Teraz jest niedziela, 20 lipca 2025, 23:32

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Pan Samochodzik autorstwa ,,obcego"
PostNapisane: czwartek, 28 lutego 2013, 20:22 
Złosliwy Nieludzki Doktor

Witam, mam takie pytanie w związku z chęcią zakupu paru tomów przygód ,,Pana Samochodzika" autorstwa nie Nienackiego tylko jego ,,następców", czy warto kupować i czy klimat jest zbliżony do przygód Pana Samochodzika autorstwa Nienackiego? Pytam poniewaz nie czytałem a opinie w sieci sa mało miarodajne, w każdym razie ponoć nie każdy z nowych autorów stanął na wysokości zadania. Zakup samochodzików spowodowany jest chęcią poczytania czegoś o poszukiwaniach do czasów aż Mariusz ,,Test" nie napłodzi dalszych przygód Jaksy :-)
Gdybyście mieli jakieś przemyślenia czytelnicze i chcieli się nimi podzielić byłoby miło...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Pan Samochodzik autorstwa ,,obcego"
PostNapisane: czwartek, 28 lutego 2013, 21:36 
Pułkownik
Pułkownik

Przeczytałem ostatnio "PS i Zamek w Chęcinach" - książka taka sobie, przygoda jest, ale kompletny brak walorów literackich. Kilka lat temu przeczytałem również 2 lub 3 tomy kontynuacji (chyba coś Szumskiego) i zniechęciłem się zupełnie. Na forum poświęconym Panu Samochodzikowi jest w miarę dobrze zrecenzowanych dość dużo nowych "Samochodzików" wydanych przez "Warmię." Moim zdaniem książki bardzo odstają od powieści Nienackiego.
Z tego co zauważyłem, najbardziej jako kontynuator polecany jest Sebastian Miernicki.
Na razie jeszcze nie czytałem niczego co wyszło spod jego pióra, więc nie mogę nic polecić.

Pewnie znasz "Nowe przygody Pana Samochodzika" - polecam więc "Wakacje" Putramenta.

Ostatnio edytowano czwartek, 28 lutego 2013, 21:49 przez Protoavis, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 28 lutego 2013, 21:44 
Weteran
Weteran

tak tylko wtrące,
nie czytałem nic następców, polecanego Sebastiana spotkałem raz na T-bergu, z tego co wiem był a może jest redaktorem w gazecie olsztyńskiej (w każdym bądź razie popełnił wiele cielawych art. w tejże) ma ogromną wiedze na temat bitwy pod T-bergiem, więc może i coś się z nalazło w P. autochodziku.
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 28 lutego 2013, 22:30 
Pułkownik
Pułkownik

wittman napisał(a):
tak tylko wtrące,
nie czytałem nic następców, polecanego Sebastiana spotkałem raz na T-bergu, z tego co wiem był a może jest redaktorem w gazecie olsztyńskiej (w każdym bądź razie popełnił wiele cielawych art. w tejże) ma ogromną wiedze na temat bitwy pod T-bergiem, więc może i coś się z nalazło w P. autochodziku.
Pozdrawiam

Chyba "Pan Samochodzik i... Skarb generała Samsonowa" - ale ponoć książka nie najlepsza.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 1 marca 2013, 00:42 
Kapral
Kapral

PREM napisał(a):
Witam, mam takie pytanie w związku z chęcią zakupu paru tomów przygód ,,Pana Samochodzika" autorstwa nie Nienackiego tylko jego ,,następców", czy warto kupować i czy klimat jest zbliżony do przygód Pana Samochodzika autorstwa Nienackiego? Pytam poniewaz nie czytałem a opinie w sieci sa mało miarodajne, w każdym razie ponoć nie każdy z nowych autorów stanął na wysokości zadania. Zakup samochodzików spowodowany jest chęcią poczytania czegoś o poszukiwaniach do czasów aż Mariusz ,,Test" nie napłodzi dalszych przygód Jaksy :-)
Gdybyście mieli jakieś przemyślenia czytelnicze i chcieli się nimi podzielić byłoby miło...

Jeżeli chcesz to mogę Ci dać namiary na wszystkie tomy P.S. w formie elektronicznej i będziesz mógł zdecydować co warto zakupić w formie papierowej a co nie.
Wiadomość na P.W.
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 1 marca 2013, 08:28 

Po tych mało optymistycznych wypowiedziach z przyjmenościa skorzystam z propozycji Kolegi blackdog68...
Zerknę i może się nie rozczaruję poziomem zwłaszcza, że z wypowiedzi na forum tematycznym wynika, iż nie wszystkie kontynuacje to kaszany.
pozdr
P.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 17 marca 2013, 16:28 
Generał Brygady
Generał Brygady

Polecam "Pan Samochodzik i skarby iławskiego ratusza". Autora, Jakuba Czernika, zabrałem na poszukiwania (w książce jest kilka opisanych kilka akcji poszukiwawczych). Zawodowo miałem przyjemność zainicjowania powstania tej książki. A swoją drogą Nienacki żył i tworzył w moim sąsiedztwie.

