Teraz jest niedziela, 18 stycznia 2026, 11:50

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Lotnisko polowe
PostNapisane: poniedziałek, 23 maja 2005, 14:34 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Witam wszystkich!!!
Mam pytanie , czy opłaca się szukać na obszarze byłeo niemieckiego lotniska polowego???A jeśl tak , to czy można tam znalezć jakieś ciekawe fanty ,a nie tylko bombki wszelkiego rodzaju?Jeśli już ktoś z was kopał w takim miejscu , to napiszcie na co konkrewtniej zwrócić uwage podczas takich poszukiwań , no i oczywiście co znleżliście w takich miejscach.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 25 maja 2005, 16:16 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Cisza jak makiem zasiał, no co jest czyżby nikt z was nie kopał na takim miejscu???

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 25 maja 2005, 17:01 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=37504#37507

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Lotnisko polowe
PostNapisane: czwartek, 26 maja 2005, 19:41 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

"pol" napisał
Mam pytanie , czy opłaca się szukać na obszarze byłeo niemieckiego lotniska polowego???A jeśl tak , to czy można tam znalezć jakieś ciekawe fanty ,a nie tylko bombki wszelkiego rodzaju?Jeśli już ktoś z was kopał w takim miejscu , to napiszcie na co konkrewtniej zwrócić uwage podczas takich poszukiwań , no i oczywiście co znleżliście w takich miejscach.

Jeżeli zbierasz militaria to na pewno. Gdzie najlepiej ich szukać? Właśnie tam, gdzie znajdowały się obiekty wojskowe. Pytanie jeszcze czy znasz rozkład lotniska, bo bieganie po całym terenie bywa męczące. Jeżeli znasz rozkład należy rozpocząć od obiektów socjalnych, a później rozszerz teren poszukiwań. Połamania łopaty :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 26 maja 2005, 20:55 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Witam , no właśnie siwy sęk w tym , że nie znam rozkładu.Ale to nic zdam sie na los, zobaczymy co przyniesie.Udeżam na nie w sobote tak, że jak cos bedzie to napisze.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 27 maja 2005, 21:19 
Pytalski

Witam
Jeśli nie znasz rozkładu lotniska rozejrzyj się uważnie po terenie, generalnie zasada jest dość prosta. Lotnisko to nic innego jak płaski kawałek terenu, w pewnym oddaleniu od łąki, która była pasem startowym powinny być ślady po polowych warsztatach, jeśli w pobliżu jest las lub mniejsze zbiorowisko drzew, to części warsztatowej szukaj właśnie tam. Tyle mogę podpowiedzieć tak na szybko. Może zachowały się jakieś bardziej stałe pozostałości, coś na kształt budynków, choć za bardzo bym na to nie liczył.

Pozdrawiam :que

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 30 maja 2005, 22:44 
Chorąży
Chorąży

Witam
To co na skanie zostało znalezione na starym lotnisku.
Oprócz tego parę flar oświetlających i sporo "ogórków rozrywkowych", które zakopałem z powrotem. :666 :666 :666
Generalnie trzeba raczej uważać , bo adrenalinka skacze.
pozdr

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 31 maja 2005, 01:08 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

No no widze, ze nawet jak nie bedzie nic szczególnego to kolorek mogę liczyc :D, a swoja droga to Sawa3, te łuchy trafiłeś wokól jednego stanowiska, czy wokół całego lotniska.Miałem wyskoczyc w niedziele , ale taka patelnia była , ze tylko zimny browrek mi pozostał do wyboru , ale pewnie skocze na nie w tym , góra nastepnym tygodniu, więc i ja mam nadzieję siępochwalę jak coś bedzie.Sawa3 a trafiłes może jakiś smietnik czy pozostałości z obozowania załogi, lub części samolotowe, a jeśli tak to jak możesz to napisz gdzie.
Z góry dzięki

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Lotnisko polowe
PostNapisane: wtorek, 31 maja 2005, 11:28 
Sierżant
Sierżant

pol napisał(a):
Witam wszystkich!!!
Mam pytanie , czy opłaca się szukać na obszarze byłeo niemieckiego lotniska polowego???A jeśl tak , to czy można tam znalezć jakieś ciekawe fanty ,a nie tylko bombki wszelkiego rodzaju?(...)no i oczywiście co znleżliście w takich miejscach.

jeżeli masz ochotę jechać do Pyrzan to uważaj bo można co nieco stracić!!!! Tam są niewybuchy duże ilości!!!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 31 maja 2005, 11:51 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Dzięki rysiek, wiem co się może święcić w Pyrzanach dlatego , to moje lotnisko to całkiem inne, ale ostrożności nigdy za wiele, więc mam cichą nadzieję , ze tam ziemia nie bedzie tak nafaszerowana niespodziankami.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 31 maja 2005, 18:12 
Generał Brygady
Generał Brygady

Na polowych lotniskach chyba najlepiej jest szukać na początku i na końcu pasa startowego. Z reguły powinny tam być miejsca do kołowania samolotu, oraz inne stanowiska obsługi naziemnej. Pooglądaj ukształtowanie terenu wokół lotniska, może jakieś ślady naprowadzą Ciebie na trop.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 31 maja 2005, 22:51 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Dzięki plomber, rzeczywiście wiele waszych wskazówek sie powtarza, czyli na pierwszy ogień - początek i koniec pasa startowego , a pózniej wokół, mam nadzieje , że będzie chociaż kolor , i zwróci się chociaż za paliwo heheheh

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 2 czerwca 2005, 23:53 
Chorąży
Chorąży

pol napisał(a):
No no widze, ze nawet jak nie bedzie nic szczególnego to kolorek mogę liczyc :D, a swoja droga to Sawa3, te łuchy trafiłeś wokól jednego stanowiska, czy wokół całego lotniska.Miałem wyskoczyc w niedziele , ale taka patelnia była , ze tylko zimny browrek mi pozostał do wyboru , ale pewnie skocze na nie w tym , góra nastepnym tygodniu, więc i ja mam nadzieję siępochwalę jak coś bedzie.Sawa3 a trafiłes może jakiś smietnik czy pozostałości z obozowania załogi, lub części samolotowe, a jeśli tak to jak możesz to napisz gdzie.
Z góry dzięki

Witam
Łuski trafiłem w jednym miejscu ( jeden wieeeeelki dół ). W zasadzie to w ciągu jednego dnia wykopałem trzy doły ( więcej kopania niż szukania ).
Smietnik też znalazłem , ale nic specjalnego ( scyzoryk, rączka od bagnetu ,klucz do zapalników ,ebonitowe zakrętki zamiast zapalników , no i bardzo ładne stare flaszki )
pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 3 czerwca 2005, 14:14 
Felix Hobus Drugi

Witam
Lotnisko znaleźliśmy(po godzinnym kołowaniu :666 ),
ale las w lecie to nie jest dobre miejsce na wykopki.
Będzie trzeba wrócic tam zimą....
Dzięki za wszystkie rady.
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 3 czerwca 2005, 14:18 
Plutonowy
Plutonowy

Szukalem w okolicach lotniska sporadycznie od niechcenia - na przewietrzenie wykrywki.

Jesli znajdziesz miejsca kolo lotnisk gdzie byly zabudowania to jest tam kupa smietnikow
i drobnych rzeczy z pieknymi sygnalami ale nic szczegolnego. Czeste kopanie malo ciekawych
drobiazgow.

M

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]