Teraz jest sobota, 31 stycznia 2026, 20:14

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 53 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Co po Fisher f2
PostNapisane: sobota, 4 października 2014, 11:05 
Pułkownik
Pułkownik

Smalec napisał(a):
na czym polega te strojenie do gruntu i co ono właściwie daje.

Tak poglądowo to jakbyś na letnich oponach śmigał w zimę :lol: ,wykrywacz po strojeniu wie jaki jest grunt i znajduje 0,wszystko powyżej VDI+1 jest akceptowalne a korzystając przy tym z wiodącego jesteś w stanie jechać na max. osiągach danego zestawu,jeżeli wykrywacz nie jest dostrojony do gruntu to wiele mini fantów po prostu może nie zauważyć bo wykrywacz nie jest się sam w stanie odnieść do minerlizacji gleby(chyba że strojenie masz w auto) ;),wiodący przy dobrym strojeniu potrafi wyłapać najdrobniejsze zmiany w audio,wystarczy się osłuchać a efekty przyjdą same :1
Ps,wszystkie wykrywacze bez groud balance mają dość wysoko fabrycznie ustawioną skalę od której zaczyna się prawidłowa dyskryminacja,od ilu to wie tylko producent,wszystko to producent wykastrował dla uspokojenia sprzętu znajdzie się poza zasięgiem wykrywalności( nie w all metal),reasumując<brak balansu<kastrat :ups:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 4 października 2014, 13:32 
Podporucznik
Podporucznik

Dokładnie!!!
Dlatego też bardziej od Ciboli poleciłbym Vaquero! :1
Chyba że kupisz Cibolę z "dorobionym" strojeniem do gruntu lub zlecisz taką przeróbkę.
Osobiście "ODKASTROWAŁEM" swego czasu kikanaście "cebulek" i wiem jakiego "kopa" dostają po tym zabiegu! :1
To jak byś porównał możliwości ogiera do wałacha :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 4 października 2014, 15:13 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Vaquero kupie za 1000-1100zł?? bo f5 raczej się uda. Teraz na tablicy jest tesoro golden u max z cewką sef 10 12 cala wraz z osłona na cekkę oraz elektronikę za 1250zł co o nim sądzicie??

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 4 października 2014, 17:19 
Pułkownik
Pułkownik

Najpierw to musisz przemyśleć jedną podstawową sprawę,czy jesteś dobrym osłuchowcem?na przykładzie swojego R.I.P Vaqero wiem że trafiają się ludzie którzy nie potrfią wyłapać tych niuansów w audio(brak multitone),ja nie widzę problemu mimo że niby jeden ton to rwany sygnał itp. wyłapuje,ale znam takich co już nie za bardzo (ubytki w słuchu?) i niestety tacy żelastwo kopią aż miło :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 4 października 2014, 18:13 
Podporucznik
Podporucznik

Vaquero za 1100zł raczej nie kupisz, ale Cibolę jak najbardziej!
Pochodzisz trochę, osłuchasz się i jak się spodoba to zawsze można "odkastrować" i będzie co najmniej Vaquero :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 4 października 2014, 19:28 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Słuch mam dobry w swoim f2 potrafię rozpoznać czy przedmiot leży pod cewka czy głębiej mimo ze ton zmienia się minimalnie

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 4 października 2014, 21:06 
Kapitan
Kapitan

Ja kilka lat temu też używałem F2 - mile go wspominam.
Zanim kupiłem nowy wykrywacz, kilka tygodni drążyłem temat. Oczekiwałem prostoty i uniwersalności Fishera F2. W końcu zdecydowałem się na EuroTek`a Pro 11DD. Początkowo wykrywacz nieco mnie irytował, lecz w końcu po obsłuchaniu stwierdziłem, że w tym niepozornym sprzęcie jest duży potencjał. Szybkie działanie, świetna dyskryminacja, przyzwoita identyfikacja. Na totalnie zaśmieconej plaży, potrafi zidentyfikować jednogroszówkę która dosłownie leży obok kapsla (kilka razy po zakupie wybrałem się na plażę nad jezioro Pławniowice - totalne złomowisko - kapsle, zrywki z piwa, wszechobecna folia - nikt nigdy tej plaży nie czyścił - 30 minut i kilkanaście monet...). Super wskaźnik IRON, który informuje że przy wysokich wskazaniach mamy żelazo, bądź metal jest mocno skorodowany. Z każdym kolejnym wypadem coraz bardziej doceniam ten sprzęt. Wizualnie wygląda równie banalnie jak F2 - jednak pozory czasami mylą.
Moim skromnym zdaniem można zastanowić się nad EuroTek`iem jako alternatywa dla F2 - no i mieści się w zakładanym budżecie, o 5-ciu latach gwarancji nie wspominając :-) Przesiadka z F2 na ET Pro 11DD jest bezbolesna. Bardzo ciekawa opcja to regulacja głośności - a tak naprawdę nie o głośność w tym chodzi - ale o tym w innym może już wątku...
Polecam ten filmik - to on mnie przekonał do tej piszczałki :-)
https://www.youtube.com/watch?v=-NAil0k_iwI

Ostatnio edytowano sobota, 4 października 2014, 21:21 przez benekpe, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 4 października 2014, 21:17 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Mi nie zależy zbytnio na gwarancji ważny jest zasięg w tym przypadku ma być większy od f2 :) w tym przedziale cenowym to z zasięgiem na pierwszym miejscu stoi cibola więc na nią zamierzam polować. Co do EuroTeka to nie zastanawiałem się bo to prawie tak jak bym dokupił do f2 cewkę.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 4 października 2014, 21:22 
Kapitan
Kapitan