O książce: http://www.ilawa.pl/pan-samochodzik-i-s ... o-ratusza/
O pozostałych częściach, które rozgrywały się w mojej okolicy: http://www.ilawa.pl/pan-samochodzik-i/

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 17 marca 2013, 20:41 
Generał Brygady
Generał Brygady

Posiadam i przeczytałem większość ''Panów Samochodzików'' tych innych autorów (zwłaszcza że teraz można kupić za kilka złotych od tomu) i te autorstwa Sebastiana Miernickiego (Mierzyński to jego prawdziwe nazwisko) są najlepsze. Czuje się że facet lubi historię i pisać potrafi.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 22 kwietnia 2013, 13:54 

promethidion napisał(a):
Polecam "Pan Samochodzik i skarby iławskiego ratusza". Autora, Jakuba Czernika, zabrałem na poszukiwania (w książce jest kilka opisanych kilka akcji poszukiwawczych). Zawodowo miałem przyjemność zainicjowania powstania tej książki. A swoją drogą Nienacki żył i tworzył w moim sąsiedztwie.

O książce: http://www.ilawa.pl/pan-samochodzik-i-s ... o-ratusza/
O pozostałych częściach, które rozgrywały się w mojej okolicy: http://www.ilawa.pl/pan-samochodzik-i/

Zachęcony przez Kolegę promethidiona, postanowiłem wyrazić swoja opinię na temat 105 tomu przygód Pana Samochodzika ,,Skarby iławskiego ratusza" autorstwa Jakuba Czarnika. Oczywiście z dużą dozą nieufności, ponieważ Nienacki pisał w stylu, który mi bardzo odpowiada, więc obawiałem się, że następcy Nienackiego nie staną na wysokości zadania i będzie to raczej mizerne literackie widowisko. No i cóż.....z przyjemnością powiem, że rozczarowałem się mile, bo książka jest naprawdę dobra. Na tyle dobra, że po wypłacie planuję zakup kolejnych przygód i zacznę od iławskich przygód :-)
Wiadomo, że książka jest inna niż wcześniejsze ,,samochodziki " Nienackiego, ale czasy się zmieniają i ta była pisana w całkiem innych okolicznościach geopolitycznych i została napisana dobrze. Jest dyskretne nawiązanie do przygód wcześniejszych, jest całkiem fajnie stopniowane napięcie i powiem, że według mnie Nienacki by się nie powstydził takiego dzieła. U mnie wzrosła chęć przeczytania kolejnych tomów i póki co zabiorę się za czytanie wersji ,,elektronicznych" przygód które zawdzięczam jednemu z kolegów, ale docelowo jako że lubię czytać wersje papierowe zacznę nabywać kolejne tomy.
Co więcej nigdy mi nie przyszło do głowy by odwiedzić Iławę, nawet po lekturze ,,Nowych przygód pana samochodzika" Nienackiego a teraz po lekturze ,,skarbów iławskiego ratusza" chyba uwzględnię Iławę w planach wakacyjnych :-) Polecam lekturę !!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 23 kwietnia 2013, 14:53 
Generał Brygady
Generał Brygady

PREM zapomniał dodać, że w książce jest trochę tematów poszukiwawczych z wykrywaczami metali w tle!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 9 stycznia 2014, 15:03 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Pozwolę się wypowiedzieć w tym wątku , ponieważ czytałem "samochodziki" Nienackiego jak i jego następców. Moim zdaniem najlepsze "nowe" samochodziki wychodzą spod pióra Sebastiana Miernickiego i Tomasza Olszakowskiego, troszkę słabiej to wygląda z Jerzym Szumskim natomiast wg mnie totalna porażka to "samochodziki" spod pióra Arkadiusza Niemirskiego.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 10 stycznia 2014, 08:55 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Tomasz Olszakowski to pseudonim literacki Andrzeja Pilipiuka - twórcy postaci Jakuba Wędrowycza.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 2 października 2014, 19:48 
Pułkownik
Pułkownik

Tytuł najlepszej samochodzikowej książki 2013 roku otrzymała powieść Andrzeja Irskiego "Duchy piramidy w Rapie." Czytałem i polecam :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 2 października 2014, 20:22 
Generał Broni
Generał Broni

a sam autor to bardzo fajny i sympatyczny gość :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 3 lipca 2015, 21:34 
Pułkownik
Pułkownik

Kapituła konkursu na najlepszą samochodzikową książkę 2014 roku wybrała najlepszą powieść.
To "Skrzynie Sturmbannführera" autorstwa Luizy Frosz.

Tradycyjnie – czytałem i polecam :)

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]