Teraz jest sobota, 8 sierpnia 2026, 07:11

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Yeti
PostNapisane: sobota, 21 maja 2005, 22:07 
Generał Broni
Generał Broni

Triasowy pierwowzór Yeti

Najzabawniejsze, że znalazłem dwa bardzo podobne odciski, nieprawdopodobny przypadek sedymentologiczny albo jak w tytule, poza tym trafiły się kolejne kręgi i jakieś kostki podobne do żeber (jak oczyszczę wrzucę do główkowania) i sporo małży a jak Wam idzie zbieranko?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 22 maja 2005, 00:24 
Podpułkownik
Podpułkownik

Zdecydowanie Yeti, no ja tylko trafiłem jajo dinozaura, sadząc po wielkości, oko pewnie tez dinozaur i głowę psa - skrzemianiała, pewnie jakiś praprzodek :jump . A żwirownie nadal sypią, co ciekawe ostatnio sporo łodzików. Jeden zaskoczył mnie swą wielkością ( 60 mm śred.), Po za tym koralowce i jeszcze raz koralowce. Zwróciłem uwagę na tajemnicze kuleczki, śred. 15 mm i dość spora łezka. Jutro wrzucę jakieś foty.
Zastanawia mnie Twoje znalizko, te kręgi i kostki. To z tego samego miejsca? Gratuluję :1 I małże, szkoda, że też u mnie się nie trafiają :). Koniecznie wklej foty tych kości, interesuje mnie to. Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 22 maja 2005, 11:42 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Bez wątpienia Yeti! Zwykle jestem sceptyczny, ale ten odcisk mnie w pełni przekonuje! :) Również czekam na fotki tych kości ("u mnie tego nie ma" a szkoda). Rafislawo pokaż koniecznie te łodziki ! Akurat 2 godziny temu wróciłem z małego rekonesansu. To co zwykle belemnity, belemnity no i ...belemnity. A tak poważnie 3 kwadranse wpatrywania się w ziemię przyniosły plon w postaci ok. 5 belemnitów, Rugoza, ciekawego ułamka małża i 2 równie ciekawych gąbek. Jeszcze nie rozpakowałem piszę z pamięci. Postaram się wrzucić dziś fotki - do konsultacji. Pozdr.

Intryguje mnie ułamek tego małza (nie wiem, czy to jakiś niemalże współczesny gatunek z neogenu (w okolicy poniewierają się ślimaczki, o których pisałem wcześniej, czy tez coś starszego). Pozdr.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 22 maja 2005, 15:28 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Małż.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 22 maja 2005, 16:45 
Podpułkownik
Podpułkownik

Majorian, fragment małża przypomina mi współczesną skójkę. Mógłbym porównać ją do Pholadomya, znanej od triasu, dzis przedstawiciele tego rodzaju żyją w Atlantyku i Ocenie Spokojnym. Pasowałaby też Pleuromya - od triasu do dolnej kredy. Ładnie zachowała sie wewnętrzna warstwa perłowa.
Natomiast skamielina z poprzecznym odrostem, hmm mam coś podobnego.
Pod dużym powiększeniem wyglądało mi na mszywioła, Przyrównywałem do gałązkowych mszywiołów, jakie mi wyskoczyły masowo w jednej próbie, wyglada to podobnie.
http://www.paleoportal.org/fossil_galle ... mblage_id=
może być coś podobnego
To tak na szybcika, jestem na dużurze.
Wrzucę tylko jeszcze te moje atrakcje :):)
!1. Ta "głowa psa" , 150/100 mm - ciekawa konkrecja krzemienna :)
2. Też konkrecja - "jajo dino", pytanie wygląda mi na syderytową, warto zaglądać do środka??
3. No i te "oko dino", ciekawa soczewa , śred. 120 mm :)
Majorian, łodziki wrzucę póżniej, chce je sfotografować zbiorczo, dziś już nie mam czasu.
Pozdrawiam

Ostatnio edytowano poniedziałek, 23 maja 2005, 19:09 przez Rafi Sława, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 22 maja 2005, 21:08 
Moderator
Moderator

jak bym na to nie patrzyl to to jajo nie przypomina mi sferosyderytu :) nie warto lupac ladnie wyglonda takie jak jest

