada zasięg" na celach, które nie pokazują id, poza tym jak pisałem on wycisza także sygnały poza swoim zakresem

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 22 września 2014, 22:26 
Sierżant
Sierżant

chowart napisał(a):
tom_23 napisał(a):
chowart napisał(a):
A z tą dyskryminacja na 0 ,to tylko patrząc na wyświetlacz można biegać, bo każdy gwóźdź będzie pikał jak kolor. Ja mam wersje lajt wiec u mnie odpada taka opcja.

Jest sposób: ustaw tone na "FULL TONES" i będziesz mieć piękne buczenie na każde żelazo :)

Możesz mi wytłumaczyć, co zmieni ,że będę miał ustawione 5 tonów? Żelazo i tak będzie dawało sygnał na kolor

Nie ustawiasz 5 tonów ale "full tones", w skrócie F
Na paneliku w nastawie "tone" masz do wyboru: 2,3,4,5,F (full) i P (pitch)
W instrukcji masz to jasno opisane
Reasumując, ustawiając disc na 0 i tony na full dostajesz piękna dyskryminację dźwiękową; im wyższa przewodność celu tym wyższy dźwięk, ton zwiększa się z każdym punktem id
Ps. Jeżeli nie masz nastawy full tone to znaczy że masz jakąś starszą wersje oprogramowania

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 23 września 2014, 13:05 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Witam

Jaka to wersja oprogramowania deusa na filmiku https://www.youtube.com/watch?v=zJKzX0DWpWE
w 2,53 minucie czy te ustawienie jest dostępne w Polskiej wersji 3,2 ?

pozdrawiam BEN10

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 23 września 2014, 13:50 
Podporucznik
Podporucznik

Ben 10 było o tym sporo już pisane. To nie jest żadna tajemna wersja oprogramowania tylko menu serwisowe. Wchodzi się w nie wciskając odpowiednią kombinację klawiszy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 1 października 2014, 17:46 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Przebrnąłem przez te 50 stron, ale widzę większość ustawień z panelu. Tak mi sie wydaje. Jakie ustawienia pod drobnicę dla deusa lite możecie polecić, bo chyba funkcja notch jest niedostępna z poziomu słuchawek. Przepraszam, jeśli powielam, ale się nie dopatrzyłem ustawienia dla lite ewentualnie wskazania programu i jego modyfikacji.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2669 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32 ... 178  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]