Teraz jest piątek, 10 października 2025, 11:33

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2669 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36 ... 178  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: XP Deus - ustawienia
PostNapisane: środa, 8 października 2014, 22:30 
Podporucznik
Podporucznik

All metal rozumiem że chodzi ci o tryb statyczny? Jeżeli jest to jakaś przeróbka trybu dynamicznego to napisz coś o ustawieniach i jaki program modyfikowałeś. Zastanawia mnie tylko kto by biegał na all metal statycznym po lesie ale nie neguje tego bo tak jeszcze nie chodziłem i nie testowałem. A tak po za tym warto wiedzieć że argo można pokonać :D.
ps. Obecnie chodzę na modyfikowanym GMP z dysk 1 lub 0, reaktywacją na 1 i drugim dźwiękiem do 6 (tak jak pisałeś kiedyś) a częstotliwością 12 lub rzadziej 18 i mi pasuje na czyste miejscówki na zaśmiecone przełączam się na GMP z reaktywacją na 2 i 2 tonem do 23 a dyskryminacją na 4.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 9 października 2014, 06:27 
Pułkownik
Pułkownik

All metal czyli dyskryminacja =0 ale użyłem notch żeby nieco ograniczyć sygnały od żelaza

grunt = 86
czułość = 99
tx = 3
częstotliwość = 8
poziom żelaza = 0
reaktywność = 0
wyciszacz = -1
sygnał akustyczny = 5
notch = 0-6

Nie wiem jak na pojedyncze drobne srebro spisze się taki program bo testów nie robiłem, szukałem wyłącznie ustawienia na sakiewkę/depozyt monet

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 9 października 2014, 07:28 
Podporucznik
Podporucznik

Jak by ktoś robił jeszcze testy jakieś to prosił bym o spróbowanie jak wpływa na zasięg mocne zaniżenie gruntu np do 70pare i wycięcie hałasu notchem gruntowym. Będę miał kiedyś chwilkę to sam się pobawię ale kilka testów to nie 1 a po za tym bardzo mało się pisze na temat tej funkcji a teoretycznie może zwiększać zasięg.

ps. Jaki program modyfikowałeś GMP czy Relikt?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 9 października 2014, 07:59 
Pułkownik
Pułkownik

tui napisał(a):
ps. Jaki program modyfikowałeś GMP czy Relikt?

To nie ma znaczenia jaki program był modyfikowany bo liczą się końcowe ustawienia.

Ja na cewce 11" okrągłej nie potrafię aż tak nisko obniżyć gruntu jak niektórzy polecają, tak aby dało się jeszcze szukać komfortowo

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 10 października 2014, 08:05 
Kapitan
Kapitan

Xth napisał(a):
Na początek bardzo dziękuję wszystkim za zainteresowanie.
Postaram się podjechać gdzieś i nagrać filmik (to będzie nowość).
Zgodnie z radą Kolegi tui zdjąłem osłonę cewki. Tam znajduję się jak by łączenie tego szarego wypełnienia (nie mam pojęcia jak to nazwać) i w jego okolicy na długości około 5cm znajdowały się kropelki wody (mniej więcej w miejscu widocznym na zdjęciu).

Ps. Cewka 11"

[ img ]

Właśnie dostałem cewkę do ręki.
to nie jest pekniecie.
to jest "niteczka" czarnego kleju którym się zabezpiecza akumulatorek.
po konsultacji z producentem: podczac wklejania akumulatora robią to z tuby/pistoletu i podonie jak w "glutownicy" na klej termiczny , ciągną się nitki kleju, to jest właśnie taka nitka.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 10 października 2014, 13:44 
Generał Broni
Generał Broni

Ostrzeżenia: 1
Serwus! Podczepię sie pod temat - czy możecie mi powiedzieć, jakie są w praktyce różnice pomiędzy sondami 22 a 28 cm? Ta większa nie jest mniej stabilna?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 10 października 2014, 16:21 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Na mojej cewce od spodu nie ma żadnego śladu łączenia czy kleju.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 10 października 2014, 16:26 
Kapitan
Kapitan

to nie jest ślad łączenia,
to jest "nitka" kleju jaka "kapnęła" przy wklejaniu akumulatora.

można ją zedrzeć/zeszlifować i pod nią jest jednolity szary wypełniacz jak w koło całej cewki.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 12 października 2014, 13:28 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Lokalizacja: Garrett 250 > Minelab Safari > Whites V3i > Deus XP
Jakie są różnice między standardową cewką a tą największa z możliwych do Deusa? Ile zysku jest na standardowe monety wielkości "1 kopiejki"? Wiem, że największy zysk jest dla największych obiektów, a najmniejszy na malutkie typu boratynka.

Tak więc, ile to średnio będzie cm więcej?

Oraz pytanie odnośnie Notch Ground

[ img ]

Jeśli odłożę wykrywkę na ziemię, cewka jest skierowana pod kątem ~70* do ziemi. Przez to dochodzi do rozkalibrowania ustawień gruntu przy włączonej opcji śledzenia gruntu.
W ten sposób, ustawienie gruntu często przeskakuje mi na wartości 65-75, przez co słychać sygnały od gruntu. Dopiero po parunastu sekundach śledzenie naprowadza ponownie na poprawną wartość w okolicach 80-85.

Czy Notch Ground może w tym pomóc, tj ustawiając z jakiego przedziału wartość ustawienia gruntu ma być pobierana np.: (75-90) czy w tym celu stosuje się tylko ręczne strojenie do gruntu?

