666cristiano napisał(a):
witam....poszukuję informacji gdzie konkretnie znajdują się oryginały map pt. Topograficzna Karta Królestwa Polskiego z 1839 roku....
wyczytałem że w zbiorach polskich bibliotek, znajdują się obecnie, prawdopodobnie jedynie dwa komplety tej mapy....ale jakich bibliotek?
interesuje mnie arkusz który dołączam w załącznikach...posiadam ten arkusz jednak jakość skanu pozostawia sobie wiele do życzenia....wie ktoś gdzie znajduje się oryginał tej mapy???? lub jeśli ktoś posiada taki arkusz w b. dobrej jakości to
myślę że jakoś się dogadamy:)
pozdrawiam
Jeden komplet jest w Narodowej, a drugi - nie wiem gdzie (jeden jest w Bibliotece Kongresu, ale nie wiem, w jakim stanie, tzn. czy kompletny i czy pociety / niepociety). Zestaw z Narodowej zostal przeskanowany i udostepniony w bibliotece cyfrowej Polona, jest tez dostepny na Mapsterze. Niestety niektore arkusze sa pociete i podklejone na plotnie (to nie przeszkadza w odczytaniu informacji, ale troche rozczarowuje). Ale przynajmniej raz zrobili cos porzadnie, skany sa bodajze w 600 dpi.
Jakies (ale niepelne) zestawy sa na UW, na UJ, i pewnie w kilku innych bibliotekach uniwersyteckich i innych, ale nie wiem, gdzie konkretnie i ktore wydanie.
Jesli interesuje Cie temat tej mapy, daj znac, zrobilem skan opracowania B. Krassowskiego pt "Topograficzna Karta Krolestwa Polskiego 1822-1843".
n.