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 22 maja 2005, 21:13 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Ładne krzemienie. Dzięki za pomysły. Również pasuje mi chyba właśnie do skójki. Z tym że ten okaz musi mieć z kilka tysięcy lat. Znalazłem również ładnego Halysitesa. Później na spokojnie wyczyściłem okazy i obejrzałem pod lupą. Okazało się (?), że to nie gąbka a kość (element miednicy lub coś w tym stylu). Wewnątrz jest sporo czarnej gleby. Okaz nie pochodzi z warstw żwiru lecz z warstwy gleby jaka utworzyła sie powyżej. Problem jest takiej natury, że nie znam wieku. Czy ma to 100, 1000 czy 100.000 lat. Nie cierpię takich sytuacji :evil: Jutro zamieszczę fotki miejsca z którego pochodzi ta zagwozdka (tak się składa, że pstryknąłem wówczas fotkę). Pozdr.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 22 maja 2005, 21:52 
Podpułkownik
Podpułkownik

No teraz jak powiedziałeś o miednicy to dostrzegam szew miedniczny, wygląda chyba dość młodo. Miałem podobny dylemat, znalazłem na żwirowni główkę kości udowej, niezłych rozmiarów :). W pierwszej chwili na myśl przyszedł mi tur. Pomimo tego, że jest dość lekka proces fosylizacji rozpoczął swoje dzieło. Kość straciła sprężystość i stała sie łupliwa. Zastanowiło mnie tylko, że pory nie były jeszcze zmineralizowane. Zapewne zsuneła się z wartwy kulturowej i pochodzi od naszej współczesnej krówki. Problem w tym, że przy rozbieżności czasowej rzędu kilkaset czy kilka tys. lat to chyba trudno wizualnie ocenić. Dobrze by było gdybyś mógł wstawić fotę okazu po czyszczeniu. Pozdr.

Ostatnio edytowano poniedziałek, 23 maja 2005, 21:29 przez Rafi Sława, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 23 maja 2005, 13:18 
Generał Broni
Generał Broni

cyt; ,,jak bym na to nie patrzyl to to jajo nie przypomina mi sferosyderytu nie warto lupac ladnie wygląda takie jak jest,,
- podzielam zdanie kennego syderyt to nie jest, łupać nie warto, ale z ciekawości ciachnąłbym to na pile na pół, zawsze można skleić.
Tak na marginesie chyba trzeba otworzyć nowy dział DZIWÓW NATURY, niezły pies, he he.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 23 maja 2005, 20:38 
Podpułkownik
Podpułkownik

Witam, nowy dział dziwy natury :). Pomyślałem o czym innym w tym momencie Skarbniku. Wszystko zależy od Kennego :), ale byłbym za stworzeniem galerii poglądowej ze zdjęciami i opisem skamielin wg. określonego wspólnie kryterium. Zagląda tu wielu forumowiczów, nic nie piszą, ale wydaje mi się, że mogłoby to słuzyć popularyzacji paleontologii i być jakąś wykładnią przy oznaczaniu swoich trofeów. Kwestia tylko czy są możliwości techniczne ??
Tu musiałby zadecydować Kenny :)
Powracając do tajemniczego "jaja dino" no to samo zaprezentowało swój środek :) "po prostu" piszemy oddzielnie - błąd ortograficzny!!! skaturlało sie ze stołu, na których je fotografowałem i na betonie znalazłem dwie części , hehehe. Już jest sklejone, ale sfotografowałem środek niedługo wrzuce fotę, może podpowiecie mi z czego powstało.
Pozdrawiam. Ps. Skarbniku czekam na foty kostek :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 23 maja 2005, 23:19 
Moderator
Moderator

co do tej galeri to mozliwosci techniczne na forum nie pozwalaja za szczegolnie ale jak nazbieracie spora galerie poglondowych fotek to mozna Robiego poprosic o stworzenie owej galeri w dziale poszukiwaczy Galerie ale z tym wnioskiem musicie udac sie do Robiego moja wladza az tak daleko nie siega :D i mam nadzieje ze nie bedzie

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 26 maja 2005, 09:06 
Generał Broni
Generał Broni

Natomiast ja mam propozycje przesyłajcie zdjęcia dziwów (w dużej rozdzielczości oczywiście) na adres: skarbnikpl@o2, z podpisem właściciela, jeśli jego taka wola a ja zrobię galerię, Kenny natomiast ty byś tylko link wyłuszczył.

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]