Zaznaczam, że nie spoglądam na panel, chodzę na słuch, więc sprawdzanie odchylenia między ręcznym strojeniem a obecnym wskazaniem gruntu chyba nie wchodzi w grę?

A jeśli Notch Ground nie przyda się w tym przypadku, to do czego jest?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 12 października 2014, 18:31 
Sierżant
Sierżant

jwaldek napisał(a):
- najlepiej wypadł tryb All metal i testując różne częstotliwości to dla 8khz przy All metal udało mi się uzyskać najpewniejszy głęboki sygnał, czyli ponad pół metra zasięgu.

A jak wypadło na 4 khz?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 20 października 2014, 08:24 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Powiedzcie mi koledzy czy to normalne jest, że przy nastawie Full Tone i dyskryminacji powiedzmy 5 lub 10 kiedy chcę pogłośnić dźwięki żelaza (nawet przy nastawie 5) to żelazo nadal nie jest sygnalizowane tylko dyskryminowane/wyciszone - dźwięku od żelaza brak... natomiast w innych nastawach np. 4 czy 5 tone i dyskryminacji 5 lub 10 mogę spokojnie wyciszać i podgłaszać dźwięki od żelaza (wychodzi na to, że funkcja dźwięku od żelaza działa na blok dźwięku pierwszego powiedzmy 0-5 lub 0-10 @200hz), ale co z multi tone? W instrukcji nic na ten temat nie pisze, że głośność żelaza w full tone nie działa. Proszę o sugestie.

Jeszcze mnie interesuje, żeby mi ktoś opisał jak działa funkcja audio respone>przesterowanie. Jaki efekt uzyskuje się podczas zmiany tych parametrów i kiedy się je stosuje i ogólnie jaki efekt można zauważyć po ich zmianie. Audio respone i jej funkcja wewnętrzna expert: przesterowanie (overload)

Ostatnio edytowano poniedziałek, 20 października 2014, 08:32 przez Dropek, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 20 października 2014, 08:29 
Pułkownik
Pułkownik

tom_23 napisał(a):
jwaldek napisał(a):
- najlepiej wypadł tryb All metal i testując różne częstotliwości to dla 8khz przy All metal udało mi się uzyskać najpewniejszy głęboki sygnał, czyli ponad pół metra zasięgu.

A jak wypadło na 4 khz?

według mnie sygnał był mniej pewny niż na 8khz. być może 4khz lepiej by się sprawdziło na jakiś cały gar a nie skromną garstkę srebra

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 20 października 2014, 14:26 
Podporucznik
Podporucznik

Audio response czy jak tam się to zwie zmienia tylko dźwięk przesterowania. Zauważyłem (piszę z pamięci) że na najniższym ustawieniu dźwięk przesterowania najrzadziej się włącza na środkowym ustawieniu (standardowym) dźwięk potrafi się rozmywać nawet na płytko leżącego polmosa (co wg mnie jest przesadą przy tak małym obiekcie).
Na full tonie nie chodzę ale wyciszenie dźwięku żelaza działa na T1 dyskryminacji. Czyli jak byś dał normalnie (nie full ton) dyskryminację na 5 i dźwięk żelaza na 0 lub 1 to wycięło by ci zakres od 0 do 5 tak jak jest T1 dyskryminacji. Przy full tone masz przypisane do każdego zakresu inny dźwięk i bardzo możliwe że ta funkcja nie działa w tej nastawie dźwięków bo ona ma wycinać lub pogłaśniać pierwszy ton dźwięku a w full tone tych dźwięków w zakresie od 0 do 5 może być np 5 (tego nie wiem ale tak przypuszczam).

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 20 października 2014, 18:11 
Sierżant
Sierżant

Dropek napisał(a):
Powiedzcie mi koledzy czy to normalne jest, że przy nastawie Full Tone i dyskryminacji powiedzmy 5 lub 10 kiedy chcę pogłośnić dźwięki żelaza (nawet przy nastawie 5) to żelazo nadal nie jest sygnalizowane tylko dyskryminowane/wyciszone - dźwięku od żelaza brak... natomiast w innych nastawach np. 4 czy 5 tone i dyskryminacji 5 lub 10 mogę spokojnie wyciszać i podgłaszać dźwięki od żelaza (wychodzi na to, że funkcja dźwięku od żelaza działa na blok dźwięku pierwszego powiedzmy 0-5 lub 0-10 @200hz), ale co z multi tone? W instrukcji nic na ten temat nie pisze, że głośność żelaza w full tone nie działa. Proszę o sugestie.

W trybie Full Tones jeśli chcesz słyszeć żelazo, ustawiasz disc na 0; inaczej je zdyskryminujesz całkowicie i iron volume chyba faktycznie wtedy nie działa (trudno jest mi to stwierdzić jednoznacznie bo mam wersje lite bez panela i nie mogę tego ustawić ).

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 20 października 2014, 21:46 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Witam.
Dziękuje za odpowiedzi.
Panowie był bym bardzo wdzięczny za zweryfikowanie mi tego czy w full tone działa opcja głośności żelaza kiedy dyskryminacja ustawiona jest powiedzmy na 5 lub 10 czy w tej sytuacji da się podkręcić głośność żelaza.

..a co do dźwięku przesterowania to jak on u Was brzmi? Bo u mnie ja go chyba nie mam tj. tylko mocny dźwięk z danego zakresu tonu do przedmiotu który nieregularnie cichnie do zera z powodu rzeczywiście przesterowania. Nie powinien być przypadkiem jakiś zupełnie inny różny niż standardowy dźwięk który jednoznacznie informował by o przesterowaniu? Jak np w minelabach?

Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2669 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36 ... 178  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]