Teraz jest sobota, 11 października 2025, 00:37

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2669 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43 ... 178  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: XP Deus - ustawienia
PostNapisane: piątek, 7 listopada 2014, 12:28 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Czuję, że będzie masowe prucie cewek i wymiana elektroniki :P dla tych którzy się z tym zgłoszą. Przeprogramowanie z poziomu użytkowania raczej na pewno nie poprawi tego błędu - no chyba, że kosztem zasięgów i czułości na drobnicę ;)
No chyba, że XP oleje sprawę starych Deus'ów i wypuści nową poprawioną serię ;)

No i z pewnością pojawi się dużo okazji na znanym portalu..

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 7 listopada 2014, 12:38 
Generał Brygady
Generał Brygady

na jakich ustawieniach nie widzicie tego słupka miedzianych monet?
Jak wysoki musi być ten słupek?
Jeśli nagracie filmik, ja bardzo chętnie napiszę do XP.

Pozdrawiam
M.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 7 listopada 2014, 13:36 
Generał Broni
Generał Broni

Ostrzeżenia: 1
ja robiłem test, gdzie ustawiłem kilka monet

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 7 listopada 2014, 15:07 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

U mnie jedynie na programie Gold Field widzi słupek miedzianych monet ( kopiejki carskie )

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 7 listopada 2014, 16:14 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Bawiłem się dziś trochę ustawieniami i udało mi się uzyskać widoczność monety niklowej a dokładnie złotówki 1929 roku. Ustawiając dyskryminację na zero oraz reaktywność na jeden lub dwa eliminuje się martwe pole w którym wykrywacz nie dawał dźwięku. Przestawiałem też dziwięk przesterowania zauważyłem że ustawiając dźwięk przesterowania na dwa sygnał jest jeszcze wyraźniejszy. To by potwierdzało moją teorie że błąd jest w sofcie. Jak ma ktoś możliwość zrobienia podobnego testu jak ja to prosił bym o spostrzeżenia czy wyniki są podobne.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 7 listopada 2014, 16:20 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Myślę że bawiąc się ustawieniami uda się też wyeliminować martwe pole widzenia dużych przedmiotów aluminiowych i słupka monet miedzianych.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 7 listopada 2014, 18:00 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Użyjcie niższej częstotliwości kilka kHz i napiszcie czy coś się poprawiło w zakresie wykrywania dużego koloru tj. Jego poprawej identyfikacji bo zapewne o to chodzi najprawdopodobniej.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 7 listopada 2014, 18:31 
Podporucznik
Podporucznik

Ja znalazłem pare złotówek z 1929 nie miałem problemu z namierzeniem itd, tyle ze biegam ze starszym softem 2.0 może w nowszym sa problemy!pozdrawiam Marek

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 7 listopada 2014, 19:05 
Generał Broni
Generał Broni

Nowsza wersja tez nie ma z tym problemu.
Ja trafiłem już 3 sztuki z 1929 r.
Może wasz problem polega na tym, że nie kopiecie łamanych sygnałów.
Czasem cienkie sreberka dają łamany sygnał + 40 i -10 na przemian.
Z tego co zauważyłem nie wszyscy kopią takie sygnały.
Ja kopie wszystko co nie daje jednoznacznego sygnału na metal,czasem się opłaca :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 7 listopada 2014, 19:35 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Dobrze piszesz marczello ja też kopię wszystko co chociaż odrobinę przebija na kolor. Czasem głęboko zalegający na granicy zasięgu kolor lubi przebijać właśnie na stal dlatego żeby nie omijać fantów kopię właśnie takie sygnały. Druga sprawa zbyt duża ingerencja w ustawienia może też powodować dziwne zachowania nie tylko deusa. Żeby cokolwiek zmieniać przestawiać trzeba mieć choć odrobinę wiedzy na temat detektorów. Zauważyłem że stało się normą ktoś kupuje sobie detektor bez względu na markę i zanim zacznie zapoznawanie się z instrukcją już próbuje wyciskać soki z wykrywacza nie mając pojęcia co do czego służy w ustawieniach. Dostaje wiele pytań od nowych członków klubu Ps dotyczących ustawień stąd moje spostrzeżenia

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 7 listopada 2014, 20:55 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Mały eksperyment kwestii wykrywania grubego koloru przez wykrywacze jednoczęstotliwościowe i wieloczęstotliwościowe oraz wpływ częstotliwości na poprawność identyfikacji. Może będzie to dla Was właścicieli Deusów nawet dobra wiadomość.

Test powietrzny, moneta XXX lat PRL (grube srebro)

White's 5900 Di pro SL (częstotliwość około 6,5 kHz):

1 moneta położona na płasko - detekcja prawidłowa, ID wysokie około +90;
6 monet na płasko położonych jedna na drugiej (stos), przemiatamy sondą nad stosem - detekcja z nieprawidłową identyfikacją, detektor wykrywa ten stos jako żelazo. Obniżenie progu dyskryminacji do zera powoduje powstanie dźwięku w trybie dynamicznym, ale operator myśli, że ma żelazo pod cewką :D ;

Spectra V3i:

Tryb 3f (trzy częstotliwości jednocześnie - 2,5; 7,5 i 22,5 kHz)

6 monet na płasko położonych jedna na drugiej (stos), przemiatamy sondą nad stosem - detekcja prawidłowa z identyfikacją, detektor wykrywa ten stos jako kolor o wysokim numerze ID ale widać, że częstotliwość 22,5 i 7,5 przekłamuje na kolor;