I tu się mylisz kolego - ale wybór należy oczywiście do Ciebie :-)
Oglądnij uważnie ten film:
https://www.youtube.com/watch?v=-NAil0k_iwI
Dla zobrazowania - ta sama plaża w Pławniowicach - wielokrotnie przetrzepana Fisherem F2 - owszem znajdowałem monety - wiadomo - Fisher stabilnie wskazuje metale - czasami nawet za stabilnie... O ile F2 od czasu do czasu zapiszczał na plaży, to jak pierwszy raz wszedłem na nią z ET to zdębiałem - bez dyskryminacji piszczałka non stop piszczała! Ręce mi opadały. W końcu po przemyśleniach doszedłem do wniosku, że ET prawidłowo reaguje na wszechobecne śmietnisko! Folia przy folii, kapsel na kapslu, zrywka na zrywce, między nimi polmosy i pozostałe ciulstwa! Sztuką jest w tych śmieciach wyłapać te właściwe sygnały, a ET po dłuższym obsłuchaniu robi to rewelacyjnie - przynajmniej w moim odczuciu. Dla mnie te "magiczne głębokości" piszczałek są sprawą drugorzędną. Poważnie też brałem pod uwagę Solfernusa, jednak sentyment fo F2 wziął górę. Ja nie miałem jakiegoś limitu - mogłem sobie pozwolić na wydatek nawet powyżej 2tys. zł - jednak do sprawy podszedłem zdroworozsądkowo - stwierdziłem, że ET spełni moje oczekiwania - czas pokazał że się nie myliłem. Tobie też życzę udanego wyboru i zadowolenia ze sprzętu - nie ulegaj presji środowiska i chwilowym modom.
Tyle w temacie.

Ostatnio edytowano sobota, 4 października 2014, 21:50 przez benekpe, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 4 października 2014, 21:47 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

No muszę powiedzieć ze jestem pod wrażeniem, ale ja nie chodzę po plażach i na polach nie mam za wiele złomu. A co do tego wykrywacza to ma taką samą cewkę jak f4 który dodatkowo posiada strojenie do gruntu i parę innych bajerów.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 4 października 2014, 21:52 
Kapitan
Kapitan

Dlatego mamy to szczęście, ze rynek obfituje w różnorodność wykrywaczy. Każdy bardziej lub mniej świadomie dokonuje jakiś wyborów. Oby Twój wybór był strzałem w 10-tkę - tego Ci życzę. Każdemu wedle jego potrzeb. Ja opisałem mój przypadek i moje wrażenia ze zmiany wykrywki.
Nie oszukujmy się - za nowatorskie zaawansowane rozwiązania trzeba słono płacić - dla mnie stosunek jakości/możliwości do ceny przemawiał za ET. Każdy ma inne oczekiwania, więc zapewne innymi kryteriami będzie się kierował przy doborze sprzętu.
Nie mniej jednak ET zasługuje na uwagę jako wykrywacz kosztujący niewiele ponad 1tys zł - a w tym przedziale cenowym sensownego wyboru nie ma...niestety.
Zapomniałem napisać o tym co mi się ostatnio trafiło... Kępa drzew - do której prowadzi szeroka droga porośnięta z obu stron starymi drzewami... W krzakach resztki murów z ciekawymi zdobieniami, piwnica, gruzowisko. Wszędzie walają się butelki, okoliczna ludność urządziła sobie z tego miejsca wysypisko śmieci... Wykrywka piszczy jak najęta - sygnał na sygnale... Kolega uzbrojony w smętka poddał się po 5-ciu minutach. Ja po kilku kwadransach wyszedłem z kilkoma ciekawymi krążkami - jak widać nigdy nie wiemy kiedy trafimy na śmieci. Nasze pola i lasy obfitują w takie miejsca - niestety...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 4 października 2014, 23:05 
Generał Brygady
Generał Brygady

Ja tez mialem F2 i stwierdziłem, ze jesli zmieniać wykrywacz to na cos o polkę wyżej. Wybór padł na Teresę i jestem bardzo zadowolony. Co do zasięgu cebuli to mialem konfrontacje z tym wykrywaczem na polu. Teresa namierzyla dość wysoki sygnał ale kopalem kopalem i nic Nie bylo. Poprosiłem kolege z cebula aby zobaczył jak zareaguje jego wykrywacz na ten obiekt. Nie wydobyl żadnego dźwięku po prostu go nie widział. Byl w lekkim szoku. Dostrajał i kombinował bez skutku. Teresa dawała powtarzalny, wyraźny sygnał a cebula byla slepa. Takze moim zdaniem za gleboka to ona nie jest. Pozdro

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 5 października 2014, 14:54 
Podporucznik
Podporucznik

Niby co miał dostrajać w "wykastrowanej" Ciboli??? :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 5 października 2014, 16:53 
Generał Brygady
Generał Brygady

kajtencjusz napisał(a):
Niby co miał dostrajać w "wykastrowanej" Ciboli??? :lol:

Wiesz jak wygląda ten wykrywacz?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 5 października 2014, 20:45 
Podporucznik
Podporucznik

Przeczytaj kilka postów wstecz a dowiesz się czy znam cibolę :)
Wiele Ciboli modyfikowałem, a także naprawiałem więc wydaje mi się że znam dobrze ten wykrywacz, dlatego zapytałem co można dostrajać w Ciboli bez GB czyli "wykastrowanej" jak to nazwał we wcześniejszych postach Pułkownik L :)
Max. osiągi uzyskuje się na jak najniższej dyskryminacji i w tzw. "super-strojeniu" - czyli threshold na max. i czułość ile się da i niczego więcej tam nie ma, stąd moje pytanie? :)
A na dowód że wiem o czym mówię kilka fotek jednej z moich modyfikacji :lol:

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 53 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]