Tryb 1f (22,5 kHz):
6 monet na płasko położonych jedna na drugiej (stos), przemiatamy sondą nad stosem - detekcja z nieprawidłową identyfikacją, detektor wykrywa ten stos ale ID balansuje w zakresie +95 i około -95 i niżej. Operator który zdyskryminował +95 jeśli nie popatrzy na wyświetlacz pomyśli, że ma żelazo pod cewką :D;

Tryb 1f (7,5 kHz):
6 monet na płasko położonych jedna na drugiej (stos), przemiatamy sondą nad stosem - detekcja z nieprawidłową identyfikacją, detektor wykrywa ten stos ale ID balansuje w zakresie +95 i około -95 i niżej. Operator który zdyskryminował +95 jeśli nie popatrzy na wyświetlacz pomyśli, że ma żelazo pod cewką :D;

Tryb 1f (2,5 kHz):
6 monet na płasko położonych jedna na drugiej (stos), przemiatamy sondą nad stosem - detekcja z prawidłową identyfikacją, detektor wykrywa ten stos jako wysokoprzewodzący masywny przedmiot w zakresie ID około +90 i więcej. Tzw. zawijanie na stronę żelaza nie występuje.

To wszystko dla stojącego stosu monet. Dla stosu leżącego i w każdej innej pozycji ID zmienia się tak diametralnie, że szkoda o tym pisać. Generalnie cyrk.

Wnioski: Sztabka srebra leżąca w ziemi ma wielkie szanse aby w niej pozostać. Większość sprzętu jednoczęstotliwościowego wyłoży się na takim przedmiocie (im wyższa częstotliwość tym na porażkę większa szansa), chyba, że operator kopie wszystko. Taki przedmiot największą szansę ma wykryć i poprawnie zidentyfikować jedynie sprzęt pracujący albo na niskiej częstotliwości albo jednocześnie na kilku częstotliwościach pośród których jest jedna niska.

Generalnie sprzęt wieloczęstotliwościowy jak widać ma sens jak się chce załatwić teren za jednym przejazdem. Sprzęt jednoczęstotliwościowy ale dopracowany prawdopodobnie w pewnym węższym zakresie też da rade, ale to trzeba potwierdzić doświadczalnie. Generalnie jeśli miałbym wybrać sprzęt jednoczęstotliwościowy który ma ogarnąć w miarę wszystko, wybierałbym średnie częstotliwości w zakresie około 6 kHz. Niższa częstotliwość wykluczy drobne sreberka. Wysoka częstotliwość w zakresie kilkanaście kHz podbija czułość na drobne sreberka ale utrudnia prawidłową identyfikację w zakresie żelaza i masywnych dobrze przewodzących przedmiotów (np. sztaba srebra :D ). Coś za coś. Także specjalizowany sprzęt jednoczęstotliwościowy zapewne dokopie urządzeniu wieloczęstotliwościowemu w obszarach dla których został zaprojektowany.

Nie wieszałbym więc w tym zakresie psów na Deusie. Dobierając częstotliwość można poprawić właściwości detekcyjne w interesujących nas obszarach. Taka fizyka zjawiska.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 7 listopada 2014, 21:31 
Podporucznik
Podporucznik

Lechowiec rozumiem, że mówisz o sztabce leżącej płytko tuż przy powierzchni. Głąbiej wydaje mi się że powinien znaleźć. Dobijasz mnie swoimi spostrzeżeniami :x nie chcę zostawiać nikomu swojej sztabki :D .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 7 listopada 2014, 21:47 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Lechowiec napisał(a):
Spectra V3i:

Tryb 3f (trzy częstotliwości jednocześnie - 2,5; 7,5 i 22,5 kHz)

6 monet na płasko położonych jedna na drugiej (stos), przemiatamy sondą nad stosem - detekcja prawidłowa z identyfikacją, detektor wykrywa ten stos jako kolor o wysokim numerze ID ale widać, że częstotliwość 22,5 i 7,5 przekłamuje na kolor;

W związku z tym, że nie mogę posta edytować zgłaszam błąd. W miejscu gdzie pogrubiony i wyróżniony na czerwono tekst powinno być napisane : "przekłamuje na żelazo". Może moderator to poprawi.

Niestety odległość stosu monet od sondy nie za bardzo ma wpływ na prawidłowość identyfikacji, więc sztabka zalegająca głęboko też będzie sprawiała problemy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 7 listopada 2014, 21:59 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

tui napisał(a):
Lechowiec rozumiem, że mówisz o sztabce leżącej płytko tuż przy powierzchni. Głąbiej wydaje mi się że powinien znaleźć. Dobijasz mnie swoimi spostrzeżeniami :x nie chcę zostawiać nikomu swojej sztabki :D .

Kop prawie wszystko to na pewno nie zostawisz. Ja zrozumiałem to już bardzo dawno. Odkąd stosuję tą zasadę ilość wartościowych fantów prawie dwukrotnie wzrosła. Ta zasada tyczy się też drobnych przedmiotów ze złota. Które wykrywacz czasem identyfikuje jako stal.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 7 listopada 2014, 22:13 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Dobra widzę że temat na nowo się rozwinął... proponuję posprzątać ten temat który zresztą dotyczy ustawień Deusa przenosząc wszystkie posty dotyczące wykrywania większych mas jak i stosów monet do mojego tematu z niklową 50 groszówką. Bo mam zamiar wstawić kolejną ciekawostkę która może wywołać kolejną burzę mózgów ale niestety do tego tematu całkiem nie pasuje ;) ...Chodzi o inny sprzęt ;)
Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2669 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43 ... 178  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]